Svobodní v médiích: o ztraceném Německu, modrých zónách a dění v regionech

Svobodní v médiích: o ztraceném Německu, modrých zónách a dění v regionech

Články, zmínky či citace 1. – 8. února 2017

Byznys noviny zveřejnily 7. 2. rozhovor s Petrem Machem Europoslanec Mach: Německo je ztracené. Do 5 let bude v ČR referendum o odchodu z EU: Nejpozději do pěti let se bude v České republice konat referendum vystoupení z Evropské unie. Tvrdí to europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach, který byl opětovně zvolen do čela strany, jež podporuje odchod z EU. Podle Macha je Německo „ztracené“. Proto bychom prý měli usilovat, aby se problémy spojené s migrací nepřenesli z Německa do České republiky.
„Když jsem byl znovu zvolen předsedou strany, mám opět zásadní vliv na směřování a program Svobodných a také budu chtít vést Svobodné do sněmovních voleb. Mám silný mandát prosazovat svoji vizi a chci být hlavní tváří Svobodných, která bude voličům předávat naše politické myšlenky“, řekl mj. Petr Mach v rozhovoru.

Regulace banánů

Slovenský Finweb se regulaci banánů věnoval 2. 2. v článku Únia chce ochrániť pestovateľov banánov v Karibiku. Zaplatia to spotrebitelia, myslí si europoslanec: Nové pravidlá boli prijaté pomerom hlasov: 544 za, 78 proti, 21 europoslancov sa hlasovania zdržalo. Aktivita europarlamentu sa nevyhla kritike českého europoslanca Petra Macha. Ten na Facebooku uviedol, že spotrebitelia budú banány nakupovať s vyššou cenovkou.

V tištěném Týdnu v rubrice Politický diář (6. 2. na str. 31) citovali Petra Macha: To v Evropské unii mají nyní úplně jiné starosti. Alespoň podle předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha. „Díky EU opět podraží banány. EU si prostě libuje v regulaci banánů,“ napsal Mach minulý čtvrtek na svůj Facebook. „Dnes Evropský parlament schválil omezení dovozu banánů z Kolumbie, Peru a Ekvádoru poměrem 544:78. Cílem protekcionistů je zvýhodnit banány z francouzských kolonií v Karibiku. Bude to ale na úkor českého spotřebitele, který bude kupovat banány dráž,“ dodal Mach rozhořčeně. Tak kdo tady koho „ojebal“? Sorry jako…

Parkovací zóny

Týdeník Ekonom zveřejnil 1. 2. článek Zpackané modré zóny: Jak Praha otravuje život svým obyvatelům: Právník a místopředseda Strany svobodných občanů Ondřej Pecák podal loni v říjnu spolu s dalšími 40 lidmi žalobu k Městskému soudu v Praze, v níž se domáhají zrušení zón. Pecák argumentuje nepřiměřeností regulace − magistrát podle něj kvůli problémům na velmi malé části území městských částí zavedl plošnou regulaci, která v bezproblémových oblastech není nutná. V žalobě ale napadá i cenu parkovacích karet. „Cenu považujeme za nepřiměřenou. Dvanáct set korun může být příliš například pro matky samoživitelky, ale 12 tisíc za druhé auto je přehnané. Stejně tak živnostníci a řemeslníci platí 12 tisíc korun za luxus, že mohou podnikat v Praze,“ říká Pecák.
V článku dostalo prostor i sdružení Brno autem, ve kterém hrají významnou roli brněnští Svobodni.

Průzkumy

Týden zveřejnil 6. 2. na straně 10 – 11 průzkum společnosti Médea Research, ve kterém nám přisoudili 3,4 % Češi věří Zemanovi. Okamura roste: Za branami Poslanecké sněmovny by naopak zůstala TOP 09 se 4,7 procenta, ještě za ní skončili Svobodní a Zelení.

