Svobodní v médiích: o referendu v Itálii, demonstrace proti EET i rakouské volby

Svobodní v médiích: o referendu v Itálii, demonstrace proti EET i rakouské volby

Články, zmínky či citace 30. 11. – 7. 12. 2016

Petr Mach se v pondělí 5. 12. vyjádřil na ČT24 k Italskému referendu. V živě vysílaném telefonickém rozhovoru mj. zmínil: „Renzi je ten typ politika, který dělá to, co se z Bruselu ozve. A voliči mu dali jasně najevo, co si myslí o jeho nohslední politice vůči EU.“

O daních

Server Finmag zveřejnil 6. 12. článek Petra Macha Velká daňová sleva. Strana svobodných občanů představila minulý týden svůj předvolební trhák. Tisícovka navíc pro každého, kdo pracuje. Na Finmagu ho představuje předseda Svobodných Petr Mach. Velká daňová sleva neboli tisícovka měsíčně navíc pro každého, kdo pracuje, je celkem jednoduchý plán, který bez nutnosti velkých zásahů do zákonů sníží daně plošně všem, tedy ne jen vybraným skupinám, a který efektním způsobem zjednodušuje placení a výběr daní.

Můžeme zrušit mnoho dotací, které stát rozděluje vybraným firmám na všemožných dotačních programech. Zrušme ty programy, stejně kazí férovou tržní soutěž. A nechme tyto peníze v kapsách lidí. Někteří politici třeba nebudou chtít omezit všechny dotace firmám. Fajn, pak ať chtějí pro lidi menší slevu, než navrhuje má politická strana – Svobodní. Ale pojďme zahájit debatu o tom, jak naše daně zjednodušit a snížit. Lidé u nás si zaslouží sejmout daňové břímě, které léta snášejí.

Spojení pravice?

Pražský deník oslovil pro článek vydaný 5. 12. pod názvem Spojení pravice? Před volbami ne i Petra Macha: „Pravice je u nás v obrovské defenzívě a hledá samu sebe. Spojení za účelem Antibabiš není racionální a není ani možné,“ řekl Deníku předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach. Podle jeho někdejšího mentora a podporovatele Václava Klause je přitom sloučení pravicových stran jediná možnost, jak se zachránit. Ani on v ně ovšem příliš nevěří.

V tištěné podobě vyšel článek i v dalších 70 regionálních mutacích Deníku.

Stejnému tématu se 6. 12. věnoval i deník Právo v tištěné podobě a jeho internetový sourozenec novinky.cz. V článku Euroskeptici a odpůrci migrace vidí v Robejškovi nového spojence zaznělo: Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach hledí na Robejškovy ambice pozitivně. „Vítám, že přichází nový subjekt a nám programově blízký,“ řekl Právu Mach. „Nevíme, jaké budou mít preference. Víte, jak to je. Volební zákon znevýhodňuje předvolební koalice. Na něco takového je hrozně brzy,“ dodal.

Nejen o utrácení Bruselu

Petr Mach poskytl rozhovor Parlamentním listům. Ten vyšel 4. 12. pod názvem Koncerty proti extremismu, placené taxíky z letiště a zpět… Europoslanec Mach vytáhl na světlo, za co se v Bruselu vážně utrácí. A nejen to

Byl jste proti rozpočtu EU na rok 2017. „Je to sbírka euronesmyslů za 157 miliard eur,“ napsal jste a uvedl příklad – zcela nový dotační program „šíření hodnot EU skrze hudbu“. To mě pobavilo – o co jde?

