Svobodní v médiích: o týrání zvířat, vládě a koalicích v regionech

Svobodní v médiích: o týrání zvířat, vládě a koalicích v regionech

5. 4. zveřejnil server Info.cz velký rozhovor s Tomášem Pajonkem Šéf Svobodných pro INFO.CZ: Do voleb jdeme s ODS, moudří z univerzit okrajovým regionům nepomohouPo neúspěšných parlamentních volbách se Svobodní v čele s novým vedením soustředí na komunální volby. Plánují společné kandidátky se spřízněnými stranami, především ODS. „Ideální by bylo mít v každém krajském městě jednoho nebo více zastupitelů. To si myslím, že se nepodaří. Záleží na síle místní buňky. Nyní máme nulu ve statutárních městech. Teď budeme mít šanci jich mít třeba deset, což už je poměrně zajímavé,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ předseda Svobodných Tomáš Pajonk. V Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji to nebudou mít jednoduché. „To, že část lidí je velmi silně frustrovaná, vnímám. Nepomůže, když přijdou moudří z univerzit a začnou v okrajových regionech vysvětlovat, že mají farmařit jinak a více čerpat dotace a že dostanou zadarmo wifi,“ popisuje.

Mluvili jsme spolu na podzim, když jste se stal předsedou Svobodných. Kam jste se od té doby posunuli?

Jde to o něco pomaleji, než by člověk chtěl. Je to dané i tím, že to pro mě není práce na plný úvazek. Začínáme se vracet k našemu étosu z roku 2013, který nám přinesl zatím největší volební úspěch. Byli jsme liberální pravicová strana s touhou po menším státu a větší míře svobody. Po migrační krizi a vlivem debat na toto téma, kdy náš postoj nebyl pro všechny jednoznačně čitelný, se naše směřování začalo mlžit. Nyní se vracíme zpátky.

Hodně velká kritika vůči mně zazněla stran prezidentských voleb, kdy jsme se jako republikové předsednictvo rozhodli nepodpořit Miloše Zemana. Každý z nás deklaroval, že ho volit nebude. To u menší, ale poměrně hlasité části strany vyvolalo kritiku. Já to chápu. Programově a tím, co říkáme, jsme strana, která chce změnit systém. Chtěli bychom změnu v principech, na nichž stát funguje. Když jsme tedy řekli, že antiestablišmentového kandidáta Zemana nepodpoříme, tak lidi, co nás vnímají hlavně jako protest, s tím měli velký problém.

V parlamentních volbách jste neuspěli, blíží se ale komunální. Co si od nich slibujete?

Slibuji si to, že se nám podaří dostat na komunální úroveň daleko více našich členů, kteří se dostanou do prvního stupně reálné politiky a začnou se věnovat konkrétním věcem. Dokud jen píšete blogy, tak můžete přemýšlet o Saudské Arábii nebo Venezuele, ale svět to moc nemění. Ve chvíli, kdy je člověk v zastupitelské pozici, tak najednou musí začat uvažovat o tom, že musí dát skutečný návrh, s někým se domluvit a podobně. Oddělují se zrna od plev. Zjišťujete, kdo toho je schopen.

Poslední komunální volby byly ve znamení velkého optimismu, že budou naši lidé voleni, protože uspěl Petr Mach (bývalý předseda Svobodných a europoslanec – pozn. red.). Nyní už to tak není. Existují úspěšně skupinky Svobodných, kteří v komunále dlouhodobě působí. Z nich se šíří pozitivní deviace dál. Uvědomili jsme si také, že na pravici se lze v daných obcích domluvit. Začínáme spolupracovat, je tu snaha o koaliční kandidátky. I ti, co už zastupiteli byli, si uvědomují, že je potřeba mít partnery, a tím větší sílu.

Budete společně s ODS kandidovat i v Praze?

Zatím mám informace, že by to tak mělo být. Podepsaná koaliční smlouva ale podle mě ještě není (rozhovor probíhal v úterý 3.4. – pozn. red.). Jednání by ale měla být v závěrečné fázi. To je na pražském předsednictvu. Informují nás o tom, jak jednají.

Můžete už teď zmínit nějaké zajímavé kandidáty?

