Svobodní v médiích: aktuální témata, parkovací zóny, průzkumy a mnoho dalších zpráv

Svobodní v médiích: aktuální témata, parkovací zóny, průzkumy a mnoho dalších zpráv

Monitoring za období 2. –9. listopadu 2016

Novinky napsaly o našem e-shopu Lízátko, samolepka proti EU, tričko s Babiškou či sandále. Co se dá pořídit na stranických e-shopech (4. 11.): Strana svobodných občanů při výběru produktů do svého e-shopu zase vsadila spíše na nespokojenost lidí a vymezení se proti stávajícím poměrům. Svobodní nabízejí především kritické samolepky, plakáty a knihy. V sortimentu se dá najít nejen polep na cigarety s nápisem: „Vysoké daně vážně škodí vám i lidem ve vašem okolí,“ ale i odznáčky s přeškrtnutým logem Evropské unie…

Petr Mach se vyjádřil na serveru Peníze.cz v článku Omezovat vlastnictví zbraní? (4. 11.): Jsem proti omezování práva držet zbraň, které chystá Evropská unie. Zločinci a teroristé si zbraně ilegálně opatří vždycky, takže omezení legálního držení zbraní poškodí jenom poctivé občany…

Echo24 citovalo P. Macha v článku Galavečer švédských euroskeptiků: Klaus dostal Evropskou cenu svobody (5. 11.): V sále, kde byly v letech 1901-1929 předávány Nobelovy ceny, převzal nově představenou cenu bývalý český prezident Václav Klaus. „Václav Klaus má mezi euroskeptiky v Evropě obrovský kredit a zaslouží si toto ocenění jako člověk, který kritizoval nadnárodní vládnutí z Bruselu od samého počátku,“ okomentoval europoslanec Petr Mach (Svobodní), jenž byl na akci rovněž přítomen.

Napsal o tom Respekt Klaus převzal ocenění na večírku evropských xenofobů (5. 11.): Zastřešujícím organizátorem byla Aliance pro přímou demokracii, která sdružuje část populistické scény v Evropě. Kromě Švédských demokratů jsou jejími členy britská UKIP či italské Hnutí 5 hvězd a také čeští Svobodní – k institutu IDDE mají politicky velmi blízko. Hvězdou zhruba čtyř set přítomných byl bývalý lídr UKIP Nigel Farage, který byl coby hlavní strůjce odchodu Británie z EU oslavován jako příklad pro všechny.

PRAVICOVÉ NÁMLUVY

Aktuálně a článek Fiala by do volebního bloku vzal i malé strany. Pravice v nich ztrácí spoustu hlasů, říká (4. 11.): "Pravice ztrácí spoustu hlasů v různých malých uskupeních, která by nás možná celkově posílila. Je třeba se bavit, zda Soukromníci, Svobodní, strany tohoto typu, chtějí kandidovat samostatně, nebo jestli se chtějí přidat k nějaké větší síle," uvažuje o možnostech Fiala. U velkých i malých stran, jako jsou například Svobodní či Soukromníci, vidí šéf ODS Petr Fiala voliče, které by mohl sbírat pravicový volební blok…

Napsal o tom i server iHNED.cz Předseda ODS Fiala by do pravicového bloku šel i s malými stranami. Ztrácíme v nich spoustu hlasů, říká (4. 11.).

Echo24 zveřejnilo Fiala: do pravicového bloku i s malými stranami (4. 11.): Do společného volebního bloku, který ve čtvrtek navrhl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, by dle předsedy ODS Petra Fialy mohly patřit i menší strany. „Je třeba se bavit, zda Soukromníci, Svobodní, strany tohoto typu, chtějí kandidovat samostatně, nebo jestli se chtějí přidat k nějaké větší síle,“ uvedl Fiala, podle nějž je cílem společného volebního bloku zabránit opakování socialisticko-populistické vlády.

A ještě Konkurz na místo ve vládě premiéra Babiše (5. 11.): V pátek už předseda ODS přidal myšlenku, že se je potřeba o integraci bavit i s dalšími stranami typu Svobodných nebo Soukromníků.

Svobodné fórum a článek Budoucnost české pravice (5. 11.): Přítomni byli předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Nutno dodat, že k diskusi jsem postrádala zástupce STANu, Zelených, Svobodných, či Pirátů – tedy těch stran, které lze zařadit na střed politického spektra, a to hlavně s ohledem na návrh Miroslava Kalouska na sjednocení sil do příštích parlamentních voleb.

PARKOVACÍ ZÓNY

O parkovacích zónách v Praze se píše i na Slovensku. Článek zveřejnil Bratislavský kurier V Prahe sa kvôli novej parkovacej politike chystajú žaloby (2. 11.): Desiatky kritických podnetov takmer mesiac zbieral právnik Ondrej Pecák. Na ich základe pripravil hromadnú žalobu, ktorá má byť podaná na súd. Hlavný problém nového parkovacieho systému spočíva podľa Pecáka v tom, že nerieši dopravný problém v Prahe, ale len ťahá ľuďom peniaze z vreciek. Nariadenie ktoré zriaďuje zóny, nie je podľa neho prijaté v súlade so zákonom. Ako tvrdí, účel zákona je obchádzaný. Nie je podľa neho možné zriaďovať parkovacie zóny kvôli inému účelu, ako kvôli riešeniu dopravného problému…

Server Autorevue přinesl rozhovor s Ondřejem Pecákem Soud by mohl pražské zóny placeného stání zrušit už v lednu (8. 11.): Pražský advokát Ondřej Pecák se stal v poslední době nejznámějším bojovníkem proti zónám placeného stání v Praze. V rozhovoru s autorem článku, který je shodou okolností jeho jmenovcem, tvrdí, že první soudní rozhodnutí o osudu zón by mohlo padnout již v lednu.

