Svobodní v médiích: státní rozpočet, aktuální dění a mnoho zpráv ke krajským volbám

Svobodní v médiích: státní rozpočet, aktuální dění a mnoho zpráv ke krajským volbám

Monitoring za období 21.–27. září 2016

Byznys noviny zveřejnily článek Vláda schválila deficit státního rozpočtu 60 miliard. Svobodní vyzvali k vrácení návrhu (21. 9.):

Strana svobodných občanů vyzvala poslance Parlamentu ČR, aby vládě návrh státního rozpočtu vrátili k přepracování. Schodek ve výši 60 miliard korun v období hospodářského růstu znamená podle Svobodných rezignaci vlády na nápravu veřejných financí. Označili jej za pokračování zadlužování státu…

Naše stanovisko ke schodku státního rozpočtu zveřejnily i Parlamentní listy Svobodní vyzývají poslance: Vraťte vládě rozpočet k přepracování (23. 9.):
Strana svobodných občanů vyzývá poslance Parlamentu ČR, aby vrátili vládě k přepracování návrh státního rozpočtu na rok 2017, který vláda předkládá s deficitem 60 miliard korun…

RŮZNÉ

Parlamentní listy zveřejnily článek k projevu Junckera v Evropském parlamentu Nechcete přijímat muslimy. Nepřijatelné, naštval se Juncker (23. 9.):
„Juncker takto trvale útočí nejen na Maďarsko, Polsko, ale i na Českou republiku. Přehlasovali nás ve věci migračních kvót, zkoušejí tlačit na sjednocení podmínek azylového řízení, abychom migrantům rozdávali stejné dávky jako Němci. A zkoušejí nás osočovat z diskriminace, pokud nechceme muslimské komunity,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach. Nyní se dle něj rozhoduje, zda je v této věci suverénní Evropská unie, nebo členské státy. “Je v našem národním zájmu – nedat se a uhájit suverenitu České republiky. Nenechat si vnutit kvóty a ignorovat osočování z diskriminačního chování. Máme zkrátka právo rozhodovat si o České republice u nás v České republice,“ je přesvědčen Petr Mach.

Naše koalice nebyla pozvána do Superdebaty v České televizi. Na tuto skutečnost reagoval server Protiproud článkem Petr Copperfield Dvořák čaruje: Jak proměnit národovce v piráta? Kavčí hory se smějí plebsu, který je platí (25. 9.):
ČT použila optický trik vynalezený Davidem Copperfieldem. Do krajských debat byli Svobodní a Soukromníci pozváni na základě průzkumu ČT ve dvou krajích (Zlínském a Středočeském), v kraji Plzeňském pak prostřednictvím subjektu "Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků" – a to využila ČT pro výměnu předsedy Svobodných Petra Macha za Petra Gazdíka. V domnění, že si toho volič nevšimne. Výsledný dojem z kousku profesionálních iluzionistů sice trochu kazí protesty Petra Macha, který celé kouzlo voličům vyzradil, ale to je jen malá vada na kráse předvedeného estrádního čísla…

KRAJSKÉ VOLBY

Jihomoravský kraj

Česká televize odvysílala 23. 9. v pořadu Události v regionech od 18 hodin reportáž na téma krajských voleb
Moderátorka
Dnes, přesně dva týdny před startem krajských voleb se bude pozornost soustředit na Zlínský kraj. Ve 20 hodin odstartuje na programu ČT24 debata s tamními lídry politických stran, jejich výběr určil průzkum volebního potenciálu. Vyplývá z něj, že východní Morava nemá výrazného favorita a šance politických stran a hnutí jsou právě tady nejvyrovnanější…
Reportáž si pusťte tady (v čase od 6:36 do 7:42)

ČTK a zpráva Před brněnským nádražím dnes auta nahradilo posezení (22. 9.):
Netradiční podobu přednádraží využily přes den stovky lidí, kteří se zde v příjemném odpoledni posadily a užívaly si podzimního sluníčka. K politické agitaci využili happening například zelení, ale také lidovci, svobodní a soukromníci či spolek Brno autem.

Hodonínský deník a článek Volby? Bez starostů největších měst (27. 9. na titulní straně):
Na kandidátkách pro krajské volby mají nejpočetnější zastoupení z hodonínského okresu především strany s nízkými preferencemi, ať jsou to monarchisté, republikánská koalice či protiimigrační seskupení. Z tradičních stran nasadili nejvíce lidí z Hodonínska komunisté a lidovci. Podobně si rozvrhli kandidátku také Svobodní se Soukromníky a Moravané. Právě ti mají na své soupisce nejstaršího kandidáta z hodonínského okresu – devětasedmdesátiletého agronoma z Kyjova Blažeje Zajíce.

