Svobodní v médiích: o sexy pravičácích, brexitu, o volbě šéfa Evropského parlamentu a předsedy Svobodných

Svobodní v médiích: o sexy pravičácích, brexitu, o volbě šéfa Evropského parlamentu a předsedy Svobodných

Články, zmínky či citace 11. – 18. ledna 2017

Hned na začátku gratulujeme Radimu Smetkovi a Petru Machovi, kteří se 16. 1. dostali do výběru přitažlivých mužů serveru expres.cz v článku Pravičáci jsou prý víc sexy než ti z druhé strany! 10 důkazů, že v Česku to platí: Na šestém místě se umístil Radim Smetka, ke kterému bylo uvedeno: „Pohledný – a pozor, dámy, svobodný!“

A na sedmém místě jmenovali Petra Macha: „Europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů má také něco do sebe. Jen tak něco udělat s těma ušima… “

Brexit

Europoslanec Petr Mach mluvil v 17. 1. na ČT24 o projevu britské premiérky i o volbě šéfa europarlamentu.
O projevu Theresy Mayové k brexitu řekl:
„Byl to sebevědomý projev. Ukáže se, že v Evropě mohou být země, které nejsou členy EU, a přesto volně obchodují a jejich občané volně cestují. Ukáže se model soužití, který je postaven na rovnoprávnosti a dobrovolnosti.“

O volbě předsedy europarlamentu:
„Já zástupce vládnoucí koalice nevolím, eurolidovec nebo eurosocialista v mých očích přestavují všechny chyby, které se v poslední době v EU dějí, třeba při zpackaném řešení migrace. Z toho důvodu jsem hlasoval pro opoziční kandidátku.“ (pro Helgu Stevensovou z Vlámska, kandidátku skupiny ECR)

Server TV Nova zveřejnil 17. 1. článek Plán Mayové pro tvrdý brexit rozdělil české politiky: Krok Mayové jednoznačně přivítala Strana svobodných občanů. „Jsme zásadními a konzistentními odpůrci dalšího prohlubování unijní integrace, která přinesla členských státům ztrátu kontroly nad vlastními zákony,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda strany František Matějka.

Stanovisko Svobodných pak zveřejnily i rozhlas.cz, ČTK, eurozpravy.cz, tyden.cz nebo FXstreet.cz.

Volba šéfa europarlamentu a dění v EU

Hospodářské noviny 16. 1. zveřejnily článek Populisté plánují, jak v Evropě získat moc. O postupu se poradí na schůzce v Německu: Češi na schůzce v Koblenci nebudou. Petr Mach, jediný europoslanec české Strany svobodných občanů, se tak v Evropském parlamentu nepřidal k Marine Le Penové, ale k Nigelu Farageovi z britské euroskeptické strany UKIP. Ten se s Le Penovou nesnáší a obviňuje ji z antisemitismu, i když je jinak jejich program v řadě věcí zaměřen podobně. Farage v europarlamentu vede vlastní konkurenční frakci, ve které s ním kromě Macha sedí například italské Hnutí pěti hvězd komika Beppeho Grilla. Text vyšel i v on-line podobě na serveru iHned.cz.

Server expres.cz se také věnoval volbě šéfa europarlamentu v článku ze 17. 1. Eurohujeři, nácek a komunistická feministka. To jsou kandidáti na šéfa Europarlamentu!: Nejsilnější pravicovou kandidátkou, kterou postavila do boje frakce, v níž jsou i zástupci české ODS je populární neslyšící belgická politička a horlivá odpůrkyně omezování svobod občanů Helga Stevensová. Ze všech kandidátů má jako jediná vystudované hned dvě vysoké školy. Její zvolení by znamenalo velký obrat od současné politiky europarlamentu. Stevensová by ráda navrátila členským státům některé pravomoci, které přešly na unijní orgány a mnohem razantněji by řešila i uprchlickou krizi. Její zvolení je ale málo pravděpodobné, nepomůže jí asi ani hlas europoslance Petra Macha z frakce Evropa svobody a přímé demokracie.

Volba předsedy Svobodných

O volbě předsedy Svobodných psal server blesk.cz 14. 1.  v textu Rozhádaní Svobodní si zvolí vedení. Straně europoslance Macha hrozí rozpad: Europoslanec Petr Mach má v boji o post šéfa Strany svobodných občanů dva rivaly: Martina Pánka z radikálního stranického křídla a Irenu Steinhauserovou kritizující vyprázdněnost politiky. Vybírat mezi nimi bude přes internet několik stovek členů strany. Nový předseda by měl určit směřování Svobodných před podzimními volbami do Sněmovny. Mach nejvyšší post opustil v prosinci po hádkách ve straně a narození syna.

