Svobodní v médiích: Evropský parlament, průzkumy, krajské a senátní volby a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: Evropský parlament, průzkumy, krajské a senátní volby a zprávy z obcí

Monitoring za období 3.–10. srpna 2016

Mladá fronta Dnes psala o práci českých europoslanců vč. Petra Macha Jak pracují europoslanci (6. 8. na str. 2):
Za dva roky v europarlamentu stačil změnit spoustu věcí ve svém životě. Oženil se a s manželkou Andreou čekají dítě. Za 5,1 milionu si navíc pořídili skoro osmdesát metrů čtverečních velký byt ve vile v pražských Košířích. Práci v EU podle dostupných dat příliš nedal…

Vyšlo i v online verzi na Idnes.cz.

Aktuálně.cz k tématu napsalo Češi patří v europarlamentu k nejaktivnějším. Nejvíc mluví Telička, Zdechovský často píše:
Podle Petra Macha, europoslance s třetím nejmenším počtem návrhů, však nemá opozice přílišnou šanci se na plénu prosadit. "Nejsem členem výboru, takže se snažím ovlivnit poslance argumenty na plenárním zasedání," uvedl europoslanec za Svobodné, který má na plénu téměř 600 písemných a ústních vystoupení, ale pouze dva podané návrhy…

V týdeníku E15 vyšlo Češi zase jednou bodují (8. 8. na str. 2):
To předseda Strany svobodných občanů Petr Mach má jiné starosti. Tedy starosti… Podle docházky na zasedání, proslovů a dalšího úsilí patří k nejhůře hodnoceným členům evropského parlamentu. Jeho mluvčí i on osobně jsou si jisti, že voliči Petra Macha určitě nestojí o to, aby v žebříčku nejlépe hodnocených figuroval vysoko. Znamenalo by to, že se z něj stal eurofil, a to by určitě nechtěli. Neprůstřelný argument. A v roce 2019 si dáme repete, za ty prachy to stojí.

Vyšlo i v online podobě tady.

2 články zveřejnily Parlamentní listy, a sice Hlasuji pro návrhy, které vrací pravomoci členským státům nebo které rozšiřují svobodu lidí:
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) v období mezi červencem 2015 a červnem 2016 celkem 17x vystoupil na plénu EP s projevem, položil 11 písemných otázek na Komisi a Radu a dostal odpověď na 10 z nich. Hlasoval celkem 293x (hlasování bylo samozřejmě v celkovém součtu více, ale ve výročním dokumentu rozebírá celkem 293 hlasování; nejsou zde zmíněna hlasování o jednotlivých dílčích částech návrhů), z toho 209x proti, 57x se zdržel a 27x hlasoval pro…

A další Čeští europoslanci se prý za dvě stě tisíc nepředřou. Zde jsou podrobnosti:
Jak je aktivních 21 českých europoslanců, kteří v červenci před dvěma roky usedli do lavic europarlamentu, zjišťovala dnešní Mladá fronta DNES. Druhé nejhorší hodnocení mezi českými europoslanci dostal Petr Mach, šéf Strany svobodných občanů…

ZAHRANIČNÍ TISK

Petr Mach zaujal média v Izraeli svojí chystanou aktivitou. Chce v Evropském parlamentu dát dohromady skupinu poslanců napříč různými frakcemi, která bude prosazovat volný obchod s oblastí Západního břehu Jordánu bez označování židovských výrobků a která bude vystupovat proti finanční podpoře palestinských teroristů z rozpočtu EU.

„Skupinu přátel, jak to Mach nazval, začne poslanec Evropského parlamentu tvořit v září, až skončí parlamentní prázdniny“, citují Macha na Yet News MEP setting up pro-West Bank caucus in European Parliament:

„Bojkot výrobků z židovských osad na Západním břehu poškozuje nejen Izraelce, ale i Palestince“,  citují ho na jpupdates.com.

„Brzy bude v Evropském parlamentu utvořena skupina přátel Západního břehu. Tzv. meziskupinu musí tvořit alespoň 10 poslanců z několika států a má ji vést český poslanec Petr Mach z frakce EFDD“, píší na israelandstuff.com.