Zlínský kraj

Mladá fronta DNES zveřejnila 2 články, první Volby nanečisto… (23. 9. na str. 15):
Povinnou pětiprocentní hranici, která je potřebná pro zastoupení v krajském zastupitelstvu, přesáhla i kandidátka sdružení Ne ilegální imigraci, KDU-ČSL, Moravanů a společné uskupení Soukromníků a Svobodných.

Vyšlo i v online verzi na iDNES.cz.

A druhý Jak zlepšit kvalitu školství v kraji? (26. 9. na str. 16):
Ivo Valenta podnikatel, koalice Svobodných a Soukromníků
Struktura škol má odpovídat současným i budoucím požadavkům trhu práce. Není správné, aby to byl krajský úředník, kdo bude určovat, které školy budou mít zelenou nebo červenou. Daleko větší kompetence musí být přeneseny na ředitele škol…

ČTK a zpráva Zlínský kraj trápí odchod mladých lidí a nízké mzdy (23. 9.):
Průměrná hrubá mzda ve Zlínském kraji byla ve druhém čtvrtletí 24.122 korun, druhá nejnižší ze všech krajů. Nízké platy jsou podle diskutujících jednou z hlavních příčin odchodu mladých lidí z kraje. Podle kandidáta na hejtmana a senátora Iva Valenty (Svobodní a Soukromníci) ročně z regionu odejde zhruba devět stovek lidí. ODS má podle průzkumu potenciál získat 12,5 procenta hlasů, TOP 09 rovných 11 procent a koalice Strany soukromníků a Strany svobodných občanů deset procent hlasů.

Článek na ČT24, včetně záznamu z předvolební debaty (odkaz na debatu je přímo v článku) Jak na Zlínsku zvednout platy? Pomocí absolventů, které firmy opravdu potřebují (23. 9.):
„Jak poslouchám kolegy, mám pocit, že bychom mohli udělat velkou koalici,“ reagoval první muž kandidátky Svobodných a Soukromníků Ivo Valenta. Vedle koordinačního centra navrhuje také krajskou podporu v prezentaci malých a středních podniků, chtěl by jim zajistit servis, při kterém by jejich zástupci vyjížděli do zahraničí a získávali zde kontakty a investory…

Zlínský deník a 2 články Čísla přidělená jednotlivým stranám a hnutím v kraji (24. 9. na str. 2): 52 Svobodní a Soukromníci.

Lídři stran: co vzkazují svým voličům v kraji (27. 9. na str. 2):
Nikdy nedávám plané sliby
„Nabízím své zkušenosti, rozhodnost a schopnost nést za svá rozhodnutí zodpovědnost.
Jsem zvyklý vše dělat naplno. Umím se obklopit týmem schopných odborníků a nikdy nedávám plané sliby.“
Ivo Valenta, Svobodní a soukromníci,

Královéhradecký kraj

Článek a odkaz na video rozhovor na ČT24.cz Chtějí vaše hlasy. Podívejte se na kandidáty z Královéhradeckého kraje (21. 9.):
Lídr kandidátky Svobodní a Soukromníci František Tomášek považuje za nejdůležitější téma těchto voleb islamizaci a přistěhovalectví. Státy podle něj nevědí, co s tímto problémem – nemají historickou zkušenost. Uskupení chce také omezenit dotace neziskovým organizacím nebo zavést povinné zveřejňování smluv.

Moravskoslezský kraj

Lidové noviny a článek Talentovaní a mladí, zůstaňte (26. 9. na str. 5):
Vedoucí kandidátky Svobodných a Soukromníků Radomír Klein položil na stůl téma hospodaření ostravského Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. „V minulých letech se stalo fyzikálním jevem velmi podobným černé díře. Každoroční nehorázné částky na propagaci letiště nebo kraje v řádech desítek milionů korun či takzvané rozlétávání nových linek jsou skvělými příklady rozhazování prostředků z veřejného rozpočtu,“ napsal LN Klein, a dodal: „Při dalším provozování letiště budeme proto usilovat o nalezení vhodné formy spolupráce mezi krajem a soukromým kapitálem. Zřízení nové linky Mošnov– New York, s krajskou dotací, proto rozhodně nepodpoříme.“…

Plzeňský kraj

Článek + odkaz na předvolební debatu na ČT24.cz Boj se sociálním vyloučením v Plzeňském kraji? Prevence, podpora bydlení i práce s dětmi (22. 9.):
Podle lídra kandidátky Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků Pavla Čížka je nezbytné vnímat, že věci spolu souvisí. „Lidé, kteří neseženou ubytování jinde, tak se nastěhují na ubytovnu. Žije tam ta rodina, zároveň zahraniční dělníci a pak tam jsou lidé závislí. Tohle prostředí je pro děti, které tam vyrůstají třeba v menšině, naprosto katastrofální,“ zmínil. Je potřeba podle něj zachytit v prvopočátku ghetto, které vznikne, a nasměrovat tam terénní programy. „Ne že bude na kraji nějaký úředník radit právně, jak by to mohli lidé udělat,“ dodal.

