Svobodní v médiích: daně, tisíce nových úředníků nebo svobodný internet

Svobodní v médiích: daně, tisíce nových úředníků nebo svobodný internet

Články, zmínky či citace 4. – 11. ledna 2017

Mladá fronta DNES se 11. 1. v článku Snížení daní. Předvolební tahák, s. r. o. věnovala na titulní straně a v ekonomické rubrice úpravám daní, které navrhují jednotlivé politické strany: Pravici leží v žaludku tři sazby DPH (10, 15 a 21 procent). Nejraději by se vrátila ke dvěma sazbám a jejich výši před krizí, tedy 10 a 19 procent. Snižovat alespoň spodní sazbu DPH chtějí také komunisté. Na potraviny a léky by zavedli pět procent. Sjednocení DPH na 14 procentech mají v programu Svobodní. Úvodní část článku z titulní strany deníku je potom k přečtení zde.

Pandury

Blesk zveřejnil 10. 1. článek Zbabrané zakázky u Stropnického: Armáda zaplatí víc za vesty i pandury: Brzy se vyrojila kritika. „Ministr obrany se spletl o miliardu. Mám vážné pochybnosti o kompetenci ministra-herce Stropnického pro oblast národní obrany. Mám také obavy, že stále zbrojíme spíš pro nekonečnou válku v Afghánistánu, než pro efektivní obranu naší země,“ postěžoval si europoslanec Petr Mach (Svobodní) na Facebooku.

Tisíce nových úředníků

O zvyšujícím se počtu státních zaměstnanců psal 5. 1. server Bleskově.cz v článku Přibylo 31 tisíc státních zaměstnanců a deset nových úřadů!: Europoslanec Petr Mach ťal do živého a poukázal na obrovský rozmach byrokracie ze strany české vlády. Čísla jsou podle něj opravdu alarmující! Za dobu působení této vlády vzrostl počet státních zaměstnanců o 31 tisíc lidí. Výdaje na platy státních zaměstnanců narostly o 28 miliard korun. Bylo vytvořeno deset nových státních úřadů. „Je to neuvěřitelné! Jedním z velkých problémů české ekonomiky je přemíra byrokracie (druhým je zvýhodňování velkých firem a přemíra dotací a daní). Tato vláda byrokracii nijak neomezila, ba naopak,“ konstatoval europoslanec. „Občané i firmy jsou zatěžováni novou a novou byrokracií, úřadů přibývá, úředníků přibývá a daně jsou vysoké. Taková je realita současného Česka,“ říká Petr Mach (Svobodní).

Z dění v Evropském parlamentu

Ve čtvrtek 5. 1. byl Petr Mach hostem pořadu Pro a proti v Českém rozhlasu Plus. Tématem pořadu bylo: „Měla by Evropská unie zrušit cla uvalená na zboží z izraelských osad na Západním břehu Jordánu? Nebo je správné postihovat obchod z území, které osmadvacítka označuje za „okupované“?“

Po debatě zveřejnil server rozhlas.cz článek Debata o označování zboží z židovských osad je jen mediální přestřelka izraelské lobby, tvrdí europoslanec: Europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů) je přesvědčen, že není žádný důvod diskriminovat původce zboží z židovských osad. „Evropská unie zde uplatňuje dvojí metr: proč palestinské výrobky mohou do Evropy bez cel, a židovské nikoliv?“

„Je ostudou, že Evropská unie a tedy i Česká republika uvaluje na toto zboží vysoká cla, zatímco s Libanonem, Egyptem, Marokem máme domluvený volný obchod. I palestinské zboží může do Evropy bez cel,“ upozornil politik. Ten vyzval, aby mezinárodní společenství přenechalo řešení teritoriálních sporů samotným jejich aktérům. „Na tomto území žijí jak Arabové, tak Židé. Dohodou stran, které tam žijí, došlo k rozdělení tohoto území na zóny. V některých je správa palestinské autonomie, v některých správa židovská.“

Hnutí 5 hvězd chce opustit frakci EFDD v Evropském parlamentu a jejich poněkud zmatenému chování se věnovala česká média. Například 9. 1. Euro.cz v článku Italští populisté chtěli změnit frakci, liberálové je odmítli: Členové M5S dnes odhlasovali odchod z ADDE. V této skupině, jejímž cílem je bránit nadřazování EU nad svrchovanost členských států, je mimo jiné britská antievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) nebo česká strana Svobodní. Krok M5S zkritizoval bývalý vůdce UKIP Nigel Farage.

Podobné zprávy zveřenily servery Blesk.cz, rozhlas.cz, eurozpravy.cz, globe24.cz nebo euroskop.cz. V tištěných médiích se pak události věnovaly Lidové noviny v článku Nevěra s liberály Grillovi nevyšla.

