Svobodní: Parlament by měl o Lisabonu hlasovat znovu

Svobodní: Parlament by měl o Lisabonu hlasovat znovu

Podle předsedy Svobodných Petra Macha se změnila politická situace, když Spojené státy nebudou ratifikovat smlouvu o radaru.  „Když mohou podruhé hlasovat Irové, může podruhé hlasovat i Česká republika,“ uvedl Petr Mach. Řada zákonodárců ODS chápala Lisabonskou smlouvu právě jako nutné zlo  politicky vyměněné za souhlas se smlouvou o radaru. Jak navíc ukazují výroky poslankyně Dundáčkové, poslanci hlasovali o Lisabonské smlouvě pod tlakem.  „Vyzývám poslance a senátory, aby zařadili Lisabonskou smlouvu na pořad schůze k novému projednání,“ dodal Mach.

Svobodní odmítají Lisabonskou smlouvu dlouhodobě. Dvě stovky odpůrců Lisabonské smlouvy se sešly 17.9.2009 večer před irskou ambasádou v Praze. Většina z nich v tričkách a s vlajkami Strany svobodných občanů. Na shromáždění vystoupili i představitelé dalších stran. „Řada poslanců se mi přiznala, že hlasovali pod tlakem a nyní se stydí za to, že podlehli,“ řekla např. poslankyně Eva Dundáčková z ODS na shromáždění s tím, že hlasování probíhalo v atmosféře vydírání. Považuje ho za selhání politických elit.

„Irové již jednou řekli „ne“ a Evropská unie jim vzkázala, že to není dobrá odpověď. Rád bych jim vzkázal, že v tom nejsou sami. Čechům pouze byla upřena možnost vyjádřit se v referendu,“ prohlásil Petr Mach.

Svobodní dále připomínají v této souvislosti několik dřívějších výroků Mirka Topolánka:

1) Z rozhovoru ve věci nátlaku z Bruselu na přijetí LS pro Ihned.cz  26. 1. 2005 – „To není žádná debata, ale normální brutální nátlak, který nemá s rozumnou demokratickou diskusí nic společného.“
2) Mirek Topolánek 30.5.2009, Varšava: „Lisabonská reformní smlouva neodpovídá realitě 21. století. Skutečná diskuse o podobě Evropské unie je ještě před námi. Lisabonská smlouva je mrtvá.“

Tehdejší vládní koalice prosadila u svých poslanců a senátorů ANO pro Lisabonskou smlouvu ze dvou důvodů: výměnou za souhlas se smlouvou o radaru a slovy Zahradila „aby nepadla vláda“. Vláda padla a radar, dle vyjádření amerického prezidenta, nebude. Svobodní jsou přesvědčeni, že dnes by hlasování o Lisabonské smlouvě dopadlo, pod tíhou výše uvedených argumentů, opačně.

Další setkání odpůrců Lisabonské smlouvy proběhne před irským velvyslanectvím přesně za týden, tedy ve čtvrtek 24. září od 18 hodin. Závěrečná akce s názvem „Pochod na Hrad“ bude v sobotu 3. října od 15 hodin.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31