„Cílem přátel Judey a Samaří (FSJ) bude též zahrnutí oblastí Západního břehu do dohody o volném obchodu mezi EU a Izraelem.. Současnou politiku EU považuji prostě za hloupou,“ uvádí web breitbart.com.

„V Samaří jsem mohl vidět, že Židé a Palestinci tam pracují společně. Bojkoty nebo uvalování cel na židovské výrobky ze strany EU poskozuje nejen Židy, ale i Palestince“, citují Macha v The Jerusalem Post tady.

„Považuji Izrael za spřátelenou zemi a jako důležitého spojence Evropy v oblasti obrany a oji proti terorismu. Za tímto účelem jsem se rozhodl dávat dohromady skupinu přátel Judey a Samaří“, citoval P. Macha web jns.org. 

„Myslíme si, že Evropská unie musí přestat posílat Palestinské vládě peníze, které jsou přímo či nepřímo používány k podpoře terorismu,“ citují Macha a Yossiho Dagana, hejtmana oblasti Samaří na webu algemainer.com.

Mezi současnými elitami EU převládá silná předpojatost proti Židům v izraelsko-palestinských sporech,“ citují Macha v The Jerusalem Postčlánek čtěte zde.

RŮZNÉ

Britské listy zveřejnily Nikdo jim nediktuje, o čem mají psát, ale co dál?
Senátor Valenta, který je lídrem kandidátky Strany soukromníků a Strany svobodných, má navíc vyšší politické ambice a má v úmyslu příští rok kandidovat do Poslanecké sněmovny. Jeho politické názory se od těch, jež jsou prezentovány na webech, jichž je spoluvlastníkem, téměř v ničem neliší, a často je prezentuje i na stránkách PL.

A dále Červencové preference a policejní reorganizace:
Ne že bych průzkumům volebních preferencí dával nějakou velkou váhu, ale na tento jsem čekal docela s napětím: ukáže se v červenci vliv tzv. policejní reorganizace na stranické preference veřejnosti? Je tato událost důležitější pro politiku než neustálé pokusy původně celkem normálních stran o nápodobu Úsvitu? Zajímavé také je, že Strana svobodných občanů se svým novým tahákem, tzv. czexitem, se skrývá ve sloupečku „ostatní“.

PRŮZKUMY

Server ČT24 zveřejnil průzkum TNS Aisa:
Na dvouprocentní hranici se ještě dostali Piráti a Svobodní.

Parlamentní listy o průzkumu mj. napsaly:
2 procenta mají Svobodní prosazující Czexit, neboli vystoupení Česka z EU, a vedle nich se přízni 2 procent voličů těší Piráti.

KRAJSKÉ VOLBY

Středočeský kraj

Rozhovor s lídrem ve Středočeském kraji L. Zálomem přinesly Parlamentní listy Zůstanou tu trosky, na kterých vyroste světový chalífát. Kandidát na hejtmana se rozpovídal nejen o islámu a Evropě.

Mladá fronta Dnes napsala Do voleb jdou odpůrci migrace i monarchisté. Pomáhají mladí (10. 8. na str. 12):
Na krajský úřad přišlo 20 kandidátních listin pro volby do krajského zastupitelstva. Kromě velkých stran a uskupení přihlásily své kandidáty třeba Koruna Česká, Romská demokratická strana, Svobodní a Soukromníci či koalice s názvem Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi, Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme! a koalice Úsvit s Blokem proti islamizaci.

Zlínský kraj

Právo zveřejnilo Kraj ztratil dynamiku, říká kandidát (4. 8. na str. 12):
Velkou neznámou a černým koněm voleb se může stát koalice Svobodných a Soukromníků, kteří si za lídra zvolili senátora a podnikatele v loterijním průmyslu Iva Valentu. Na společné kandidátce má řezníka, ředitele školy, farmářku i studenty, sportovce a folkloristy. „Díky tomu, že nás při sestavování kandidátky nezajímají stranické zásluhy, ale skutečné schopnosti a zkušenosti, máme tým, se kterým se dá udělat spousta práce pro Zlínský kraj,“ míní Valenta…

