Svobodní v médiích: stávka živnostníků, dění v Evropském parlamentu i maturita z matematiky

Svobodní v médiích: stávka živnostníků, dění v Evropském parlamentu i maturita z matematiky

Články, zmínky či citace 15. – 22. února 2017

16. 2. zveřejnily Byznys noviny článek o naší plánované akci na podporu živnostníků Svobodní organizují celostátní stávku všech živnostníků. Na protest proti Babišově EET: Chystá se stávka živnostníků. Svobodní vyzvali podnikatele, aby zavřeli symbolicky 1. 3. v poledne na 3 minuty prodejnu na protest proti EET. Svobodní organizují celostátní stávku všech živnostníků a podnikatelů. Ti mají 1. března v poledne zavřít své prodejny na protest proti Babišově elektronické evidenci tržeb (EET), případně alespoň vylepit protestní plakáty. Právě první březnový den se rozběhne druhá vlna EET, která dopadne na dalších zhruba 250 tisíc podnikatelů z oblasti maloobchodu, velkoobchodu a internetových obchodů

20. 2. se konala tisková konference, na které byla představena podoba naší akce proti EET. Agentura ČTK po tiskovce vydala článek Svobodní vyzývají živnostníky k symbolickému protestu proti EET: Strana svobodných občanů vyzývá živnostníky, aby 1. března v poledne na tři minuty symbolicky zavřeli své provozovny na protest proti spuštění druhé fáze elektronické evidence tržeb (EET). Kampaň dnes v Praze představil předseda strany Petr Mach. Symbolická stávka by se podle něj mohla opakovat i v dalších měsících.
„Je to symbolický protest proti tomu, jak se u nás EET zavádí, že do ní nesmyslně spadnou různí stánkaři, drobní prodejci,“ řekl Mach. Podle něj se podobný projekt neosvědčil v Chorvatsku, které ministr financí Andrej Babiš (ANO) v minulosti uváděl jako inspiraci pro EET. Systém přitom podle Macha představuje nadměrnou zátěž pro drobné podnikatele.

O chystané stávce napsala celá řada médií, například Deník.cz, Reflex.cz, Impuls.cz, Týden.cz, Byznys noviny, Podnikatel.cz, Bleskově.cz, Echo24 nebo Parlamentní listy.

Dění v Evropském parlamentu

17. 2. zveřejnil Expres.cz článek EU schválila další genderovou šílenost. Je to proti civilizaci, míní europoslanec Mach: Na půdě Evropského parlamentu byla odsouhlasena další rezoluce týkající se tematiky genderu. Výzva, kterou europarlament adresuje Evropské komisi a jednotlivým členským státům, například tvrdí, že tradiční genderové role negativně ovlivňují duševní zdraví a pohodu žen a muži jsou kvůli nim příliš mužní. Jedním z mála europoslanců, kteří hlasovali proti pro mnohé nesmyslnému návrhu, byl i Petr Mach zvolený za Stranu svobodných občanů. Ten celou záležitost považuje za proticivilizační.

Hned v úvodu rezoluce se můžeme dočíst, že: „Tradiční genderové role negativně ovlivňují duševní zdraví a pohodu žen a muži a chlapci čelí genderovým stereotypům v souvislosti s mužností, které mohou podporovat potlačování emocí nebo uchylování se k hněvu, což ovlivňuje duševní zdraví mužů.“ Vzhledem k tomu, že volení zástupci v europarlamentu jsou převážně levicově orientovaní, prošel tento návrh hladce. Jedním z mála, kteří hlasovali proti, byl i český europoslanec Petr Mach.

„Podle mě je tento přístup proticivilizační. Lidé, kteří pro tyto výzvy hlasují, v podstatě chtějí, aby ženy už nebyly ženami a aby muži už nebyli muži. Chtějí, aby sexuální výchova ve školách vymývala od mala dětem mozky,“ vysvětlil pro Expres svůj postoj ke genderové výzvě Mach, který dále uvedl, že europoslanci, kteří návrh schválili, chtějí všemožným sexuálním menšinám dávat větší práva, než má většina ostatních lidí.

Spolehnout se mohou jen na to, že podobných rezolucí bude jen přibývat. „Autoři těchto myšlenek bohužel mají v Evropském parlamentu většinu a ovládají Evropskou unii,“ uzavírá Mach.

Server Forum24 zveřejnil 17. 2. článek V ČR teď bude více geneticky modifikovaných plodin. A možná méně řepky: Evropský parlament schválil okamžité zrušení většiny omezení obchodování i investování mezi Evropskou unií a Kanadou. Finální verze smlouvy byla se všemi členskými státy EU předem dohodnuta, takže nyní už zbývá jen formální souhlas jednotlivých národních parlamentů. Je to vítězství svobodného obchodování. Smlouva měla v europarlamentu širokou podporu. Hlasovalo pro ni 506 europoslanců z 691 přítomných, tedy 73 procent. Za naši vlast byli přítomni úplně všichni. Proti přitom byli jen tři komunisté. Vzácná shoda europoslanců z ČSSD, ANO, KDU‑ČSL, TOP 09 a STAN, ODS i Svobodných.

