Svobodní v médiích: O smlouvě s Norskem, o Polsku, imigraci a EU, co se děje v obcích ad.

Svobodní v médiích: O smlouvě s Norskem, o Polsku, imigraci a EU, co se děje v obcích ad.

Monitoring za období 20.–27. ledna 2016

Petr Mach předložil prezidentovi a ministru zahraničí návrh Mezinárodní smlouvy s Norskem, díky níž by mohli být do České republiky vydáni bratři Michalákovi a další děti s českým občanstvím, které rodičům odebrala norská sociální služba Barnevernet. Informovala o tom celá řada médií vč. televize. Jako první zprávu uveřejnila agentura ČTK Zeman navrhne mezinárodní smlouvu k ochraně českých dětí v Norsku (24. 1.) a mj. v ní uvádí:
Prezident Miloš Zeman má připravený návrh mezinárodní smlouvy, podle níž by děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům. Chce tak řešit případy dětí odebíraných rodičům norskou sociální službou Barnevernet. Prezident to dnes řekl v pořadu Partie televize Prima. Inspirací pro návrh česko-norské smlouvy byl dopis, který Zemanovi počátkem týdne poslal europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů), řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Machův návrh smlouvy o vydávání nezletilých i jeho dopis má ČTK k dispozici. Mach v dopise Zemana prosí, aby sjednání smlouvy na základě prezidentské pravomoci sám zahájil, nebo jej přenesl na ministerstvo zahraničí, které o možnosti sjednat takovou smlouvu informoval v jiném dopise.

Zprávu ČTK převzala celá řada médií, např. Aktuálně v článku Zeman chystá smlouvu s Norskem o vydávání českých dětí. Inspiroval ho dopis europoslance Macha, dále Deníktomto článku, server Echo 24 v článku Výjimka pro Čechy? Zeman chce s Norskem smlouvu o odebírání dětí, také Hospodářské novinytomto článku ad.

Mladá fronta DNES napsala článek Zeman chce smlouvu s Norskem o dětech (25. 1. na titulní straně):
Návrh smlouvy představil prezidentu Zemanovi i ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi český europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů. „Konzultoval jsem tuto věc i s velvyslancem Norska v Bruselu, který mi potvrdil, že vydání dětí na základě mezinárodní smlouvy je s největší pravděpodobností jedinou šancí, jak může Eva Michaláková a další rodiče s českým státním občanstvím získat své děti zpět,“ uvedl Mach v dopise z 18. ledna, ve kterém Zemana upozornil na možnost mezinárodní smlouvy.

Článek vyšel i na iDnes Na Norsko se musí silou. Zeman chce uzavřít smlouvu o vydání českých dětí.

A další pokračování na iDnes Děti nejsou zločinci, odmítl Zaorálek Zemanův návrh smlouvy s Norskem:
Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nepovažuje za schůdný ani vhodný návrh prezidenta Miloše Zemana uzavřít s Norským královstvím speciální mezinárodní smlouvu, která by mohla podle Zemana zajistit návrat českých dětí z Norska, konkrétně obou bratrů Michalákových. Návrh smlouvy, kterou český ministr zahraničí rezolutně odmítl, představil prezidentovi Zemanovi i Zaorálkovi europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů. „Ta smlouva, pokud je to ta, o které mluvil pan Mach, to příliš použitelné není,“ prohlásil v pondělí ministr zahraničí.

Další článek v tištěné MF DNES Smlouva s Norskem: odebrané děti se do 90 dní vrátí (26. 1. na str. 2) mj. uvádí:
Jednodušší už to ani být nemůže. Když Česko zažádá o děti, které odebraly norské úřady, severská země nám je do devadesáti dnů vydá. To předpokládá text smlouvy, o které od minulého týdne mluví prezident Miloš Zeman. (…) Inspiraci prezident našel u předsedy strany Svobodných Petra Macha, který začátkem minulého týdne zaslal Zemanovi a ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi osobní psaní. Jejich součástí byl i návrh, jak by mohla mezinárodní smlouva mezi Českem a Norskem vypadat. „O případ se zajímám dva roky, konzultoval jsem věc s velvyslancem Norska v Bruselu, který mi potvrdil, že mezinárodní smlouva je nejpravděpodobnější variantou, jak mohou rodiče s českým občanstvím získat své děti zpět,“ vysvětluje Mach…

Stejný článek vyšel i na iDnes Odebrané děti se z Norska vrátí do 90 dnů, požaduje Zemanova smlouva.

O předložené smlouvě informovalo ve svých článcích i Právo, nejprve Prezident chce ochránit děti s českým občanstvím smlouvou s Norskem (25. 1. na str. 2):
Inspirací pro návrh česko-norské smlouvy byl dopis, který Zemanovi počátkem týdne poslal europoslanec Svobodných Petr Mach, řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Mach v něm Zemana prosí, aby sjednání smlouvy na základě prezidentské pravomoci sám zahájil, nebo jej přenesl na ministerstvo zahraničí.