Agenturu ČTK zaujala volba šéfa strany a 16. 1. zveřejnila zprávu Svobodní volí předsedu, vybírají ze tří kandidátů včetně Macha:
Strana svobodných občanů (Svobodní) volí nového předsedu. Členové strany mají na výběr ze tří kandidátů. O znovuzvolení usiluje Petr Mach (41), který na funkci ve vedení strany rezignoval v prosinci kvůli sporům o směřování strany. Proti němu stojí ekonom Martin Pánek a konzultantka domácího vzdělávání Irena Steinhauserová. Elektronická volba začala v neděli a skončí 22. ledna večer. ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí Svobodných Martin Rumler.

Předsednictvo strany nyní funguje ve složení Radim Smetka, Josef Káles, František Matějka a Ondřej Pecák.

Strana svobodných občanů vznikla v únoru 2009, u jejího zrodu stáli většinou bývalí členové ODS, nespokojení s vývojem občanských demokratů v posledních letech. Předsedou byl dosud Mach. Svobodní uspěli v roce 2014 ve volbách do Evropského parlamentu, kde získali jeden mandát. V loňských krajských volbách získali dva mandáty v krajském zastupitelstvu Zlínského kraje. V Parlamentu České republiky Svobodní zastoupení nemají. Strana se profiluje výrazně euroskepticky, odmítá například lisabonskou smlouvu a chce referendum k přijetí eura. V ekonomické oblasti prosazují Svobodní co nejmenší zásahy státu a snížení daní.

13. 1. pak na serveru Plzen.cz vyšel článek Mach nebo Pánek? Plzeňským Svobodným se představili oba kandidáti na předsedu: Strana svobodných občanů vybírá nového předsedu. Oba kandidáti na funkci – Petr Mach a Martin Pánek – se přijeli představit Svobodným v Plzeňském kraji na jejich tradiční setkání první čtvrtek v měsíci v restauraci The PUB v Plzni. „Lednové setkání stálo za to!“ – chválí si členové na webu Svobodneplzensko.cz.

„Kandidáti nám představili své vize fungování Svobodných. Petr Mach, dlouholetý předseda strany, chce pokračovat v současném pojetí Svobodných. Hodlá se zaměřit na pozitivní komunikaci s voliči a chce propagovat ekonomická témata, která lidi trápí. Je navíc připraven stát se lídrem strany ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ informují plzeňští Svobodní.

Druhý kandidát Martin Pánek je jedním ze zakládajících členů Svobodných a několik let byl členem Republikového výboru. „Poukazuje zejména na špatné vedení strany, které chce napravit. Hodlá se stát krizovým manažerem – úředníkem, který zajistí profesionální fungování a kvalitní servis lídrovi ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jeho představu vystihuje heslo #Pánek4předseda, #Mach4leader,“ konstatuje Viktorie Vernerová ze Svobodných a vysvětluje přesně význam hesla: „Pánek předsedou, Mach lídrem.“ Volba nového předsedy straníky čeká nejpozději 22. ledna. „Plzeňští členové už mají zřejmě jasno,“ dodává Vernerová.

O volbě napsal také server eurozpravy.cz.

Volební rok 2017

V sobotu 14. 1. odvysílala Česká televize pořad Politické spektrum, ve kterém Svobodné reprezentoval místopředseda Radim Smetka. Tématem pořadu bylo „Očekávání roku 2017“, neboli s jakými ambicemi a očekáváními půjdou neparlamentní strany do nadcházejících voleb. Celý pořad si pustťe zde.

Rovněž 14. 1. byl hostem Českého rozhlasu Ondřej Pecák. Tématem debaty Názory a argumenty byl sport a jeho financování. Záznam pořadu najdete zde.

16. 1. napsal server Blesk.cz článek Gazdík se pokouší o předvolební zázrak: Kolem Starostů má vzniknout „třetí síla“: Předseda hnutí Petr Gazdík se snaží o malý zázrak. Do voleb se chce spojit 21 stran a hnutí. „Jsou to čtyři celostátní strany – to znamená Starostové, Soukromníci, SNK-ED a KDU- ČSL a pak je to 17 regionálních uskupení, s kterými jsme kandidovali v krajských volbách v různých krajích“ řekl Gazdík v rozhovoru pro Blesk.cz. Úplně stranou pak zůstávají Svobodní. Ti kandidovali společně se Soukromníky v krajských volbách, spolupráce je ale zklamala. Otázkou je, jestli po volbě nového předsedy nezmění názor.