Často zmiňovanou obavou pak bylo také zmírnění podmínek pro dovoz geneticky upravených plodin. Údajně tím budou poškozeni evropští spotřebitelé. Ve volební kalkulačce pro „eurovolby“ v roce 2014 se vyslovily všechny ve volbách úspěšné české strany s výjimkou ODS (tedy ČSSD, ANO, TOP 09 a STAN, KDU‑ČSL, KSČM i Svobodní) proti jejich svobodnému pěstování v celé EU. Svobodní sice podpořili myšlenku případné regulace výhradně na národní úrovni, jenže to by v důsledku pěstování těchto plodin příliš nepomohlo, a to dokonce ani v případě, že by s deregulací jinak souhlasily orgány EU.

Ekonomický deník zveřejnil 21. 2. anketu s europoslanci Anketa s europoslanci o mezivládních dohodách v oblasti energetiky: Evropská komise chce vědět, jestli její členské státy dovážejí paliva ze zemí mimo EU. Dokonce si vymiňuje právo na to, dohlížet na vyjednávání nových smluv mezi členskými státy EU a „třetími“ zeměmi

Petr MACH (Svobodní, EFDD)
To nařízení o výměně informací o energetických dohodách je zbytečné, protože většinu smluv o dodávkách ropy a plynu uzavírají jednotlivé obchodní společnosti, nikoliv vlády. Toto nařízení nemůže nijak zlepšit energetickou bezpečnost EU. Pokud jde o politiku snižování emisí, jde o největší ekonomický průšvih posledních let. Zvýhodňování biopaliv, solárních a větrných elektráren nás stojí zbytečně ročně 50 miliard korun. Takhle se to dělat nedá. Závislost na plynu, ropě a uhlí a emise CO2 to přitom snižuje minimálně. Spolehněme spíš na přirozený technologický vývoj – díky lepším technologiím auta, počítače a další přístroje mají nižší a nižší spotřebu, díky přirozenému ekonomickému tlaku, bez regulací a směrnic.

Vyšlo i na serveru Kurzy.cz.

O maturitě z matematiky

Byznys noviny se věnovaly státním maturitám 21. 2. v článku Proti povinné maturitě z matematiky v Česku se jednoznačně postavili jen Svobodní: Proti povinným maturitám z matematiky se v Česku zásadně postavili jen Svobodní. Podle jejich představitelů by školy měly mít v této věci možnost se svobodně rozhodnout.

Odborný mluvčí Svobodných pro školství Tomáš Pajonk prohlásil, že „centralizace školství do jednotné, státem vynucované podoby blokuje inovaci a rozvoj, kterého je aktuálně potřeba daleko více“.

„Pokud stát jednotnou maturitu zavede, měl by umožnit školám opt-out (vystoupení ze systému, pozn. redakce) bez udání důvodu. Je-li to přínosem, většina se přidá,“ uvedl Pajonk.

Podle něho by v ideálním případě ředitelé škol zvolili, zda pro jejich typ školy je centrální poměřovací zkouška z jakéhokoliv předmětu podstatná „Dá se předpokládat, že pokud by taková zkouška byla kvalitní, uznávaná doma i v zahraničí, pak by měla smysl a hodně škol by ji dělalo,“ prohlásil Pajonk. „Takovou zkoušku ale nevytvoří státní komise, to je běh na dlouhou trať,“ podotkl dále.

Pokud by stát povinnou maturitu zavedl, mělo by to podle Svobodných být pro všechny školy současně.

O zákazu kouření

17. 2. napsal server Plzeň.cz Nemáte právo vychovávat občany, vzkazují politikům Svobodní: Politici nemají právo vychovávat občany. Přesvědčeno je o tom celostátní předsednictvo Strany svobodných občanů. Tvrdí to v souvislosti s definitivní platností zákona zakazujícího od 31. května kouření v restauracích, kavárnách a dalších soukromých i veřejných zařízeních. „Svobodní prosazují právo soukromých vlastníků rozhodnout si, jak naloží se svým vlastním majetkem. Podnikatelé musí mít právo si rozhodnout, zda jejich restaurace bude kuřácká či nekuřácká, a zákazníci musí mít právo si sami rozhodnout, zda využijí služeb nekuřácké či kuřácké restaurace,“ píší Svobodní na svém webu. A nepřesvědčil je ani názor senátorky za severní Plzeňsko a Rokycansko Milady Emmerové (ČSSD), že kouření do současného životního stylu nepatří. A že je projevem nekulturnosti, bezohlednosti a zpátečnictví.

