Svobodní v médiích: Jiří Payne o konci Evropské unie, zákaz kouření a Svobodní v Brně

Svobodní v médiích: Jiří Payne o konci Evropské unie, zákaz kouření a Svobodní v Brně

24. 4. zveřejnil Blesk.cz videorozhovor s Jiřím Paynem „Unie skončí do 10 let. Rozdělme ji jako Československo,“ říká Machův náhradníkNení euroskeptik jako euroskeptik. Od kritiky EU jde europoslanec Jiří Payne (Svobodní) ještě dál a předvídá konec celé Evropské unie do 10 let. Zároveň ale, jak sám říká, nechce jen kritizovat. Společně s bývalým předsedou strany a svým předchůdcem v europarlamentu Petrem Machem proto nabízí alternativu. Státy by měly více spolupracovat v rámci vzájemných dohod, skončil by Evropský parlament i Komise. V Evropě nemusí být vše unifikované, tvrdí někdejší zakladatel ODS Payne v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Stál po boku Václava Havla v Občanském fóru, pomohl založit ODS a radil během prezidentské mise Václavu Klausovi . Od roku 2009, kdy vznikli Svobodní, se ale z ODS „přestěhoval“. Klausův euroskepticismus teď posunul Jiří Payne ještě o krok dále. Evropská unie podle něj skončí, zanikne i jeho současný „zaměstnavatel“ Evropský parlament.

„ Že Evropská unie nefunguje, to je dneska vidět. To i přiznává Komise, když říká o pěti alternativách budoucího vývoje. Prostě nevíme, kam dál. Jsme v situaci, kdy nás Komise vyzývá: Přemýšlejte, jak z toho projektu zachránit to dobré. Mně nestačilo jen kritizovat,“ hlásí český europoslanec. Alternativu naplánovali společně se svým předchůdcem v Bruselu Petrem Machem .

„Evropská unie je na pokraji občanské války.“ Macron varoval před nacionalismem

„Jsme schopni nabídnout evropským občanům variantu, jak můžeme spolupracovat, zachovat ty dobré věci, jako je výměna studentů, volný obchod, spolupráce v mnoha oblastech, přitom to postavit na základech, které mají budoucnost . Prošel jsem procesem dělení Československa a to byla výborná škola. My jsme celý ten stát museli rozebrat na kompetence a dohodnout se, jak je budeme řešit v tom novém uspořádání. Totéž používám na Evropskou unii,“ vysvětluje, jak by k rozpadu EU přistoupil a kde hledá inspiraci.

„Vše, co EU dělá, lze dělat na mezivládní úrovni a velmi elegantním a slušným způsobem. To znamená, že Česká republika by v zásadě měla právo veta, když se nám něco nebude líbit ,“ nastiňuje cestu, kterou by se měla Evropa podle Payna ubírat, a to po boku Švýcarska nebo Norska, které členy EU nejsou.

Jak pravděpodobné podle Payna je, že Evropská unie v horizontu deseti nebo dvaceti let zcela skončí? „Ten projekt je tak špatně založený, že skoro s jistotou řeknu, že dříve, než za deset let,“ odpověděl místopředseda Svobodných na otázku, jaká budoucnost Unii čeká. Znamenalo by to zároveň konec Evropského parlamentu i Komise.

Kritika EU a představy o jejím rozpadu na jedné straně, na druhé europoslanecký plat (jen základ platu je přes 200 tisíc korun, dále pobírají europoslanci náhrady a další příplatky). Nemělo by platit přísloví „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“?

Češi prohrávají s Evropou: Nízké platy, drahé bydlení, volání i pošta

Podle Payna ne. „ Já bych to jinak neuměl udělat. Musím přijet sem (do Štrasburku) a musím tady zahájit spolupráci s lidmi, kteří třeba mají podobné představy, ale nejsou schopni to takto zformulovat. Den za dnem ta spolupráce roste. Když to někomu vysvětlím, tak ti lidé se začnou usmívat a řeknou, že to je výborná zpráva, že existuje lepší varianta. Přináším lidem radost,“ zmínil v rozhovoru.

Možnému rozpadu EU odpovídají podle Payna i nálady, které mezi obyvateli členských zemí panují. V Česku se dokonce v souvislosti se zákonem o obecném referendu rovnou mluví o možnosti vystoupit z EU po vzoru Velké Británie.

„ Pravděpodobnost, že ovlivníte evropskou politiku, nikdy nemůže být vyšší než 4 %. Na domácí politiku máte vliv 50 %. To je důvod, proč se šíří euroskeptické strany v Evropě. Protože všichni cítí, že na to nemají vliv, že se rozhoduje o nás bez nás, že skončila demokracie ,“ vypočítal jaderný fyzik, absolvent Matfyzu (Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze).

