Svobodní v médiích: Provokace Šabatové, akce před FÚ, americký konvoj, nemravné kino ad.

Svobodní v médiích: Provokace Šabatové, akce před FÚ, americký konvoj, nemravné kino ad.

Značnou pozornost vzbudilo rozhodnutí Petra Macha zastat se realitní makléřky, která se stala terčem provokace ze strany ombudsmanky Šabatové. Napsal blog Podporuji realitní makléřku Elišku Noskovou proti ombudsmance Šabatové. Z principu! a uspořádal snídani s novináři, kam pozval i paní Noskovou.

Deník Blesk se tomu věnoval hned dvakrát. V článku V realitce odmítli Romku a makléřka se brání: Bylo to na přání majitele! mj. uvádí: Zostra se do Šabatové pustili především Svobodní v čele se svým šéfem Petrem Machem.
V článku Blesk ocitoval i náš tweet: „Zásadně odmítáme, aby si úřad ombudsmana hrál na agenta-provokatéra – tato činnost mu v žádném případě nepřísluší.“

V článku Romka předstírala zájem o byt: Agenti provokatéři jsou praktika StB, kritizuje Mach Šabatovou pak mj. napsali:
Ombudsmanka Anna Šabatová podle Macha překročila své pravomoci, když nechala otestovat ochotu severočeských realitních kanceláří zprostředkovat pronájmy bytů Romům. Šéf Svobodných Mach to dnes uvedl v souvislosti s případem realitní makléřky, které za odmítnutí pronájmu bytu romské ženě, která zájem testovala, hrozí sankce 100 000 korun.
"Nikde v zákoně jsem nenašel, že by (ombudsmanka) měla hledat provokatéry a ničit život slušným lidem, kteří poctivě podnikají a sami živí své rodiny. Vytvářet agenty provokatéry – to je estébácká praktika," prohlásil europoslanec Mach.

Server Novinky.cz v článku Europoslanec Mach se zastal makléřky, která čelí pokutě za diskriminaci Romů mj. uvedl:
Případu realitní makléřky Elišky Noskové, která čelí soudnímu sporu a stotisícové pokutě poté, co odmítla pronajmout byt romské „agentce provokatérce“, se ujal europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů). Na společné čtvrteční tiskové konferenci Mach oznámil, že založil transparentní účet pro případ, že by Nosková soud prohrála. Sám na něj vložil třináct tisíc korun a vyzval své příznivce, aby se na makléřku složili.

Zprávu vydala ve svém servisu i Česká tisková kancelář (ČTK) a zveřejnila ji i na webu České noviny pod názvem Ombudsmanka podle europoslance překročila své pravomoci.

Ze zprávy ČTK pak citovala další média, například rozhlasová stanice Frekvence 1, která 26. 3. v 18 hod. v pořadu Rozhlasové noviny odvysílala:
Ombudsmanka Anna Šabatová podle europoslance a předsedy Svobodných Petra Macha překročila své pravomoci, když nechala otestovat ochotu severočeských realitních kanceláří zprostředkovat pronájmy bytů Romům. Mach to uvedl v souvislosti s případem realitní makléřky, které za odmítnutí pronájmu bytu romské ženě hrozí sankce 100 tis. korun. Testovací Romka se kvůli odmítnutí obrátila na soud s žalobou pro nemajetkovou újmu.

Magazín Týden kauzu připomněl v Zápisníku Davida Jareše (na str. 11):
Šéfa Svobodných Petra Macha rozběsnil nápad ombudsmanky vyslat agenty provokatéry do realitek testovat rasovou odpovědnost. „Estébácké praktiky,“ označil pokus jedné z provokatérek soudit se za újmu, protože jí majitel odmítl nabídnout byt. Ještě pár měsíců a budeme na normalizaci vzpomínat jako na liberální éru.

Paní ombudsmanko, už se nenecháme vydírat. Rozhořčený vzkaz předsedy Svobodných zveřejnily Parlamentní listy:
Do ombudsmanky Anny Šabatové se na svém blogu na serveru iDnes.cz ostře opřel předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Vadí mu, že ombudsmanka posílá agenty provokatéry, kteří zkouší živnostníky, a snaží se je nachytávat na antidiskriminaci.

Parlamentní listy ještě přidaly článek Mach (Svobodní): Estébácké praktiky ombudsmanky Šabatové.

Machův blog sdílel i Eportal.cz pod názvem: Tentokrát se s tím šéf Svobodných Mach vůbec nemazal. Takový tah na branku se jen tak nevidí!

O PENĚZÍCH

Celorepubliková akce před finančními úřady – zejména pak akční provedení ve Zlíně – zaujala např. Parlamentní listy. V článku Svobodní poslali Babišovi jasný vzkaz. Na registrační pokladnu vzali sekeru mj. uvedly:
Představitelé Strany svobodných ze Zlínského kraje velmi rázně vyjádřili protest proti registračním pokladnám ministra Babiše. Podle nich jsou živnostníci a podnikatelé zaplavováni stále novou byrokracií, takže nezbývá nic jiného, než tomu čelit jasným gestem.

