Svobodní v médiích: O demonstracích (proti kvótám na uprchlíky a EET), kauza Evy Michalákové, aktuální témata ad.

Svobodní v médiích: O demonstracích (proti kvótám na uprchlíky a EET), kauza Evy Michalákové, aktuální témata ad.

Monitoring za období 30.9.–7.10.2015

Krajské listy napsaly velkou reportáž Na demonstraci proti uprchlickým kvótám dorazily do Zlína tři stovky lidí, kteří podepsali petici. Protest organizovali Svobodní:
Účastníci akce měli možnost podepsat petici za vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z EU. Organizátorům ze Strany svobodných občanů se podařilo získat více než tři stovky podpisů. Nejzávažnějším problémem kvót je podle předsedy zlínských svobodných vytvoření příkopů mezi azylanty a zdejší populací. „Obhájci kvót říkají, že přijetím kvót bude ČR konečně solidární. To je nesmysl. Solidarita není, když vás někdo donutí někomu pomoci,“ uvedl Pajonk a dodal: „Uprchlíci k nám přijdou nuceně. Převezou je sem v nějakých vagonech a my je zavřeme do specializovaných center. Budou nás za to pravděpodobně nenávidět. A my budeme nenávidět je. To je evropské řešení.“ (…)

Článek vyšel i na Parlamentních listech: Pajonk (Svobodní): S kvótami přijdou problémy.

KAUZA EVY MICHALÁKOVÉ

Norský soud rozhodl, že matka má ztratit rodičovská práva k oběma synům a mladší z nich má jít do adopce. Agentura ČTK vydala 6.10. tiskovou zprávu (v angličtině) – detailní popis, co se v kauze událo a zmínila, že se v případu osobně angažuje i Petr Mach.

Echo24 napsalo Vyhostit velvyslankyni? ‚Vše by to zhoršilo,‘ oponuje Sobotka:
Zveřejnění rozhodnutí norských úřadů v případu Evy Michalákové, na jehož základě ztratila Michaláková práva na obě děti a mladšího syna navíc úřady poslaly k adopci, pobouřil politiky napříč politických spektrem.
15:50 PROTEST PODPOŘIL EUROPOSLANEC PETR MACH
Dnešní protestní akci před Velvyslanectvím Norského království podpořil také europoslanec Petr Mach (Svobodní), který se demonstrace nezúčastní, protože je v Bruselu. Na svém Facebooku nicméně zveřejnil video, v němž odsuzuje rozhodnutí norských úřadů, označuje jej za zrůdnost a vyzývá ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a celý jeho resort, aby vyjednal mezinárodní dohodu mezi Českou republikou a Norskem, na jejímž základě budou děti vydány do České republiky.

BUDE DEMONSTRACE PROTI EET

Soukromníci zahájili kampaň a znovu v médiích připomněli, že se chystá společná demonstrace se Svobodnými. Svobodný monitor a článek Stát od podnikatelů hodně bere a vůbec nic jim nedává:
Spolu se Stranou svobodných občanů chystají Soukromníci na 28. října na Václavské náměstí v Praze shromáždění na ochranu živnostníků, jeho součástí bude i protest proti elektronické evidenci tržeb, které chce strana za každou cenu zabránit…

A ještě jednou Svobodný monitor a rozhovor s předsedou Soukromníků, kde mj. řekl: „Víme jaký názor má ODS, dohromady dáváme uskupení menších mimoparlamentních stran, asociací a cechů, které by mělo vyvíjet vlastní tlak. Měli bychom se ukázat 28. října na chystané demonstraci. Mimo Strany svobodných občanů a nás, kteří jsem akci začali připravovat, se přidala Asociace podnikatelů a manažerů, Asociace soukromých zemědělců, a další a další subjekty.“

Parlamentní listy také přinesly rozhovor s p. Bajerem Současná vláda chce z většinové společnosti udělat stádo ovcí. Sejdeme se na Václaváku.

