Svobodní představili model rovného důchodu

Svobodní představili model rovného důchodu

Svobodní na tiskové konferenci v Praze představili vlastní koncept penzijní reformy.

Důchodový koncept Svobodných není nový. Petr Mach jej počítal již v roce 2004 jako člen tzv. Bezděkovy komise, koncept dlouhodobě obhajoval v Centru pro ekonomiku a politiku a obhajuje jej i prezident Václav Klaus“, uvedl místopředseda Svobodných Jaroslav Bachora.

Předseda Petr Mach představil detaily důchodové reformy Svobodných.

Systém spočívá v tom, že poplatníci, kteří se rozhodnou vyvázat se ze stávajícího průběžného systému, budou nově platit do průběžného systému na starobní důchody 22 % ze mzdy jen do výše 2/3 průměrné mzdy (tedy max. 3520 korun, vychází-li průměrná mzda na 24 000 Kč). Ušetří tak 22 % ze mzdy nad tímto stropem, které budou moci použít dle vlastního uvážení – ať již ke spoření ve fondech, k nákupu nemovitosti, či k výchově dětí. Stát lidem bude garantovat základní důchod ve výši 30 % průměrné mzdy. O nadstandard se každý postará sám. Výpadek v průběžném systému Svobodní chtějí financovat z výnosů státních aktiv včetně devizových rezerv.

Nečasovsko-Kalouskovská reforma jen zvyšuje míru státního přerozdělování tím, že zvyšuje DPH, a omezuje svobodu volby tím, že zakazuje vystoupení z fondů, jakmile do nich člověk jednou vstoupí. Až se Svobodní dostanou do vlády, jsou připraveni umožnit dobrovolné vystoupení z důchodových fondů, aniž by se poplatník musel vrátit do průběžného systému. Umožníme vystoupit ze stávajícího důchodového systému všem bez podmínky spoření ve fondech,“ uvedl Mach.

Důchodový koncept Svobodných navíc plně vyhovuje požadavkům Ústavního soudu a zajišťuje základní standard pro každého. Přitom otevírá svobodu volby pro všechny, kdo si budou nad rámec státního důchodu spořit na stáří dobrovolně.

Tiskové konference se zúčastnil i Milan Vodička, kandidát Svobodných do Senátu na Kladensku, jehož hlavním programovým heslem je „důchodová reforma bez zvyšování daní“.

Koncept rovného důchodu prosazovaný Stranou svobodných občanů je jediný seriozně zpracovaný koncept důchodové reformy,“ uvedl místopředseda Svobodných Radim Smetka.

Podrobnosti:

1) Podrobný koncept reformy Svobodných představený na tiskové konferenci v Praze 11.3.2011: https://svobodni.cz/files/docs/2011-Duchodova-reforma-Svobodnych.pdf

2) Politický program Svobodných k důchodům

Petr Mach
www.svobodni.cz
11.3.2011

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31