Na stejném serveru se objevil ještě článek: Mach (Svobodní): Kdo se o sebe stará sám, je považován za škodnou? Jen klacky pod nohy!

Server Echo24 rovněž zaujala rozbitá pokladna ve Zlíně a klacky pod nohy v Praze. Článek Na finanční úřad se sekyrou. Svobodní rozštípali pokladnu mj. uvedl:
Se sekyrou v ruce vyrazil v úterý na finanční úřad ve Zlíne místopředseda Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk. Před vchodem pak demonstrativně rozbil registrační pokladnu. Reagoval tím na připravovaný zákon o elektronické evidenci tržeb, který strana považuje za útok na podnikatele.
Mítink pořádaný Svobodnými se v úterý koná i v Praze před budovou finančního úřadu v Drahobejlově ulici. Mimo jiné zde proběhne i „sběr klacků, které stát hází podnikajícím lidem neustále pod nohy“.

Také Zlínský deník věnoval (1. 4. na str. 3) pozornost dění před tamním FÚ: Kladivem proti systému. Svobodní rozbili pokladnu (na webu deníku článek zde). Mj. píše:
Dnes je poslední den pro podání daňového přiznání. Řada lidí však využila i včerejšího termínu a na finančním úřadě ve Zlíně se tak dveře nezastavily. Kdo zamířil na úřad kolem jedenácté hodiny, mohl být svědkem zajímavého výstupu. Přímo před sídlem Zlínského kraje a finančního úřadu totiž členové strany Svobodných demonstrativně rozbili registrační pokladnu, jejichž zavedení plánuje Ministerstvo financí. „Vloni jsme panu Babišovi poslali petici, ale nestáli jsme mu ani za odpověď. Letos tedy zkusíme jinou, provokativnější formu protestu,“ vysvětlil místopředseda Svobodných Tomáš Pajonk.
„Jedná se o vyjádření nesouhlasu s dalším nesmyslným systémem za stovky milionů korun. Stát si nemůže kompenzovat svou neschopnost vybrat daně útokem na podnikatele,“ doplnil předseda Svobodných ve Zlínském kraji Jan Ištvánek. Ve vestibulu krajského úřadu také Svobodní nabízeli příchozím podpis petice a rozdávali letáky. Proti tomuto jednání ve svých prostorách se však ohradil Zlínský kraj.

Servery Peníze.cz a Finmag se věnovaly měnové politice státu.
Očima expertů: Zemanova národní banka?
Česká národní banka by ráda držela korunu při zemi. Prezident by naopak chtěl silnou měnu a centrální banku kritizuje za experimenty s ekonomikou. V pravidelné anketě se tentokrát ptáme, jestli by hlava státu měla slovně intervenovat do měnové politiky a podle čeho by měla vybírat členy bankovní rady národní banky. Prezident Miloš Zeman se v poslední době rád a často trefuje do představitelů České národní banky. Nelíbí se mu umělé oslabování koruny, ale také to, že někteří členové bankovní rady nepatří mezi fanoušky našeho vstupu do eurozóny.

Odpověděl i Petr Mach:
Prezident má výhradní právo jmenovat členy bankovní rady a můžeme jen doufat, že jmenuje lidi rozumné. Například Jiřího Rusnoka považuji za rozumného ekonoma. Důležité je, že naše ústava ukládá centrální bance základní cíl: pečovat o stabilitu cenové hladiny. Nezáleží tedy nakonec tolik na konkrétních lidech, když hlavní vymezení měnové politiky dává ústava. Česká národní banka by neměla nijak ovlivňovat to, zda a kdy vstoupíme do eurozóny, není to v její kompetenci. Takže je zbytečné, aby prezident bral v úvahu, jak kdo fandí nebo nefandí zavedení eura.

a na serveru Peníze.cz zde.

O US ARMY

Rozdílné názory, které ve společnosti panují na americký konvoj jedoucí přes naše území, komentovala v médiích i řada Svobodných. Nejprve třikrát Parlamentní listy:

Pajonk (Svobodní): Naše členství v NATO:
Stojím za členstvím České republiky v NATO jako obranné alianci, tak jak NATO původně vznikla a do jaké Česká republika vstoupila…

Zvára (Svobodní): Spojenecký konvoj není žádný problém
V poslední době jitří emoce americký konvoj, který má projíždět také přes naše území. Strykery jsou už na cestě a stránky novin i zpravodajských portálů se plní propagandou všech směrů…

Bartas (Svobodní): Američanům vděčíme za svobodu, přivítejme je
Jediný prostor umožňující žít ve svobodě je pro občany České republiky euroatlantická civilizace…