Místopředsedové v médiích

Server Bleskově.cz dal tento týden prostor Josefu Kálesovi a zveřejnil 2 jeho články:
Ministerstvo zase perlí, stanovuje počet kuchařů podle počtu porcí!: Stanovovat počet zaměstnanců jídelen podle počtu uvařených porcí nemůže být myšleno snad ani vážně, domnívá se místopředseda Svobodných. Poukazuje na to, že každá školní kuchyně je jinak vybavená a stavěná, v každé se vaří něco jiného a každý zaměstnanec je jinak výkonný. „Socialistický pohled na svět, že vše bude nejlépe fungovat, když bude řízený z jednoho centra, začíná ovládat naše ministerstvo školství,“ prohlásil Káles.

Nové úřady jsou továrny na korupci: Česká republika tento rok propadla v takzvaném indexu vnímání korupce. Jediným způsobem, jak podle místopředsedy Svobodných Josefa Kálese účinně bojovat s korupcí, je omezit moc politiků a úředníků, snížit objem přerozdělovaných veřejných financí, ustoupit od nesmyslných regulací v podnikání a přílišné byrokracie. Nejúčinnějším protikorupčním opatřením je omezení moci lidí, kteří spravují stát, říká Josef Káles (Svobodní).

Dění v regionech

Hradec Králové

Hradecký deník 6. 2. zmínil ve svém článku transparentní účet Svobodných Hospodaření kraje mohou lidé kontrolovat na novém transparentním účtu: Otevřený účet používají politické strany: ANO, Zelení, Piráti či Strana Svobodných občanů, i někteří politici.
Vyšlo i v tištěných podobách Deníku, například v Rychnovském, Jičínském, Náchodském a Krkonošském na str. 4.

Praha – Letňany

Letňanské listy 6. 2. zveřejnily vyjádření našeho zastupitele Martina Halamy v rubrice Diskusní FÓRUM (2/2017): V únoru prezentovali své názory: Stanislav Tomášek (Občanská demokratická strana), Oto Pařízek (TOP 09), Martin Halama (Strana svobodných občanů)…

Martin Halama, Strana svobodných občanů: Popravdě řečeno v situaci, kdy vedení městské části nedokáže komunikovat s občany otevřeně, naslouchat jejich názorům a pracovat v jejich zájmu, je nepodstatné, zda tito mají možnost komunikovat s radnicí i elektronicky. K čemu je možnost přenášet různá jednání (nejen schůze zastupitelstva) živě na internetu a shlédnout je i ze záznamu, když starosta prohlásí, že pořizování obrazového záznamu je drahé, a proto budou přenášeny jen řádné schůze ZMČ? Přitom se logicky nabízí možnost umisťovat na web např. i záznamy mimořádných schůzí ZMČ nebo třeba videa z prezentací, např. o lesoparku, stavebních projektech či parkování.

Praha 3

Server Kauza3.cz zveřejnil 7. 2. článek Křížek / Parukářka – veřejnosti byla představena rozpracovaná studie: Zapojení veřejnosti i politiků napříč je důležitý aspekt celého rozhodovacího procesu. Z členů politických stran se setkání účastnili Zelení, TOP 09, ČSSD a Svobodní, zástupci ODS bohužel chyběli (nebo byli zcela neviditelní).

Hodonín

6. 2. zveřejnil Blesk článek Práce snů! Mluvčí starosty Hodonína: Dva dny v týdnu za 32 tisíc!: Dotěrné dotazy opozice a občanů má řešit nová mluvčí starosty Hodonína Milana Lúčky. Podřízená má být jen jemu. Je to kšeft snů! Pracovat by totiž měla jen dva dny v týdnu a brát za to plný plat – tedy 32 tisíc měsíčně!
„Připadá mi to jako snaha za peníze daňových poplatníků najmout odbornou sílu, která bude mimo jiné pomáhat odborně se vypořádat s dotěrnou opozicí,“ upozornil zastupitel Petr Buráň (29, Svobodní).
Starosta to přiznává. „Vlnou negativních reakcí bych nazval prezentaci polopravd ze strany Svobodných a skutečně potřebuji osobu, která bude na tyto neustálé výpady reagovat,“ přiznal starosta Milan Lúčka (61, Bez polit. příslušnosti).