Nikdy jsme nebyli stranou, která je dobrá v tom, že by vybrala třeba známého hokejistu, dala si ho na čela kandidátky a on nám potom přinesl plno hlasů. A neuděláme to asi ani v těchto volbách. Máme požadavky na principialitu programu, a tím jsme limitovaní. Nemáme až tolik co nabídnout jako třeba ANO. My nabízíme krev, pot a slzy.

Jak konkrétně bude vypadat spolupráce Svobodných s ODS v Praze?

Domlouvají se na kandidátkách, o místa pak má strana svůj primární boj.

Budete jako Svobodní na kandidátce ODS?

Pravděpodobně, ale ne všude. Někde by mohly být vícestranné, v lokálních volbách to není takový problém.

Poté přijdou na řadu senátní volby.

Řešíme to. Rádi bychom podpořili pravicové kandidáty tam, kde to půjde. Zatím máme dva, možná budeme mít tři vlastní kandidáty – pana Vodičku (Milan Vodička – pozn. red.) v Benešově a pana Tampíra (Štěpán Tampír – pozn. red.) v Českých Budějovicích. Možná se nám ještě rýsuje kandidátka v Sokolově. Na zbytku míst podpoříme podle dohody nějakou z pravicových stran. Rozhodli jsme se jít ne cestou tříštění pravice, ale domluvit se a neubírat hlasy.

Bude kandidovat i Petr Mach?

Naposledy, co jsem se s ním bavil, tak mám pocit, že kandidovat nechce. Raději by kandidoval na Praze 5, která bude až za dva roky. To je jeho pražská část. Navíc je v Praze nyní přetlak prezidentských kandidátů.

Týrání zvířat

8. 4. zveřejnil Deník.cz vyjádření našeho člena MVDr. Jiřího Žáka Pomůže zpřísnění trestů za týrání zvířat?Vyšší tresty nic nezmění

Pár mediálně známých případů týrání zvířat vyvolalo diskusi o nedostatečné ochraně zvířat. Některé sněmovní strany se rozhodly narychlo navrhnout zpřísnění trestů za týrání zvířat. V celém systému jsou však dost podstatné díry, které se nedají zalátat prostou změnou zákona, jak se nám snaží někteří politici usilovně naznačit.

Celý systém je neefektivní. Policisté se v ochraně zvířat často metodicky plácají, nebo ji bagatelizují. Zvýšení trestu odnětí svobody vypadá líbivě, ale bez dalších systémových změn bude jen přebalem na balík starých problémů.

Je třeba zlepšit spolupráci veterinární správy, obecních úřadů a policie. Pomohlo by snížení administrativy, která krade důležitý čas při pomoci zvířatům. Stejně tak by policisté měli být ještě intenzivněji školeni a spolupracovat s veterináři. Podobně by se měli probrat představitelé obcí, kteří dlouhodobě přehlíží podněty občanů.

Pokud se podaří vytvořit skutečně systémovou finanční i právní oporu veterinární správě a obcím, pak vzroste i jejich autorita a někteří chovatelé přestanou žít s pocitem, že jim nic nehrozí.

Autor je veterinář a člen Svobodných.

Vyjádření Jiřího Žáka zveřejnilo 7. 4. všech 70 regionálních mutací Deníku v tištěné podobě.

O vládě

6. 4. zveřejnily Byznys noviny článek Jednání o vládě mezi ANO a ČSSD zkrachovala. Babiš odmítl pustit finance a vnitro„Ukázalo se, že Andrej Babiš a ANO žádnou koaliční vládu nechtěli. Vládnout v demisi a nedomluvit za půl roku podporu, když je na výběr x variant, jen potvrzuje, že plán premiéra v demisi je ovládnutí všeho, bez kontroly parlamentem. „Důvěra, nedůvěra, terazky som premiérom,“ vyjádřil se k situaci předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Vyšlo i na serveru Eurozprávy.cz.

11. 4. zveřejnily Eurozprávy.cz článek Politici bědují: Vláda s komunisty a SPD? Poškodí to pověst ČR. Drsná slova přecházejí i z KSČM„Na to má ANO právo, ale ne vše, co je v pořádku právně, je slušné a přijatelné. Komunisti svou podporu nedostanou zadarmo a můžeme se 28 let po Listopadu jen domýšlet, kde všude na soudruhy tajemníky narazíme. O populistech posilujících jen strach nejslabších nemluvě. Nebýt arogance a zneužívání moci od bývalých velkých stran, tak to asi neřešíme. Přesto je čas na pravici spolupracovat a snažit se proti tomu co se na nás hrne ubránit alespoň kousky prostoru. A bude to těžší a těžší s každou miliardou, kterou Andrej rozdá skrz své,“ upozorňuje šéf Svobodných Tomáš Pajonk.