Ve stejném vydání vyšel i komentář Tvůrčí Hrad (25. 1. na str. 6):
Za nápad vděčí jedné politické straně (podrobnosti rád sdělí Petr Mach) a hradní právníci se jím zjevně vážně zabývají…

Další den článek o reakci ministra zahraničí (26. 1. na str. 4):
„Zaregistroval jsem, že se jedná o ten typ smlouvy, který někde představoval pan poslanec (Petr) Mach. Pokud by to byl tento typ smlouvy, tak si myslím, že to není příliš použitelné, protože bychom museli vystoupit ze smluv, které jsme uzavřeli například s OSN,“ řekl Zaorálek.

Články vyšly i na Novinkách – nejprve zde a dále tady.

O Machově návrhu odvysílala reportáž i TV Prima v hlavních zprávách 26. ledna, kde mj. P. Mach vysvětloval, co smlouva obsahuje a proč ji navrhl:
Pokud by byly odebrány děti českým rodičům, kteří by žili v Norsku, tak by na základě žádosti rodiče, nebo nějakého přímého příbuzného v přímé linii byly ty děti vydáno do České republiky.
Já jsem skeptický vůči tomu, že se to u těch norských soudů dá vyhrát, měl jsem i rozhovor s norským velvyslancem v Bruselu, tak on mně potvrdil moji domněnku, že tu věc může vyřešit pouze mezinárodní smlouva…
Reportáž si pusťte zde (v čase od 3:19 do 6:26).

Reflex o tom napsal článek Dokonale nadstranický Zeman: Někdejší levičák si notuje s pravicovými Svobodnými:
Miloš Zeman dokonává své oproštění od stranické politiky. Pomyslnou osu pravice–levice ohýbá už nějakou dobu, ale teď z ní udělal kruh. Uzavřel ho o víkendu, když se (znova) pustil do boje za práva rodičů v Norsku – a to na základě nápadu předsedy Svobodných, europoslance Petra Macha…

Server Tiskovky o tom také napsal:
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) podpořil návrh Miloše Zemana a Petra Macha na vytvoření mezistátní smlouvy s Norskem pro řešení případů nezletilých dětí, kteří jsou českými občany…

O POLSKU, IMIGRACI A EU

Doslova poprask způsobilo vystoupení P. Macha v Evropském parlamentu, kde se zastal Polska (viz minulý monitoring) – a rozpoutala se přímo lavina. Valily se na nás stovky (postupem času spíše tisíce) mailů a vzkazů od Poláků, psali P. Machovi do facebookového chatu i na jeho FB, vyjadřovali mu vděčnost, že se jich konečně někdo zastal (někteří se přitom dokonce omlouvali za rok 68).

O jeho proslovu napsalo např. Echo 24 Jestem Polakiem‘. Mach se v EP zastal Poláků:
Změny zákonů, které nyní probíhají v Polsku, se zastal český europoslanec za Svobodné Petr Mach. Ten řekl, že vměšování Evropské komise do záležitostí Varšavy je nehorázné a že je to záminka za změnu polského postoje k uprchlickým kvótám. V závěru připomněl větu Ich bin ein Berliner (Jsem Berlíňan), kterou v roce 1963 vyslovil u berlínské zdi americký prezident John Kennedy. „Ja jestem Polakiem (jsem Polák),“ zakončil své vystoupení v europarlamentu Mach, který měl stejné heslo připnuté jako velký odznak na saku…

Analytik Žantovský zkritizoval v Parlamentních listech europoslance Polčáka za jeho vystoupení v ČT (19.2., záznam viz minulý monitoring) a pochválil P. Macha:
„Ještě že byl v pořadu přítomen též Petr Mach, který po pravdě a lakonicky vysvětlil, oč jde. Evropská unie nedokáže, a proto se ani nesnaží řešit skutečné problémy, a tak se vybíjí na problémech zástupných a vyrábí si agendu. Co s tím? Jeden z možných návodů nám poskytl sám Mach ve své knize Jak vystoupit z EU. Každému vřele doporučuji její četbu,“ uvádí Petr Žantovský.

Celé naše stanovisko k Polsku zveřejnily Parlamentní listy Svobodní: Pokud selže Dublinská dohoda, státy mají právo na vlastní řešení a také České novinky zde.

Svobodný monitor zmínil naše stanovisko v článku Merkelová opět láká migranty. Chce zlegalizovat kontingenty běženců z Turecka:
Německá kancléřka Angela Merkelová se podle českých Svobodných nepoučila a dále vnucuje své představy o přijímání migrantů nejen Německu, ale celé Evropské unii. Tzv. kontingenty EU by vedly k legálnímu převážení migrantů z Turecka nikoliv do Německa, ale do Evropské unie, zdůraznili v prohlášení Svobodní. Německo si asi už vybralo, když Dublinskou dohodu v listopadu hodilo přes palubu. Pokud chce přijímat migranty z Turecka, ať tak činí. Nesmí ale vnucovat tuto politiku všem ostatním," reagoval na návrh Merkelové místopředseda Svobodných František Matějka.