Jiří Payne se pravidelně setkával s Václavem Havlem, byl členem Občanského fóra, později ale dělal poradce i prezidentu Václavu Klausovi. Kdo z nich ho ovlivnil víc?

„ Václava Havla jsem znal z bytových seminářů ještě před pádem komunismu. Jako předseda zahraničního výboru jsem za ním pak často chodil, přesvědčil jsem ho, že by bylo dobré vstoupit do NATO a tak podobně. Václav Havel byl pro nás unikátní symbol, který jsme používali. Já jsem k němu měl, říkal jsem mu to i osobně, různé výhrady ,“ poznamenal k prvnímu českému prezidentovi.

„Vystudoval jsem matematicko-fyzikální fakultu, potkal jsem hodně geniálních lidí. Václav Klaus na mě od prvního okamžiku udělal dojem, že to je člověk, který má neuvěřitelnou inteligenci. To mě nesmírně ovlivnilo , spolupracoval jsem s ním desítky let, vymýšlel jsem s ním ODS,“ přiklonil se spíše k bývalému předsedovi nejsilnější pravicové strany.

Zákaz kouření

18. 4. zveřejnily Byznys noviny článek Zákaz kouření platí dál. Ústavní soud kuřárny majitelům restaurací nepovolilK rozhodnutí ÚS se vyjádřil také předseda strany Svobodných Tomáš Pajonk.

„Úplný zákaz kouření v restauracích bohužel nadále platí. Ústavní soud jej neshledal protiústavním a vznik kuřáren neumožnil. Ve vězení lze očekávat omezení některých práv pachatelů trestných činů. Je to zcela logické. Svobodní však nepovažují Českou republiku za vězení, kde by občané měli být dozorováni a omezováni na základních právech. Rozhodnout, zda v restauraci bude, či nebude dovoleno kouřit, je výsostným právem majitelem restaurace. Stejně tak je výsostným právem každého zákazníka, zda do restaurace, kde se kouří, vstoupí a bude užívat tamních služeb,“ řekl Pajonk.

„Zákaz kouření sebou přinesl zánik mnoha hospod, snížený výstav piva, zvýšené náklady některých obcí (které je pro zachování restauračního zařízení v obci začaly dotovat), zvýšené náklady na úklid veřejných prostranství (když jsou kuřáci nuceni kouřit na ulicích), nepohodlí občanů bydlících v okolí restaurace (zvýšený hluk na ulicích). Zákaz kouření v restauracích s pseudozdůvodněním, že se jedná o ochranu zdraví zaměstnanců (kteří si také mohou svobodně rozhodnout, zda budou či nebudou v daném provozu pracovat) odmítáme,“ dodal předseda Svobodných.

29. 4. zveřejnil server Pravý prostor naše stanovisko O kouření má rozhodovat majitel restaurace, ne poslanec nebo soudÚplný zákaz kouření v restauracích bohužel nadále platí. Ústavní soud jej neshledal protiústavním a vznik kuřáren neumožnil.

Ve vězení lze očekávat omezení některých práv pachatelů trestných činů. Je to zcela logické. Svobodní však nepovažují Českou republiku za vězení, kde by občané měli být dozorováni a omezováni na základních právech.

Rozhodnout, zda v restauraci bude, či nebude dovoleno kouřit, je výsostným právem majitelem restaurace. Stejně tak je výsostným právem každého zákazníka, zda do restaurace, kde se kouří, vstoupí a bude užívat tamních služeb.

Zákaz kouření sebou přinesl zánik mnoha hospod, snížený výstav piva, zvýšené náklady některých obcí (které je pro zachování restauračního zařízení v obci začaly dotovat), zvýšené náklady na úklid veřejných prostranství (když jsou kuřáci nuceni kouřit na ulicích), nepohodlí občanů bydlících v okolí restaurace (zvýšený hluk na ulicích).

Zákaz kouření v restauracích s pseudoodůvodněním, že se jedná o ochranu zdraví zaměstnanců (kteří si také mohou svobodně rozhodnout, zda budou či nebudou v daném provozu pracovat) odmítáme.

23. 4. zveřejnil server Plzeň.cz článek Kuřácká hospoda bez kouře je jako opera, kde se nezpívá, srovnávají svobodní z Plzeňska„Vstoupí-li člověk dobrovolně do kuřácké hospody, neměl by požadovat „nezakouřené“ prostředí, navíc prostřednictvím zákona. Je to stejné, jako kdybychom v opeře požadovali, aby se tam nezpívalo,“ reaguje vedení Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji na rozhodnutí Ústavního soudu, který neshledal v úplném zákazu kouření v restauracích nic nezákonného.

