Svobodní v médiích: Petr Mach předsedou Svobodných, dění v Evropském parlamentu, Trump nebo czexit

Svobodní v médiích: Petr Mach předsedou Svobodných, dění v Evropském parlamentu, Trump nebo czexit

Články, zmínky či citace 18. – 25. ledna 2017

Blesk 22. 1. po zvolení Petra Macha zveřejnil článek Europoslanec Mach dál povede Svobodné. Nakročil k odchodu z Bruselu: Europoslanec Petr Mach ve víkendové volbě obhájil post šéfa Strany svobodných občanů a možná se co nevidět bude stěhovat z Bruselu. Jak řekl v neděli večer Blesk.cz, jedná se o první krok k tomu, aby se vzdal mandátu europoslance. Pokud si jej totiž spolustraníci vyberou také za volebního lídra, vymění místo v Evropském parlamentu za boj o sněmovní křesla. „Na post v Evropském parlamentu budu rezignovat před volbami, jak jsem již několikrát dopředu deklaroval. Tedy tak, abych už v září nebyl poslancem a mohl se plně věnovat horké kampani,“ napsal Mach nedávno do uzavřené vnitrostranické diskuse Svobodných s výzvou, aby si členové fóra nechali informaci zatím pro sebe.

V neděli ve 22 hodin zaznělo ve zprávách v České televizi: Petr Mach obhájil funkci předsedy strany Svobodných. Ve volbách získal přes 300 ze 487 hlasů a porazil oba své protikandidáty. Mach stranu vede od jejího založení v r. 2009. Nedávno na předsednický post rezignoval kvůli sporům o její budoucí směřování. Vedly se zejména o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním nebo jediným tématem, se kterým Svobodní půjdou do sněmovních voleb. Záznam si pusťte zde (v čase 5:15).

O znovuzvolení informovala ve dvou zprávách agentura ČTK a její web České noviny, od ní poté zprávu převzala právu celá řada dalších médií, mimo jiné Byznysnoviny.cz, lidovky.cz, tyden.cz, denik.cz, aktualne.cz, echo24.cz či forum24.cz.

Rozsáhleji se pak volbě předsedy věnoval server idnes.cz. v článku Mach uhájil křeslo šéfa Svobodných a požaduje referendum o Czexitu: Europoslanec Petr Mach porazil v boji o post šéfa Svobodných v elektronickém hlasování ekonoma Martina Pánka a konzultantku domácího vzdělávání Irenu Steinhauserovou. Ve volební kampani do Poslanecké sněmovny chce voličům nabízet nižší daně a referendum o členství Česka v Evropské unii. „Jsem rád, že členové volbou dali jasně najevo, že chtějí, aby Svobodní ve volbách prosazovali obě svá důležitá témata, jak vizi liberálního státu s nízkými daněmi, tak vizi suverénní České republiky. Svobodní nabídnou voličům ve volbách do Poslanecké sněmovny zásadní snížení daní, referendum o členství v Evropské unii a také svobodu pro každého člověka žít si svůj vlastní život a bez překážek usilovat o vlastní štěstí,“ komentoval výsledek hlasování Mach.
„Napneme teď společně všechny síly, abychom překonali hranici pět procent a dostali se do Sněmovny,“ uvedl staronový šéf Svobodných. Strana se dosud přela o to, jestli má být odchod z EU jediným tématem, na nějž se má strana soustředit. Mach prosazoval, aby Svobodní neopouštěli ani daňová témata.

Lidové noviny zveřejnily 23. 1. na str. 3 článek Petr Mach zůstává v čele Svobodných: Europoslanec Petr Mach (41) obhájil funkci předsedy Strany svobodných občanů (Svobodní).

Zprávu uveřejnil i server Českého rozhlasu 23. 1.Europoslanec Mach obhájil funkci předsedy Svobodných: Europoslanec Petr Mach obhájil funkci předsedy Strany svobodných občanů (Svobodní). V elektronických volbách získal 301 ze 487 hlasů. Hlasovala přibližně polovina členů strany. Jednačtyřicetiletý Mach v prosinci na funkci rezignoval kvůli sporům o směřování strany. Spor se podle něj vedl o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním či jediným volebním tématem strany. Mach to nepodporoval. Členové strany podle něj dali jasně najevo, že chtějí, aby Svobodní ve volbách prosazovali vizi liberálního státu s nízkými daněmi a vizi suverénní České republiky.

Právo informovalo o zvolení 24. 1. v článku Mach dál vede Svobodné: Europoslanec Petr Mach obhájil funkci předsedy Strany svobodných občanů (Svobodní). V elektronických volbách získal 301 ze 487 hlasů, řekl mluvčí strany Martin Rumler. Hlasovala přibližně polovina členů strany.

