Svobodní v médiích: předseda k nemocnicím, euronesmysly a dění v regionech

Svobodní v médiích: předseda k nemocnicím, euronesmysly a dění v regionech

ČTK zveřejnila 5. 2. článek V krajských nemocnicích zůstanou ortopedie, v Kroměříži porodniceZastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní) navrhoval, aby byl ke konceptu zpracován odborný posudek, který by ještě před schvalováním byl projednán zdravotním výborem. „To proto, že nezávislý odborný posudek může odhalit její slabá místa a třeba i předejít budoucím problémům. Zároveň tím však chceme přispět k tomu, aby byla tak zásadní věc řádně projednána s odbornou veřejností i zastupiteli, nikoliv tedy formou tajnůstkářské kabinetní politiky jako dosud,“ uvedl Pajonk. Jeho návrh však nebyl přijat, zastupitelé ale rozhodli, že se uskuteční seminář, který se bude koncepcí zabývat.

Tématu se věnoval ve stejný den na svém serveru i deník Blesk a Parlamentní listy.

7. 2. vydala MF DNES článek Baroko nebude. Politici jsou rozhádaní kvůli dotaci: Unikátní cyklus barokní hudby Bacha na Mozarta nedostane od Zlínského kraje 1,5milionový příspěvek. Zastupitelům se nelíbí, že se jedná o akci pro úzkou skupinu lidí a že se peníze rozdělují nesystémově.

Bouřlivé protesty měly různé důvody. Soukromníkům se nelíbilo, že jde o projekt, který z osmdesáti procent potřebuje podporu z veřejných zdrojů, a že peníze mohly být rozdělené mezi menší spolky. Samotný příspěvek kraje měl tvořit maximálně 65 procent nákladů. „Odmítli jsme utratit jeden a půl milionu korun na podporu jednoho koncertního cyklu vážné hudby pro tisíc posluchačů,“ okomentoval výsledek hlasování Michal Dvouletý ze Soukromníků. Svobodní zase vysvětlovali, že kraj by měl primárně dávat peníze na provoz, opravy a údržbu vlastních škol a silnic, a ne financovat zájmovou činnost. „Může to být úžasná věc, ale nelíbí se mi, jak to kraj řeší. Poněkolikáté se stalo, že jsme na zastupitelstvu schvalovali něco, co už bylo slíbené, a pokud bychom rozhodli jinak, vznikla by škoda,“ vysvětlil předseda krajské Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk.

Průzkum

Novinky zveřejnily 6. 2. článek Volby by vyhrálo ANO, TOP 09 a Starostové by zůstali mimo: Vítězem voleb by se v lednu stalo ANO s podporou 30,5 procenta. ČSSD má spolu s Piráty podporu 12,5 procenta, ODS 12 procent a komunisté osm. Podpora SPD je 7,5 procenta a lidovců pět procent. Plyne to z volebního modelu CVVM.

Do Sněmovny by se podle modelu nedostala TOP 09 s podporou čtyř procent ani Starostové se třemi procenty. Podpora Svobodných a Zelených je shodně na úrovni 1,5 procenta. Voleb by se zúčastnilo 66 procent oprávněných voličů.

O průzkumu informovaly také Deník a server Globe24.cz.

Články Svobodných

Server Antimeloun zveřejnil 6. 2. článek Jiřího Procházky Další EU směrnice, další euronesmyslPo křivých banánech, teplých žárovkách, silných vysavačích apod. je tu další snaha EU vychovávat vlastní občany k obrazu svému. Tentokráte skrze plastové tašky. A naše ministerstvo ŽP na to vyrobilo videoagitku, samozřejmě, za naše peníze.

Ale od začátku. ČR je povinna do svého právního řádu implementovat směrnici EU č. 2015/720, která má za cíl snížit spotřebu plastových nákupních tašek. K dosažení těchto cílů ukládá směrnice obchodníkům povinnost prodávat od 1. 1. 2018 plastové odnosné tašky minimálně za náhradu nákladů, které odpovídají nákladům na její pořízení, kromě velmi lehkých plastových odnosných tašek (mikrosáčků) s tloušťkou stěny do 15 mikrometrů. Jediný český europoslanec Petr Mach (Svobodní) hlasoval proti. A ČR to skutečně do svého právního řádu zavedla novelou zákona o obalech č. 149/2017.

Svobodní jsou toho názoru, opakovaně, že žádné restrikce, omezování svobody rozhodnutí a sankce nepřinesou kýžený výsledek. Ten přinese jen poctivá osvěta a výchova k zodpovědnosti k sobě a svému okolí. Bohužel, EU si to nemyslí, a proto je na světě další regulace, hrozba sankce pro podnikatele a v konečném důsledku další nefungující euronesmysl.

