Svobodní v médiích: o zákazu kouření, euru, volbách a dění v EU

Svobodní v médiích: o zákazu kouření, euru, volbách a dění v EU

1. 6. zveřejnil server Euro.cz článek Co kuřáci netuší aneb Jak by s jejich zlozvykem zatočil volný trh, po kterém tolik volajíOd konce května si kuřáci už nezapálí uvnitř své oblíbené restaurace, což vyvolalo pobouření zejména mezi horlivými obhájci svobody a volného trhu. „Je mi líto, že se kuřákům bere kus svobody, že se jim zbytečně zakazuje kouřit i tam, kde jejich kouř nikomu nevadí,“ prohlásil například šéf Svobodných Petr Mach.

1. 6. zveřejnil server Bleskově.cz vyjádření Jindřicha Pilce Když potírali kouření, mlčel jsem, jsem přeci nekuřákKdyž potírali taxi Uber, mlčel jsem, nejezdím přeci s Uberem. Když potírali ubytování přes Airbnb, mlčel jsem, nepronajímám přeci nikomu byt. A když si nakonec došlápli i na mě, nezbyl už nikdo, kdo by se mě zastal. Tato slova pronesl v souvislosti s protikuřáckým zákonem Jindřich Pilc (Svobodní). Je přesvědčen, že politici nemají žádné právo zakazovat kouření v restauracích.

Úkolem vlády a úkolem zákona je naše přirozená práva chránit, nikoliv na ně útočit, řekl k protikuřáckému zákonu Jindřich Pilc (Svobodní).

Neexistuje žádné lidské právo na nekuřáckou restauraci a také neexistuje povinnost vstupovat do zakouřené hospody. Žít a nechat žít. Budete mít jenom tu svobodu, kterou si vyvzdorujete a vybojujete,“ dodal Pilce.

zákaz kouření

5. 6. zveřejnil server Bleskově.cz vyjádření Josefa Kálese Zákaz kouření přinesl další utrácení veřejných penězPřed více než dvěma lety psal Josef Káles o tom, že si podporovatelé zákazu kouření v restauracích neuvědomují, jaké přinese další problémy. Například to, že kuřáci budou chodit kouřit před hospody a asi si u toho šeptat nebudou. „Soucítím s lidmi, kteří bydlí ve městech a budou muset snášet hluk, stejně tak jako soucítím s provozovateli hospod, kteří už si nemohou svobodně určit, jestli se v jejich podniku smí, či nesmí kouřit. A také soucítím s kuřáky, kterým politici říkají, co je pro ně dobré a co ne,“ poznamenal Káles.

Podle Kálese je třeba odmítnout nesmyslné omezování našich svobod, dříve než bude pozdě. „Zastavme spirálu zákazů, než nabere ještě větší rychlost. Nevytvářejme svět, kde je ke všem přistupováno jako k nesvéprávným bytostem,“ dodal politik.

Vyšlo i na serverech Ostrava-online.cz a Pravý prostor.

5. 6. zveřejnil Neviditelný pes článek Petra Macha Kdo doplatí na zákaz kouření…Každý zákaz, i ten dobře míněný má své negativní důsledky. Nakonec může uškodit i těm, kterým měl pomoci. Zákaz kouření v hospodách, který platí od 31. května 2017, řadě lidé uškodí. Řeknu vám, koho je mi nejvíc líto.

Je mi líto lidí, kteří bydlí u hospod a kterým se pod okny budou veselit skupinky rozjařených kuřáků, kteří budou z hospod pravidelně vylézat na veřejný chodník.

Svobodní tenhle zbytečný zákaz po volbách zruší. Kdo bude chtít provozovat kuřácký bar, bude to smět legálně dělat. Zrušíme i další zbytečné zákazy, např. obchody budou moci opět mít otevřeno 8. května, 28. září a v další státní svátky.

Vyšlo i na serveru Pravý prostor.

Euro

2. 6. zveřejnil server Peníze.cz anketu Očima expertů: Hurá, euro!Petr Mach, ekonom a europoslanec: Za sebe a za Svobodné říkám – euro nikdy. Je v pořádku, že naši občané můžou mít vedle korunových účtů legálně eurové účty, že hodně obchodů i parkovacích automatů přijímá euro. Ale zásadně nesouhlasím s rušením koruny. Ono už navíc dávno nejde o to, že bychom si jen museli zvykat na nové ceny a na nové bankovky. Vstup do eura je současně vstupem do dluhové unie a členové eurozóny se musí skládat na krachující státy eurozóny prostřednictvím záchranného fondu ESM. Francouzský prezident Macron chce na bázi členů eurozóny vytvořit tvrdé jádro integrace a chtěl by, aby tito členové mezi sebou měli společnou daňovou a hospodářskou politiku. To rozhodně není v českém zájmu. Francouzi a Němci by nám nejraději nadiktovali zvýšení daní, držme se stranou eurozóny. Před volbami by měly všechny strany vyložit karty. Pokud premiér chce za ČSSD stanovit termín přijetí eura, vzkazuje voličům, kteří euro nechtějí, že si mají vybrat mezi ostatními stranami.

