Svobodní v médiích: dění v EU, narozeniny Václava Klause a zprávy z regionů

Svobodní v médiích: dění v EU, narozeniny Václava Klause a zprávy z regionů

15. 6. zveřejnily Lidové noviny na str. 4 článek Mach vede v EU osadnickou lobby: Bývalý Klausův poradce europoslanec Petr Mach bojuje v Unii za práva židovských osadníků Petr Mach, zakladatel a předseda Strany svobodných občanů, patří v Evropském parlamentu mezi ty méně viditelné poslance. Vlastně se v evropské sněmovně ocitl tak trochu omylem. V roce 2010 napsal knihu Jak vystoupit z EU, kde mimo jiné popisuje, že kandidovat do unijního parlamentu s cílem změnit ho k lepšímu ani nemá cenu. O čtyři roky později ho ale zájem voličů do eurosněmovny dostal. Mach, někdejší poradce Václava Klause, skončil ve frakci Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD), kterou tvoří převážně britští euroskeptici ze Strany nezávislosti Velké Británie (UKIP) a Italové z Hnutí pěti hvězd.

Kontroverzní izraelský politik, který se mimo jiné jako jeden z mála Izraelců zúčastnil inaugurace amerického prezidenta Donalda Trumpa, přitom rád připomíná své „přátele z Evropy“, mezi něž řadí především Petra Macha a jeho spolek v Evropském parlamentu. Sám Mach ale argumentuje, že mu o politiku vůbec nejde.

„My jsme maličký spolek, který čelí obří mašinerii uvnitř EU. Rozhodně se nechci nijak vměšovat do vnitřních záležitostí Izraele,“ říká. A proč si potom vybral jako partnera na izraelské straně zrovna propagátora osadnické politiky? „Jedno z kréd, s nímž jsem vstupoval do evropské politiky, byla zásada, že volný obchod prospívá míru. A faktem je, že EU uvalila na zboží, které vzniklo v židovských osadách, prohibitivní clo, zatímco palestinské výrobky nechává ve volném režimu,“ vysvětluje europoslanec Mach.

Jako neformální šéf spolku Přátelé Judeje a Samaří má ale Mach i politický program. Minulý měsíc třeba vyzýval kolegy europoslance, aby nepodporovali rezoluci o vytvoření palestinského státu a naopak doporučoval prosadit nápad zrušit rozdělení Jeruzaléma na židovskou a arabskou část a udělat z něj hlavní město Izraele. Důvod je prý opět ekonomický. „Mráz mi běhá po zádech, když vidím, že peníze, které do Bruselu putují z peněz evropských daňových poplatníků, končí na účtech některých palestinských institucí, které podporují vrahy a teroristy,“ vysvětluje

Mach. Které má na mysli? „Třeba Palestinskou advokátní komoru,“ doplňuje. Jenže ta se podle oficiálních zdrojů EU na podpoře terorismu nijak nepodílí a informace o jejím napojení na teroristy pocházejí z nedůvěryhodných izraelských webů.

Zatím jsme neformální, ale kdo ví, třeba se k nám po volbách přidají další poslanci a vytvoříme parlamentní skupinu,“ uzavírá Petr Mach.

16. 6. zveřejnil server Instory.cz článek Český politik říká zcela jasně. Bezpečnost je na prvním místě, za vaše eura ji nevyměníme!: Někteří Češi svůj postoj rozhodně měnit neplánují. Poslanec Evropského parlamentu a předseda strany Svobodných občanů Petr Mach zdůraznil, že bezpečnost českých občanů rozhodně nechce vyměnit za eura.

„Prý když bereme dotace, musíme přijímat i přistěhovalce a chtějí na nás uvalit sankce. Bezpečnost je ale pro nás na prvním místě a žádné dotace nestojí za to, abychom bezpečnost naší země ohrozili,“ uvedl Mach na své oficiální stránce na Facebooku.

Pokud si představitelé Evropské unie mysleli, že sankce a výhrůžky změní postoje Maďarska, Polska a České republiky, tak se rozhodně mýlili. Postoje Viktora Orbána k migrantům jsou již delší dobu obecně známy, svůj postoj začalo měnit i Polsko. Zdá se, že tentokrát už výhrůžky nepomohou. Prezident Zeman se od nástupu do funkce staví k migračním kvótám negativně, protože migranty považuje za bezpečnostní hrozbu pro Čechy, a v Evropském parlamentu to zdůraznil i europoslanec Petr Mach.

