Svobodní v médiích: Biopaliva v EP, Liberland, o penězích, dění v krajích i o Machově řidičáku

Svobodní v médiích: Biopaliva v EP, Liberland, o penězích, dění v krajích i o Machově řidičáku

V pátek 24. dubna byl Petr Mach hostem pořadu Interview ČT24, kde mluvil o uprchlících a  také o Liberlandu. Záznam pořadu si pusťte zde,
přepis celého pořadu čtěte tady.

O jeho vystoupení v ČT napsaly Parlamentní listy článek Mach v ČT: Kvóty uškodí migrantům. A pokud jde o nezodpovědnost Francie a USA…, kde mj. uvedly:
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) zavítal do pátečního Interview ČT24. Hovořil především o přívalu imigrantů do Evropy. Jasně řekl, co by měl dělat evropský úředník v souvislosti s imigranty a jak strašně by uprchlíkům uškodilo, kdyby se zavedly kvóty. Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani fatální pochybení USA a Francie. Nakonec pronesl pár slov také o Liberlandu…

BIOPALIVA V EVROPSKÉM PARLAMENTU

V úterý 21. dubna jsme vydali tiskovou zprávu o tom, že P. Mach podal v Bruselu podal dva pozměňovací návrhy pro návrhy směrnic – o biopalivech a zákazu igelitových tašek (viz zde). Oficiální zprávu o tom přinesla ČTK pod názvem Europoslanec Mach navrhuje snížit podíl tradičních biopaliv v EU
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) podal Evropskému parlamentu pozměňovací návrh k nové směrnici, která navrhuje snížit podíl takzvaných tradičních biopaliv. Mach to oznámil na dnešním setkání s novináři. Evropští ministři dopravy a energetiky se loni v červnu dohodli, že tradiční biopaliva se mají do roku 2020 podílet nejvýše sedmi procenty na celkové konečné spotřebě energie v dopravě v jednotlivých členských státech. Mach nyní navrhl, aby podíl činil jen šest procent. Evropský parlament by měl o směrnici rozhodovat příští úterý…

Ve čtvrtek 23. dubna uspořádala frakce EFDD další konferenci v Praze, tentokrát s názvem Soumrak biopaliv. Tématem bylo snižování jejich povinného přimíchávání v EU.

Méně biopaliv v celé EU, žádá Mach od Svobodných napsaly Parlamentní listy:
Europoslanec Petr Mach (Svobodní) podal Evropskému parlamentu pozměňovací návrh k nové směrnici, která navrhuje snížit podíl takzvaných tradičních biopaliv. Evropští ministři dopravy a energetiky se loni v červnu dohodli, že tradiční biopaliva se mají do roku 2020 podílet nejvýše sedmi procenty na celkové konečné spotřebě energie v dopravě v jednotlivých členských státech…

Parlamentní listy pak napsaly i o konferenci Mach (Svobodní): Podpora biopaliv zdražuje řidičům naftu a benzín:
Evropský parlament přehodnocuje směrnice o biopalivech. EU snižuje povinné přimíchávání, co na to Česká republika? Odborníci i laická veřejnost diskutovali o významu biopaliv pro nás, běžné občany. Mezi mluvčími vystoupili poslanec Evropského parlamentu Petr Mach, publicista a klimaskeptik Vítězslav Kremlík, Rastislav Trecák – dlouholetý bývalý obchodník s biopalivy a Jaroslav Černý z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Konference měla upozornit na přehodnocování postojů EU na přimíchávání biopaliv. Tedy na přehodnocení kvóty procentuálního přimíchávání bioložky z deseti na sedm. Petr Mach jde v diskuzi v Europarlamentu ještě dále a podal pozměňovací návrh o snížení až na šest procent. Odbornou konferenci o biopalivech pořádala Evropská skupina Evropa svobody a přímé demokracie, aby poukázala na svoje postoje k tématu.