PRŮZKUMY

Právo a článek Nový průzkum: ANO nevede tak drtivě (4. 11. na str. 2): Tři procenta hlasů by získali zelení, dvě procenta Svobodní a Starostové a nezávislí.    

O průzkumech  informovala i mnohá média, například Novinky.cz Volby by v říjnu vyhrálo ANO, propad ČSSD průzkum nepotvrzuje (3. 11.): Strana zelených má potenciál oslovit pět procent voličů stejně jako Svobodní.

Region pod lupou.cz Voby do Sněmovny by podle nejnovějšího říjnového průzkumu vyhrálo s přehledem hnutí ANO (3. 11.): Na čtyřech procentech skončili Piráti a Okamurova SPD, tři procenta má Strana zelených, dvě procenta pak Svobodní a STAN. Volební účast by podle agentury dosáhla 59 procent oprávněných voličů. Šanci na vstup do Sněmovny mají díky volebnímu potenciálu přes, či okolo pěti procent i menší strany jako jsou Piráti, SPD, Zelení, Svobodní a STAN.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ

Faktor S a článek Zákaz prodeje (3.11. na str. 52) Josef Káles, místopředseda Strany svobodných občanu: Považuji za nerozum, že stát lidem zakazuje ve vybraných dnech pracovat. Důvodová zpráva k zákonu říká, že primárním cílem je zlepšení sociálních podmínek pracovníku,ale je tomu právě naopak. Zaměstnavatelé a zaměstnanci se shodují, že o práci ve svátcích je díky příplatku největší zájem. Pokud je dobrovolná a výhodná pro obě smluvní strany, neměl by jí nikdo bránit. Stejně tak nemá cenu chránit zákazníky přednakupováním. Pokud si chtějí ve volný den opravit něco na domě a potřebují dokoupit, zákon jim uškodí. Legislativec možná měl na začátku dobrý úmysl, nakonec ale poškodí všechny skupiny – zaměstnance, zákazníky i podnikatele.

Josef Káles a článek Zákaz práce, jděte do parku (3. 11.).

František Matějka a článek Úkolem státní moci není vás špehovat (4. 11.).

DĚNÍ V KRAJÍCH

Zlínský kraj

ČTK zveřejnila zprávu Hejtmanem ve Zlínském kraji se stal lídr lidovců Jiří Čunek (2. 11.): Dalšími náměstky se stali starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL, doprava, 30 hlasů) a krajský předseda STAN Josef Zicha, starosta obce Vysoké Pole, jenž dostal 28 hlasů a bude mít na starost strategický rozvoj, územní plánování a stavební řád. Neuspěl kandidát opozičních Svobodných a Soukromníků Tomáš Pajonk, který dostal jen 11 hlasů. Čtyřem předsedají zástupci ANO, třem lidovci a po jednom předsedovi mají STAN, ODS, ČSSD, Svobodní a Soukromníci a hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Zprávu ČTK převzala řada médií. Česká televize Čunek se stal hejtmanem Zlínského kraje. Nejprve prověří odměny pro šéfy nemocnice (2. 11.), Blesk.cz Hejtmanem ve Zlínském kraji se stal lídr lidovců Jiří Čunek (2. 11.), Týden.cz Čunek se stal hejtmanem ve Zlínském kraji (2. 11.) a mnoho dalších.

iDnes.cz  a článek Čunek zapil zvolení hejtmanem slivovicí, proti bylo pět zastupitelů (2. 11.): Lehce to narušil jen Ivo Valenta , který vedl kandidátku Soukromníků a Svobodných, když na post náměstka doporučil šéfa zlínských Svobodných Tomáše Pajonka…

Krajské listy a článek Zlínský kraj má nové vedení (3. 11.): Vítězem voleb se stala Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, která získala 22,97 % hlasů, následována hnutím ANO (15,68 %), Českou stranou sociálně demokratickou (12,46 %), hnutím Starostové a nezávislí (11,62 %), Komunistickou stranou Čech a Moravy (8,22 %), stranou Svobodní a Soukromníci (7,88 %), Občanskou demokratickou stranou (6,39 %) a hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (5,31 %).

Slovácký deník a článek Tolik berou v kraji. Platy nových zastupitelů pod lupou (4. 11. na str. 2): Zastupitelé kraje (neuvolnění) – 3 800 Kč Tomáš Pajonk (SaS), Helena Lasztoviczová (SaS)

Vyšlo i v online verzi na Zlínském, Valašském, Slováckém a Kroměřížském deníku. Příklad článku ve Zlínském deníku zde.

PRAHA – LETŇANY

Letňanské FÓRUM (11/2016) Martin Halama, Strana svobodných občanů: Lesopark, coby magistrátní počin, si obyvatelé pražské severní plošiny ihned oblíbili, a tudíž se stal významnou součástí Letňan. Jedni jej využívají ke sportování (procházky, kolo, koloběžky, inline brusle, běh), druzí k venčení čtyřnohých miláčků a jiní třeba k pouštění draka na podzim…

 

10. listopadu 2016

Tiskové odd. Svobodných
tiskove@svobodni.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31