Plzeň

Server Plzeň.cz zveřejnil 1. 2. článek Svobodní navrhují rozdělit přebytek Plzeňského kraje. Manětín se hlásí o svou část: Zpravodajský portál Plzen.cz už dříve informoval o stanovisku Strany svobodných občanů v regionu. Podle jejích členů patří přebytek obcím a lidem v nich. Stejný názor teď na hejtmanství posílá zastupitelstvo Manětína. Informuje o něm web Svobodneplzensko.cz.
„Kraj není zadlužený, zastupitelé si tedy nemusejí lámat hlavu ani se splátkami dluhu. Svobodní, kteří kandidovali v loňských krajských volbách spolu se Starosty, Občany Patrioty a Soukromníky, navrhují tento přebytek rozdělit přímo do jednotlivých obcí, a to na základě počtu obyvatel,“ vyjadřuje se po krajské předsedkyni Svobodných Lence Brčkové i zastupitel Manětína Jiří Pešík, rovněž ze Svobodných.

Chrudim

V Chrudimském deníku vyšel 1. 2. článek Roman Málek uhájil své křeslo: Pod návrh na Málkovo odvolání se tentokrát podepsal kromě dvou zastupitelů za Svobodné také František Pilný z hnutí ANO 2011. A byl to také on, kdo si vzal v diskuzi jako první slovo. Koalici v něm vytkl, že za poslední dva roky ve městě neviděl realizaci jakéhokoliv významnějšího projektu.
Petr Lichtenberg (Svobodní), byl ve svém vyjádření ještě ostřejší. „Město velikosti Chrudimě se čtyřmi místostarosty? To je doslova výsměch jeho obyvatelům. Vy si z nich normálně děláte srandu,“ hřímal. „A není to jen o jménu Roman Málek. Je to o tom, že abyste mohli vládnout a držet si své finanční prebendy, tak zřídíte čtyři místostarosty. Vůbec vás přitom nezajímá, co si myslí obyvatelé tohoto města,“ opřel se zastupitel do koalice.
Zastupitel Josef Káles (Svobodní) ovšem na starostova slova opáčil tvrzením, že aktivita a užitečnost Romana Málka pro město je dlouhodobě velmi nízká. „Jestli říkáte, že všichni místostarostové jsou si rovni, tak lžete sami sobě,“ shrnul svůj příspěvek.

Vyšlo i v tištěné podobě Chrudimského deníku na str. 3.

Kutná Hora

7. 2. vydaly Obzory Kutnohorska článek Milana Vodičky:
Současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL si vytyčily, mimo jiné,  jako jeden z cílů boj proti suchu. Tak teď budeme asi vesele budovat nádrže, přehrady, poldry za peníze daňových poplatníků.
Všechny socialistické a levicové vlády mají tendenci poroučet větru a dešti a hlavně utrácet peníze za hlouposti, které většinou přicházejí z Evropské unie, nebo od ekologistických hnutí (nezaměňujte prosím s ekologickým přístupem), Zelenými počínaje a neziskovkami konče.
Snahy řídit naši planetu se datují již od minulého století: pozor na přelidňování Země, pozor na globální oteplování, pozor na povodně, regulace přírodních cest vody apod.
Nemohu si pomoci, ale vydávat podle nějakého protokolu stovky miliard dolarů za snížení teploty na Zemi o 1-2 stupně mi přijde velmi směšné. Kdo to za padesát let změří? Z ledovců víme, že pravidelně se naše planeta otepluje a pravidelně ochlazuje. A někdy jsou desítky let povodně a prší a pak zase léta, kdy je sucho. Ministr zemědělství ovšem stále hledá další a další dotace pro zemědělce: „Bylo hodně dešťů? Dáme vám dotace. Vyschlo vám na poli? Dáme vám peníze z rozpočtu.“
O vodu se musí starat především občané, zemědělci – podnikatelé a v neposlední řadě obecní nebo městská zastupitelstva svými dlouhodobými programy.  Jde o stanovení podmínek diktovaných zdravým rozumem. Znalost dostupnosti vody je známá v místních podmínkách stovky let.
A vsaďte se, letos budou možná povodně i sucha.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31