O návrhu P. Macha napsal také Ekolist: Europoslanec Mach navrhuje snížit podíl tradičních biopaliv v EU.

O konferenci napsala i Ekologická revue v článku V hotelu Grandior se diskutovalo o biopalivech.

V úterý 28. dubna plénum EP projednávalo směrnici o biopalivech a podané pozměňující návrhy (vč. toho od P. Macha). Během rozpravy P. Mach ostře vystoupil proti A. Babišovi (viz záznam zde). Pro jeho návrh (na snížení podílu řepkových biopaliv na 6 %) nakonec hlasovalo 134 poslanců, proti bylo 536.

Ve večerním pořadu Události, komentáře (22:00) o tom vysílala Česká televize na ČT24 a pozvala si Jana Volného, místopředsedu rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny za (Babišovo) ANO. Moderátor Daniel Takáč mu v pořadu citoval celé Machovo vystoupení v EP a p. Volný na to řekl:
„No, tak europoslanci ho taky s tímto pozměňovacím návrhem, co mám informace, vyhnali. Vy jste jistě byli na jeho tiskové konferenci a na konferenci, která byla včera nebo předevčírem. Bylo to fiasko. Pana Macha všichni známe, je to fabulátor, nemluví pravdu a prostě se vyhraňuje a dělá si politické body prostě tam, kde může. On nic jinýho nemůže dělat.“

Článek o pořadu pak napsaly Parlamentní listy Řepka se tu prostě pěstovat bude, Babiš jen využil podnikatelské příležitosti, znělo z ČT:
V úterních Událostech, komentářích ČT se ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a poslanec Jan Volný přeli o výběr daní. Jurečka poznamenal, že nechce lacině kritizovat koaličního partnera, ministra financí Andreje Babiše (ANO), ale čísla o „nevýběru“ DPH jsou hrozivá a může přijít debata o zvyšování daní. Volný oponoval, že jeho stranický šéf Babiš dělá maximum. Došlo i na podporu biopaliv v Česku a europoslance Petra Macha. Podle Volného je to fabulátor.

Agentura ČTK o jednání Evropského parlamentu vydala zprávu EP schválil omezení podílu biopaliv vyráběných z plodin, kde mj. uvedla:.
Europoslanci se dnes shodli na omezení podílu biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin na spotřebě energie v dopravě. Podle návrhu schváleného Evropským parlamentem by v roce 2020 neměl tento podíl přesáhnout sedm procent, což má zajistit větší zastoupení pohonných hmot vyráběných například z odpadů nebo řas. Někteří čeští europoslanci zdůvodňovali svou podporu návrhu snahou zvrátit situaci v České republice, kde vláda předložila parlamentu návrh o daňovém zvýhodnění klasických biopaliv.
Člen Svobodných Petr Mach dnes kvůli snaze o ráznější omezení biopaliv ze zemědělských plodin předložil pozměňovací návrh upravující jejich podíl na šest procent, v hlasování však neuspěl.

Zprávu ČTK vydal např. Týden: Europoslanci omezili podíl biopaliv vyráběných z plodin a dále server Aktuálně.cz Biopaliva zabrala pole potravinám, europoslanci je omezili.

Vůbec první o vystoupení P. Macha v EP informoval Reflex v článku Poslanec Mach mezinárodně zostudil Babiše v Evropském parlamentu za biopaliva:
Poslanec Evropského parlamentu Petr Mach (Svobodní) se dnes v Evropském parlamentu velmi tvrdě opřel do podpory biopaliv a ministra financí Andreje Babiše. Sám podal pozměňovací návrh, který má omezit zvýhodňování biopaliv…

