Svobodní v médiích: naše nové logo, školství i dění v EU

Svobodní v médiích: naše nové logo, školství i dění v EU

23. 3. server Byznys & Marketing zveřejnil článek Svobodní mají nové logo a vizuální styl: Před nacházejícími volbami do Poslanecké sněmovny Strana svobodných občanů změnila své logo, celý vizuální styl a představila také nový web. Předchozí výrazný symbol berana je zachován, i když v nynější výrazně minimalistické podobě i velikosti. Zelený odstín se projasnil a je nyní výraznější. Proměnou samozřejmě projdou také stranické tiskoviny a propagační materiály. Autorem proměny je brněnské kreativní studio Davida Greče.

Na serveru České televize vyšel 27. 3. článek  TOP 09 si uvázala motýla, Svobodní zjednodušili berana. Logo má být jasné i na knoflíku, říká odborník: Před blížícími se podzimními volbami do Poslanecké sněmovny oživují některé politické strany svou vizuální prezentaci. Třeba TOP 09 zařadila do loga motýlka, jakého nosí čestný předseda Karel Schwarzenberg, Strana svobodných občanů zas zjednodušila své beraní logo i vizuální styl webu.

27. 3. časopis Marketing & Media zveřejnili naše logo na straně 3 – 4 v rubrice Headlines. Po zelených se i další politické strany vyzbrojily novým vizuálním stylem do bojů o křesla v Poslanecké sněmovně. Inovované logo Svobodných, které nadále obsahuje i zjednodušený symbol berana, i redesign webových stránek připravilo brněnské kreativní studio Davida Geče. Strana s ním podle jejího místopředsedy Josefa Kálese bude nejspíš spolupracovat i v dalších fázích předvolební kampaně.

Vyšlo i v online podobě.

Školství

V sobotu 25. 3. byl Tomáš Pajonk hostem pořadu Názory a argumenty v Českém rozhlasu Plus, tématem byly novinky v oblasti školství. Záznam pořadu si můžete pustit zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3829372. Krátké výroky Tomáše Pajonka pak najdete na facebooku naší strany.

Dění v EU

24. 3. zveřejnily Byznys noviny článek Scénáře vývoje EU do roku 2025: Zamini vyzvalo k důvěře v silnou a prosperující Unii: Svobodní: Zóna volného obchodu. „V návrzích Evropské komise chybí jedna důležitá alternativa a to návrat pravomocí z Bruselu zpět na členské státy,“ konstatoval europoslanec Petr Mach, předseda Svobodných. Svobodní podle něho preferují Evropu jako oblast dobrovolně spolupracujících suverénních států – tedy jako zónu volného obchodu.

Neviditelný pes 28. 3. zveřejnil článek Římské prohlášení: Jinak řečeno, Evropští politici naservírovali občanům ubohé slivky ze stokrát recyklovaných frází. Žádný byť jen vzdálený náznak uvědomění si bezvýchodnosti nynějšího modelu evropské integrace, žádné úvahy o změně kurzu. Jen spokojenost se sebou sama, plácání se po ramenou, křečovitý optimismus, bagatelizace problémů. Jak příhodně uvedl europoslanec Petr Mach: „Jsou to zoufalé fráze. Nemohli se aspoň shodnout, že ukončí jednání o vstupu do EU s Tureckem? Nemohli aspoň říct, že kdo nechce euro, nemusí v něm být? Kdo nechce společnou migrační politiku, nemusí v ní být? Kdepak. Jen vznešenými slovy prohlásili, přeloženo do srozumitelných slov: ‚Společně a nerozdílně odmítáme jakoukoliv sebereflexi.‘“

29. 3. pak vyšel na Blesk.cz článek EU používá dotace jako nátlak na Česko, tvrdí Mach a fandí Trumpovi: Česká republika by si měla vystačit s vlastními prostředky a neměla by spoléhat na Evropskou unii. Nutná je také finanční investice do vlastní armády. Ve Studiu Brusel to řekl dlouhodobý kritik Evropské unie europoslanec Petr Mach (Svobodní). Ten na rozdíl od většiny svých českých kolegů otevřeně podporuje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Před volbami si na něj dokonce vsadil.

Podle Macha také Trump rozhodně nepředstavuje hrozbu pro Evropu, jak například prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker . „ Pro Evropskou unii jako byrokratický moloch může být Trump hrozbou, samozřejmě Trump není hrozbou pro Evropu ,“ upřesnil. Donald Trump znervóznil evropské spojence, když označil NATO za zastaralé. Není jisté, zda by v budoucnu Spojené státy bránily státy, které neplní své finanční závazky. Slíbenou částku – tedy dvě procenta HDP – neodvádí do rozpočtu aliance ani Česko.

Petr Mach patří k dlouhodobým kritikům Evropské unie. Když si Velká Británie odhlasovala brexit, neskrýval své nadšení. „ Brexit je naděje pro demokracii, “ hlásal tehdy. I proto by byl sám nejraději, kdyby přišel i tzv. czexit. Ztráty hlavní výhody Evropské unie – volného obchodu – se nebojí. Ideál spolupráce pak europoslanec vidí v Evropském sdružení volného obchodu, kde je momentálně Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. „ Oni spolu mají volný obchod, může se tam cestovat pouze na občanku nebo na pas a nemají žádný parlament, jako je tato budova, kde by vzájemně přehlasovávali, oni nemají nic jako složitý byrokratický rozpočet a rozdělování dotací, tam si každý hospodaří se svým,“ uvedl Mach.