Agentura ČTK vydala zprávu Soukromníci zahájili kampaň za miliony proti regulacím státu (1. 10. ve 14:30), kde mj. uvedla: Soukromníci podle svého předsedy neuvažují o spojení s jinou stranou či hnutím. O spolupráci s dalšími podobně smýšlejícími stranami ale chtějí jednat. Plánovanou demonstraci na konci října pořádají se Stranou svobodných občanů.

Zprávu ČTK citoval Deník, dále server E15, server První zprávy, a server iHNed.cz.

PRŮZKUMY PREFERENCÍ

V České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce nám přisoudili 2 % – tyto výsledky přinesla společnost TNS Aisa. Průzkum citoval např. Deník, portál Idnes a celá řada dalších médií.

Hned další den byl zveřejněn průzkum společnosti ppm factum research, který Svobodným přisoudil 3,2 % – napsaly o něm např. Parlamentní listy ad.

RŮZNÉ

Parlamentní listy napsaly velkou repotáž Brněnská přednáška na téma imigrace:
Jihomoravské krajské sdružení Strany svobodných občanů uspořádalo první říjnový den v přednáškovém sále Moravského zemského muzea v Brně diskusní panel věnovaný tématu imigrace. Debaty se zúčastnili Jan Hlaváček a František Matějka ze Svobodných, Lenka Šafránková Pavlíčková z neziskové organizace Nesehnutí (Nezávislé sociálně ekologické hnutí) a místopředseda Pirátské strany Ivo Vašíček.
Zaplněný sál nebyl dlouho na pochybách, kdo bude hlavní řečnickou hvězdou večera. (…) Matějka uvedl, že je přesvědčen, že Evropská unie jednoho dne prostě přestane existovat. „Nebude to nic katastrofálního. Prostě opět začnou existovat národní státy a je jen otázka, kdo vystoupí první – jestli to bude Británie nebo Česká republika. Kdo přijde první, shodí vše ostatní a nebude to špatné,“ řekl Matějka, který odsoudil současnou evropskou aplikaci pojmu sdílené odpovědnosti a solidarity. (…)
Lenka Šafránková konstatovala, že výhrůžky omezením dotací byly spíš rétorikou než reálnou hrozbou. Bouři veselí příznivců Svobodných ale vyvolal její výrok, že neziskové organizace nejsou placeny z daní českých poplatníků, ale z evropských fondů. Na dotaz z auditoria, co ji opravňuje k tomu, aby okrádala německé a britské daňové poplatníky, zástupkyně Nesehnutí neodpověděla…

Portál BusinessInfo a Pozvánka na ekonomickou konferenci 20. října 2015:
Jsou podnikatelé v ČR parazity? Co je pálí a zajímá?
Zásadním tématem jsou také odvody živnostníků a malých a středních podnikatelů. Na ty se zaměří druhý panel, který kromě jiného nastolí i otázku živnostenských „paušálů“. Jsou přiměřené, nebo příliš velkorysé, jak někteří tvrdí? Hosty druhého panelu budou Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu, Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, europoslanec Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů, a Pavel Žatečka, generální sekretář Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.
Velká ekonomická konference se uskuteční 20. října v Praze. Přijďte se dozvědět více o aktuálních tématech, registraci na konferenci naleznete na Timeforinformation.cz.

Svobodném fórum zveřejnilo obsáhlý rozbor Polemika: odchod z EU by byl odvážný, ale stojí za ten risk, který napsal člen ReV David Bartas (jako reakci na jiný článek).

Článek převzal i Neviditelný pes a Parlamentní listy.

Čech byl zvolen předsedou německé euroskeptické strany – napsaly o tom Lidové noviny Z Hané až do vysoké politiky Německa (6. 10. na str. 2):
Petr Bystroň vlastnil reklamní agenturu, patří mu luxusní obuvnická značka a vedl marketing farmaceutického obra. (…) Před evropskými volbami v roce 2009 se opět začal zajímat o českou politiku. Tehdy vznikala euroskeptická Strana svobodných občanů (Svobodní). „Pamatuji si, že když jsme v roce 2009 zakládali Stranu svobodných občanů, pan Bystroň měl zájem se angažovat. Nakonec se členem nestal, ale vybavuji si ho z té doby. Je pro mě zajímavé, že člověk, který se zajímal o Svobodné, byl v Bavorsku zvolen předsedou AfD. Tato strana nám je názorově blízká a chceme s ní blíže spolupracovat,“ popisuje šéf Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Ve stejném vydání na titulní straně Lidové noviny zmínily, že stál u zrodu Svobodných.