1. 2. zveřejnil server Neviditelný pes článek Františka Petríka GLOSA: Skulptura v TrevíruNěmecké město Trevír, které leží na západě Německa na hranici s Lucemburskem se chystá oslavit 200. výročí narození zakladatele komunismu Karla Marxe. Celou sérii výstav k výročí Marxova narození otevře 4. května předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Při této příležitosti odhalí Marxovu sochu, kterou zaslala Čína .

Může mít ještě někdo pochybnosti o myšlenkovém zázemí vedoucích představitelů EU?

Kdo to byl Karel Marx? Člověk, který vymyslel pojem třídní nenávist. Vymyslel i pojem třídní boj. Ve svém díle Manifest Komunistické strany vyzýval k loupežím a násilí. Jeho ideoví pokračovatelé jako Lenin, Stalin nebo Mao pak jeho myšlenky uskutečnili a způsobili smrt desítek milionů lidí. Manifest Komunistické strany je poměrně útlá knížka, bez předmluv asi 20 stránek textu. Každému doporučuji, aby si ji přečetl. Aby každý věděl, že podle Marxe „Politická moc ve vlastním smyslu slova je organizované násilí…“ Nebo ještě výživnější „To se ovšem může stát nejprve jen despotickými zásahy do vlastnického práva…“

Pro nás je důležitá i další část myšlenkového odkazu Karla Marxe. Takhle se v roce 1848 vyjádřil pro Neue Rheinische Zeitung: „…nesmiřitelný boj, válku až do smrti proti Slovanům, těm zrádcům revoluce… je potřebné jejich vyhlazení, bezuzdný terorismus na ně – nikoli v zájmu Německa, ale v zájmu revoluce…“

Socha Marxe v Trevíru nebude v dnešním Německu jedinou. Další sousoší Karla Marxe a Friedricha Engelse stojí v blízkosti Alexanderplatz v Berlíně již od roku 1986. Pokud se vedoucí představitelé EU hlásí k výše popsaným myšlenkám, měli bychom být velice ostražití.

2. 2. zveřejnil server Svobodný svět článek Jindřicha Pilce Regulace podnikání a trhu práce zaměstnancům snižuje mzduAsi se velká většina z nás shodne v tom, že chceme, aby se lidi měli dobře. Chceme, aby zaměstnanci měli co nejvyšší mzdu, aby měli co nejvíc peněz, za které si můžou koupit co nejvíc věcí a díky tomu mít lepší život. Jenom se lišíme v tom, jak toho dosáhnout. Někteří navrhují více regulací, více zákazů, více příkazů, více kontroly, více vládnutí, vyšší daně. Svobodní zase navrhují méně státu, méně vládnutí, méně státního donucování a více možností individuálního rozhodování každého člověka, jednoduše nechat lidi na pokoji. Tyto dva přístupy můžeme porovnat nejenom z hlediska teorie a filosofie, ale přeci máme i spoustu dat, spoustu zkušeností, který z těch dvou přístupů má jaké reálné výsledky a kam vede.

Vyšlo i na serveru Pravý prostor.

Dění v regionech

Praha – Letňany

1. 2. zveřejnily Letňanské listy příspěvek našeho zastupitele Martina Halamy v rubrice Diskusní FÓRUMMartin Halama (Strana svobodných občanů): Parkování je celopražským problémem. Problémem zásadním pro spokojený život v Praze. Cítím se být Pražanem, a chci mít možnost při příjezdu autem, dejme tomu třeba do Krče, tam i zaparkovat. Uznávám rovnoprávnost různých typů dopravy, nesouhlasím s útoky na řidiče osobních aut a nelíbí se mi výhody pro dopravní prostředky hromadné dopravy. Chápu však, že různé pražské části mají různá specifika. V Letňanech jde třeba o parkování v době koncertů na letišti a výstav v PVA. A to, co řeší parkování v jedné pražské části, nemusí být vhodné pro jinou část Prahy. Přesto si myslím, že řešení má přijít z MHMP. Má být celopražské, s důrazem právě na zmíněná specifika. Za špatný příklad řešení dopravy v klidu nechť poslouží konání letňanské radnice. V místě, kde není výrazný problém s parkováním (Tupolevova) nejprve radnice naplánovala prodej obecního pozemku (využívaného jako parkoviště) soukromé firmě na stavbu garážového domu. Aby pak v tichosti „tolerovala“ změnu na dům bytový. S tím, že garážový dům (v té chvíli již díky prvé stavbě nejspíš nutný) plánuje postavit hned vedle. Co na tom, že okolo bydlící letňanští obyvatelé nesouhlasí ani s jedním z těchto domů?

(dap, ler)

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31