Také deník E15 věnoval tématu obsáhlou pozornost v článku Stoupne podíl biopaliv z odpadu nebo řas a zaznamenal i vystoupení P. Macha:
Europoslanec Mach v Bruselu tvrdě kritizoval babišovský systém podpory zelených paliv. Poslanec Petr Mach (Svobodní) včera při projednávání tématu v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval podporu biopaliv. Sám podal pozměňovací návrh, který má podporu biopaliv omezit. „V České republice si jeden takový oligarcha, pan Babiš, nejprve koupil politiky, aby mu skrze zákon zajistili odbyt pro řepkový olej. Pak si koupil deníky a rozhlasovou stanici. Nakonec si koupil voliče a stal se místopředsedou vlády, která prosazuje nové daňové úlevy na biopaliva,“ řekl poslancům Mach podle serveru reflex.cz. „Naši předchůdci v Evropském parlamentu vytvořili zrůdný systém, který vede ke zdražování potravin a k hladovění v nejchudších zemích světa,“ dodal.

I Parlamentní listy zaznamenaly dění v EP: Mezinárodní útok: Petr Mach před celou Evropou uškodil Andreji Babišovi.

Deník vydal ve všech svých krajských mutacích tento článek Žádná řepka, biopaliva budou z řas:
Zájem o snižování výfukových emisí nejde v Evropské unii přehlédnout. Jenže do současnosti vytyčený směr, tedy podpora pěstování řepky na polích, už začala podle poslanců Evropského parlamentu odstraňovat běžnou potravinářskou produkci. Odsouhlasili proto změnu, podle současných pravidel měly členské státy unie do roku 2020 mít v palivech deset procent energií z obnovitelných zdrojů, nyní ale stanovili, že biopaliva první generace, tedy vyráběná ze zemědělských plodin, by se neměla na celkové spotřebě energie v dopravě podílet v roce 2020 více než sedmi procenty.
Někteří evropští zákonodárci chtěli normu ještě více zpřísnit. „Naši předchůdci vytvořili zrůdný systém, který vede ke zdražování potravin a k hladovění lidí v nejchudších zemích světa. Vytvořili jsme systém, ve kterém bohatne pár oligarchů,“ řekl europoslanec Petr Mach (Svobodní), který se opřel i do českých poměrů. „Andrej Babiš si nejprve koupil politiky, aby mu zákonem zajistili odbyt pro řepkový olej. Pak si koupil televizní a rozhlasovou stanici a největší deník. Nakonec si koupil voliče a stal se místopředsedou vlády, která nyní navrhuje další zvýhodnění pro biopaliva,“ vysvětloval pravicový politik, který navrhl snížení cíle pro biopaliva první generace na šest procent.

Česká televize zřejmě pochopila výsledek jednání EP po svém: Biopaliva: bude se na ně asi jezdit méně, než se počítalo:
Na biopaliva vyráběná ze zemědělských plodin by mělo jezdit méně aut, než dosud Evropa plánovala. Místo deseti procent by tak do roku 2020 mělo tankovat tento druh biopaliv sedm procent řidičů.
Čeští zástupci v europarlamentu upozorňovali na situaci v České republice, kde poslanci tento měsíc jednali o vládním návrhu zákona zajišťujícím klasickým biopalivům daňové zvýhodnění po 30. červnu. "Podpora biopaliv první generace a stanovení desetiprocentního podílu byla chybou s negativními dopady nejen na zemědělství. Bohužel vidím realitu v České republice, kde se biopaliva stala zajímavým byznysem navázaným na veřejné dotace," řekl europoslanec Evžen Tošenovský z ODS, který se přidal ke kritikům údajného střetu zájmů českého ministra financí a majitele společnosti Agrofert Andreje Babiše. Právě Agrofert totiž biopaliva vyrábí. Za tah ve prospěch Babiše považuje podporu biopaliv také europoslanec Petr Mach (Svobodní).
Člen Svobodných a poslanec EP Petr Mach dnes kvůli snaze o ráznější omezení biopaliv ze zemědělských plodin předložil pozměňovací návrh upravující jejich podíl na šest procent, v hlasování však neuspěl. Za omezení tradičních biopaliv se postavili i poslanci dalších českých politických stran, podle nichž by Česko mělo následovat kurz, který vytyčil Brusel.