„Chodit do restaurace není povinnost. Je to možnost,“ píší na oficiálním Facebooku svobodní z Plzeňského kraje. A citují i z prohlášení svého republikového vedení: „Ve vězení lze očekávat omezení některých práv pachatelů trestných činů. Je to zcela logické. Svobodní však nepovažují Českou republiku za vězení, kde by občané měli být dozorováni a omezováni na základních právech.“

Rozhodnout, zda v restauraci bude, či nebude dovoleno kouřit, je podle nich výsostným právem majitelem restaurace. Stejně tak je výsostným právem každého zákazníka, zda do restaurace, kde se kouří, vstoupí a bude užívat tamních služeb. „Zákaz kouření s sebou přinesl zánik mnoha hospod, snížený výstav piva, zvýšené náklady některých obcí (které je pro zachování restauračního zařízení v obci začaly dotovat), zvýšené náklady na úklid veřejných prostranství (když jsou kuřáci nuceni kouřit na ulicích), nepohodlí občanů bydlících v okolí restaurace (zvýšený hluk na ulicích),“ stojí ve stranickém prohlášení.

„Zákaz kouření v restauracích s pseudoodůvodněním, že se jedná o ochranu zdraví zaměstnanců (kteří si také mohou svobodně rozhodnout, zda budou či nebudou v daném provozu pracovat) odmítáme,“ konstatuje republikové předsednictvo Svobodných.

Ochrana zvířat

Člen Svobodných a veterinář Jiří Žák byl 19. 4. hostem pořadu Co vy na to? v Českém rozhlasu: Případy krutého týrání zvířat stále znovu plní stránky novin a děsí nás z televizních obrazovek. Je to tím, že těchto skutků přibývá, nebo si jen lidé problémů víc všímají? Existují nějaké statistiky? A pokud ano, můžeme věřit, že odpovídají realitě? To je jen několik z řady otázek, které si redaktorka Zuzana Kopuletá připravila pro Jiřího Žáka z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Řeč přijde také na legislativu, která ochranu zvířat řeší a Jiří Žák vysvětli, proč je kritikem pokusů o další zpřísňování předpisů.

Dění v regionech

Brno

24. 4. zveřejnila ČTK článek ODS v Brně bude kandidovat se Svobodnými, lídrem bude Vaňková: ODS bude v Brně v podzimních komunálních volbách kandidovat spolu se Stranou svobodných občanů a spolkem Brno autem. Novinářům to dnes řekla jednička společné kandidátky Markéta Vaňková (ODS), čtyřicetiletá advokátka a krajská zastupitelka. Podle ní dnešním dnem začala kampaň. Část dalších stran už o lídrovi rozhodla, lidovce povede primátorův náměstek Petr Hladík, Piráty brněnský radní Tomáš Koláčný, Zelené místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková a KSČM zastupitel Martin Říha. Další jako ANO nebo ČSSD se teprve rozhodnou.

Zástupci ODS, Svobodných i Brna autem dnes podepsali smlouvu o spolupráci. „Spojili jsme se, aby pravicové síly vyhrály volby a měly šanci vládnout a dostat Brno zpět ze snění do skutečné praktické a uchopitelné politiky,“ řekl předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Vyšlo i na serverech EurozprávyEcho 24 a Globe24.

25. 4. zveřejnil Brněnský deník na str. 3 článek Volby: ODS jde s Brno autemDo podzimních komunálních voleb půjdeme se Svobodnými a spolkem Brno autem, potvrdili včera zástupci brněnské občanské demokracie. Jako jedničku na kandidátce schválil sněm brněnských členů strany o den dříve dosavadní zastupitelku Brna-středu Markétu Vaňkovou.

Hlavními tématy pro podzimní volby bude pro občanské demokraty i Svobodné a členy Brno autem, kteří je ve volbách podpoří, rozvoj města a doprava. „Není možné, aby se z Brna stalo jedno velké parkoviště. Proto jsem ráda, že jsme se spojili kromě Svobodných i se spolkem Brno autem, který se dopravě dlouhodobě věnuje,“ řekla Markéta Vaňková.

Za Svobodné i Brno autem kandiduje do voleb místopředseda spolku Da-vid Pokorný. „Cítíme, že je třeba na magistrátu změna. Proto jsme před třemi lety zakládali spolek Brno autem. A proto jsme se také rozhodli podpořit tradiční stranu, s níž máme velmi podobný program,“ prohlásil.

Kromě zástupců Svobodných, Brno autem a občanské demokracie jsou na kandidátce i nestraníci. „Podpořili nás ředitelé gymnázia na třídě Kapitána Jaroše Jiří Herman a gymnázia v ulici Terezy Novákové Petr Krupka. Oba vnímám jako významné osobnosti s velkým morálním kreditem a velmi si jejich podpory vážím,“ dodala Vaňková.

