Svobodní v médiích: Pajonk předsedou Svobodných a alternativa EU podle Payna

Svobodní v médiích: Pajonk předsedou Svobodných a alternativa EU podle Payna

Jako první o vítězství Tomáše Pajonka ve volbě předsedy Svobodných informovala 19. 11.  agentura ČTK v článku Novým předsedou Svobodných se stal Tomáš PajonkNovým předsedou Strany svobodných občanů se stal zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk. V internetovém hlasování, které dnes večer skončilo, ho z pěti kandidátů na funkci zvolili členové strany. Získal 233 z 451 hlasů, a porazil tak i bývalého šéfa strany Petra Macha, který po neúspěchu ve sněmovních volbách s celým vedením rezignoval. ČTK to řekl mluvčí strany Martin Rumler.

Macha, který vedl Svobodné od jejich vzniku v roce 2009, podpořilo ve volbě 106 členů strany. Pro dalšího z kandidátů, europoslance Jiřího Payna, jich bylo 96. Celkem šestnáct hlasů získali dva řadoví členové, z toho dva Tomáš Michalička a 14 Daniel Urban.

Šestatřicetiletý Pajonk byl dosud předsedou Svobodných ve Zlínském kraji. Podniká v informačních technologiích, je ženatý. S rodinou žije ve Veselé na Vsetínsku.

Po volbě předsedy bude příští týden následovat volba čtyř místopředsedů strany. Kandidáti se do ní mohou přihlásit do pondělí 20. listopadu. O post místopředsedy se zatím uchází devět lidí, jejich jména ale nyní nechtěl Rumler upřesnit. Podle něj je pravděpodobné, že se o funkci místopředsedů budou ucházet ještě i někteří z neúspěšných kandidátů na předsedu. Volba se uskuteční na internetu mezi 22. a 29. listopadem.

U zrodu Svobodných stáli v roce 2009 většinou bývalí členové ODS. Mach byl v červnu 2014 zvolen europoslancem, funkci opustil letos v létě kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat kampani. Ve volbách do Sněmovny však strana neuspěla. Jako jediný z neparlamentních subjektů nicméně Svobodní získali přes 1,5 procenta hlasů, a tím i nárok na státní příspěvek.

Necelých sedm stovek straníků mělo na rozhodování o šéfovi strany celý týden. Předsedu volili od 12. listopadu na internetu, museli se k tomu přihlásit do systému strany.

Zprávu poté hojně zveřejňovaly i další servery, napříklaonline server ČTK České novinyBlesk, Deník.czNovinky.czAktuálně.czTýden.czE15, iDNES.cz, euro.cz a další.

21. 11. zveřejnil tištěný Zlínský deník na str. 2 článek Předseda Strany svobodných občanů Pajonk je z ValašskaVyšlo i v dalších regionálních mutacích Deníku: Kroměřížském, Slováckém a Valašském.

21. 11. zveřejnil Týden rozhovor s Tomášem Pajonkem Předseda Svobodných Pajonk: Byl už nejvyšší čas na změnuNovým předsedou Strany svobodných občanů se stal zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk (36). V internetovém hlasování získal 233 hlasů, a ve vedení tak vystřídal bývalého předsedu strany Petra Macha (42). Pajonk v rozhovoru pro TÝDEN.CZ popsal, jaké má se stranou plány a co si myslí o povolebním vyjednávání.

O křeslo předsedy jste bojoval se čtyřmi kandidáty. Jedním z nich byl i Petr Mach, který byl v čele Svobodných od roku 2009. Čím si vysvětlujete svůj úspěch?
Jednou z příčin bude pravděpodobně to, že Petr Mach krátce po volbách uvedl, že už kandidovat nebude. Nicméně na poslední chvíli svůj názor změnil a oznámil svou kandidaturu, což členy strany zmátlo a nikdo nechápal jeho náhlé rozhodnutí. Myslím si ale, že zásadní bylo, že členové strany už chtěli nějakou výraznou změnu. V podstatě si uvědomili, že už to dál nemůže jít tím směrem jako doposud. To není v podstatě nic proti Petrovi Machovi, mohl být sebelepší, ale třetí neúspěšný výsledek voleb i po zisku mandátu v EP, to rozhodl.