PENÍZE

Server Peníze.cz řešil, jak to dopadne s eurem v Řecku Očima expertů: Řecko bez eura. Kdy? Jak? Jde to vůbec?
Budou Řekové ještě příští rok platit eurem? Jak by mohl v praxi vypadat odchod Řecka z eurozóny? Ptali se předních českých ekonomů a oslovili i P. Macha, který k tomu řekl:
Ve Smlouvě o fungování Evropské unie sice není popsána procedura vystupování z eurozóny a euro je teoreticky jednosměrnou uličkou, ze které se nedá vycouvat…, ale pokud eurozóna a Mezinárodní měnový fond Řecku neprodlouží záchranné půjčky, nic jiného než tisknutí vlastní měny řecké vládě nezbude. Předpokládám, že v tajnosti se na „měnovou odluku“ už řecká vláda připravuje. Řecká centrální banka bude muset natisknout novou měnu. Jednoho dne vláda nebo centrální banka vyhláškou přemění lidem a firmám vklady v řeckých bankách na novou měnu. Lidé, kteří měli v bance tisíc eur, budou mít na účtu najednou tisíc nových drachem. Lze očekávat, že záhy nová řecká měna devalvuje a Řekové tak ze dne na den zchudnou. Ale svitne jim alespoň světlo na konci tunelu. Bude pro ně sice dražší koupit si eura a nebudou si moci dovolit nákup zboží z dovozu, pro cizince ale naopak bude levnější koupit si nové řecké peníze. Řekům tím pádem klesne import, začne se ale zvedat export. Více lidí tam také začne přijíždět na dovolenou. Řecká ekonomika začne opět růst, vláda po sobě „pouze“ zanechá obří dluhy, vůči eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu, které nebudou nikdy splaceny.

Server Ucho24 (prosím neplést s Echo24) se zabýval registračními pokladnami a naší akcí před finančními úřady v článku Pomohou registrační pokladny něčemu?
V poslední době se hodně hovoří o úmyslu vlády, respektive ministra financí Andreje Babiše, s požehnáním premiéra Bohuslava  Sobotky, o zavedení registračních pokladen z důvodu většího přehledu o tržbách a vyššího výběru daní. Strana Svobodných již třetím rokem pořádá mítinky před finančními úřady proti výběru daní a letos jim ministr Babiš "přihrál" další hračku. Jak Svobodní říkají, stát háže další a další klacky pod nohy svobodnému podnikání a připravovaný zákon o elektronické evidenci tržeb považují za útok na podnikatele..

LIBERLAND JEDE

Počin Vítka Jedličky se dál hřeje na výsluní pozornosti médií – i když tentokrát už si vysloužil i pár uštěpačných (mírně řečeno) poznámek. Týdeník Euro v článku Liberál doby facebookové (na str. 18) píše:
Liberland zřejmě neuspěje. I tak může být úspěšný. Aktivistu a člena Strany svobodných občanů Víta Jedličku znám docela dlouho, asi dvanáct let. Vždy míval poněkud ztřeštěné nápady. Ne vždy je realizoval. Když mi loni v létě vyprávěl, že chce založit vlastní stát, bral jsem to jako důkaz, že se nezměnil ani s třicítkou na krku. Musím však smeknout. Liberland, tak se Jedličkův vlastní stát jmenuje, je už nyní, pár dní po svém založení, úspěšným počinem. Hlavně zatím tedy z hlediska mediálního.