O důchodech

11. 4. zveřejnil server Svobodný svět článek Radima Smetky Guvernér ČNB překvapil — důchod jen jako pojistkaGuvernér České národní banky, bývalý premiér a ministr financí Jiří Rusnok v Otázkách Václava Moravce v březnu řekl:

„…mělo (by se) občanům zdůrazňovat, že státní důchod tady není od toho, že budete mít životní úroveň téměř nezměněnou, až půjdete do penze. Ten je tady od toho, abyste nespadli do bídy, a tak má fungovat…“

Tím vyprovokoval reakce politiků napříč politickým spektrem. Až na ojedinělé výjimky (Miroslav Kalousek, Jan Skopeček) reakce velmi negativní.

Samotného mě překvapuje, že je autorem tohoto výroku právě pan Rusnok, který byl ministrem financí sociálně demokratické vlády. Jsou to právě sociální demokraté, kteří na průběžném systému tak lpí. Nicméně musím s panem guvernérem naprosto souhlasit. Stát by měl především udělat tlustou čáru za průběžným systémem jako hlavním (a často dokonce jediným) zdrojem financí penzistů. Současným pracujícím ještě splnit, co jim průběžný systém slibuje a lidem, kteří v těchto letech nastupují do zaměstnání jasně říct, že průběžný systém je jen pojistka. Samozřejmě by měl stát zároveň s tím snížit odvody na sociálním pojištění, aby si lidé mohli svobodně zvolit, jakým způsobem se na stáří zajistí.

Stát nás nutí do celé řady povinností. Tato je však zcela mimořádná svým rozsahem. Spolu se zdravotním pojištěním se pohybuje průběžný důchodový systém ve stamiliardových částkách. To na své výplatě pocítí opravdu každý a dost citelně. Mediánový zaměstnanec, který bere 20 880,- čistého, odvádí na důchodové pojištění 7 650,- měsíčně. 7 650 korun, které by člověk mohl spořit, investovat, vložit do vzdělání svých dětí, apod.

Současný systém nenechává lidem dost peněz. Peněz, které by mohli investovat do svých dětí, aby se měly dobře a měly lepší vzdělání. Peněz, ze kterých by se mohli lépe postarat o své staré rodiče. Peněz, za které by si třeba mohli koupit větší byt, který by mohli ve stáří pronajímat nebo prodat. Peněz, které by mohli jakkoliv investovat. Současný systém je cynický a dělá z lidí závislé na státu až do vlastního skonu.

Stát by měl důchodový systém zcela překopat. Kompromisem mezi politickými proudy by mohlo být zásadní snížení odvodů tak, aby každý odváděl jen tolik, kolik odvádí nejchudší a ve stáří potom vyplácet jen takové důchody, které dnes pobírají nejchudší. Tedy jako pouhou pojistku. Současným pracujícím, kteří museli odvádět do systému značnou část svého platu ještě zajistit důchody podle současného systému, ale nejmladším umožnit se ze současného systému vymanit a umožnit se na stáří zajistit lépe, než to dokáže stát.

Různé

30. 3. zveřejnil server Neviditelný pes článek Jiřího Payna RUSKO: Ani přítel, ani spojenecRuské divadlo, které vykazuje některé podobnosti s demokratickými volbami, je ve skutečnosti jen inauguračním nebo chcete-li korunovačním rituálem.

Smyslem rituálu není umožnit pokojným způsobem změnu v mocenských pozicích, spíše jde o utužení poslušnosti občanů.

Podstatou demokracie není formální konání voleb či existence psané ústavy. Podstatou je férová soutěž podle pravidel. Nejenom těch psaných, mnohé věci nepředepisuje zákon, k demokracii patří slušnost. Důležité je, že se pravidla nesmí tvořit podle konkrétních situací.

V devadesátých letech jsme věřili, že se Rusko může vyvíjet směrem k demokracii. Skutečně demokratické strany sice neměly většinu, ale dalo se předpokládat, že se časem demokratická soutěž prosadí. Nyní už taková naděje není ani na obzoru.

