Svobodní v médiích: o EU, regulaci zbraní i dění v regionech

Svobodní v médiích: o EU, regulaci zbraní i dění v regionech

5. 4. zveřejnil Blesk.cz článek EU chce jen prověřený palmový olej. Poc: Jsou v něm i toxinyZprávu europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), která si klade za cíl zmírnit často drastické dopady produkce palmového oleje na životní prostředí či lépe informovat spotřebitele, zda a jaký palmový olej se ve výrobcích nachází, jednoznačně podpořili europoslanci ve Štrasburku. Mezi nimi i Pavel Poc (ČSSD), který varuje, že při úpravě produktu vnikají toxické látky. Proti naopak byl Petr Mach (Svobodní). Varoval, že podraží Nutella. To Poc označil za nesmysl.

Ne všichni čeští europoslanci však měli ze schválené zprávy radost. „Kvůli europoslancům zdraží Nutella a porostou zisky Agrofertu. Evropský parlament odhlasoval výzvu k zavedení cel a dalších obchodních překážek na palmový olej dovážený z tropů. Hlasoval jsem proti, protože jsem pro volný obchod,“ reagoval Petr Mach (Svobodní) na sociální síti.

Vyzval, aby EU zrušila povinné přimíchávání biopaliv do nafty a uvedl, že čtvrtina dovážených biopaliv do EU je právě palmový olej a polovina dováženého palmového oleje jde na biopaliva. „Pokud se bude v tropech pěstovat palmový olej jen k potravinářským účelům, k žádnému nadměrnému odlesňování docházet nebude,“ tvrdí Mach.

Machova slova však europoslanec Poc odmítl. „Je to kombinace všech možných populistických prohlášení. Všechny evropské instituce chtěly biopaliva první generace už dávno odstavit na vedlejší kolej. Tlak nepochází z EU, kde je jak komise, tak parlament chtěly odstavit, ale tlak pochází z členských států. Tohle je od něj hanebný populismus,“ uvedl pro Blesk.cz Poc.

8. 4. byl místopředseda Josef Káles hostem Českého rozhlasu Plus v pořadu Názory a argumenty. V pořadu mj. řekl: „Žádný vůdce EU nespasí. Je potřeba nabrat úplně jiný směr, orientovat se na volný obchod, který přináší prosperitu, s kterou je spojená bezpečnost a svoboda.“  V debatě se utkal se zástupci ANO, ČSSD a SPO. Celou debatu si můžete poslechnout zde.

8. 4. pak byl hostem České televize a pořadu Politické spektrum místopředseda Jiří Kubíček. V pořadu mj. zmínil: „Z návrhů na vícerychlostní EU se mi dělá špatně. Pokud EU říká, že chce být jednotná a na druhé straně říká, dělejte si to po svém, pak ztrácí smysl, abychom v EU byli.“ Celou debatu si můžete pustit zde.

Byznys noviny vydaly 10. 4. článek Česko chystá žalobu na Evropskou unii kvůli zákazu držení zbraníPodle Petra Macha je Unie posedlá regulací. Proti omezení vystoupil na plénu Evropského parlamentu i europoslanec Petr Mach. „ Jste posedlí regulací. Dnes regulujte zbraně a klece pro králíky, zítra budete regulovat třeba internet. Pohár trpělivosti přetekl a má země už toho má dost,” řekl Petr Mach na plénu Evropského parlamentu.

Podle Macha směrnice omezí možnost držet zbraně legálně, ale neodradí od získávání ilegálních zbraní zločince. „ Naopak ztíží lidem bránit se takovým útokům. Existence legálně držených a tedy řádně registrovaných zbraní mezi lidmi zvyšuje ochranu společnosti jako celku. Navíc směrnice může znamenat nucené odevzdávání a vyvlastňování některých dosud legálně držených zbraní v České republice a zasáhne tak do vlastnických práv lidí,“ vysvětlil.

Vyšlo i na serveru Silvarium.cz.

Průzkumy

8. 4. zveřejnil Reflex text Piráti ve sněmovně? Ještě dlouhá plavba, šanci ale majíZatímco bývalé vládní partaji je nyní čím dál častěji (byť dost předčasně) předpovídán ústup ze scény, o Pirátech se začíná hovořit jako o relevantní politické síle. A to silnější než jsou momentálně další ve frontě do parlamentu, Zelení a Svobodní. Ivan Bartoš dává v poslední době jeden rozhovor za druhým, velká média mají o Piráty zájem a ti mají unikátní možnost se představit voličům.

10. 4. časopis Týden na str. 13 zveřejnil článek Vzestup pirátůO vítězi sněmovních voleb zatím není podle šetření Médea Research pochyb. Jasně by je vyhrálo hnutí ANO. Napínavé bude, které z menších stran se dostanou do parlamentu. Překvapivě vysoké šance má Pirátská strana. Průzkum preferencí před volbami do sněmovny ANO 29,74, ČSSD 13,69, ODS 8,89, KSČM 8,69, Piráti 7,60, KDU-ČSL 6,40, TOP 09 6,20, STAN 5,50, SPD 5,00, SZ 3,50, Svobodní 2,50, Realisté 1,20, Úsvit 0,30.

