Svobodní v médiích: o EU, HateFree, digitálním vysílání TV a čestném podnikání

Svobodní v médiích: o EU, HateFree, digitálním vysílání TV a čestném podnikání

Články, zmínky či citace 8. – 15. února 2017

Ve středu 8. 2. byl od 13.30 hod. Petr Mach hostem pořadu Studio ČT24 na České televizi. V pořadu mj. řekl:
„Z EU se stal moloch.“
„Doufám, že se vláda po volbách dohodne na zákonu o referendu, aby se referendum o vystoupení z EU mohlo konat i u nás.“
„Bylo by jedině dobře, kdyby k nám nešly dotace. My bychom nemuseli posílat příspěvky do Bruselu“

HateFree

iDNES.cz se 10. 2. věnoval kampani HateFree v článku PRO A PROTI: Má iniciativa HateFree smysl v boji proti násilí z nenávisti?: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka v pondělí oznámil, že uvažuje o ukončení vládní kampaně Proti násilí z nenávisti HateFree. Argumenty pro zachování i zrušení tohoto projektu shrnuli pro server iDNES.cz předseda strany Svobodných Petr Mach a senátor a exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).
Podporu projektu vyjádřil i senátor Jiří Dienstbier, který vedl lidskoprávní rezort v době, kdy se kampaň HateFree rozjížděla. Své argumenty pro zrušení projektu naopak vysvětlil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.
PROTI Kampaň nikoho od nenávisti neodradí. Lidi spíš naštve
Petr Mach: Myslím, že pravý smysl projektu HateFree je jen to, že z něho různí levicoví aktivisté čerpají finanční prostředky. Z výročních zpráv projektu je patrné, že z nákladů ve výši asi čtyřicet milionů korun na tři roky šlo asi šedesát dva procent jen na platy zaměstnanců a související výdaje. Myslím si, že se nedá čekat, že se člověk, který je ve své duši nenávistný, na základě akcí iniciativy HateFree obrátí, přestane být nenávistný a začne být tolerantní. Nevěřím, že se to u někoho takového podařilo.
Pokud je někdo přesvědčený, že takováto kampaň a školení Čechů v toleranci má smysl, ať tak činí dobrovolně a za své peníze. S tím bych neměl nejmenší problém. Ale pokud jsou využívané peníze daňových poplatníků a má to takovýto žalostný výsledek, tak to pak poplatníky – občany, voliče – přirozeně naštve.

Tématu HateFree se věnoval i článek Josefa Lebdušky, který zveřejnil například server Neviditelný pesKam mizí vybrané daně: Pokud se Svobodní dostanou do Poslanecké sněmovny, zcela jistě se podívají na financování neziskovek a to jak těch vládních, tak těch nevládních. Podporu mají dostat takové, které svěřené peníze použijí na pomoc potřebným. Ano, potřebujeme pomáhat nemocným, invalidům, zkrátka těm, kteří se o sebe nedokáží postarat sami, ale nepotřebujeme neziskovky, jejichž hlavním mottem je mít vcelku bezpracný život.

Článek zveřejnily i další servery, například pravyprostor.cz, ostrava-online.cz nebo czechfreepress.cz.

Digitální vysílání TV

Byznys noviny zveřejnily 10. 2. článek Europoslanec Mach proti DVB-T2: Evropská unie nemá právo rozhodovat o TV vysílání v ČR: Česko již zahájilo přechod na nové digitální TV vysílání v normě DVB-T2. Europarlament přitom bude o změně vysílání teprve hlasovat. Rozhodnutí kritizuje europoslanec Petr Mach. Změna pásem, na kterých se vysílá, se podle něho nemá dělat uprostřed platných licencí.
Europoslanec Petr Mach se postavil proti připravovanému nařízení Evropské unie, které členským zemím nařizuje přechod na novou normu digitálního pozemního vysílání DVB-T2. Podle Macha nemá Evropská unie právo o těchto záležitostech rozhodovat. Česká vláda však o celé záležitosti rozhodla před více než půl rokem.
„Vždy považuji za ubohé lokajství, když naše vláda zavádí něco, co ještě ani žádný parlament v Bruselu neschválil. Jakoby už dopředu počítali s tím, že nám to nařídí,“ prohlásil europoslanec Mach (Svobodní).
„Budu hlasovat proti. Nechci, aby Evropská unie nařizovala České republice, jak má nakládat se svým vlnovým spektrem. Podle mě na to ani EU nemá právo,“ uvedl Mach.
Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu je přechod Česka na nový systém pozemního digitálního vysílání DVB-T2 „vynucený krok“.
Europoslanec Mach jednak zpochybňuje samotné důvody pro přechod na novou TV normu. Tvrdí, že „taková vážná věc se má dělat, jen když pro to existuje vážný důvod“.
„Ten u nás neexistuje a ministerstvo přiznává, že to dělá z donucení od EU“.
Neměl by ho stát nijak dotovat,“ konstatoval europoslanec Mach.
„Za přežitý koneckonců považuji i koncept koncesionářského poplatku. Ať si každý vybere, co mu vyhovuje, a stát ať se do toho nemíchá. Stát ať jen pronajímá licence k jednotlivým frekvencím – rádiím, televizím, mobilním operátorům,“ dodal.