Dění v EU a Evropském parlamentu

1. 6. zveřejnil server Kurzy.cz článek  Soudní dvůr EU: Členský stát může odmítnout dohody typu TTIPHorkým tématem jsou hlavně smlouvy o volném obchodu CETA (s Kanadou) a TTIP (s USA) . Ve druhém případě například europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP) slibuje, že liberálnější trh “přinese profit především malým a středním firmám” . Naopak europoslanec Petr Mach (Svobodní, EFDD) mluví “proti složité smlouvě, která by znamenala balík nových regulací”. Rozpory doposud panovaly také v otázce, kde končí výhradní pravomoci členského státu, odkud kam sahá sdílená politika a kde začíná volná působnost centrálních orgánů Evropské unie.

Vyšlo i na serverech Česká justiceZdravotnický deník a Ekonomický deník.

5. 6. zveřejnil server Prvnízprávy.cz text Koho reprezentují čeští europoslanci, naše nebo cizí zájmy?Lze to vyčíst z textu europoslance Petra Macha (Svobodní): 18. května 2017 se v EP znovu diskutovalo o migračních kvótách a možnosti podat sankční žalobu na členské státy EU, které kvóty nepřijmou. Evropský parlament přijal usnesení, v němž: „…vítá oznámení Komise, podle nějž v případě, že členské státy nezvýší v dohledné době počet přemístěných osob, nebude otálet s uplatněním svých pravomocí, kterými disponuje na základě Smluv; usuzuje, že to bude znamenat také zahájení řízení o nesplnění povinnosti.“

EP tak vyzval k tomu, aby mimo jiné i na Českou republiku Evropská komise podala žalobu u Evropského soudního dvora.

Pro usnesení hlasovali europoslanci: Niedermayer (TOP09) a Polčák (STAN).

Vyšlo i na Neviditelném psu.

Konference o bezpečnosti v Evropě

4. 6. informoval server Expres.cz o konferenci EFDD v Plzni v článku Sobotka prý slíbil přijmout migranty, jen musí oblafnout českou veřejnost!Jako rozbuška působí údajné vyjádření předsedy vlády České republiky o přijetí migrantů dle požadavků Evropské unie. V reportáži z plzeňské bezpečnostní konference to vyplývá z citace předsedy bavorské Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, kterou přinesl server ParlamentniListy.cz.

Akci organizovala frakce Svobody a přímé demokracie při Evropském parlamentu a účastnily se jí osobnosti, jako je arabista Jiří Weigl, europoslanec Petr Mach či právě šéf AfD Petr Bystroň. Samozřejmě se hovořilo o problému migrace a německý politik českého původu hodnotil v tomto ohledu postoje české vlády, které, jak uvedl průzkum společnosti Median, v současnosti nedůvěřuje 74 % respondentů.

O konferenci napsaly i Parlamentní listy.

Volby

1. 6. server iDNES.cz zveřejnil článek Platba za zalepená ústa, ale i dary od lidí. Nejen ANO má na účtu nepořádekPolitické strany si pomalu zvykají na povinnost zprůhlednit financování svých předvolebních kampaní. Od letoška na to navíc dohlíží nově zřízený úřad. Ne všechny strany se však novým pravidlům přizpůsobily. Například na volební účet ANO přicházejí i dary od sponzorů, což je podle dohledového úřadu chyba.

Z mimoparlamentních uskupení zveřejnili financování kampaně například Piráti , kteří přiznali i nákup pudru za 90 korun pro fotografování. Lidé mohou kontrolovat i výdaje Svobodných , Zelených či SPD-Tomio Okamura.

O den pozdějí server Czechfreepress.cz zveřejnil článek Je vůbec koho volit?Naši liberálové se rozdělují na globalistické (TOP) a národní (ODS, Svobodní); ti druzí mají představu, že otevřený mezinárodní obchod je vhodný, ale politická integrace států je nepotřebná a nebezpečná.