Z dění v Evropském parlamentu

V pondělí 23. 1. byl Petr Mach spolu s nově zvoleným místopředsedou Evropského parlamentu Pavlem Teličkou hostem pořadu 90`na ČT24. V pořadu Petr Mach mj. řekl: „Jestli chce nový místopředseda Evropského parlamentu P. Telička opravdu šetřit, mohl hlasovat pro moje návrhy na zrušení všelijakých prebend pro poslance. Ale on hlasoval proti. Takže z jeho strany jsou to akorát plané řeči.“ Petr Mach na rozdíl od Teličky nesouhlasí s možnou reformou EU, neshodli se ani v názorech na evropskou armádu.

Server bleskove.cz publikoval 23. 1. článek Petra Macha EU migranty dováží, místo aby Evropu před ilegální migrací chránila!

Trump a EU

ČTK vydala 19. 1. zprávu Trump v čele USA by podle některých europoslanců mohl EU prospět: Podle poslance Petra Macha (Svobodní) by vládnoucí politici v EU měli vzít Trumpovo zvolení prezidentem pragmaticky na vědomí. „Trumpova vláda bude jednat spíš s jednotlivými členskými státy než s EU,“ uvedl Mach. Také v obchodní sféře se podle něj Trump zaměří spíš na vyjednání dohody o volném obchodu s Británií, než s EU,“ dodal Mach.
Vyšlo i na serveru ČTK České noviny a text převzaly servery eurozpravy.cz a globe24.cz.

Czexit

Lidových novinách v rubrice Názory 24. 1. na str. 10 vyšel článek Czexit podle Chovance:  Česko by nemělo čekat, až se rozhýbe EU, mělo by začít jednat s Velkou Británií o podmínkách brexitu samostatně. Myslí si to alespoň ministr vnitra Milan Chovanec, který v ČT zdůraznil, že než se Brusel rozhoupe, mohlo by být pozdě. „To bychom se také dočkat nemuseli, nebo by to bylo za dlouho,“ podotkl Chovanec. Ten výrok je pozoruhodný ve dvou souvislostech. Jednak beze zbytku předjímá, že Evropská rada, která podle článku 50 lisabonské smlouvy brexit projednává jako celek, je jen „žvanírna“ a je potřeba jí podrazit nohy a vydat se vlastní cestou.
Chovanec podle všeho zvedl prapor české varianty izolacionismu v EU, takzvaného czexitu. Tím prozatím operovali jen politici na okraji – od europoslance a předsedy Svobodných Petra Macha, přes národovce Tomia Okamuru až po senátora Jana Velebu, který sní o spříseženství národa a půdy. Po Chovancově výzvě se czexit dostal do hledáčku „velké politiky“. Není náhodou, že krátce před Chovancovým výstupem v ČT premiér Bohuslav Sobotka ujistil sněmovnu, že o podmínkách brexitu bude jednat se všemi politickými stranami napříč spektrem. Zastánce evropských hodnot by to mohlo potěšit.

Svobodní v médiích

Naše stanovisko k protikuřáckému zákonu vyšlo 19. 1. na serveru PrahaNadlani.cz Politici nemají právo vychovávat občany.

Týden zveřejnil 22. 1. článek o naší člence Jordance Jiráskové Měli bychom vystoupit z EU. Muslimové se nám nepřizpůsobí: Klausovo Centrum pro občanské svobody spouští svůj web a plánuje se výrazně vyslovovat k dění napříč různými tématy. Jeho podporovatelkou je i Jordanka Jirásková, pravicová aktivistka, kterou někteří nazývají ruskou agentkou. Dřívější kandidátku na místopředsedkyni Strany svobodných rozčilují na české politické scéně různé věci, ale nejvíc zaujatost médií. Svým působením v Klausově think tanku chce mít podíl i na konkrétních kauzách týkající se migrace či ekologie.

„Ke Klausově Centru pro občanské svobody jsem se dostala právě skrze norskou kauzu Evy Michalákové. Na několika demonstracích s námi Václav Klaus mladší spolupracoval, jedné se i osobně zúčastnil,“ popisuje aktivistka. Láká ji se zapojit a podporovat uskupení v jejich akcích.

Budu gestorkou akcí, které se týkají norské sociální služby Barnevernet,“ říká Jirásková. Plánuje třeba květnovou demonstraci, na které se budou promítat šokující dokumenty o rodinných dramatech. „Jsem toho názoru, že se musí jít se vším ven,“ je přesvědčená. Proto není podle jejích slov třeba součástí petičního výboru Evy Michalákové. Norsko se prý ohání tím, že lidem, kteří budou svoji kauzu medializovat, už děti nikdy nevrátí. „Přitom právě díky výrazné medializaci už jedna rumunská rodina získala svoje děti zpět,“ usmívá se ironicky Jirásková.