Situace se změnila. V Rusku jsou pronásledováni politici, novináři, umělci. Nezřídka jde o roky ve vězení, nejednou jde i o život. Špioni jsou likvidováni i v zahraničí. Běžné akademické instituce upevňující demokratické smýšlení jsou v Rusku ocejchovány jako zahraniční agenti. Svoboda slova je omezená a politická reprezentace uplatňuje masivní vliv na média, takže právě proto nelze mluvit o férové soutěži politických sil a o skutečných volbách.

Propagandistické zásady a politická kontrola médií jsou doprovázeny desinformačními aktivitami v zahraničí. Nejde jenom o falešné zprávy, ale pravděpodobně i o aktivní ovlivňování či rozvracení politických stran. Šíření dezinformací patřilo k nástrojům komunistické ideologie odpradávna. Evropská unie v dnešní podobě je pro Rusko výhodná a je zřejmé, že zájmem Ruska je politická nestabilita v Unii. K tomu směřuje ruská propaganda.

Anexe Krymu je vnějším projevem nedostatku morálních zásad, zásad slušného chování mezi státy. Jistě tomu napomohla i zoufale špatná politika Evropské unie – nejen vůči Rusku, ale před tím v bývalé Jugoslávii, při osamostatnění Kosova, v Libyi či v Sýrii.

Vypráví se, že když v červnu v roce 1991 skončila RVHP, přišli hned poté ruští diplomaté za ministrem financí Václavem Klausem a navrhovali zahájení nové hospodářské spolupráce, prý by nyní mohla přijít družba. Václav Klaus jim odpověděl: „To je právě ten rozdíl, my s vámi nechceme dělat družbu, my s vámi chceme dělat byznys.“

Proto je v zájmu nejenom Rusů, aby se Rusko vydalo na cestu k demokracii, je to i v zájmu našem a je to v zájmu civilizovaného světa. V současnosti je podpora demokracie v Rusku těžko představitelná. Rusko promarnilo příležitost vybudovat důvěru ve vztazích se Západem po pádu komunismu. Jak kdysi řekl Černomyrdin: „Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako obvykle.“

Je nezbytné, aby se zásadně zlepšila diskuse o politice Západu vůči Rusku. Jenže z naší strany prosazování družby místo byznysu férové diskusi vůbec nepomáhá.

2. 4. zveřejnil server Ekonomický svět článek Tomáše Pajonka Ekonomický zázrak jménem EstonskoTo, co odděluje úspěšné, bohaté země od jejich méně úspěšných a chudších sousedů, řeší lidstvo již od pradávna. Roli v této záležitosti vždy hrálo několik klíčových faktorů, jako je například kultura, poloha země, či historie a její vývoj.

Když v roce 1776 vydal Adam Smith průlomovou knihu The Wealth of Nations, začalo být čím dál tím větší části široké veřejnosti jasné, že je úroveň bohatství obyvatelstva úzce spjato s politickou a ekonomickou strategií vlády. Pokud stát místo polostátních monopolů v rukou panovníkových vyvolenců nechá dobré podmínky volnému trhu, zajistí vymahatelnost práva a obecně systematicky chrání osobní vlastnictví, s největší pravděpodobností úroveň bohatství obyvatelstva poroste.

Výborným příkladem je právě Estonsko.

V roce 1991 se Estonsko osamostatnilo, a to po 51 letech nadvlády Sovětského svazu, včetně krátké epizody, kdy bylo pod kontrolou nacistického Německa. Většinu této doby se ekonomika dusila pod komunistickým, plánovaným hospodářstvím.

Estonsko je živým příkladem toho, že ekonomická svoboda vede k výraznému zlepšení životních podmínek pro obyvatele. Estonsko ovšem není jediné. Příklady ekonomického zázraku Botswany, nebo již dříve zmiňovaného Chile, mají stejného jmenovatele jako úspěch Estonska. Je tedy jedno, jestli v Africe, Jižní Americe, nebo v Evropě, volný trh a svoboda funguje jako katalyzátor ekonomického růstu kdekoliv. Co je ovšem ještě podstatnější? Ekonomický růst táhnutý tvorbou hodnot přidává bohatství drtivé většině obyvatel, a nejen oligarchům.