O pravici

Novinky.cz 7. 1. zveřejnily článek ODS láká do voleb Stranu soukromníků: Podobnou nabídku před časem učinil podle kuloárních informací Fiala i europoslanci Petru Machovi, bývalému šéfovi Strany svobodných občanů, ten ji ale odmítl.

Vyšlo i v tištěném Právu na str. 2.

Seznam.cz zveřejnil 8. 1. videorozhovor s analytikem Janem Herzmannem Roztříštěná a rozhádaná pravice se sjednotí až pro volby v roce 2021, předvídá analytik: ODS, TOP 09, Soukromníci, Svobodní, Realisté, ODA… Proč je česká pravice tak roztříštěná a vznikají nové strany? V rozhovoru to vysvětluje Jan Herzmann.
Přesto je současná politická pravice devět měsíců před sněmovní volbami rekordně roztříštěná, rozhádaná a pro voliče nepřehledná. V Poslanecké sněmovně jsou konkurenční ODS a TOP 09, v Senátu kromě nich ještě zástupce Soukromníků (Ivo Valenta) a v europarlamentu Svobodných (Petr Mach). A vedle toho vznikají další strany a hnutí, naposledy Realisté. Rovněž je tu snaha o obnovení Občanské demokratické aliance.

O (ne)sjednocování pravice referoval i server euro.cz 9. 1. v textu Pravicová škatulata: ODS ještě na konci loňského roku nabídla místa na svých kandidátkách také Svobodným europoslance Petra Macha. Ti ale Fialovu nabídku ihned odmítli a do voleb chtějí jít samostatně.

V tištěném magazínu Euro vyšel článek na str. 29.

Tématu se věnoval i server tiscali.cz 10. 1. v článku Václav Klaus mladší jako restaurátor české pravice: Výhodou ODS je, že i přes minulé kauzy, které ji významně poškodily, má stále určitý okruh voličů, na němž může stavět. Také má regionální strukturu a mnohaleté zkušenosti z kampaní i parlamentní politiky. Při troše štěstí a šikovnosti na sebe také může výhledově nabalit menší subjekty typu Soukromníků či Svobodných a z konkurentů učinit spojence.

Na zprávy o nabídce ODS k společné kandidátce reagoval 10. 1. na serveru parlamentnilisty.cz Petr Mach v článku Svobodní odmítli nabídku ODS: V médiích se objevily spekulace o tom, že ODS oslovila k předvolební spolupráci také Stranu svobodných občanů. Petr Mach, europoslanec (byl předsedou Svobodných, když nabídka přišla; nyní znovu na funkci předsedy kandiduje), uvádí: „Republikové předsednictvo Svobodných jednomyslně nabídku od ODS k účasti na jejích kandidátkách pro volby do Poslanecké sněmovny s díky odmítlo. Svobodní nechtějí vyměnit své dlouhodobé cíle za místa na kandidátních listinách ODS. Svobodní vznikli právě proto, že ODS, když byla u moci, navzdory slovům o snižování daní a nepředávání pravomocí na Brusel, daně zvyšovala a podpořila Lisabonskou smlouvu, která fatálně Českou republiku oslabila a dala Bruselu pravomoc diktovat nám svou migrační politiku. Regionální představitelé ODS jsou stále ti stejní kmotři jako dřív. Svobodní půjdou do voleb samostatně s cílem, kterým je suverénní Česká republika s nízkými daněmi bez kvót a zbytečných regulací.“

Pamlsky ve školách

Článek Josefa Kálese Pamlsková vyhláška je k ničemu. O jídle ať rozhodují rodiče zveřejnil 10. 1. server prahanadlani.cz: Pro žáky a studenty není nic jednoduššího než si zajít do nějaké samoobsluhy vedle školy a něco si přinést. Takže regulace opět pouze komplikuje lidem život a nic neřeší. A tak je to s každým pokusem vlády „konat dobro“. Změňme to, nechme lidem více svobody a odpovědnosti a zastavme stát, který se nám snaží dělat chůvy.

Svobodný internet

Parlamentnilisty.cz zveřejnily 7. 1. naše stanovisko k novele zákona o vojenském zpravodajství Svobodní chtějí svobodný internet a odmítají jeho masivní sledování státem Poslanecká sněmovna schvaluje zákon, který by dal vojenskému zpravodajství obrovskou moc – bez soudního příkazu monitorovat jakoukoli aktivitu na internetu. Jde o další krok, který zvyšuje dohled nad občany a firmami a zvyšuje nepřiměřeně moc státu. „Svobodní jsou zastánci internetu jako soukromého a svobodného komunikačního média, které by mělo být v moci vlastníků jednotlivých počítačů v síti. Svobodní proto odmítají snahy o sledování či cenzuru internetu a nesouhlasí s novelou zákona o vojenském zpravodajství. Vyzýváme zákonodárce, aby hlasovali proti této novele, a podporujeme iniciativu odborníků z platformy DBAS nazvanou Přichází rozvědka, která před novelou zákona o vojenském zpravodajství varuje,“ sdělil místopředseda Svobodných Radim Smetka.

