Svobodní v médiích: prezidentské volby ve Francii i zprávy z regionů

Svobodní v médiích: prezidentské volby ve Francii i zprávy z regionů

Petr Mach byl 24. 4. hostem České televize v pořadu Události, komentáře (v čase 14:34 -42:46) na téma Vítězové a poražení prvního kola francouzských prezidentských voleb. V pořadu mj. zmínil: „Většina lidí nechce izolaci a uzavřenost. My jako Svobodní si například přejeme Evropu, kde můžeme volně cestovat, volně obchodovat. To, co se nám nelíbí, je ten byrokratický moloch a že nás mohou přehlasovat v jedné či druhé věci.“

Z pořadu jsme také pro náš facebook vybrali dvě ukázky. O tom, že nechceme izolaci a odpověď europoslanci Svobodovi, kde bere EU peníze.

22. 4. byl Jiří Payne hostem pořadu Názory a argumenty na ČRo Plus. Tématem pořadu byly Dozvuky referenda, které umožňuje ústavní změny pro prezidentský systém v Turecku a první kolo prezidentských voleb ve Francii.

O Evropě

21. 4. zveřejnil server iHNED.cz článek Přeoráme EvropuPodobné cíle má i Strana svobodných občanů europoslance Petra Macha, patří ale do konkurenční euroskeptické frakce nazvané Evropa svobody a přímé demokracie, kterou vede britská strana UKIP a italské Hnutí pěti hvězd. Odpůrci unie tak nejsou jednotní.

Vyšlo i v tištěné podobě Hospodářských novin na str. 4

Průzkumy a volby

26. 4. vydaly Novinky.cz průzkum Piráti, zelení, SPD a taky STAN společně s lidovci. Přibývá stran, které by se těsně do Sněmovny nedostaly: V součtu s lidovci by koalice obou stran měla 9,3 procenta, což by jí ke vstupu do Sněmovny nestačilo, neboť by nepřekročila nutnou hranici 10 procent. Hnutí Úsvit by dostalo 2,6 procenta hlasů, Svobodní 1,4 procenta.

Volební model STEM, duben 2017

Na serveru zprávy.tiscali.cz vyšel 21. 4. článek Těžký život liberálů v Čechách: Jak si vybrat stranu, kterou volit?V minulých sněmovních volbách se hlasy těchto voličů rozptýlily mezi TOP 09, Stranu zelených a Piráty a v menší míře snad i Stranu svobodných občanů, které dohromady obdržely více než 20 procent hlasů.

Neviditelní a diskvalifikovaní Svobodní

Další stranou, jež se svými postoji liberální skupině voličů vzdaluje, je Strana svobodných občanů. Místy je sice liberálnější než ODS, zároveň je však také zcela neviditelná. Kromě toho jí diskvalifikuje odmítání Evropské unie a prosazování referenda o vystoupení z EU. Svobodní chtějí, aby Česko bylo suverénní zemí a zároveň bylo součástí evropské zóny volného obchodu. Evropskou unii, která nás podle Svobodných nutí zavádět „euronesmysly“, by zřejmě nejraději rozpustili.

24. 4. zveřejnily Literárky.cz článek Prosystémoví si už brousí zuby…Volič, který má hluboko do kapsy, by měl zbystřit též u prohlášení lidovců (a starostů), TOP 09 či Svobodných. Stejnou mantru potom šíří i Svobodní, například ústy Petra Macha: „Nařízením vlády je sice možné zvýšit minimální mzdu, ale blahobyt se tím nijak nezvýší. S rostoucí minimální mzdou bude přibývat lidí, které se nevyplatí zaměstnat, a poroste nezaměstnanost. Větší problém najít práci budou mít zejména mladí lidé po škole, lidé bez kvalifikace a ženy po rodičovské dovolené… Minimální mzdu v České republice bych zrušil, snížil daně a liberalizoval trh práce.“

Jinými slovy Svobodní vzkazují: Jsme tu jen pro nejbohatší.

Výroční zpráva o hospodaření

ČTK vydala 20. 4. zprávu „To tu ještě nebylo.“ Finanční zprávy mělo v pořádku 137 z 264 stranKoníček však upozornil, že z tohoto počtu předložilo 14 stran svoji zprávu po termínu. Zprávu dodala pozdě například Strana svobodných občanů.

Článek převzala i další média, například Týden, E15 nebo server ČTK Českenoviny.cz.

K výtkám Sněmovny jsme vydali stanovisko, ve kterém jakékoli pochybení odmítáme.

Anarchokapitalismus

Echo24 vydalo 22. 4. článek Zcela odmítají stát. Realita českých anarchokapitalistůNa pravé škále ekonomicko-společenského liberalismu se za směrem, který v Česku reprezentuje například Strana svobodných občanů, totiž nachází ještě jedna kóta. Osobní svoboda myšlená do krajnosti, ideový střet se samotnou myšlenkou státu jako takového. Označuje se pojmem anarchokapitalismus, zkráceně ANKAP.

O daních

Článek T. Mlýnkové Iškové Když stát či město jásá, že vybralo víc daní zveřejnil 25. 4. Neviditelný pes: Čím víc peněz stát či město dostane, tím víc peněz se někde ztratí nebo utopí v nesmyslných projektech, které nikdo nepotřebuje. Ať si ty peníze raději nechají ti, kteří je svou prací vydělali. Ti sami nejlépe vědí, jak peníze použít.

Vyšší výběr daní neznamená bohatší stát či města. Vyšší výběr daní znamená bohatší politiky a spřátelené podnikatelské subjekty či firmy přisáté na dotační tituly.

Článek zveřejnily i servery Ostrava-online a Pravý prostor.

Dění v regionech

Ostrov

24. 4. Sokolovský deník na str. 3 zveřejnil článek Nové vedení OstrovaČlenové rady: Jitka Samáková (STAN a Nezávislí), Petr Nedvěd (Strana Svobodných občanů), Vladimír Palivec (ODS) a Petr Kalousek (ČSSD).

Vyšlo i v Chebském a Karlovarském deníku

Cheb

Chebský deník vydal 26. 4. článek Starostou bude Antonín Jalovec: Novým starostou města Chebu se stane Antonín Jalovec. Vyplývá to z memoranda o vzájemné shodě na vzniku koalice v Chebu. To podepsali zastupitelé za VPM- Alternativa, hnutí ANO 2011, Koalice pro Cheb a Strana svobodných občanů.

Informaci zveřejnily i servery svetovak.cz, Týden a Aktuálně.

Zubří

24. 4. zveřejnilo Naše Valašsko na str. 5 článek Referendum v Zubří nebude, zastupitelé ho nepodpořiliVšichni nespokojení obyvatelé budou přece jen mít možnost referendum vybojovat. Potvrdil to odpůrce projektu Martin Novák, člen Strany svobodných občanů. „Hodláme využít našeho občanského práva a vytvoříme petici za referendum,“ prozradil. Petiční výbor se podle jeho slov rozdělí do skupin, které budou obcházet jednotlivé domy. „Tímto způsobem chceme do konce dubna nasbírat podpisy dvaceti procent voličů, čímž dosáhneme toho, že vedení města bude muset referendum vyhlásit,“ vysvětlil Martin Novák.

Článek vyšel i v tištěné podobě i na online serveru Valašského deníku.

(dap, ler)

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31