Obrovskou pozornost vzbudila nedělní debata Babiše a Kalouska v České televizi v Otázkách V. Moravce. Parlamentní listy si poté všimly reakce P. Macha na jeho facebooku v článku Opilý bača, uřvaná domovnice:
O pozoruhodném nedělním politickém televizním duelu se debatovalo i na sociální síti. Předseda Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach na Facebooku napsal, že Babiš v OVM záměrně lhal, když opakovaně tvrdil, že stát má vyšší příjmy než výdaje. „Záměrně lhal, nebo je tak hloupý?“ položil si Mach na svém facebookovém profilu otázku.
Odpověděl mu na ni poslanec ANO, bývalý novinář Martin Komárek. Nejprve Machovi vyčetl, že „o Evropě neustále lže“, a pak se svého stranického šéfa zastal: „Vy, obránce svobodného trhu a demokracie, si vážně myslíte, že může být hloupý člověk, který zaměstnává 33 tisíc lidí, vybudoval politickou stranu a ve svobodných volbách s ní dosáhl superúspěchu?“
Na tento Komárkův příspěvek zareagoval Mach touto větou: „Pan poslanec Martin Komárek ze strany ANO se přiklání spíš k hypotéze, že Babiš záměrně lhal. A já si naivně myslel, že je jen hloupý.“

O debatě napsaly i Novinky.cz Demagog napočítal Babišovi v debatě 11 nepravd, Kalouskovi sedm, které také citovaly Petra Macha:
„Ministr Babiš opakovaně tvrdil, že stát má příjmy vyšší než výdaje. Bohužel pravdou je, že stále hospodaří s deficitem. Záměrně lhal, nebo je tak hloupý? Podle mě je spíš hloupý,“ ptal se například europoslanec Svobodných Petr Mach.

Parlamentní listy vydaly článek F. Matějky: Solidarita. Nejen v souvislosti s imigrací je čas vracet slovům původní význam.

Eportál a článek J. Polaneckého Zbraň do každé rodiny aneb zbraněmi k bezpečnosti.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

ZLÍN

Mladá fronta DNES vydala článek Boj o nového hejtmana startuje. Rok do voleb strany hledají lídry (1. 10. na str. 15):
Propadák ODS v posledních komunálních volbách ve Zlíně přispěl k tomu, že občanští demokraté jednají s dalšími pravicovými stranami o vytvoření společné kandidátky. Ve hře je spojení s TOP 09, Svobodnými a možná i dalšími subjekty. „Pravice se ochuzuje o hlasy, protože je roztříštěná,“ myslí si krajský šéf ODS Stanislav Blaha. Podobně mluví i Lukáš. „Rozhodne ale většinový názor,“ doplnil Blaha. Dohoda uzavřena není, docela určitě ale nějaká bude. Jde jen o to, kdo ji podepíše a kdy. „Souhlasím se spojením. Bude to zajímavé,“ reagoval krajský šéf Svobodných Tomáš Pajonk.

Stejný článek vyšel i na Idnes.cz: Boj o nového hejtmana Zlínského kraje startuje, strany hledají lídry.

PRAHA

Radniční noviny Prahy 3 zveřejnily v říjnovém čísle příspěvek našeho zastupitele M. Mikuláše, ve kterém reaguje na podněty občanů – tentokrát o Viktorce Žižkov, zákazu kouření v restauracích a imigrační krizi.

 

V Praze dne 7. října 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384
www.svobodni.cz

Ilustr. foto: Dollar Photo Club

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31