Nového státu si všimli dokonce už i v rodinném Týdeníku Květy! V článku Češi založili ministát na straně 10 píšou:
Nejde o opožděný aprílový žert. Na území o rozloze zhruba 6 km ležícím na břehu Dunaje mezi Chorvatskem a Srbskem se skupina Čechů rozhodla založit Svobodnou republiku Liberland. Je to v souladu s mezinárodním právem, protože jde o území nikoho – ani jeden z uvedených států o ně nemá zájem. Motivem vzniku Liberlandu je vyzkoušet fungování republiky s minimálním zásahem státu a nulovým zatížením daní.
V čele ministátu je prezident Vít Jedlička (31), aktivista a člen Strany svobodných občanů, kterého zatím zaměstnává hlavně rozesílání diplomatických dokumentů a mediální činnost. Svobodná republika Liberland nyní přijímá žádosti o státní občanství. V polovině dubna měla sedm občanů a přes čtyři stovky žádostí.

Kritika přišla z Hospodářských novin v článku Jak založit vlastní stát s rozběhem (28. 4. na str. 9), kde se mj. píše:
Mám já celkem skvělej nápad, kam až to jde hnát, založím si vlastní zemi, skinheadskej stát – tak křičel na začátku 90. let Daniel Landa. Jedenatřicetiletý Vít Jedlička skinhead není, ale po formální stránce naplnil Landův popěvek dokonale. Na mapě si našel území mezi Chorvatskem a Srbskem, k němuž se žádná země nehlásí, a založil si vlastní stát. Jmenuje se Liberland a má se v něm praktikovat libertariánská ideologie.
Když „stát“ Liberland vezmeme na chvíli vážně: zakladateli a bývalému funkcionáři Strany svobodných občanů Vítu Jedličkovi nejde o území. Jde mu, kromě osobního marketingu, hlavně o propagaci ideologie libertariánství. I to je ale postavené na hlavu. V libertariánské teorii by stát ve smyslu institucí vlastně neměl existovat. Libertariáni to asi nebudou slyšet rádi, ale jejich utopie je podobná utopiím komunistickým. Například Lenin ve spisku Stát a revoluce píše, že v komunismu stát odumírá, neexistují třídy, není koho potlačovat. Zleva zprava jdeme do stejného bodu. V něm to ale, jak z historie víme, nejen nefunguje, ale i dost bolí. Takže je vlastně dobře, že Liberland bude asi navždy jen utopií virtuální.

Podobný článek od stejného autora vyšel i na webu Ihned.czčtěte zde.

Server E15.czO občanství státu Liberland má prý zájem 250.000 lidí:
Území nazvané Liberland, které aktivista a člen Strany svobodných občanů Vít Jedlička vyhlásil za nový stát, eviduje čtvrt milionu žádostí o občanství…

Stejný článek je i na webu ceska-justice.cz a na Svobodném monitoru zde.

Echo24 zjišťovalo názory sousedů nového státu v článku ‚Český‘ Liberland je vtip, tvrdí Chorvatsko. Srbsko mlčí:
Republika Liberland, kterou na Balkáně vyhlásil český politik a člen Strany svobodných občanů Vít Jedlička, pobavila v minulých dnech světová média. Za jakýsi „virtuální vtip“ ji považuje i Chorvatsko, na jehož pomezí se Srbskem se Jedličkův „ministát“ nachází. Zato Srbsko k celé záležitosti prozatím patrně nezaujalo ani kladný, ani záporný postoj…

Liberlandu dál věnují pozornost i zahraniční média viz např. zde.

RŮZNÉ

Server Dotyk se zbýval sporem EU vs. Google a požádal P. Macha o napsání komentáře. Evropská komise vs. Google:
Základní liberální právní zásada říká, že není zločin bez oběti. Pokud nikomu nebylo ublíženo, nelze ani nikoho trestat. Google nikomu neubližuje, jen ho uživatelé chtějí více než jeho konkurenty…

Evropské noviny řešily cestu prezidenta Miloše Zemana na oslavy konce 2. světové války do Moskvy. Přinesly i názor P. Macha:
Myslím, že je od prezidenta rozumné, za daných okolností se vojenské přehlídky ruské armády nezúčastnit.