Mladá fronta Dnes a článek Kraj čekají dramatické volby, stranám pomáhají osobnosti (5. 8. na str. 13):
Díky hazardnímu magnátovi a senátorovi Ivo Valentovi mají šanci na úspěch strany Soukromníků a Svobodných. Valenta se totiž přestěhoval z Monaka do Zlína a stal se lídrem jejich společné kandidátky…

Krajské listy napsaly Miliardář Valenta odhalil neuvěřitelné: Kolik dostala firma, kde působil lidovecký ministr Jurečka, na dotacích?
Senátor Ivo Valenta na svém profilu na Facebooku uveřejnil čísla, která jste možná nezaznamenali. Týkají se peněz, jež zveřejnilo ministerstvo zemědělství v souvislosti s udělením dotací a finančních podpor v uplynulých letech. Kromě Andreje Babiše, což už zřejmě nikoho ani nepřekvapuje, je tam prý nasáčkovaná také rodina ministra pobožné KDU-ČSL Mariana Jurečky…

Dobrý den s kurýrem a článek Novou koalici stranické zásluhy nezajímají (8. 8. na str. 2):
Nová koalice Svobodných a Soukromníků představila společnou kandidátku pro říjnové krajské volby. Lídrem je senátor, podnikatel a donátor Ivo Valenta, mezi prvními deseti kandidáty pak dva starostové z regionu. Pod číslem 7 kandiduje starosta Boršic u Blatnice Bohuslav Vávra, s devítkou pak Jana Křižková, starostka Komně…

Vyšlo i v internetové podobě tady.

Karlovarský kraj

Mladá fronta Dnes zveřejnila ve svém článku seznam kandidátek v kraji Už je jasné, kdo jde do voleb (4. 8. na str. 13):
ČSSD, ANO, KSČM, ODS STAN + TOP 09 a KDU-ČSL a KOA, Alternativa, VOK (Volba pro Karlovarský kraj), HNHRM (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí), Strana zelených, Česká pirátská strana, Svobodní a Soukromníci, Pravý blok, Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi, Koalice Svoboda a přímá demokracie, Národní demokracie, PRO Zdraví a Sport, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Sdružení nezávislých kandidátů, DSSS, Úsvit

Královéhradecký kraj

Mladá fronta Dnes a článek V kraji kandidují zavedené strany i antiislamisté (4. 8. na str. 13):
Dalšími seskupeními na kandidátní listině pro letošní krajské volby budou koalice Starostové a Východočeši, Národní demokracie, Volte Pravý Blok, koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, koalice s dlouhým názvem Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů a SNK či koalice Svobodní a soukromníci.

Vyšlo i v internetové podobě na Idnes.cz tady.

Pardubický kraj

Mladá fronta Dnes a článek 22 seskupení jde do voleb. Boj o kraj bude tvrdý (4. 8. na str. 13):
* ANO 2011 * Pro otevřený kraj – piráti, Zelení, Změna * ČSSD * Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK Evropští demokraté a politické hnutí Nestraníci) * KSČM * Komunistická strana Československa * Moravané * Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi * ODS * Svobodní a Soukromníci… Kvůli krajským volbám vznikla řada koalic. Jednu z nich tvoří Svobodní a Soukromníci.

Rozhovor s předsedou Soukromníků a lídrem v Pardubickém kraji p. Bajerem přinesly Parlamentní listy Šéf Soukromníků udeřil proti Bruselu: Odzbrojování občanů znamená zbavování je možnosti bránit se těm, kteří loupí, kradou, přepadávají a vraždí!

Parlamentní listy ještě zveřejnily Svobodní a Soukromníci v Pardubickém kraji představují své kandidáty a předvolební kampaň:
Kandidátní listina koalice nazvané Svobodní a Soukromníci se pyšní spoustou schopných a zkušených lidí z různých oborů. Najdete na ni vysokoškolské odborníky z oblasti ekonomie a dopravy, členy zastupitelstev měst a obcí, lékaře nebo například i živnostníky roku 2013 a 2014 Pardubického kraje. Lídrem koalice je místostarosta Holic, předseda Strany soukromníků ČR a podnikatel Petr Bajer, dvojkou zastupitel města Chrudim, místopředseda Svobodných a politolog Mgr. Josef Káles. Kampaň je již v plném proudu. Svobodní a Soukromníci jdou do voleb v Pardubickém kraji s více než 2 500 000 Kč.