Různé

Literárky.cz a článek z 24. 3. Piráti ve službách systému: V podobném duchu můžeme vnímat prosazování prvků přímé demokracie včetně požadavku na možnost odvolatelnosti politiků v případě neplnění programu. O přímé demokracii dnes mluví kde kdo – i ČSSD, Svobodní, Realisté či Úsvit.

Server Neovlivní.cz nás zmínil 27. 3. v článku Pět důvodů, proč neodepisovat Kalouska: Lidovci znovu přicházejí s podporou rodiny. I to souvisí se střední třídou, ovšem na stejnou kartu sází každý, i autoritářští vůdci. ODS se středostavovskému ideálu vzdálila ještě dál snahou o probuzení národních hodnot. Městské liberály se snaží oslovit Piráti a Svobodní požadavkem až anarchické svobody. Zdá se tedy, že na TOP 09 střední třída nakonec zbude.

27. 3. vyšlo na Pravém prostoru O atentátech se nesmí svobodně psát, ani mluvit: Na presidenta Klause zaútočil 28. září 2012 atentátník Vondrouš, jednalo se o bílého, heterosexuálního muže, jen nebylo moc zmíněno, že je komunista. Pravda, nepoužil automatickou zbraň, jen airsoftovou pistolku. Přesto byl jeho čin, jako komunisty, bagatelizován a dostal ubohou podmínku. Teď si představte nepředstavitelné, onen Vondrouš by nebyl komunista, ale třeba příznivec strany Svobodných, jako já, a ruplo by mu v bedně. Příznivci Svobodných nemají ve zvyku páchat atentáty a už vůbec ne na presidenty, ani vajíčky, ať už je to kdokoliv, takže by mu musilo rupnout pořádně. Teď hypoteticky, co by se asi strhl za mumraj? Socialističtí novináři blízcí svými názory komunistům by se asi zbláznili, jak by plodili jeden hanlivý článek za druhým na stranu Svobodných. Na komunisty nevznikl ani jeden hanlivý článek, spíš to bylo omlouváno jako mladická „sranda“.

Dění v regionech

Hodonín

23. 3. zveřejnil Hodonínský deník článek Vzpoura na hodonínské radnici: vedení řeší, jak se zachrání: Jenže pod žádostí o svolání zastupitelstva bylo jen jedenáct jmen. Z toho osm z opozice a tři z koalice. Připojit se k převratu se i přes výhrady k současnému vedení nechystá ani dvojice Svobodných, která navíc při poslední volbě podpořila současného starostu.

Vyšlo i v tištěné podobě Hodonínského deníku na titulní straně.

Blesk vydal 28. 3. k tématu text Vzpoura na radnici v Hodoníně? Starostu nemá nikdo rád, ale odvolání asi nepodpoří: Svobodní nejvíce a nejčastěji kritizují starostu Milana Lúčku (61, bez polit. příslušnosti). Právě kvůli nim si chtěl najmout speciální mluvčí s pohádkovým honorářem. Přesto oba zástupci tohoto uskupení odvolání starosty odmítají.

„Vůči starostovi máme spoustu výhrad. Přesto nebudeme hlasovat pro jeho odvolání, protože by to vedlo jen k destabilizaci města . Bylo by to jen horší a horší,“ domnívá se Terézia Mlýnková Išková (26, Svobodní).

Stejně to vidí i nejhlasitější kritik starosty Petr Buráň (29, Svobodní). „Lidé jsou znechuceni neustálými převraty a navíc to vždy stojí spoustu peněz. Na převratu se proto podílet nebudeme. Rozhodovat se má ve volbách ,“ vysvětlil Buráň.

Chrudim

27. 3. napsaly Chrudimské noviny článek Radnice vstupuje do spolku energetických manažerů: Jedním z bodů o němž před týdnem jednali městští zastupitelé, bylo i přistoupení k Asociaci energetických manažerů měst a obcí. Radnice již před několika lety vytvořila pozici energetického manažera, který má zkoumat, kde by se dalo ušetřit na výdajích za energie.

Proč nyní radnice vstupuje do další svazku, který však třeba podle zástupců místní buňky Strany svobodných občanů bude jen tahat další peníze z městského rozpočtu? Hlavním cílem sdružení je šířit praktické ukázky a postupy realizace energeticky úsporných opatření a energetického managementu na komunální úrovni. Kromě toho se bude věnovat i projektům udržitelné dopravy.

Milevsko

23. 3. v Píseckém deníku vyšel článek V dozorčí radě JVS bude zastupovat Milevsko starosta: Funkci tu za město dosud vykonával zastupitel za Svobodné Miroslav Doubek, který k 20. únoru rezignoval na post radního města a Svobodní zároveň vystoupili i z koalice. „Poté, co Svobodní odstoupili i z koalice, jsme v ní hodně oslabení, ale zodpovědnost zůstává na nás, tak ji tímto způsobem přijímáme,“ konstatoval Ivan Radosta.

Vyšlo i v tištěné podobě Píseckého deníku na str. 3

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31