Krajské listy věnovaly pozornost Ester Kaplánkové, a to hned dvakrát. Nahatá místopředsedkyně „proslavila“ stranu až v Británii (celý nadpis článku byl poměrně neuctivý, tak ho radši zkracuji – pozn. KK):
A reakce? Kurva, blbé, trapas. Velmi lascivní, podle někoho trapné, v každém případě však populární video made in Czech republic nyní koluje sociálními sítěmi po celém světě. Pražská dvojka Strany svobodných občanů Ester Kaplánková natočila propagační video proti vysokým daním, na kterém ji stát postupně svléká, až nakonec stojí před kamerou zcela nahá a před ňadry si drží jen poslední číslo stranického listu Svobodné noviny.

V článku Rána do vazu, odkud to Babiš nečekal! Politička vyvěsila na Facebook obrázek, který se vicepremiérovi líbit nebude server uvádí:
Totálně mě poblili, vztekal se ostatně nedávno. Andrej Babiš nezažívá zrovna dobré období. Na jeho Ministerstvu financí končí jeden odborník za druhým, hovoří se dokonce o facce, kterou měl ministr uštědřit svému náměstkovi… Nové přirovnání k severokorejskému diktátorovi mu tudíž asi taky radost neudělá. Místopředsedkyně Svobodných Kaplánková si vyvěsila na svůj Facebook foto, kde vedle Kim Čong-ila přidala Babiše se stejným gestem a připsala k tomu: „Po vzoru Kim Čong-ila chybí už jen dvojitá duha a nová hvězda na obloze…“

Čtrnáctideník A2 nás pochválil za komunikaci na Twitteru. V článku Mechanismus bubliny (29. 4. na str. 27) mj. píše:

Z analýzy komunikace na českém Twitteru před eurovolbami v květnu 2014 vyplývá, že například síť příznivců Strany svobodných občanů komunikovala mnohem komplexněji a intenzivněji než třeba komunity okolo zelených a jiných uskupení, u nichž bychom to mohli předpokládat. I na základě zběžného pozorování je pak zjevné, že lidí, kteří se otevřeně identifi kují jako libertariáni, konzervativci či „obránci západních hodnot“, na českém Twitteru najdeme mnohem více než deklarovaných anarchistů, antirasistů a socialistů.

Krajské listy se zaměřily na značku Klasa – viz článek Do frasa Klasa, ročně stojí 150 milionů. Podle Svobodných jde o vyhozené peníze a pitomé sociální inženýrství. Obhájili autoři značku? Posuďte sami:
Propagace kvalitních potravin pod značkou Klasa za miliony. To dráždí Stranu svobodných občanů. Roční rozpočet na informační, marketingové a mediální aktivity spojené se značkou Klasa se totiž pohybuje kolem 150 milionů korun. Jsou takové finanční prostředky nutné? Státní zemědělský intervenční fond ústy své mluvčí Vladimíry Novákové tvrdí, že ano. Podle Svobodných se však zároveň dopouští křivení trhu, plýtvání veřejnými prostředky a jde o zakázku s korupčním potenciálem.

PRŮZKUMY: PROCENTO PRO SVOBODNÉ

CVVM zveřejnilo nový průzkum volebních preferencí, v němž ODS přeskočila TOP 09 a Svobodní by získali procento (např. parlamentní Hnutí Úsvit vůbec v průzkumu kvůli nízké podpoře nefiguruje). Psal o tom deník Právočlánek zde (24. 4. na str 2), Česká televize na svém webu zde, také Deníkviz zde, server Novinky.cz tady  a Echo 24článek zde.