„Když jsme vstupovali do EU, a Brusel nám nařizoval počty krav, smáli jsme se tomu. Když nám dovozní kvóty zdražily banány, pokrčili jsme rameny. Když EU zavedla kvóty na výrobu cukru, a museli jsme zavřít naše cukrovary, byli jsme naštvaní. Když jste zavedli kvóty na migranty, začali jsme mít strach o vlastní bezpečnost a bezpečnost našich dětí,“ říká v úvodu svého projevu Petr Mach.

Český europoslanec podotkl, že i pokud budou lídři Evropské unie vyhrožovat sankcemi, zastavením dotací, žalobami, svůj postoj nezmění.

„Evropská unie a Evropská komise dnes naší zemi vyhrožuje a chce po nás pokuty, sankce … že prý když bereme dotace, musíme brát i migranty. My ale máme naše vlastní pravidla udělování azylu. A naše zákony a naše Ústava má přednost před nějakým rozhodnutím Evropské unie. Můžete nám vyhrožovat sankcemi, můžete nám vzít dotace; můžete na nás podávat žaloby, ale bezpečnost je pro nás na prvním místě a za vaše eura ji nikdy nevyměníme,“ podotkl Mach.

Vyšlo i na slovenském serveru Hlavnespravy.sk.

19. 6. zveřejnil server Kurzy.cz článek 40 nejvlivnějších Čechů ve vrcholných orgánech Evropské unie: Europoslanec Tomáš Zdechovský (EPP, KDU-ČSL) vyjadřuje optimismus: „Evropská unie jsme my, jako Češi jsme její součástí, a mám proto obrovskou radost, že se Čechům stále víc daří v Bruselu prosazovat a nebojí se hájit české zájmy.“

Naopak europoslanec Petr Mach (Svobodní, EFDD) patří ke kritikům celého uskupení: “Evropská unie je největším omylem v dějinách, jenom další domýšlivá snaha o centrální řízení kontinentu. Například z myšlenky Evropské armády mi běhá mráz po zádech.”

Vyšlo i v Ekonomickém deníkuZdravotnickém deníku a na portálu Česká justice.

Nízkoemisní zóny

Server Peníze.cz zveřejnil 16. 6. vyjádření Petra Macha k nízkoemisním zónám v textu Smradlavým vjezd povolen: Petr Mach, europoslanec, předseda Svobodných:

Nikdo nemá právo přespříliš kouřit lidem z výfuku pod nos, to je jasné. Od toho ovšem máme povinné celostátní kontroly emisí na STK. Vozový park aut v České republice je dnes naštěstí modernější: naše silnice už nebrázdí trabanty, a proto potřeba omezovat do měst vjezd aut s horšími emisemi není tak naléhavá. Obávám se, že když budou obce stanovovat svoje vlastní emisní podmínky pro vjezd do určitých zón, bude to pro řidiče nepřehledný a pro obce obtížně vymahatelný systém. Jako praktičtější řešení se mi jeví třeba dočasné povolení vjezdu bez dálniční známky na obchvaty měst nebo dočasné poskytnutí MHD zdarma během smogové situace. Kvalitu vzduchu ve městech také vylepší, když budou města sama investovat do silničních obchvatů a do moderních vozů městské dopravy.

Volby

15. 6. zveřejnila ČTK ve svém servisu i na svém webu zprávu Do sněmovních voleb se asi zapojí nejméně 16 stran a hnutí: Do sněmovních voleb se pravděpodobně zapojí nejméně 16 stran a hnutí. Právě tolik jich k dnešnímu dni figuruje v seznamu, který na svém webu zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

kromě ANO 2011, ČSSD, ODS, TOP 09 a hnutí SPD Tomia Okamury jsou na seznamu úřadu rovněž Piráti, Svobodní a Zelení, z neparlamentních stran pak Realisté a Rozumní. Volební účet mají také České hnutí za národní jednotu, Národní demokracie a Občanská demokratická aliance. Zaregistrovat k volbám se musejí do 15. srpna.

Zprávu zveřejnila i další média, například EurozprávyForum24 nebo Globe24.

19. 6. server TV Nova Tnbiz.cz zveřejnil anketu o nejdůvěrohodnějším předsedovi politických stran. Petr Mach skončil na 8. místě se 17,9% kladných hlasů.

O financování politických stran vyšel 20. 6. na serveru Peak.cz článek Velké strany s penězi problém nemají, jaká je ale finanční kondice těch malých?: Svobodní – Strana svobodných občanů

Tuto politickou stranu založil v roce 2009 politik a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Petr Mach. Od založení do současnosti působí jako její předseda.

Strana se prezentuje jako strana svobody, tedy liberální. Snaží se prosazovat minimální zásahy státu do fungování ekonomiky i svobody jedinců. Mach je také euroskeptikem a tvrdým kritikem EU.