Společně půjde uskupení do voleb i v některých městských částech. „Určitě budeme kandidovat třeba na Brně-středu a třeba v Králově Poli,“ přiblížila Vaňková.

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka může mít spojení uskupení několik důvodů. „Netříštění hlasů pravicových voličů je sice důležité, ale na druhou stranu je také jiná otázka, kolik by Svobodní a Brno autem byli schopní získat hlasů. Možná je proto spojení také určitý způsob, jak se zástupci těchto dvou uskupení můžou dostat do brněnského zastupitelstva,“ uvedl.

25. 4. zveřejnilo Právo na str. 10 článek ODS chce na podzim probudit Brno ze snu do realityJako spící město, které místo uskutečnitelných nápadů nabízí nereálné sny a které žije jen z projektů, které vytvořila a rozjela někdejší kolice, označila Brno Markéta Vaňková, jednačtyřicetiletá právnička a krajská zastupitelka, kterou postavila ODS do čela kandidátky podzimních komunálních voleb. Občanští demokraté budou kandidovat spolu se Stranou svobodných občanů a spolkem Brno autem.

O její nominaci rozhodl převážnou většinou hlasů pondělní sněm ODS, který rovněž rozhodl, že strana půjde do voleb společně se Stranou svobodných občanů a spolkem Brno autem. „Na většinu věcí máme společný názor, chceme navázat na úspěch ODS ve sněmovních volbách, kdy strana získala v Brně 16 procent hlasů, a věříme společně, že v našem městě pravicové strany zvítězí,“ dodala.

25. 4. informovala o koalici i Mladá fronta DNES na str. 14 v článku ODS a Brno autem do voleb povede VaňkováNevšední spojení pro říjnové komunální volby včera představila brněnská ODS. Do boje o křesla v zastupitelstvu půjde společně se Stranou svobodných občanů a spolkem Brno autem, který se věnuje zejména kritice současného vedení města kvůli dopravním projektům.

Na předních místech dále bude ředitel dopravní společnosti Tourbus David Grund, šéf brněnské ODS Robert Kerndl, starostka Ivanovic Jana Bohuňovská i místopředseda Brna autem David Pokorný – člen Svobodných. ODS se ve stejném spojení chystá kandidovat také do zastupitelstev některých městských částí. Například předseda spolku Brno autem Jan Mandát se objeví na kandidátce pro Brno-střed. „Rozhodli jsme se posunout do roviny politických aktivit, abychom jen nekritizovali, ale dokázali něco změnit,“ uvedl.

Zlínský kraj

19. 4. zveřejnilo Právo na str. 12 článek Seminář ke zdravotnictví se podle kritiků kraji nepovedl„Moc jsem nepochopil, proč musel tento seminář trvat více než osm hodin, ale zřejmě se jednalo o snahu pana hejtmana Jiřího Čunka vytvořit dojem, že má připravenu rozsáhlou a velmi podrobnou koncepci. Nicméně zasedání trvající deset hodin je v zásadě neřízeným a možná až zoufalým marněním času k tak závažnému tématu, jako je zdravotnictví,“ sdělil senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta (Svobodní a Soukromníci). „Vedení kraje chce dosáhnout fúze do nemocničního gigantu, který by byl největší nefakultní nemocnicí v celé České republice. Autoři odhadují, že nový nemocniční holding by mohl získat přepočtem úhradové vyhlášky řádově několik desítek miliónů korun navíc. To je však pouze optimistický odhad, který se dá potvrdit až na základě konkrétních smluvních podmínek vyjednaných se zdravotními pojišťovnami, které však pro tuto chvíli vůbec neznáme,“ upozornil Valenta.

Přestanov

Český rozhlas zveřejnil 23. 4. zprávu Přestanov: ode dneška musí řidiči počítat s omezením na silnici I/13 z Teplic do Děčína:„Dnes bude probíhat pokládka asfaltové vrstvy v jednom pruhu směrem na Chabařovice, pak se pokládková četa přesune na pravý jízdní pruh směrem na Krupku. Odpoledne pak bude položena pokládková vrstva v druhém jízdním pruhu na Chabařovice a následovat bude druhý jízdní pruh na Krupku,“ popisuje David Huja, stavbyvedoucí firmy Swietelstky, které má stavbu okružní křižovatky na starosti.

Pokládka asfaltových vrstev by měla trvat zhruba pět pracovních dní.

Kolem nové křižovatky buduje Přestanov nové chodníky. „Trochu se potýkáme s projektovou dokumentací, řešíme technické věci. Ale jinak už jsou osazené zastávky, teď se bude dodělávat chodník na pravé větvi, to znamená směrem na Teplice,“ vypočítává starostka Přestanova Miroslava Bechyňová ze Strany svobodných občanů.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31