Liberecký kraj

Mladá fronta Dnes a článek O voliče budou bojovat i protiislámské strany (4. 8. na str. 14):
Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme * Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů ČR, HOZK a Nového směru * Koalice Svoboda – přímá demokracie – Tomio Okamura a Strana práv občanů * Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi * Svobodní a Soukromníci * Úsvit s Blokem proti islamizaci Některé strany ještě své lídry nezveřejnily.

Liberecký deník a článek Volby: Utká se 19 stran (5. 8. na str. 4):
Radek Uchytil Svobodní a Soukromníci 48 let, dělník ve sklářské výrobě v bižuterní firmě, dobrovolný hasič ženatý „Chceme ukončit hru kraje na malou Evropskou unii. Netransparentní dotace chceme nahradit přímou a adresnou podporou, zvýšíme kompetence a odpovědnost příjemců veřejných peněz. Chceme školy, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci. Posílíme pravomoci ředitelů škol a nebudeme bránit inspirující konkurenci škol.“

Ústecký kraj

Mladá fronta Dnes a článek, ve kterém zveřejnila seznam kandidátek v krajských volbách Do bitvy o krajský úřad se hlásí 23 stran (4. 8. na str. 14):
Kandidátky poslalo k registraci o 4 subjekty více než posledně, volit se půjde začátkem října…

Ústecký deník a článek Volby: Utká se 23 stran (5. 8. na str. 4):
Kandidátky do krajských voleb jsou podány. Svého senátora budou lidé v Ústeckém kraji vybírat ve dvou obvodech…

Seznam kandidátek zveřejnil Ústecký deník na webu Volby budou za necelé dva měsíce. Do senátu chtějí i olympijští vítězové.

Deník to také zveřejnil:
K volebním urnám se lidé po celé zemi vydají už za dva měsíce. V Ústeckém kraji budou nové zastupitele vybírat z 23 kandidátek, což je o čtyři víc než v roce 2012…

Plzeňský kraj

Právo a článek Kandidáti na hejtmana visí na domech (4. 8. na str. 12):
Starostové a nezávislí (STAN) upletli koalici s Občany patrioty za podpory Strany svobodných občanů a Strany soukromníků ČR. Lídrem je starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek…

V upravené podobě vyšlo i na Idnes.cz tady.

Jihomoravský kraj

Hodonínský deník a článek Dva měsíce do krajských voleb. Kandidátku podalo 21 politických uskupení:
Podle posledních předvolebních průzkumů, které v červnu zpracovala agentura Phoenix, by se aktuálně do krajského zastupitelstva dostalo sedm stran. K současným sociálním demokratům, komunistům, lidovcům a občanským demokratům by nově přibylo hnutí ANO, koalice Svobodných a Soukromníků a také Strana práv občanů se Svobodou a přímou demokracií. Naopak TOP 09 by vypadla.

Vyšlo i v dalších regionálních denících, např. v Blanenském deníku tady.

Článek se objevil i v tištěné podobě Slovácko – regionálního týdeníku v tomto článku (9. 8. na str. 1).

Olomoucký kraj

Olomoucký deník a článek Volby: sešlo se 21 kandidátek (4. 8. na str. 3):
Koalice zaštiťují uskupení Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme!, Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi, Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, Svobodní a Soukromníci, Starostové ProOlomoucký kraj, Úsvit s Blokem proti islamizaci, Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, Nezávislí a Moravané a Piráti + Změna + ProRegion – Kraj nové generace.

SENÁTNÍ VOLBY

Server Eprávo zveřejnil kandidáty do Senátu Přehled známých kandidátů pro letošní volby do Senátu (3. 8.):
Přehled známých kandidátů v jednotlivých volebních obvodech pro letošní volby do Senátu, jejichž první kolo se koná 7. a 8. října (v rámci obvodu řazeni abecedně, v závorce navrhující politický subjekt): Volební obvod č. 40 – Kutná Hora: Milan Vodička (Svobodní s podporou ODS a Strany soukromníků ČR) – člen Republikového výboru Strany svobodných občanů

Český rozhlas zveřejnil Váňa, Harapes, Slováček, Vitásková. Senátorské křeslo chce přes 230 lidí (3. 8.):
Do letošních senátních voleb by mělo být přihlášeno 233 kandidátů, tedy o šest více, než kolik jich kandidovalo v předchozích volbách před šesti lety….