I my, Česká Republika jsme měli zpočátku odvahu. Bývali jsme označováni za ekonomického tygra střední Evropy. Odvaha nechat lidi pracovat na svém a za své, nám ale dlouho nevydržela. Touha po státních jistotách, dotacích, hledáním řešení v zákonech je tu. A už dlouhá léta jsme neměli vládu, která by občanům nechala peněz v kapse více a vrátila lidem občanské i ekonomické svobody.

Moc mě mrzí, že v zemi, kde jsem se narodil, kde chci žít a kde žije spousta dobrých lidí, postupně ujíždí vlak. Plácáme se v nepodstatnostech. Náš stát není schopen žádných reforem, které by mohly přinést víc než jen upocené a utrápené zachování statutu quo a závan víry v to, že lidé umí a nepotřebují stát na utírání zadku, z nejvyšších pater politiky naprosto chybí.

Dění v regionech

Praha 3

9. 4. zveřejnila ČTK zprávu ODS půjde v Praze 3 do voleb v koalici s KDU-ČSL a SvobodnýmiV Praze 3 budou do podzimních komunálních voleb společně kandidovat ODS, lidovci a Svobodní. Dnes to oznámil stávající místostarosta městské části Alexander Bellu (ODS), který společnou kandidátku povede. Koalice je podle něj „protipólem k nesystémovým stranám.“

„Máme společné hodnoty, společný program a společný cíl zvítězit a díky silnému mandátu od občanů zlepšit život na Praze 3. Doprava, bydlení, čistota a bezpečí, to vše se objeví v našem programu, který spolu s logem zveřejníme na společné tiskové konferenci,“ uvedl Bellu. Dvojkou kandidátky bude Lýdia Říhová z KDU-ČSL.

Koalice se vymezuje proti „nesystémovým stranám,“ čímž je zřejmě míněno zejména hnutí ANO. To v posledních volbách do zastupitestva Prahy 3 vůbec nekandidovalo. V těch letošních to má v plánu.

V posledních volbách zvítězila v Praze 3 koalice Žižkov (nejen) sobě, sdružující Zelené, KDU-ČSL a STAN. Koalici pod vedením lídra kandidátky Matěje Stropnického ze Strany zelených se však nepodařilo sestavit vládní koalici. Na žižkovské radnici tak vládnou TOP 09, ODS a ČSSD.

Vyšlo i na serveru Pražský patriot.

9. 4. zveřejnil Týden.cz rozhovor Bellu z ODS: Do voleb půjdeme s lidovci a SvobodnýmiDo obecních voleb zbývá půl roku, strany sestavují koalice a vybírají kandidáty. V Praze 3 budou společně kandidovat občanští demokraté, lidovci a svobodní. „Síla je proto podle mého názoru spíše ve spojování než v dalším drolení, které ve finále vede k posílení levice a zejména populistů,“ říká Alexander Bellu, místostarosta Prahy 3 a lídr tamní ODS.

Co si pod tím představit? Chystáte velkou koalici pravicových stran?

To úplně ne, spíš koalici pravého středu. U nás na Praze 3 jsme se dohodli na společné kandidátní listině ODS, KDU-ČSL a Strany svobodných občanů. Hledáme jméno, píšeme program a brzy zveřejníme další podrobnosti. Takové uskupení dává smysl i dalším menším hráčům, takže je dost dobře možné, že se na kandidátku dostanou i další zajímavé osobnosti. A čím chceme přesvědčit? Kvalitní kandidátkou, odvedenou prací a vizí dalšího rozvoje. Lidé nám musejí především rozumět a musíme jim ukázat, co všechno jsme už udělali k lepšímu. Troufám si tvrdit, že na Praze 3 toho nebylo málo.

V současnosti řídíte radnici spolu s TOP 09. Nechystáte se je přizvat do společné koalice?

Taková spolupráce nám nedává úplně smysl, protože volební bonus by nebyl výrazný. ODS je v současnosti už jediná silná pravicová strana a snažíme se dohodnout na spolupráci spíše s menšími partnery, s nimiž nacházíme společnou řeč. Jak už jsem řekl, tu společnou řeč nacházíme s KDU-ČSL, Stranou svobodných občanů a dalšími menšími subjekty.

10. 4. zveřejnil server iDNES.cz článek Konec starých lídrů. Z vedení stran v Praze 3 zmizí Hujová a StropnickýDo hry o radnici může výrazně zasáhnout nová volební koalice ODS, KDU-ČSL a Svobodných. Podpořit by uskupení mohla ještě Strana soukromníků. Zatímco občanští demokraté jsou v současnosti ve vedení městské části, ostatní dvě strany byly v opozici, která radnici kritizovala.