5. 6. zveřejnilo Právo na titulní straně článek Firmy sypou stranám na volby, nejvíc zatím ODSNejvyšší dary poskytují politickým stranám v době kampaně do Sněmovny především firmy. Ukazují to transparentní účty na stránkách Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Čtvrt miliónu získala Strana svobodných občanů od společnosti Hrabánek, která se zabývá zemními a výkopovými pracemi.

Stávka proti EET

31. 5. zveřejnila ČTK zprávu Desítky lidí dnes v Praze demonstrovaly proti EETDemonstrace se zúčastnili mimo jiné předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Ten vyzval ke zrušení zákona o EET a upozornil, že kvůli EET se ročně vydá takové množství účtenek, které by omotalo 25krát zeměkouli.

Článek vyšel i na dalších serverech, například na Týden.czČeské noviny, Byznys noviny či Web4trader.cz.

Různé

Server Neviditelný pes zveřejnil 3. 6. článek Tomáše Pajonka Dominik si odložil, my budeme počítatDominik Feri, hvězdička TOP 09, vydal na sociálních sítích přehled peněz, které do EU posíláme a kolik čerpáme. Zapomněl k tomu však dodat, co to ve skutečnosti znamená. Tomáš Pajonk proto začal počítat…

Dominik si odložil, my mezitím můžeme počítat. V letech 2004 – 2016 byl HDP ČR 47 098 mld Kč. EU nám „věnovala“ 628 mld. Kč. To není málo, ale je to jen 1,3 % toho, co se v ČR vytvořilo.

Těmito 628 mld. Kč (1,3 %) bude nyní argumentováno vše, co se týká EU a její politiky. Pro ty 1,3 % je nutné skousnout vše, veškeré nesmysly, veškeré zásahy do zákonů, veškerou právní džungli, která se tím vytvořila, veškerou propagandu, veškerou korupci, kterou to přidalo.

Než nějaký hejt, raději bych vedl diskuzi, jakou spolupráci lidí v Evropě bych chtěl já a Svobodni a k čemu by vedla.

6. 6. vyšel v Lidových novinách na str. 3 komentář Výlet do DachauJan Zahradil patří mezi několik málo europoslanců, kteří se v Bruselu neztratili. Sám se označuje za eurorealistu, což v jeho případě docela sedí. Na rozdíl třeba od Petra Macha (Svobodní), který se nechal do Evropského parlamentu zvolit, aby EU rozložil zevnitř,

Zahradil zastává kritické názory na federalistické tendence, s nimiž nemusí každý souhlasit, ale měl by o nich alespoň popřemýšlet.

Dění v regionech

Nový Bor

5. 6. zveřejnil server LiberecDnes.cz pozvánku na besedu s Petrem Machem Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach přijede do Nového Boru: O tom, jak to chodí v EU, přijede do Nového Boru diskutovat předseda Svobodných Petr Mach. Akce se uskuteční ve středu 7. června 2017 v 18 hodin v sále Grandhotelu Pražák, Dvořákova 525. „Předpokládáme, že se veřejné debaty zúčastní jak naši členové, tak i lidé, které zajímají aktuální problémy,“ uvádí člen Svobodných Antonín Bechyně.

Vyšlo i v tištěné podobě Českolipského deníku.

Moravskoslezský kraj

4. 6. zveřejnil server iDNES.cz článek Malé strany v Moravskoslezském kraji nasazují lídry, chtějí pět procentSvobodní: o lídru Kleinovi rozhodly primárky

Straníci a příznivci Strany svobodných občanů v primárním vnitrostranickém hlasování poslali na první místo kandidátky generálního ředitele společnosti Czech Print Center Radomíra Kleina.

Padesátiletý místopředseda Osadního výboru Veselí u Oder na Novojičínsku vedl Svobodné už loni v krajských volbách, přičemž strana se ledva dostala přes procento hlasů.

Klein nyní s rodinou pobývá na zahraniční dovolené, proto se k volebním vyhlídkám vyjádřil mluvčí Svobodných Martin Rumler. „Jednoznačně chceme přejít pět procent,“ uvedl.

Rumler dodal, že voliči by měli přivítat hlavně navrhované daňové změny přinášející jak živnostníkům, tak i zaměstnancům navíc tisíce korun ročně. „Na to by lidé na Ostravsku s tamními ekonomickými problémy mohli hodně slyšet,“ poznamenal mluvčí strany.

Na druhou příčku kandidátky straníci zvolili jednatele ostravské soukromé společnosti Jiřího Zapletala a na třetí místo pak majitele IT firmy Vítězslava Stanovského z Krnova.

Vyšlo i na Impuls.cz.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31