Svobodní odmítají zákaz rozlišování podle pohlaví v pojistných smlouvách

Svobodní odmítají zákaz rozlišování podle pohlaví v pojistných smlouvách

Svobodní odmítají změny zákonů o pojišťovnictví, které České republice vnucuje Evropský soudní dvůr a které ministr financí Kalousek prosadil v parlamentu pod záminkou zákazu diskriminace.

To, co dělá Evropská unie a ministr Kalousek, je antidiskriminace naruby. Pojištění je podnikání založené právě na tom, že u různých skupin lidí nastává pojistná událost s různým rizikem. Zákon, který ministr Kalousek ve sněmovně prosadil, zakazuje pojišťovnám nabízet slevy na základě toho, že někdo má vzhledem ke svému pohlaví nižší riziko,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach.

Podle Svobodných by změny zákona o pojišťovnictví a o pojistné smlouvě neměly vejít v platnost a česká vláda by měla trvat na platnosti výjimky z Listiny základních práv EU, na níž se EU nyní ve svém tlaku na Českou republiku odvolává.

Svobodní vystupovali proti Lisabonské smlouvě, která vnesla do primárního práva EU tzv. Listinu základních práv EU, na níž se nyní Evropský soudní dvůr odvolává, a připomínají, že prezident Klaus ratifikoval Lisabonskou smlouvu výměnou za slib EU, že se na nás Listina nebude vztahovat.

Svobodní vyzývají prezidenta republiky Václava Klause, příp. Miloše Zemana, aby změny zákona o pojištění nepodepisoval, protože Evropská rada slíbila České republice výjimku z uplatňování Listiny základních práv EU. Česká vláda a prezident by měli trvat na naplnění toho slibu.

Vládní novela pojistných zákonů i s důvodovou zprávou:

http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=96636

Slib EU, že se na nás nebude Listina vztahovat a příslušný protokol se přidá do příští přístupové smlouvy

http://register.consilium.europa.eu/pdf/cs/09/st15/st15265.cs09.pdf

Svobodní upozorňují, že slib Evropské unie, že do příští smlouvy o rozšíření EU bude přidán protokol o tom, že se Listina nevztahuje na ČR, nebyl dodržen: Smlouva o přistoupení Chorvatska do EU výjimku pro ČR neobsahovala a česká vláda smlouvu přesto podpořila. Vláda Petra Nečase tak nese plnou odpovědnost za to, že nám nyní EU nařizuje absurdní zákaz slev pro ženy v pojišťovnictví. 

Petr Mach
www.svobodni.cz 
13.2.2013

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31