„Navrhovatelé napsali, že zřejmě budou dotované nějaké koncerty, a doufají, že se tím bude bojovat proti extremismu. Je to extrémně hloupý klasický euronesmysl. Snažil jsem se pozměňovacím návrhem tohle shodit. Měli jsme pozměňovací návrhy s cílem omezit nejkřiklavější plýtvání – na taxíky pro poslance mezi letištěm a budovou parlamentu, navrhovali jsme zrušit příspěvky z rozpočtu Evropského parlamentu na evropské politické strany. Měli jsme podle nás řadu rozumných návrhů, ale zase jako obvykle jsme zůstali osamoceni. Samozřejmě jsem hlasoval proti rozpočtu jako celku.“

Zavedení EET

Server Echo24.cz zveřejnil 3. 12. článek Odpůrci EET na Václavák. Protest proti Babišovu útoku na živnostníky. „Hodlám na místě jako advokát i jako politik mluvit o tom, jak by mohla vypadat obrana (nejen právní) proti EET,“ řekl pro Echo24.cz Pecák, který již dříve jako advokát podal žalobu na Prahu kvůli modrým zónám. Hlavním bodem je podle něj nepřiměřenost celého systému EET. „Budu trochu burcovat. Byl bych rád, kdyby se lidi zvedli a kdyby se začali bránit. Lidé podle mě na všechno rezignovali. Nával pravidel už nikdo nezvládá a politické reprezentaci to jen dává prostor pro vlastní tvorbu,“ uvedl Pecák s tím, že připravuje systém, kterým by se občané v budoucnu proti EET mohli bránit.

O demonstraci samotné a účasti Ondřeje Pecáka pak informoval server novinky.cz 3. 12 v textu Čert vem Babiše, volali demonstranti proti EET na Václavském náměstí. Na shromáždění, k jehož organizátorům patří ještě Asociace podnikatelů a manažerů a hnutí Radostné Česko bez EET, vystoupili také politici parlamentních i neparlamentních stran – místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, poslanec za TOP 09 Martin Plíšek, místopředseda Svobodných Ondřej Pecák a předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

Projev Ondřeje Pecáka z demonstrace pak vyšel například na serveru PrahaNadlani.cz: Pecák: EET je paskvil z pekelné dílny Andreje Babiše.

Server Ostravaonline.cz vydal 1. 12. k tématu článek Svobodných 10 důvodů proč je elektronická evidence tržeb velmi špatný nápad.

Prezidentské volby v Rakousku

Tomáš Grygar byl v pátek 2. 12. hostem pořadu Pro a proti na ČRo Plus. Tématem byly prezidentské volby v Rakousku. Rozhlas k tématu vydal článek Předčasné volby v Rakousku jsou jen otázkou času, tvrdí novinář.

O právu

Server Neviditelný pes zveřejnil 6. 12 článek Terézie Mlýnkové Iškové  Právo: Zákonodárci nedělají svou práci dobře, kterým reaguje na hloupé řeči minista spravedlnosti Roberta Pelikána.

Průzkum

ČT24 a následně Právo zmínily 4. 12. průzkum TNS Aisa: Voliči se odklánějí od ČSSD a TOP 09. V preferencích ANO drtivě vede. Překročení pětiprocentní hranice se pak nejvíc blíží Starostové a nezávislí se čtyřmi procenty. Kolem dvou procent se pak pohybují Zelení, Piráti a Svobodní.

Z regionů

Moravské Budějovice

Třebíčský deník vydal 7. 12. článek Zastupitelé schválili rozpočet: Změny na náměstí Míru se dotknou dlažby na chodnících, laviček a zeleně. Stát to má přes 18 milionů korun. „I lidé se mě na to ptají: Na to si město vezme úvěr?“ tázal se zastupitel Petr Stejskal (Strana svobodných občanů).

Chrudim

Chrudimské noviny se 7. 12. věnovaly restauraci provozované městem v článku  Měšťanská restaurace v Muzeu dobrovolně vstoupila do EET. Restaurace vyhlášená především hojnou návštěvností „vrchnosti“, tedy úředníků a politiků v době obědů, je provozována Chrudimskou besedou. Ta funguje jako příspěvková organizace, a proto se na ni nevztahuje povinnost zavádět EET. Nekalou konkurenci místních podnikatelů kritizovali především místní Svobodní Petr Lichtenberg a Josef Káles.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31