Co se týče výsledku hospodaření, je na tom Strana svobodných občanů také poměrně dobře. Příjmy v podobě přijatých příspěvků, darů a jiných výnosů převyšují náklady a strana tak generuje zisk 2,1 milionu korun.¨

Průzkumy

Novinky zveřejnily 19. 6. průzkum ANO vysává voliče ČSSD, vede už o 21 procentních bodů: Hnutí SPD Tomia Okaumry průzkum přisoudil 4,4 procenta. Pirátům 3,8 procenta. hnutí Úsvit 3,1 a Straně zelených 2,3 procenta. Svobodní by pak obdrželi 1,7 a STAN 0,9 procenta.

Průzkum zveřejnilo i Echo24 v sekci pro předplatitele.

20. 6. se server E15 věnoval počtu fanoušků politických stran na facebooku v článku Okamuru na sociálních sítích dohání jen Schwarzenberg. ČSSD ale tápe, lepší jsou i Svobodní: Okamuru na sociálních sítích dohání jen Schwarzenberg. ČSSD ale tápe, lepší jsou i Svobodní

V posledních týdnech a měsících prohrává nejen v odhadech volebních preferencí, ale často i na sociálních sítích. Facebookový profil šéfa Bohumila Sobotky sleduje na Facebooku jen 16 tisíc lidí, stránku celé ČSSD pak něco přes 22 tisíc – méně než stránky dalších sedmi politických stran včetně těch neparlamentních, jako jsou Svobodní, Piráti či zelení.

Vyšlo i v tištěné podobě E15 na str. 4. Tématu se věnovalo i Echo24.cz v sekci pro předplatitele.

Různé

14. 6. zveřejnil server Feedit.cz zprávu z turnaje, ve kterém nás reprezentoval Radim Smetka, Apolitický turnaj „S politiky za dobrou věc“ vyhrál Pirát a Svobodný: V pondělí 12. 6. 2017 se konal turnaj s názvem „S politiky za dobrou věc“. Bojovalo se v počítačové hře Injustice 2, což je zápasová hra se superhrdiny. Výtěžek z akce, 150 tisíc Kč, byl věnován na zakoupení speciálního odlehčeného vozíku pro osmiletého Kryštofa. Svými dary přispívali drobní donátoři z herní komunity přímo v průběhu turnaje, který byl vysílán online.

Turnaj děleně vyhráli Václav Fořtík (Piráti) a Radim Smetka (Svobodní), kteří získali shodně nejvíc bodů. Jejich dobré umístění není překvapením, o Pirátech a Svobodných je známo, že se v moderních technologiích orientují velmi dobře.

Narozeniny Václava Klause

19. 6. zveřejnil Blesk.cz článek Klaus slaví 76. narozeniny. Dorazili Zeman, Duka, Nečas, Forejt i Bobošíková: Později dorazil také například hudebník Ondřej Hejma, exministr Vladimír Mlynář nebo expremiér Petr Nečas s manželkou Janou . Zastavil se také kardinál Dominik Duka, euroskeptický europoslanec Petr Mach či muzikant Ladislav Kerndl.

Mach řekl Blesku, že exprezidentovi daroval pozvání na tenis v Košířích, kde europoslanec bydlí.

20 6. článek vyšel i v tištěné podobě Blesku na str. 2.

20. 6. odvysílala TV Nova v hlavních zprávách reportáž, ve kterém byla zmínka o dárku Petra Macha pro Václava Klause. „Europoslanec Petr Mach daroval Václavu Klausovi pozvánku na tenis.“ Reportáž si pusťte v čase od 26:40 do 28:24.

O účasti Petra Macha informovali i servery TV Nova TNbiz.cz a Nova.cz nebo server Eurozprávy.cz.

Články Svobodných

Článek Luboše Záloma Svět podle Štěcha – 77 tisíc živnostníků do továren! zveřejnil 17. 6. server Ostrava-online.cz: Výroky odborářského bosse a socialistického senátora Milana Štěcha připomněly, že v této zemi podnikatelé nečelí jen jednomu nebezpečí, tedy politice Andreje Babiše, ale že proti nim stojí pevná fronta nepřátel svobody a nezávislosti.

Podle senátora Štěcha by bylo žádoucí nastavit daně tak, aby se tisícům osobám samostatně výdělečně činným přestalo vyplácet pracovat sami na sebe a pokorně se zařadily mezi zaměstnance. Práci tisíců malých a středních podnikatelů označil pan senátor za nedůležitou a bezvýznamnou pro národní hospodářství a nicotnou pro tvorbu HDP.