O konkurenci

11. 4. zveřejnil server iHNED.cz článek Stát jako pojišťovna. Miliardář Sehnal vstoupil do politiky, snaží se vzkřísit ODA:  Sílí proto pochybnosti, zda nedochází k dalšímu ředění na pravici, jíž se Sehnal s Robejškem zaklínají. Kromě nich tu působí také Svobodní v čele s europoslancem Petrem Machem a Soukromníci, které podporuje hazardní miliardář Ivo Valenta.

Vyšlo i v tištěné podobě Hospodářských novin na str. 11.

Dění v regionech

Pardubický kraj

MF DNES  a server iDNES.cz zveřejnily 6. 4. článek  Krajští silničáři platí miliony za reklamu. Pomáhá při jednání s politikyNehorázné výdaje, říká místopředseda Svobodných
Chování silničářů ale kritizuje chrudimský zastupitel a místopředseda Svobodných Josef Káles. Podle něj neexistuje jediný důvod, proč by Správa a údržba silnic Pardubického kraje měla investovat prostředky do reklamy. „Ještě navíc v takové nehorázné výši. Tato organizace se má starat o silnice, a ne o pozitivní PR krajských politiků. Za deset milionů se dá opravit nějaká zbídačená silnice,“ uvedl Káles.

Zpráva vyšla i na Impuls.cz

Praha 3

Vyjádření Tomáše Štampacha zveřejnily dubnové Radniční noviny Prahy 3.

Hodonín

9. 4. zveřejnil server iDNES.cz článek Břeclav chce zpět rakouské hráče. Zákaz hazardu městu sebral penízePokus zrušit zákaz hazardu už má za sebou i sousední Hodonín, kterému jen loni přiteklo do rozpočtu z heren 43 milionů korun. Vyhláška zakazující herny tady přitom platí jen od konce loňského roku.

„Brání volné hospodářské soutěži. Bude mít negativní vliv nejen na rozpočet města, ale nese s sebou i rušení pracovních míst, likvidaci části podnikatelů a příjmů pro pronajímatele nemovitostí,“ řekla tehdy zastupitelka Terézia Mlýnková Išková (Svobodní). Ke zrušení vyhlášky chybělo v březnu pouze pět hlasů.

Vyšlo i na serveru rádia Impuls.

Cheb

5. 4. Echo24.cz zveřejnilo text ANO potopila levicovou koalici v Chebu. Další řešení prý ale nemáUž po volbách bylo těžké v Chebu sestavit koalici. Z 30 míst v zastupitelstvu získalo nejvíce hnutí ALTERNATIVA (šest), po pěti místech mají ČSSD, KSČM a ANO. Čtyři zastupitele má sdružení ODS a nezávislých kandidátů. Tři zastupitele má Koalice proCheb a dva Svobodní.

5. 4. publikovala Česká televize na svém webu článek V Chebu se rozpadla koalice. ANO ukončilo spolupráci s ČSSD a KSČMSestavit v Chebu koalici bylo obtížné už po volbách. Z 30 míst v zastupitelstvu získalo nejvíce hnutí ALTERNATIVA (šest), po pěti místech mají ČSSD, KSČM a ANO. Čtyři zastupitele má sdružení ODS a nezávislých kandidátů. Tři zastupitele má Koalice pro Cheb a dva Svobodní.

6. 4. zveřejnil Chebský deník článek Bez starosty i bez koaliceCheb má 30 zastupitelů a usedli zde zástupci VPM-Alternativy (6 mandátů), ČSSD (5 mandátů), ANO (5 mandátů), KSČM (5 mandátů), ODS (4 mandáty), Koalice pro Cheb (3 mandáty) a Strany svobodných občanů (2 mandáty). Přichází tak v úvahu například koalice VPM-Alternativa, ANO, Koalice pro Cheb a Strany svobodných občanů. Ti dají dohromady celkem 16 hlasů, což je těsná nadpoloviční většina. ODS dosud vyjadřovala tichou podporu dosavadní koalici.

6. 4. se tématu věnoval server iDNES.cz v článku V Chebu se rozpadla koalice, krize po odvolání starosty pokračuje: Sestavit v Chebu novou koalici bude těžké. Ukázalo se to hned po volbách, kdy jednání o koalici trvala několik dlouhých týdnů. Z 30 míst v zastupitelstvu získalo nejvíce hnutí VPM – Alternativa. Má jich šest. Po pěti křeslech drží ČSSD, KSČM a ANO. Čtyři zastupitele má sdružení ODS a nezávislých kandidátů. Tři místa obsadila Koalice pro Cheb a dvě Svobodní. Čtyři zastupitele má sdružení ODS a nezávislých kandidátů. Tři místa obsadila Koalice pro Cheb a dvě Svobodní.

Vyšlo i na webu rádia Impuls a tématu se věnoval i Sokolovský deníkPrávo či MF DNES.

Ostrov

10. 4. vydala ČTK zprávu O koalici v Ostrově jedná ODS, Ostrováci, Svobodní a část ČSSDO nové koalici v Ostrově vyjednávají opoziční zastupitelé z ODS, hnutí Ostrováci.cz a Strany svobodných občanů se třemi členy ČSSD z takzvané platformy místní organizace ČSSD.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31