Stanovisko zveřejnil 8. 1. i senatorskykuryr.cz.

A o den později se připojil i server Literárních novin, který Svobodné zmínil mezi podporovateli iniciativy proti této novele v textu Další sledování internetu projednává sněmovna. Přichází rozvědka.

Články Svobodných

Server Ostrava-online.cz zveřejnil 9. 1. článek Josefa Novotného Tahle vláda zabíjí vaše sny: Tahle vláda zabíjí naše sny již v zárodku. Vzkazuje mladým lidem, že nejlépe se uchytí jako státní zaměstnanci, byrokrati nebo „já nevím jak to nazvat, asi anti-pracovníci“ v (ne)ziskovkách.

Názor Václava Duška uveřejnil 9. 1. server Plzeň.cz v článku Číšník rozhoduje, komu naleje. Svobodným se nezdá, že je svět úplně v pořádku: Že svět kolem nás není úplně v pořádku si přestává myslet člen republikového výboru Strany svobodných občanů z Plzně Václav Dušek. Na svém Facebooku se zamýšlí nad ustanovením protikuřáckého zákona zakazujícím hostinským nalévat alkohol lidem, kteří by poté chtěli řídit motorové vozidlo nebo jinak překračovat zákonná pravidla. „Vedle zákazu kouření v restauracích se hostinští budou muset popasovat také s ustanovením, které jim zakazuje nalévat alkohol lidem, u nichž lze předpokládat, že si například rovnou od baru půjdou sednout za volant. Pořád je svět kolem nás v pořádku? Bohužel přestávám mít ten pocit,“ píše Dušek na Facebooku.

Zprávy z regionů

Brno

Server auto.cz přetiskl 8. 1. článek ze Světa motorů Brno autem: Na čem pracuje moravský spolek bojující proti šikanování řidičů?

Jižní Čechy

Mladá fronta DNES zaznamenala 5. 1. (díky tiskové zprávě KrP) volbu krajského předsedy v článku Svobodné nově povede Pavel Hubka: Jižní Čechy Svobodné nově vede Pavel Hubka Strana svobodných občanů má v Jihočeském kraji nové vedení. Předsedou se stal 48letý Pavel Hubka z Písku. Ve funkci vystřídal dlouholetého šéfa jihočecké buňky Svobodných Václava Kupilíka, který rezignoval z osobních důvodů. Strana má i nového místopředsedu, který je Vratislav Škorpil z Prachatic, jenž vystřídal Karla Kropše.

O novém předsedovi jihočeských Svobodných napsaly i Budějckádrbna.cz a parlamentnilisty.cz.

Praha – Letňany

Letňanské listy zveřejnily 9. 1. vyjádření našeho zastupitele Martina Halamy: Ať sledujete dopravní obslužnost Letňan MHD, ať jste dotčeni stavbou garážového domu v Tupolevově ulici, ať navštěvujete kulturní akce a víte, kdo z letňanské rady se jich účastní, bývá přítomen déle a baví se s Letňanskými, ať se ptáte na webu v sekci Otázky a odpovědi radních na to, co vás zajímá či trápí, ať jste navštívili prezentaci o lesoparku a chtěli znát varianty řešení komunikací, ať jste viděli nový web, nebo ať třeba sledujete soudní kauzu o tom, jak jedna strana nynější koalice vedla komunální kampaň před posledními volbami, tak chápete, proč Svobodní v Letňanech odmítli účast v komisích (poradních orgánech RMČ).

Praha 3

Radničních novinách Prahy 3 vyšel 4.1. článek zastupitele Mojmíra Mikuláše Svobodní v roce 2017.

Ostrožská Nová Ves

Na serveru iDobryden.cz vyšel 11. 1. článek o místostarostce Jaroslavě Bedřichové Starostkou do dvou let? Bedřichová už jedny volby vyhrála: Jeden z novoveských kamarádů mne začal přemlouvat, ať se pokusím uspět ve volbách. Že lidé v obci očekávají po avizovaném odchodu dlouholetého starosty Stanislava Turečka změnu. Nakonec jsem se také po poradě s nejbližšími rozhodla pro kandidaturu jako nezávislá za stranu Svobodných. Vůbec jsem netušila, že bych mohla dosáhnout tak dobrého výsledku.

(ler, dap)

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31