Neviditelný pes (Lidovky) dal prostor M. Jahodovi a jeho článku: KONVOJ: Kdo nemává, je komunista?  
Spousta lidí je dnes nejistá z toho, jak se postavit k americkým vojskům, která přejedou přes Českou republiku…

CO SE DĚJE V OBCÍCH

T. Pajonk na Parlamentních listech napsal: Dobrá zpráva z kraje! Opraví se cesty
Peníze z evropských fondů se použijí na opravu něčeho, co slouží všem občanům. Vadou na kráse těchto projektů je neuvěřitelná složitost a tuny byrokracie…

Chrudimské noviny píší opět o snaze Svobodných prosadit zveřejňování podkladů pro zastupitelstvo na internetu: Upozornění Svobodných na údajné neplnění předvolebních slibů Romanem Málkem skončilo hádkou:
Sliby, chyby a pro ty předvolební to platí dvojnásob. O dvojakosti jednoho z městských zastupitelů, který před volbami sliboval „otevřenou radnici“ a nyní hlasuje proti návrhu Svobodných, který řeší zveřejňování podkladů k zasedání městského zastupitelstva na internetu, už v mediálním prostoru panují legendy. Roman Málek (Koalice pro Chrudim), městský zastupitel, neuvolněný místostarosta a údajně ne příliš úspěšný podnikatel se totiž opět „vybarvil“.

Na Málkovu nedůvěryhodnost teď upozornil městský zastupitel Josef Káles (Svobodní), který si všiml, že místostarosta nehlasoval pro návrh Svobodných, který měl za cíl větší transparentnost místní politiky. Málek nejen že se nezdržel hlasování, ale byl dokonce proti. „Roman Málek ve svém předvolebním letáku uvedl, že je nejotevřenější chrudimský politik. Na posledním zastupitelstvu však hlasoval proti tomu, aby se jednalo o návrhu, díky němuž by měli občané snadnější přístup k dokumentům zastupitelstva. Sliby, chyby. Zastupitelům, kteří hlasovali pro, děkujeme, bohužel chyběl jeden hlas,“ konstatuje smutně Josef Káles.

Hodonínský deník řeší prodej obecních bytů: Levnější byty jsou na prodej. S kritikou
Nájemci na Brandlově ulici v Hodoníně si mohou koupit byty, v nichž bydlí. Pokud tak neučiní, možnost budou mít další zájemci.
Mezi dvě stě až dvě stě padesáti tisíci korunami si mohou lidé v hodonínské Brandlově ulici v lichých číslech popisných od 71 do 81 koupit byt, který mají v nájmu. Tuto možnost jim nabízí městští radní od konce minulého týdne. A to i přes kritiku opozičních Svobodných. Těm vadí především to, že radnice prodává byty podle zásad za dvacet procent jejich hodnoty. K této částce se ještě připočítávají investice a vnitřní vybavení, takže dosahuje čtyřiceti až padesáti procent odhadní ceny. „Tyto prodeje poškozují město a zvýhodňují jednu skupinu obyvatel před druhou, která si nemá možnost takové byty koupit,“ uvedl lídr Svobodných Petr Buráň.

A. Sečkár opět zprostředkoval na Parlamentních listech dění v Praze 4 – Taškařice do třetice:
Zastupitelstvo MČ Praha 4 zvládlo být na svém 5. jednání 28. března několikanásobně efektivnější než na předchozích dvou. Stále však zůstalo daleko za požadovaným standardem…

NA ZÁVĚR ZASE DO KINA

Před týdnem jsme v monitoringu citovali z Chomutovského deníku, který se zabýval problémy kolem kina v Jirkově. Jde o to, že jeho provozovatelka odmítá pouštět filmy, které považuje za „nemorální.“Tentokrát se sporu věnovala TV Barrandov v pořadu Naše zprávy (vys. 25. 3. v 18:30), kde mj. zaznělo:
Cenzura – tak označují někteří obyvatelé Jirkova na Chomutovsku jednání provozovatelky zdejšího kina. Žena totiž odmítá promítat takzvaně nemorální filmy s erotickou tématikou a krvavými scénami.
Lucie Samcová převzala vedení kina po svém otci. Divákům chce promítat pouze filmy, které sama určí. Nesmí v nich být sex, ani příliš násilí. Mnohdy i kasovní trháky se tak na plátky jirkovského kina neobjeví.
Kino např. nezařadilo poslední trhák Padesát odstínů šedi. Podle opozičních zastupitelů města tak přišlo jirkovské kino o desítky tisíc korun. Josef Šebek, zastupitel Jirkova /Strana svobodných občanů/: „Nepochopil jsem, proč paní jednatelka prostě toto zde nedává – vždyť neustále žádá o dotace."

Celou reportáž si pusťte zde – v čase 5:50.

 

1. dubna 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31