Havlíčkobrodský deník napsal Kandidáti budou usilovat také o hlasy lidí z Brodska:
Do senátního obvodu Kutná Hora, který zahrnuje i severozápadní oblasti Havlíčkobrodska, kandiduje šest kandidátů. ODS se soukromníky podpoří Milana Vodičku ze Strany svobodných občanů.

Vyšlo i v tištěné podobě v Havlíčkobrodském deníku Kandidáti budou usilovat také o hlasy lidí z Brodska (4. 8. na str. 3).

Deník a článek Na Kutnohorsku se zapojí do boje o Senát šest kandidátů:
Na Kutnohorsku se zapojí do podzimního boje o Senát šest kandidátů. "To je výrazně méně než v roce 2010, kdy se o senátorské křeslo utkalo dvanáct lidí. Podáno bylo šest kandidátních listin," potvrdil Miloš Procházka z kutnohorské radnice. ODS se soukromníky podpoří Milana Vodičku ze Strany svobodných občanů.

V tištěné formě vyšel článek například v Kutnohorském deníku Na Kutnohorsku se zapojí do boje o Senát šest kandidátů, je to výrazně méně než v roce 2010 (4. 8. na titulní straně).

V online verzi vyšel ve všech regionálních mutacích deníku, např. V Pražském tady.

Zmínku o D. Forbelském, který nakonec v Libereckém kraji nekandiduje, zveřejnil server Genusplus.cz tady:
Mezi kandidáty měl podle dřívějších informací patřit živnostník a golfový rozhodčí David Forbelský, Svobodní ale nakonec nominaci nepodali.

A také server Týden v Libereckém kraji Do Senátu by za Liberecko chtělo 9 lidí, samí nováčkové:
Mezi kandidáty měl podle dřívějších informací patřit živnostník a golfový rozhodčí David Forbelský, Svobodní ale nakonec nominaci nepodali.

ZPRÁVY Z OBCÍ

TÝN NAD VLTAVOU

Českobudějovický deník napsal Zastupitel složil svůj mandát (6. 8. na titulní straně):
Opoziční vltavotýnský zastupitel Rudolf Trecha (Strana Svobodných občanů) ve čtvrtek večer na jednání zastupitelů složit svůj mandát. Odůvodnil to tím, že se nechce podepsat pod stavbu silnice, která povede připravovanou průmyslovou zónou. Stavba podle Rudolfa Trechy neúměrně zatíží rozpočet města… "

Vyšlo i v internetové podobě tady.

Český rozhlas České Budějovice se tématu věnoval v článku Spor o výkup pozemků v Týně vedl k rezignaci zastupitele (5. 8.):
Schválené výkupy pozemků a rezignace jednoho z opozičních zastupitelů – takový je závěr čtvrtečního jednání zastupitelstva v Týně nad Vltavou. Právě proti výkupům pozemků v chystané průmyslové zóně bojovala opozice nejvíc.
Pozemky ale město potřebuje, pokud chce postavit průmyslovou zónu, o kterou už teď mají zájem tři firmy. Zastupitel Rudolf Trecha ze Strany Svobodných občanů na závěr jednání zastupitelstva prohlásil, že na svůj mandát rezignuje. Podle svých slov už nedokázal účinně ovlivňovat hlasování koalice. „Prostě musíme nejdřív alespoň dočasně udělat něco pro lidi. Ne, že by průmyslová zóna nebyla dobrá, ale musí se to dobře připravit, aby nebyli lidé omezovaní,“ uvedl.Výkupy pozemků v připravované průmyslové zóně kritizovali opoziční zastupitelé několikrát. Ivo Machálek ze Strany Svobodných občanů kritizoval velké rozdíly ve výkupních cenách a také fakt, že výkupní ceny jsou vyšší než ve stejné lokalitě před rokem. „Podle mě je to úplně špatné nakládání s veřejnými penězi,“ řekl.

8. srpna 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31