I přes dřívější kritiku jdou nyní strany do voleb společně. „Jsme tradiční konzervativní strany, které k sobě mají blízko. Máme společné hodnoty, program a cíl zvítězit,“ popisuje důvod spojení Bellu. Dvojkou společné kandidátky bude zastupitelka Lýdie Říhová (KDU-ČSL), lídrem za Svobodné je podle místostarosty současný zastupitel Mojmír Mikuláš.

Vyšlo i na webu rádia Impuls, serveru 24zprávy.com a v tištěné Mladé fronté DNES.

Zmínku o koalici vydalo i tištěné Právo 10. 4. na str. 10. v článku KDU-ČSL na Žižkově do voleb s ODS a Svobodnými.

Chrudim

9. 4. zveřejnily Chrudimské noviny spolupracující s vedením chrudimské radnice článek Komu chybí online přenosy z jednání městského zastupitelstva?Některé politické strany a subjekty působící na území města musí před volbami složitě bojovat o své místo na slunci, jiným stačí pouze přihlásit se ke známému jménu předsedy hnutí. Svobodní po měsících spánku přicházejí s dalšími a dalšími návrhy, které mají jeden jediný účel – sdělit voliči, že to ještě „nezabalili“.

Právě z tohoto „soudku“ je nejnovější návrh městského zastupitele za „berany“ Josefa Kálese mladšího. Ten by, po úspěchu s uveřejňováním podkladů k jednání městského zastupitelstva na internetu, rád prosadil i další moderní a údajně populární krok – jednání městského zastupitelstva by měla radnice vysílat online. Každý zájemce o lokální politiku by tak mohl snadno naladit přenos na svém počítači. Především některým novinářům to nesmírně ulehčí život, protože nemusí trávit svůj čas v zasedací místnosti na Pardubické ulici, ale vše pohodlně uvidí ve své redakci na počítači. Jenže, právě novináři jsou jedinými zájemci, které by tato často nudná a zdlouhavá diskuse přitáhla.

V minulosti s nápadem vysílat přímý přenos z jednání městského zastupitelstva přišli i zdejší Piráti. Josef Káles se může v jejich sídle informovat o sledovanosti takových videí. Je veřejným tajemstvím, že zájem veřejnosti o ně byl prachbídný a „stream“ naladily maximálně desítky Chrudimáků. Většina lidí na toto prapodivné divadlo plné panoptikálních figurek srdečně „kašle“. Politické body tento jinak dobrý návrh Kálesovi přinese jen těžko.

Poněkud paradoxně se tento nápad jeví v době, kdy místní radnice utahuje šrouby šikany řidičů – připravovaná stavba radaru ve Václavské ulici, „zklidnění“ silnice mezi Slatiňany a Chrudimí, uvažované budování dalšího retardéru v ulici Na Ostrově a stále odkládaná stavba parkovacího domu Na Moravově zahradě. Dále je tu třeba k ledu odložená stavba Poldru, neustále rozbitá silnice u kasáren, zakonzervovaný areál bývalého letního kina a desítky dalších skutečných problémů Tyto potíže liberálním a údajně svobodymilovným zastupitelům Josefu Kálesovi a Petru Lichtenbergovi vrásky nejspíše nedělají. Místo na ně, raději zaměří svou pozornost k marginálnímu problému absentujcích online představení arogance, neschopnosti a impotence politiků v průběhu jednání městského zastupitelstva.

Hodonín

9. 4. zveřejnil Hodonínský deník na str. 3 článek Uklidili kabát i podprsenkyNové šroubováky, podprsenky i kabát našli v sobotu dobrovolníci při akci Ukliďme Hodonín. Úklid organizuje čtvrtým rokem místní zastupitelka Terézia Mlýnková Išková. „Každoročně se přidávají lidi ze Zeleného domu pohody, za což jsme velice rádi. A letos se poprvé zapojilo i nově vzniklé místní sdružení. Doufáme, že tak velký zájem uklízet bude i v dalších letech,“ uvedla Mlýnková Išková. Letos se nadšenci zaměřili na úklid kolem autobusového nádraží a podél železniční trati.