„Svobodní zásadně odmítají návrh zákona o plošném zákazu kouření v restauracích, stejně jako všechny další zákony, jejichž cílem je vychovávat občany České republiky,“ praví se v prohlášen vedení strany, které se stalo znovu aktuální po podepsání zákona prezidentem republiky, kuřákem Milošem Zemanem. Zpravodajský portál Plzen.cz o názorech Svobodných na novou právní úpravu celostátním měřítku i v Plzeňském kraji již dříve informoval (například zde).

„V posledních letech rostl počet nekuřáckých restaurací, hosté si tak mohli vybrat jestli navštíví kuřácký nebo nekuřácký podnik. Tento zákaz nakonec povede ke konci mnoha hospod. Politici si neuvědomují, kolik hospodských, zaměstnanců a jejich rodin se dostane do problémů, poté co budou muset zavřít svoje provozovny,“ sdělil místopředseda Svobodných Josef Káles.

„Nad rámec zákazu kouření byl do zákona propašován § 11 odst. 7, který uvádí, že se zakazuje prodávat alkoholický nápoj osobě zjevně ovlivněné alkoholem nebo jinou návykovou látkou. Byl bych rád, aby si sami poslanci a senátoři šli toto na chvíli za hospodské určovat, protože je to absurdní a těžko splnitelný požadavek. Zajímalo by mne, kolik zákonodárců by sedělo v sále v případě, že by vrátný nepouštěl do budov Parlamentu osoby zjevně ovlivněné alkoholem,“ uvedl místopředseda Ondřej Pecák.

Restaurace podle vedení Svobodných nepatří státu, patří konkrétním občanům. Nejedná se tedy o kolektivní rozhodování o nakládání se společným majetkem. Svobodní odmítají, aby mohla většina skrze stát menšině diktovat svůj způsob života.

O digitalizaci

20. 2. zveřejnily Byznys noviny článek Okamura odmítl přechod TV vysílání na DVB-T2. Naopak TOP 09 novou digitalizaci podpořila: Proti připravovanému nařízení Evropské unie, které členským zemím nařizuje přechod na novou normu digitálního pozemního vysílání DVB-T2, se nedávno postavil europoslanec Petr Mach. „Vždy považuji za ubohé lokajství, když naše vláda zavádí něco, co ještě ani žádný parlament v Bruselu neschválil. Jakoby už dopředu počítali s tím, že nám to nařídí,“ prohlásil Mach (Svobodní).

Europoslanec Mach označil finanční „kompenzace“ soukromým subjektům hrazené z veřejných zdrojů za zbytečné. Podle něho se jim dalo vyhnout, kdyby stát počkal, až provozovatelům sítí vyprší příslušné licence. Zdůraznil také, že by stát neměl dotovat či jinak zvýhodňovat žádný z existujících typů televizního vysílání.

O volbách

Server iHNED.cz zveřejnil 22. 2. v rubrice Názory komentář Asi se blíží volby, politici vymýšlejí totální hověziny: Svobodní měli před mnoha lety šanci. Stáli na rozcestí mezi pravicovou stranou a libertariánskou sektou. Vybrali si druhý směr. Teda, upřímně, já nevím, co si vybrali, ale vím, že stačí napsat „Svobodní…“, a do dvou hodin je v komentářích několik příznivců, co se s každým dohadují argumentama kalibru „Nejdřív si přečtěte, co o tom píše Hayek…“ a prosazují něco, co je stejná utopie jako socialismus, jen z druhé strany. Ne že by se mi to nelíbilo, ale protože nejsem Svobodný, vím, že to je nereálné. Nebo možná právě proto nejsem Svobodný.

Český rozhlas Plus dal v pořadu Názory a argumenty prostor místopředsedovi Josefu Kálesovi. Tématem byly volební koalice. Celý pořad si můžete poslechnout na stránkách ČRo.

Místopředsedové v médiích

Článek Ondřeje Pecáka Kolínská zvedla prapor zeleného komunismu zveřejnil Neviditelný pes 21. 2.

Dění v regionech

Chrudim

20. 2. zveřejnily Chrudimské noviny článek Zlomte si nohu na chodníku v ulici Svatopluka Čecha: Chodí tudy vůbec městští úředníci a politici? Jedním z bodů programu Strany svobodných občanů ve městě je právě péče o chodníky. Podle „beranů“ by právě toto mělo být prioritou samosprávy, místo přebírání cen za Zdravá města a podobné podniky. Chodníky v ulici Svatopluka Čecha dokazují, že nejde jen o prázdné pojmy, ale reálně existující problémy.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31