Alternativa EU podle Jiřího Payna

20. 11. zveřejnily Byznys noviny článek Český europoslanec Jiří Payne se rozhodl zrušit Evropskou unii a vytvořit její alternativu:Český europoslanec Jiří Payne se rozhodl zrušit Evropskou unii. Společně s bývalým šéfem Svobodných Petrem Machem připravili studii „Alternativa pro Evropu“, která chce pomoci vytvořit alternativu dnešní EU. Součástí Paynovy strategie na zrušení EU je i založení celoevropské strany Alternativa pro Evropu. Ta má vyhrát volby do Evropského parlamentu v roce 2019 a následně prosadit zrušení Evropské unie.

Jiří Payne (Svobodní), který nedávno převzal od Macha mandát europoslance, považuje Evropskou unii za nedemokratickou a ze samotné podstaty nereformovatelnou.

„Hlavním problémem EU je demokratický deficit, tedy to, že lidi nemají vliv na politiku, která se provádí v Bruselu,“ prohlásil Payne.

„Tamní administrativa ve svých rukou soustředila obrovskou nekontrolovatelnou moc. Dům postavený na špatných základech spadne, a EU má špatné základy. Proto chceme diskusi o tom, jak by mohla vypadat spolupráce evropských států jinak než v současné podobě,“ vysvětlil Payne.

22. 11. zveřejnily Byznys noviny rozhovor s Jiřím Paynem Europoslanec Payne: Pokud by Česko uteklo z Evropské unie, problémy Evropy to nevyřeší„EU nelze reformovat,“ tvrdí v rozhovoru europoslanec Payne. Předložil proto k diskusi Alternativu pro Evropu. Má se stát podkladem k úplnému zrušení Evropské unie.

Evropskou unii nelze reformovat, uvedl v rozhovoru europoslanec Jiří Payne. Proto společně s Petrem Machem vypracovali plán na zrušení Evropské unie s názvem „Alternativa pro Evropu“. Tvrdí, že členské státy by se namísto 28 exitů z unie měly pokusit společně domluvit na společném postupu v situaci, kdy podle Payna Evropská unie míří ke svému rozpadu. „Nemáme na vybranou – buď dojde k zahnívání stávajícího modelu, nebo se rozhodneme pro nějaký jiný,“ prohlásil Payne.

21. 11. zveřejnila internetová televize DVTV videorozhovor s Jiřím Paynem EU zasahuje lidem do života tak jako nikdo v dějinách, není demokratická, tvrdí Payne.

Na serveru Svobodný-svět vyšly k tématu 2 články: www.svobodny-svet.cz/5348/delaji-z-naroda-stado-to-nejde.html a www.svobodny-svet.cz/5350/jiri-payne-se-rozhodl-zrusit-eu-a-vytvorit-jeji-alternativu.html

O volbách

V neděli 19. 11. odvysílala TV Prima v hlavních zprávách reportáž o špatném sčítání preferenčních hlasů ve Středočeském kraji, ve které zazněl názor Petra Macha:U nás stačí na to tzv. překroužkování relativně málo těch kroužků, a jde o hodně, jestli někdo ten mandát získá, nebo nezíská, tak si myslím, že se to mohlo stát ještě i jinde v ČR, ale spíš se na to v těch dalších místech už nepřijde.

Vyjádření Petra Macha si pusťte zde (v čase od 13:13).

Ženy v politice

Deník zveřejnil 22. 11. článek Ženy bez ambicí? Strany v příhraničí vedou jen mužiNapříklad podle hodonínské opoziční zastupitelky Terézie Mlýnkové Iškové ze Svobodných je důvodem nízký zájem žen o politiku. Mlýnková Išková byla přitom ještě minulý týden celorepubliková místopředsedkyně strany. „Zájem není valný. Že nejsou ve vedoucích pozicích, není dané tím, že by je chlapi vytlačovali. Ženy mají naopak velkou výhodu v tom, že jich je málo a jsou tím pádem mnohem viditelnější,“ řekla mladá politička. Ani ona ale neprahne po vyšší funkci. Soustředit se hodlá na komunální politiku v Hodoníně.