O čestném podnikání

Článek Petra Macha Podnikání čestné a podnikání na úkor druhých zveřejnil 14. 2. server Bleskově.cz: Jsou dva druhy podnikání, říká Petr Mach, šéf Svobodných a europoslanec. Jedno, kdy prospěch podnikatele jde ruku v ruce s prospěchem spotřebitelů. A druhý, kdy podnikání je na úkor druhých. Je to jako rozdíl mezi Baťou a Babišem, poznamenal Mach.
„Pak existuje podnikání, kde se podnikatel snaží získat různé výhody na úkor ostatních, aby co nejlépe uspěl. Usiluje o dotace, daňové prázdniny a všelijaká zvýhodnění v zákonech. Spotřebitel platí jeho výhody ve svých daních. Čestně podnikají u nás tisíce drobných živnostníků i středních a větších firem. Nepřítelem jim není konkurence, ale státní byrokracie, která jim hází klacky pod nohy,“ konstatoval europoslanec.
Nejzářnějším příkladem podnikání založeného na dotacích je podle Macha Andrej Babiš. „Tento imigrant ze Slovenska si v naší zemi splnil svůj „český sen“. Po kariéře v rozvědce a zahraničním obchodu vybudoval firmu s 30 tisíci zaměstnanci, stal se ministrem financí a místopředsedou vlády. Má našlápnuto na to být premiérem České republiky. Jeho úspěch v podnikání ale stojí na dotacích, výhodách, daňových úlevách a účetních tricích,“ uvedl europoslanec.

Kyberbezpečnost

Rozhovor s Karlem Zvárou zveřejnily 8. 2. Byznys noviny s titulkem Zákon o kybernetické obraně omezuje vlastnictví a vede k totalitě: Podle Karla Zváry (Svobodní) omezuje připravovaný zákon o kybernetické obraně vlastnictví majetku a přibližuje Česko nové totalitě. Tvrdí, že státní kybernetická obrana, kterou má provádět Vojenské zpravodajství, by měla být omezena pouze na veřejnou správu.
Novela zákona byla odložena k projednání ve druhém čtení až na březen. Návrh zákona čelí tvrdé kritice obránců svobody, jako je například Strana svobodných občanů, s jejichž představitelem Karlem Zvárou přinášíme rozhovor na uvedené téma.

O pravici

Lidové noviny se 9. 2. na str. 13 věnovaly spojení pravice v článku Integrace pravice aneb jak posílit či přežít: Diskuse o integraci středopravicových stran tak nyní probíhají odděleně mezi občanskými demokraty a menšími subjekty (Strana soukromníků a Strana svobodných občanů) a mezi KDU-ČSL a STAN, kteří jsou nyní nejdál a jednají o utvoření volební koalice. Paradoxně pouze TOP 09, která ústy svého předsedy ke spolupráci vyzvala, nyní stojí osamoceně a s nelibostí sleduje, jak její souputníci posilují, zatímco ona sama ztrácí (v jednom z předvolebních průzkumů by se již nedostala).

O volbách

Novinky zveřejnily 10. 2. článek Lidovci riskují, hodnotí politolog volební dvoukoalici se STAN: O hlasy voličů se bude ucházet také nové uskupení – Realisté politologa Petra Robejška. Podle Outlého to však zatím nevypadá, že by měli šanci dostat se do Sněmovny. „Prezentují se tak, jak už se několik subjektů prezentovalo – Svobodní Petra Macha nebo Jana Bobošíková. Zatím tu voličskou přízeň nenalákali. Myslím, že většina voličů pana Robejška nezná a teď už je docela pozdě budovat novou stranu,“ tvrdí Outlý.

Dění v regionech

Milevsko

Písecký deník 15. 2. zveřejnil článek Milevská koalice oslabí na minimum: Příští středu se na jednání zastupitelů rozhodne o tom, kdo nahradí v radě Miroslava Doubka (Svobodní). Ten podal k 22. únoru rezignaci. Zároveň spolu se stranickým kolegou Miroslavem Machartem vystoupil z koalice.
„Samozřejmě jsem si to nerozmyslel. Rozhodli jsme se po zralé úvaze. Člověk může ustupovat ze svých zásad do jisté meze, ale když nemůžu jako radní splnit, co jsem před volbami sliboval, raději odcházím,“ konstatoval zatím ještě radní Miroslav Doubek, který zůstane jako zastupitel v opozici. Dosavadní koalice je složená z pěti stran a má čtrnáct hlasů z 21. „V koalici nás zbude jedenáct, proto jsme si ověřovali, jakou máme důvěru v zastupitelstvu. Po více jednáních jsme se dohodli se všemi koaličními partnery, že doplníme radu z vlastních řad,“ uvedl starosta Ivan Radosta (Jihočeši).
Vyšlo i v tištěné podobě Píseckého deníku na str. 1

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31