Pokud výroky odborářského bosse Štěcha zůstanou bez patřičné odezvy svobodomyslných, produktivních a nezávislých lidí, co nás asi čeká příště? Nucené naturální odvody vyžadované od každého malého a středního podnikatele? Speciální „solidární“ daň? Povinné vykazování odpracovaných hodin? Nebo ještě něco horšího? Jak víme z naší historie, fantazie nepřátel svobody je takřka nekonečná. Stejně jako je nekonečná jejich nenávist vůči svobodě a nezávislosti.

21. 6. vyšlo i na serveru Bleskově.cz.

Dění v regionech

Chrudim

14. 6. zveřejnily Chrudimské noviny článek Webovky stran a hnutí před volbami podřimují: Politická situace ve městě připomíná svým ospalým nicneděláním charakter provinčního města za starého Rakouska – Uherska. Na podzim jsou sice vypsány volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a některé strany už zveřejnily své kandidátky, přesto jsou jejich weby přehlídkou neaktuálních informací a letargie.

Druhým nejaktivnějším hnutím je pak Strana svobodných občanů. I zde však povážlivě poklesla aktivita, protože dávno pryč je pravidelná aktualizace prováděná Josefem Kálesem a Petrem Lichtenbergem. Poslední článek je zde z 30. ledna a týká se vzpomínky na bývalého starostu Jiřího Nového.

 

20. 6. Chrudimské noviny vydaly text Zastupitelstvo předprázdninové: Začátek schůze již tradičně obstarala vedoucí finančního odboru Hana Vránová s rozpočtovým opatřením a střednědobým výhledem. O střednědobém výhledu Chrudimské noviny již informovaly. K výhledu měl připomínky třeba opoziční zastupitel Josef Káles (Svobodní), kterému se opět nezdálo zadlužování radnice, protože v minulých letech se jí dařilo dluhovou zátěž snižovat. Káles proto chtěl výhled předělat a dluhy dále snižovat.

Josefu Kálesovi se ale nepozdávalo třeba i nejnovější partnerství mezi Chrudimí a Znojmem, které se prý podle lídra Svobodných v Pardubickém kraji v nadcházejících volbách dá řešit i bez zbytečných formalit.

Novými členy finančního výboru zastupitelstva se měli stát František Pilný a Josef Lebduška. Lebdušku navrhovali Svobodní, protože bývalý zástupce ve výboru Jiří Nový nedávno zemřel.

Hodonín

21. 6. zveřejnil Břeclavský deník článek Pod lázně spadne koupaliště i bazén. Odpůrci kritizují horší kontrolu organizace: Vznik jednoho podniku s víc než 230 zaměstnanci v úterý posvětili hodonínští zastupitelé. Novou společností má být příspěvková organizace Lázně Hodonín, která do vínku dostane ještě místní krytý plavecký bazén a koupaliště.

Vedení radnice tuto přeměnu obhajovalo například budoucí lepší pozicí při vyjednávání při výběrových řízeních či vyšší prestiží. Přesto dva opoziční zastupitelé pro tento krok nehlasovali. „Zdrželi jsme se kvůli transparentnosti. Připadá nám, že městské společnosti nemají financování a chod tak průhledný jako příspěvkové organizace, kontrola je tudíž obtížnější,“ řekla zastupitelka Terézia Mlýnková Išková.

Předseda kontrolního výboru Petr Buráň doplnil, že se pokusí dostat kontrolní mechanismy aspoň do zakladatelské listiny.

V tištěné podobě vyšlo i v Hodonínském, Znojemském a Břeclavském deníku na str. 3.

Plzeň

15. 6. zveřejnil server Plzeň.cz zprávu Svobodné v Plzeňském kraji povede do voleb Lenka Brčková: Sociálním otázkám s důrazem na spravedlnost a narovnání současného pokřiveného systému se chce po svém zvolení do Poslanecké sněmovny věnovat lídryně Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji, krajská předsedkyně Svobodných Lenka Brčková. V primárkách, kde hlasují členové a příznivci Svobodných z celé České republiky, dostala přes 81% hlasů. Zkušenosti z politiky získává jako členka finančního výboru a sociální komise na plzeňském hejtmanství. Strana o tom informuje na svých webových stránkách.

Na druhém místě v Plzeňském kraji kandiduje do Sněmovny zastupitel Manětína a člen krajské hejtmanské komise pro spolupráci s neziskovými organizacemi Jiří Pešík. Třetí na kandidátce Svobodných je vývojář webových aplikací a otec dvou dětí Oldřich Kaucký.

Vyšlo i na serveru Regionpodlupou.cz.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31