Vyšlo i tištěné podobě Hodonínského, Břeclavského a Znojemského deníku na str. 1.

Různé

19. 11. zveřejnil server Plzeň.cz článek Eurobafuňáři, nevytvářejte problémy, vzkazuje plzeňská šéfka Svobodných„A co takhle snížit rozpočet na polovinu?“ – reaguje šéfka Strany svobodných v Plzeňském kraji Lenka Brčková na prohlášení předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho, že je potřeba zdvojnásobit rozpočet Evropské unie a kvůli tomu zavést celoevropské daně. „Prosím eurobafuňáře – nevytvářejte problémy, abyste je pak mohli léčit. Odstraňte příčinu a bude nám všem lépe… No jo, to bysme vás ale už nepotřebovali…“ – vzkazuje Brčková na Facebooku.

Dění v regionech

Jirkov

Chomutovský deník 16. 11. zveřejnil článek Jirkov představil vizi nového muzea. Aspiruje na český unikátJeště před tím, než tvůrci ve středu představili své záměry zastupitelstvu a veřejnosti, objevily se hlasy občanů, které přípravu muzea kritizují. Vadí především cena, za kterou by město muzeum vybudovalo. „Za třicet milionů by se daly pořídit úplně jiné věci. Chybí tu hřiště, silnice potřebují opravit,“ myslí si například Jirkovanka Helena Stuchlíková. S podobným názorem vystoupil na středečním zasedání zastupitelstva i zastupitel Josef Šebek (SSO). „Nevíte, kde jste, neznáte tohle město,“ začal vysvětlovat tvůrcům projektu. „Přibývají nám vyloučené lokality, nemáme na nic peníze. Chybí hřiště, vybavení škol. Kdybyste přišli za tři, čtyři roky, bylo by to lepší. Město by teď mělo řešit důležitější věci,“ zakončil svou řeč Šebek.

Vyšlo i v tištěné podobě Chomutovského deníku na str. 2. 

Praha-Uhříněves

V listopadovém Uhříněvském zpravodaji vyšel názor Radovana Koutského Jak jsem seděl v koutku: Na doporučení kolegy Lagnera, který mě na jednání komise pozval, jsem všem členům v předstihu poslal žádost o účast na jednání.

Na tu mi obratem přišla odpověď od předsedy komise, radního Ing. Semeniuka: „Dobrý den, těší mne Váš zájem, ale nepředpokládám Vaši účast na komisi.“ Jakoby dopředu předseda komise předjímal, jak hlasování o mé účasti, coby nečlena, dopadne. Jelikož jsem i po třech letech fungování v zastupitelstvu věřil ve férové a slušné chování, na jednání komise jsem se dostavil. Po zahájení schůze dal předseda okamžitě hlasovat o mé přítomnosti. Neviděl jsem přesně, kdo hlasoval pro mou přítomnost (nebylo to potřebných 9 hlasů), ale viděl jsem, kdo nechtěl, abych tam byl. Byli to zastupitelé zvoleni za Hnutí pro Prahu, ČSSD, Sousedé, ODS, TOP09 a někteří další členové komise. Byl jsem tedy vyzván, abych jednání opustil. V předchozím odpoledním telefonickém rozhovoru se starostou jsem jasně vysvětloval, že nemám žádné otázky a má přítomnost na jednání má být čistě za účelem lepší informovanosti. Chtěl jsem tiše sedět v koutku a poslouchat. Bohužel.

Po třech letech v zastupitelstvu musím konstatovat, že naší radnici chybí vstřícnost, laskavost, lidský přístup a férovost. Nejen vůči voleným zástupcům obce, ale také vůči obyčejným občanům.

(dap, ler)

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31