CO SE DĚJE V KRAJÍCH

Česká televize vysílala o privatizaci bytů v Hodoníně (28. 4. na ČT24) a dala to i na svůj web:
Jedenadvacet bytů v Hodoníně budou moci jejich dosavadní nájemci od města koupit za 20 procent odhadní ceny. Schválili to dnes tamní zastupitelé. Radnice tak dokončuje privatizaci, během které se město od 90. let zbavilo čtyř tisíc bytů. Některým zastupitelům z řad opozice se ale prodej za tak nízké částky nelíbí a zvažují právní kroky.
Proti hlasovali jen dva přítomní zastupitelé, mezi nimi Petr Buráň (Svobodní). „Hodonín prodává městské byty za 20 procent jejich odhadní hodnoty. Nejvíc mi na tom vadí ta nehospodárnost, město přichází o velké množství peněz. Za celou dobu privatizace už takto město prodalo přes čtyři tisíce bytů, takže tratilo v řádu stamilionů,“ tvrdí opoziční zastupitel, který podle svých slov zvažuje i možné právní kroky. Podle něj totiž může být prodej v rozporu se zákonem.

V Žatci skončila koalice a v souvislosti s tím zmiňovala média i Svobodné. MF Dnes a článek Tři radní v Žatci položili funkce: „Ostatní čtyři si dělají, co chtějí“:
V Žatci tak dál trvají politické turbulence, které trvají už od říjnových voleb. Po nich vznikla koalice Svobodných, ČSSD a KSČM, která obešla vítěznou Volbu pro město, starostou se stal Aleš Jelínek ze Svobodných, který ale po 2 měsících skončil, a záhy došlo k sestavení nynější koalice.

Česká televize v pořadu Události (27. 4. v 18 hod. na ČT1):
Měsíc po komunálních volbách se lidé dožadovali změny na radnici. A to se také stalo. V lednu ve funkci starosty skončil Aleš Jelínek ze strany Svobodní. Novou starostkou pak byla zvolena Zdeňka Hamousová z vítězné strany Volbě pro město. osoba – Chtěli jsme, by zvítězila demokracie….

A na webu ČT je i článek V Žatci rezignovali tři radní kvůli sporům o personálie.

Informoval i Deník.cz.

Nejčtenějším článkem Chrudimských novin je prý „kauza Trunečková“. Jedním z nejčtenějších článků, který Chrudimské noviny nedávno vydaly, se stal text o tom, že Městský úřad Chrudim odmítl poskytnout informace o výši platu městské úřednice a zastupitelky Šárky Trunečkové (SNK-ED).
"Paní Trunečková je placeným úředníkem města a dokonce politikem. Tedy její zaměstnavatelem jsou občané Chrudimi. Co je na tom divného, když chtějí znát výsledky její práce a jaký plat za to bere? Pokud vím, stanovisko soudů je, že platy politiků i úředníků placených z veřejných peněz jsou veřejným tajemstvím,“ píše svůj názor diskutér Jiří, který se prohlašuje za příznivce Strany svobodných občanů. Jsou to totiž právě Svobodní, kdo se pokouší změnit přístup vedení města a dosáhnout v této záležitosti vyšší transparentnosti. Celý článek najdete zde.

Parlamentní listy informovaly o volbě krajského vedení strany v Ústí nad Labem: Svobodní zvolili svoje krajské vedení.

KLAUS O MACHOVI A JEHO ŘIDIČÁKU

Václav Klaus jr. napsal pro Novinky.cz komentář o všudypřítomných kamerách a zmínil pro mnohé z nás možná i docela překvapivou informaci:
První člověk, o kterém jsem se dozvěděl, že přišel na čas o řidičák, byl nynější europoslanec Petr Mach, se kterým bych nikdy nikam nejel (hlavně ne až do Bruselu), protože jezdí tak opatrně a pomalu, že se to prostě nedá. Ale vyprávěl mi, že nevěděl o nějaké kameře, okolo které jezdil každý den z práce domů, a většinou to tam do kopce na čtyřproudovce-dálničce „rozhulil“ na 58–60 km/h. Sedmkrát…

 

29. dubna 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 
 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31