Týn nad Vltavou

3. 4. zveřejnil server iDNES.cz článek V Týně vzniká průmyslová zóna. Místním vadí kamiony, co jim jezdí pod oknyOd loňska trápí část obyvatel Týna nad Vltavou nákladní auta, která jezdí na stavbu nových výrobních hal. Do konce roku má být hotový obchvat, který dopravu z průmyslové zóny odvede na hlavní tah. Lokalita nabídne 100 až 150 nových pracovních míst.

Na rozkopaných pozemcích se pohybuje těžká technika a dělníci. Kolem nich postupně roste několik nových budov. Někde stojí jen kovová konstrukce, jinde už jsou objekty téměř hotové.

Na okraji Týna nad Vltavou vzniká průmyslová zóna, která je velkým tématem pro podnikatele, politiky a hlavně místní obyvatele.

Podnikatel se místním snaží vysvětlit výhody nově vznikající průmyslové zóny. Doprava totiž není jediným vážným tématem ve spojení s rozsáhlou výstavbou. Proti zóně je například člen zastupitelstva Ivo Machálek (Strana svobodných občanů).

„Je to předražená věc ve prospěch šesti podnikatelů. To podle mě není dobrá cesta. Místo abychom dali peníze do komunikací pro lidi, posíláme je sem. Další věcí známou z jiných průmyslových zón jsou různí agenturní zaměstnanci z Ukrajiny nebo Rumunska. Zvyšuje se kvůli nim procento kriminality, jak je známo z jiných míst,“ upozornil Machálek.

Vyšlo i na serveru rádia Impuls.cz a v tištěné MF DNES.

Zlonice

5. 4. zveřejnil Kladenský deník článek Zlonická radnice rozprodává byty za hubičku, opozice se bouří!Městys Zlonice se zbavuje obecních bytů, které měl dosud roky ve svém majetku. Vzhledem k tomu, že bytové jednotky jsou podle opozice privatizovány za podstatně nižší cenu, než jaká je obvyklá na trhu a údajně mají některé byty výhledově skončit v rukou třetí osoby, žijí někteří opoziční zastupitelé v obavách, aby se bydlení ve Zlonicích, zejména sociálně slabších obyvatel, nestalo noční můrou.

Rozprodávání obecního majetku pod cenou se nezamlouvá ani dalšímu opozičnímu zastupiteli Martinu Kratochvílovi (Svobodní), který dokonce pro informovanost občanů natočil o záměru tematické video. „Jedině ODS a Svobodní navrhovali zvážit prodej obecních bytů ve svém programu, ostatní strany nic takového neslibovaly a konají tak mimo svůj program. Plní náš. Když záměr městys v roce 2015 oznámil, byl jsem pro zvážení kroků. Nicméně následující 2 roky, obec se starostou v čele uváděli jako jedinou možnost vznik takzvaného velkého družstva, kterému obec všechny domy naráz prodá. Jak toto družstvo vznikne, kdo do něj dá peníze, nikdo nevysvětlil. Nikdy zde nebyla vedena možnost prodej bytů jednotlivým nájemníkům přímo či prodej bytů formou aukce a podobně,“ upozorňuje Kratochvíl.

Až následně městys záměr přehodnotil a umožnil vznik místních družstev pro každý dům. Bohužel neumožnili podle Kratochvíla vznik společenství vlastníků, tedy kdo bude chtít byt do soukromého vlastnictví, zaplatí daň z nabytí nemovitosti 2x (jednou při převodu na družstvo a podruhé do OV). „Zastupitelstvo schválilo prodej celého domu družstvu i s příslušenstvím ve výši součtu 80 procent hodnoty odhadnuté ceny bytů. Navíc odhad ceny bytů je dost podhodnocený, byt vycházel cca 300-400 tisíc korun V odhadu nebyla počítána cena budovy (chodby, střecha, půda, sklepy), pozemek, ploty, zahrada na pozemku s nemovitostí a podobně. I přesto se za tak nízkou cenu na družstvo převede celý dům. Navíc 20 procentní slevu na každý byt dostalo družstvo, bez ohledu na to, jak dlouho kdo v bytě bydlel, takže i ti, kteří se do bytu nastěhovali jen pár měsíců před zahájením privatizace,“ upozorňuje Martin Kratochvíl.

„Nízkou cenu nemovitosti jistě prokáže finanční úřad, který určí cenu nemovitosti tabulkově a doměří daň. Což bude pádný důkaz toho, že byly tyto nemovitosti prodány pod cenou,“ dodává.