O naší publikaci „Odcizená Evropa. Rozpadající se EU“ vyšel článek na Parlamentních listech Svobodní: Vyšla nová publikace "Odcizená Evropa. Rozpadající se EU":
Je tady nové vydání publikace Odcizená Evropa, která je nyní doplněna o část nazvanou „Rozpadající se EU“. Evropská unie není schopna čelit krizím, které si mnohdy vyvolala sama…

O DANÍCH

Finmag uspořádal anketu Očima expertů: Vyšší daně pro bohaté?, kde cituje P. Macha:
Vyšší zdanění vyšších příjmů má dva hlavní negativní efekty pro ekonomiku: Jednak vyhání lidi s vysokými příjmy do daňových rájů typu Monako nebo Švýcarsko a za druhé snižuje výnos z investic do „lidského kapitálu“ –vyšší zdanění vyšších příjmů snižuje výnos každé koruny investované do vzdělání a odrazuje lidi od investic do vlastní kvalifikace. Zvýšení daní lidem s vysokými příjmy by rozhodně ekonomice nepomohlo. Vyšší zdanění by ani nepřineslo peníze navíc do státního rozpočtu. Lidé by si našli cesty, jak se mu vyhnout, například by rozdělovali vysokou mzdu mezi víc lidí, třeba zaměstnáváním příbuzných…

Stejné vyšlo i na serveru Peníze.cz.

Parlamentní listy a článek Chudí platí na bohaté, zákony vysávají obyčejné lidi:
Pravičák Mach a levičák Ransdorf pohovořili o kolapsu kapitalismu a měli k sobě blíž, než byste čekali. (…)
Europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů vidí v globální ekonomice tytéž děje, jaké se projevují v České republice. “Například u nás má jediný člověk, Andrej Babiš, majetek odhadem 40 miliard. To je milionkrát více, než jaký je souhrnný majetek sedmi procent nejchudších domácností! A čím to je? Přibývá zákonů, které sypou peníze do kapes bohatých a tahají je z kapes chudých. V důsledku toho se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými,“ kritizuje situaci v Česku europoslanec Mach…

POLITIKA

Respekt se do nás navezl v komentáři o Zelených:
Hodně členů uvěřilo, že jejich největším problémem je, že je voliči nevidí. To je pravda, ještě důležitější ale je, co voliči uvidí. A budou na to slyšet? Větší radikálnost nic nezaručuje, stačí se podívat na Svobodné a Petra Macha. Vidět tedy opravdu je a jeho partaj má ještě nižší preference než zelení. To samé platí o Úsvitu.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

Článek Karla Zváry na Neviditelném psu ŠKOLSTVÍ: Back in the USSR.

Vyšlo i na Parlamentních listech zde.

Parlamentní listy vydaly článek Františka Matějky Ani na chvíli jsem si nemyslel, že to někdy řeknu – Jestem Polakiem.

Vyšlo i na ePortálu zde a na Neviditelném psu zde.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

CHRUDIM

Pardubický deník a článek Svobodní a Soukromníci jdou do voleb spolu (27. 1. na str. 2):
V letošních krajských volbách budou Strana soukromníků a Strana svobodných občanů kandidovat společně pod názvem Svobodní a Soukromníci. Jejich představitelé včera v Pardubicích podepsali koaliční smlouvu. Pardubický kraj je třetím v České republice, v němž se tyto dvě strany pro krajské volby spojily. Lze očekávat, že další regiony je budou, až na jednu či dvě výjimky, následovat…

Chrudimský deník a článek Popelnice si tajemství ponechají (27. 1. na titulní straně):
V popelnicích na směsný občas končí i věci, které do nich nepatří. Při pondělním projednávání chrudimského plánu odpadového hospodářství na to upozornil zastupitel Ondřej Kudrnáč (ANO2011). (…)
Slovo si poté vzal zastupitel Petr Lichtenberg (Svobodní): „Doufám, že si nepřejete, aby tady byla nějaká odpadová policie, která bude chodit a kontrolovat odpaďáky, kontejnery a popelnice. Viděl jsem v tomto smyslu televizní záběry z Jihlavy a zhrozil jsem se. Přišlo mi to úplně šílené,“ kroutil zastupitel hlavou.

Chrudimské noviny a článek Věcné a klidné jednání zastupitelů města nezčeřila jediná vlnka a za dvě hodiny se politici mohli odebrat domů:
Opoziční zastupitel Petr Lichteberg (Svobodní) se děsil představy, že by snad ve městě mohla vzniknout „odpadová policie“. Tomuto tématu se budou Chrudimské noviny věnovat ještě ve zvláštním materiálu.

PRAHA

Parlamentní listy vydaly stanovisko pražských Svobodných Netransparentní a nadbytečná „Lítačka“.

 

V Praze dne 27. ledna 2016

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31