Jednou z posledních kauz, ke které se Jirásková výrazně vyjadřuje, je případ muslimské dívky, která se soudí s ředitelkou pražského gymnázia kvůli omezování v nošení hidžábu. „Je děsivé, že se ten soud vůbec koná. Tohle jsou věci, které mě zvedají ze židle a ráda bych je ovlivňovala,“ říká Jirásková.

Jordanka Jirásková je už druhým rokem členkou Strany svobodných občanů, už dvakrát kandidovala na její místopředsedkyni. „Při poslední volbě jsem skončila třetí,“ doplňuje. Ve straně se teď řeší volba nového předsedy. Jordanka Jirásková se cítí být spíš rozzlobenou občankou než političkou. „Politika je sice špinavá práce, ale někdo ji dělat musí. To jsem si říkala, právě když jsem kandidovala na místopředsedkyni strany Svobodných občanů,“ uzavírá.

Článek Josefa Kálese Ministerstvo zase perlí, stanovuje počet kuchařů podle počtu porcí zveřejnil 21. 1. server PrahaNadlani.cz. Stejný server o den později převzal článek Jiřího Šebka Naše soukromí a svobody jsou v ohrožení.

Dění v regionech

Praha 3

25. 1. zveřejnila pražská příloha MF DNES článek Petice k trhům v Praze 3 neuspěla: Zastupitelé z uskupení Žižkov (nejen) sobě navrhovali dočasné prodloužení smlouvy s Archetypem a novou soutěž na budoucího provozovatele. „Nerozptýlili jste obavy, že Správa zbytkového majetku nebude schopna trhy provozovat,“ uvedl zastupitel Lukáš Haupt (ŽnS). Svobodní zase chtěli, aby se radnice správy trhů zhostila jen do doby, než bude v soutěži vybrán provozovatel nový. Koalice argumenty odmítla.

O tématu informovaly i servery ceskenoviny.cz, prazsky.denik.cz nebo aktualne.cz.

Chrudim

Chrudimská média se věnovala návrhu opozičních stran na odvolání jednoho z místopředsedů z vedení města.
Chrudimskenoviny.cz:  Ustojí Roman Málek další hlasování o svém odvolání?: Pod návrhem na odvolání Romana Málka jsou opět podepsáni František Pilný (ANO 2011), Josef Káles a Petr Lichtenberg (oba Svobodní). A co je důvodem k odstranění politika z vedení města? „Navrhujeme hlasování o odvolání Romana Málka z funkce místostarosty, protože z našeho pohledu se model čtyř místostarostů neosvědčil,“ uvádějí politici ve svém návrhu. Zdá se tedy, že motivace není osobní a dávný Málkův „podraz“ na současnou radniční opozici je zapomenut. Zastupitelům má jít o blaho města a jeho občanů.

Chrudimský deník 24. 1. na titulní straně zveřejnil článek Opozice chce odvolat místostarostu… (pokračování článku na str. 2): Opozice dlouhodobě tvrdí, že čtyři městští místostarostové jsou chrudimskou raritou. „Ve srovnatelně velkých městech je běžný počet jeden až dva, ve výjimečných případech maximálně tři,“ argumentuje opozice v obecné rovině. A proč by měl odejít právě Roman Málek? „Protože za celou dobu výkonu své funkce nepředložil žádný významný bod jednání a na zasedáních zastupitelstva neprojevoval téměř žádnou aktivitu,“ uvádí se v návrhu. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu města však mají chrudimské radniční strany nadále převahu, neboť opoziční komunisté, hnutí ANO 2011 a Svobodní celkem disponují pouze jedenácti hlasy.
Vyšlo i v online podobě Chrudimského deníku.

Plzeň

22. 1. Server Plzeň.cz zveřejnil článek Svobodní vědí, co s přebytkem Plzeňského kraje. Chtějí ho dát obcím: Přebytek z hospodaření Plzeňského kraje za loňský rok patří obcím a lidem v nich. Přesvědčená je o tom krajská předsedkyně Svobodných, členka finančního výboru Plzeňského kraje Lenka Brčková. „Účetní závěrka není ještě samozřejmě zcela dokončena, ale již nyní lze odhadnout, že kraj hospodařil s přebytkem v rozsahu 250 – 270 milionů Kč,“ píše Brčková na webu svoboneplzensko.cz. Plzeňský kraj nemá dluhy a jen do rekonstrukcí a oprav silnic letos plánuje dát zhruba dvakrát tolik peněz než loni.
„Předpokládám, že ostřílení političtí dinosauři a bafuňáři ihned začnou vyjednávat, jak tohoto „medvěda“ rozporcují. Stanovisko Svobodných je v případě přebytků zcela jasné. Tyto peníze patří samozřejmě přímo obcím, protože lidé v obcích nejlépe ví, jak s nimi naložit,“ tvrdí Brčková.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31