ČTK a zpráva Doprava a podpora venkova jsou v Plzeňském kraji hlavním tématem (22. 9.):
Debaty se účastnilo osm lídrů stran a uskupení s nejvyšším volebním potenciálem. Podle průzkumu, který v srpnu a na začátku září vypracovaly pro Českou televizi agentury STEM/MARK a Median, by mohlo nejvíc hlasů získat hnutí ANO 2011, a to 35 procent. ČSSD by podle tohoto průzkumu mohlo podpořit 27,5 procenta lidí a KSČM 20,5 procenta. Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) by mohla získat 19,5 procenta hlasů, TOP 09 17 procent a ODS 16 procent. Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků by mohli získat 11,5 procenta a Česká pirátská strana devět procent hlasů. Ostatní strany měly v průzkumu nižší volební potenciál.

Olomoucký kraj

Olomoucký deník a článek Strany a lídři jdoucí do voleb v Ol. kraji (24. 9. na str. 2):
Svobodní a Soukromníci, Richard Sokol, 37 let

Článek + video rozhovor zveřejnila ČT24 Žádají o vaše hlasy. Seznamte se s kandidáty z Olomouckého kraje (26. 9.):
Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první? Svobodní a soukromníci
Koalice Svobodných a Soukromníků vznikala postupně od začátku letošního roku. Zástupce kandidátní listiny Tomáš Grygar klade důraz na řádné hospodaření kraje a na zajištění bezpečnosti občanů. Dodává mimo jiné, že nepodpoří stavbu azylového centra na území kraje. Další program nabízí strana Svobodní a soukromníci na svém webu.

Středočeský kraj

Server Ctidoma.cz zveřejnil Volební mašina se rozjíždí… Kdo povede Středočeský kraj? (23. 9.):
Do zastupitelstva Středočeského kraje mají šanci proniknout i zástupci hnutí Spolu pro kraj – (KDU-ČSL, Zelení a SNK ED) s volebním potenciálem 12,5 procenta, Česká pirátská strana a Svobodní a Soukromníci (obě strany 6 procent).

Jihočeský kraj

Budějcká drbna a článek Které strany kandidují na jihu Čech? (26. 9.):
Strana svobodných občanů (Svobodní) – číslo 62
Jihočeský kraj je společně s Krajem Vysočina jedním ze dvou krajů, kde Strana svobodných občanů sestavila samostatnou kandidátní listinu. Václav Kupilík zde má jako lídr silnou podporu svých straníků a doufám, že se konečně společně přehoupnou přes pětiprocentní hranici. Jenže volební model z července jim zatím tolik nenahrává. Svobodní mohou podle něj počítat s jistým ziskem 2,1 % hlasů. Jestli se pro ně rozhodnou i váhaví voliči, přijde si Strana svobodných občanů na 4,8 % hlasů. To by však na účast v zastupitelstvu nestačilo.

SENÁTNÍ VOLBY

Zpravodajský web TV NOVA a článek Koho volit? Tohle jsou kandidáti do Senátu ve vašem obvodu! (21. 9.):
Senátní obvod 25 – Praha 6
Ve volebním obvodu, který dříve zastupovali třeba Jan Ruml nebo Karel Schwarzenberg, po jednom volebním období končí senátor Petr Bratský (ODS). Jeho strana vsadila na bývalého disidenta Františka "Čuňase" Stárka. Podporuje jej i Strana svobodných občanů. Má ale silné konkurenty.
Senátní obvod 40 – Kutná Hora
ODS vybrala kandidáta společně se Svobodnými a Soukromníky. Podpoří Milana Vodičku, který v roce 2011 neúspěšně kandidoval v doplňujících volbách v kladenském senátním obvodu.

DĚNÍ V OBCÍCH

ÚJEZD NAD LESY

Mladá fronta DNES a článek Zrušili zasedání. Báli se opozice (24. 9. na str. 18):
Téměř tři měsíce byla městská část nejen bez starosty, ale i bez celé rady. Bezvládí doprovázely osobní spory mezi zastupiteli, na kterých snahy o vytvoření nové koalice většinou ztroskotaly. Letos v únoru nakonec vznikla současná koalice ve složení ČSSD, TOP 09, Otevřený Újezd, Pro Prahu a Strana svobodných občanů, čímž se hnutí ANO dostalo do opozice…

27. září 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31