Vyšlo i v tištěné podobě Kladenského deníku  na str. 1 – 2.

Štětí

Štětská televize odvysílala reportáž o skateboardové rampě, kterou zasponzorovali místní Svobodní. Záznam z reportáže si pusťte zde: https://www.facebook.com/stetskatelevize/videos/371736193327242/

Přestanov

10. 4. zveřejnil Český rozhlas na svém webu článek Přestanov: Pokládka nového asfaltu na stavbě okružní křižovatky výrazně omezí dopravu na tahu Teplice–DěčínTeď silničáři plánují položení nového asfaltu. Práce začnou v pondělí 23. dubna a výrazně omezí provoz na dopravní tepně.

„Konečně se nám nějakým způsobem podařilo finalizovat tu stavbu, teď se dokončuje ten prostřední prstenec – tam máme problém, že se nám v tom provozu, který tu je, těžko staví,“ komentuje současnou situaci na stavbě přestanovská starostka Miroslava Bechyňová ze Strany svobodných občanů.

Co všechno začnou dělníci od 23. dělat vysvětluje David Huja, stavbyvedoucí firmy Swietelsky, která okružní křižovatku staví: „Bude probíhat pokládka asfaltových vrstev – pro řidiče to znamená, že budou muset být trochu shovívavější. Doprava bude řízena střídavým provozem pomocí regulovčíků. Takhle to bude asi těch pět, šest dnů, kdy bude pokládka probíhat.“

Řidičům proto oba radí, aby se Přestanovu raději, pokud mohou, vyhnuli. Současný termín na dokončení okružní křižovatky je stanovený na polovinu června.

Zlínský kraj

6. 4. zveřejnilo Právo na str. 10 článek Další petice proti koncepci nemocnicKvůli připravovaným změnám vznikla další petice, nazvaná Boj za nemocnice. Informoval o tom včera člen petičního výboru Michal Dvouletý, který je také krajským zastupitelem za Svobodné a Soukromníky. Iniciátoři petice chtějí zabránit snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče v kraji.

6. 4. zveřejnily Kurzy.cz článek Kvůli změnám v nemocnicích ve Zlínském kraji vznikla další peticeKvůli chystaným změnám v krajských nemocnicích ve Zlínském kraji vznikla další petice nazvaná Boj za nemocnice. ČTK o tom včera informoval člen petičního výboru Michal Dvouletý, který je také krajským zastupitelem za Svobodné a Soukromníky. Iniciátoři petice chtějí zabránit snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče v kraji.

Vyšlo i na serveru Zdravi.euro.cz a ve Zdravotnickém deníku

9. 4. zveřejnil Zlínský deník na str. 1 článek Čunkovi kritici sepsali petici. Bojuje za nemocnice v regionuVe Zlínském kraji hrozí omezení dostupnosti a zhoršení kvality zdravotní péče, tvrdí oponenti hejtmanství, které má už nějakou dobu na stole budoucnost čtyř nemocnic v regionu. Vznikla petice, která apeluje na všechny, aby zabránili přestěhování Krajské nemocnice Tomáše Bati ze Zlína, ale také uzavírání a slučování důležitých oddělení v okresních nemocnicích v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně. Pod peticí jsou podepsaní krajský zastupitel Michal Dvouletý (Svobodní a soukromníci), pánové Zdeněk Mikel a Jan Vodák.

„Nemůžeme mlčky přihlížet tomu, co se aktuálně odehrává v rámci krajského zdravotnictví. Překotné změny a nepromyšlené experimenty mohou reálně ohrozit kvalitu a dostupnost zdravotní péče v našem kraji. Množství těchto zásadních změn se odehrává autoritativně, nepromyšleně, bez zjevné podpory krajského zastupitelstva, bez podpory odborných lékařských autorit, lékařských společností a také bez transparentní analýzy. To považujeme za špatné a vysoce nebezpečné. Proto chceme dát občanům prostor, aby tento stav pomocí petice odmítli a vyzvali kompetentní osoby k jednoznačné nápravě,“ uvedl Zdeněk Mikel, předseda petičního výboru. Petiční archy jsou k dispozici na internetu pod klíčovým slovem boj za nemocnice.

Vyšlo i v Kroměřížském a Valašském deníku a 10. 4. v Kroměřížském týdeníku na str. 3.

 

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31