O těchto plánek pak napsaly i server iDNES.cz, MF DNES a rádio Impuls.

Daně

Server iDNES.cz se 12. 1. věnoval daním v článku Ulevit chudým, „přiškrtit“ bohaté. Které strany chtějí snížit daně?: Pravici leží v žaludku tři sazby DPH (10, 15 a 21 procent). Nejraději by se vrátila ke dvěma sazbám a jejich výši před krizí, tedy 10 a 19 procent. Snižovat alespoň spodní sazbu DPH chtějí také komunisté. Na potraviny a léky by zavedli pět procent. Sjednocení DPH na 14 procentech mají v programu Svobodní.

Zákon o politických stranách

16. 1. zveřejnil Deník článek Cizinci v českém parlamentu. Nový zákon to nedovoluje, tvrdí ministerstvo vnitra:  Noční můra euroskeptiků se vyplnila. Poslanecká sněmovna schválila zákon o evropských politických stranách. Podle nového zákona Brusel financuje nejen evropské politické strany, ale také jejich think-tanky a instituty. Granty pokrývají až 85 procent jejich výdajů. Přestože takzvané politické nadace nesmějí peníze z Bruselu využít na kampaň svojí politické strany, ohrožují podle kritiků zdravé politické soupeření. „Je takřka nemožné rozhodnout, co ještě není volební kampaň a co už takovou kampaní je, a tudíž se na to peníze z nadace nesmějí použít,“ říká František Matějka (Svobodní).

Průzkumy

13. 1. zveřejnil server eurozpravy.cz průzkum společnosti Phoenix research online v článku ANO utíká ČSSD, TOP 09 dohnala lidovce, ukázal průzkum: Následuje politická formace Tomia Okamury – Strana přímé demokracie (SPD) s 3,90 procenty, Pirátská strana s aktuálně naměřenými 2,60 procenty preferencí, Strana zelených s rovnými 2 procenty vyjádřené podpory a Svobodní (SSO) s 1,70 procenty. Na posledním místě žebříčku se se ziskem 1,20 procenta umístil Úsvit – Národní koalice. Robejškovi Realisté by získali podporu 1,20 procenta, znovu obnovená ODA prozatím nezaznamenala praktický žádný ohlas u respondentů.

Průzkum zveřejnil i server Globe24.cz.

Články Svobodných

Text Martina Pánka Brexit půl roku poté… vyšel 14. 1. na serveru neviditelnypes.cz.

14. 1. na serveru PrahaNadlani.cz zveřejnil 14. 1. článek Jiřího Payna Pravda vás vysvobodí.

Dění v regionech

Hodonín

iDNES.cz se věnoval dění na hodonínské radnici a zveřejnil 13. 1. článek Smlouvy za celý měsíc neplatí, starosta je místo podpisu jen razítkoval: Podle opoziční zastupitelky a další vystudované právničky Terézie Mlýnkové Iškové (Strana svobodných občanů) je zarážející, že si starosta takhle snaží ulehčit práci. „Jen doufám, že jeho počínání městu nezpůsobí další potíže, a to nejenom týkající se smluv. Takové razítko může kdokoliv zneužít a dokonce si vyrobit úplně totožné a razítkovat si jím, co chce. Starosta se ho prostě musí vzdát,“ nechápe jeho jednání Mlýnková Išková, která předpokládá, že se aféra bude řešit také na úterním zastupitelstvu.

Vyšlo i v tištěné podobě Mladé fronty DNES a na serveru rádia Impuls.

Brněnský deník se kauze věnoval 15. 1. v článku Hodonínský starosta místo podpisů jen razítkoval. Chtěl jsem vše urychlit, říká: Informace o razítkovém podpisu, které přinesla MF Dnes, zaskočila i opozici. Svobodní pak v reakci na sociální síti psali o nekompetentnosti prvního muže radnice. „Starosta by se měl zamyslet nad tím, jestli není na místě, aby rezignoval,“ vyzvali Svobodní.

Vyšlo i v dalších regionálních mutacích deníku: Hodonínském, Blanenském, Vyškovském, Znojemském a Břeclavském a i v tištěné formě, například v Břeclavském deníku.

V úterý 17. 1. se k tématu vrátila Mladá fronta DNES článkem V Hodoníně se chystají na „starostovo razítko“Jak to bylo s razítkováním smluv, se plánuje na dnešním jednání ptát i další zastupitelka, Terézia Mlýnková Išková (Strana svobodných občanů). „Takové razítko může kdokoliv zneužít a dokonce si vyrobit úplně totožné a razítkovat si jím, co chce. Starosta se ho prostě musí vzdát.“

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31