Svobodní v médiích: o EU, komunistickém puči i o zdravotnictví

Svobodní v médiích: o EU, komunistickém puči i o zdravotnictví

23. 2. byl Jiří Payne hostem pořadu Události, komentáře v České televiziTématem rozhovoru byl rozpočet EU. Jiří Payne v rozhovoru zmínil, že dřív platilo pravidlo, že příspěvek od státu byl ve výši max. 1 % jeho HDP a že jednou z variant je vrátit některé kompetence členským státům a pak by stačil i menší rozpočet.

22. 2. zveřejnil týdeník Faktor S na str. 36 – 39 článek s vyjádřením Petra Macha Czexit: katastrofa pro českou ekonomiku?Ekonom a bývalý předseda euroskeptické strany Svobodných Petr Mach naopak tvrdí, že volný obchod je v zájmu všech. „V EU jsou určitě lidé, kteří budou chtít trestat zemi, jež si dovolí odejít. Ale racionální to není. Příklad Škody Auto je zřetelný. Případné omezení dovozu by poškodilo německého majitele. A podobných firem ve vlastnictví majitelů z EU je mnoho. Zájem byznysu nás zde chrání před iracionalitou politiků,“ tvrdí Mach.

Petr Mach, ekonom a bývalý předseda Svobodných, je hlasitým zastáncem referenda o vystoupení z EU.

26. 2. zveřejnil web TOP09 rozhovor s Jiřím Pospíšilem, který poskytl České televizi a ve kterém byl citován Jiří Payne Občané si mají europoslance vybírat z politiků, které znajíJiří PAYNE, europoslanec /Svobodní/: Za prvé, platilo nepsané pravidlo, že by příspěvek měl být nejvýše jedno procento domácího produktu členských zemí. Jakmile to prolomí o jednu jedinou desetinku, tak se otevírá cesta k dalšímu navyšování. Takže psychologicky to je docela významná hranice. Za druhé, mě strašně překvapuje, že Evropská komise v březnu loňského roku vyhlásila diskusi o pěti variantách budoucího vývoje Evropské unie, které se dramaticky liší, a my se teď bavíme o rozpočtu, ale vůbec nevíme, pro kterou Evropskou unii, jak to dopadne. To mně přijde docela zvláštní, protože jedna z variant, která se diskutovala v českém parlamentu, má jistou podporu z české strany. A to je, že by toho měla dělat Evropská unie méně a lépe, že by měla některé kompetence vrátit členským státům. Pak by stačil menší rozpočet. Jiná varianta říká: „Pojedeme dál a nic se měnit nebude. Dál budeme užívat Lisabonskou smlouvu a jedeme dál, jako by se nic nestalo.“ To bychom pak asi potřebovali víc peněz. Takže komise v jednom z těch dvou případů s námi nehraje férovou hru. Buďto těch pět variant nemyslí vážně, nebo nemyslí vážně diskusi o rozpočtu.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, předseda strany /TOP 09/

Pan kolega to říká správně. Já si ale myslím, že je v tuto chvíli zřejmé, že žádná změna Lisabonské smlouvy pro příští rok nebude. Kompetence Evropské unie jsou zde nastaveny podle současného primárního evropského práva, a tudíž je logické, že bychom měli přemýšlet, jak rozpočet zachovat. Já pro navyšování rozpočtu nejsem.

Komunistický puč

24. 2. zveřejnilo Echo24 článek Vítězný únor na Václaváku. Demonstrace upozorní na omezování svobodyV neděli připomene 25. únor 1948 na Václavském náměstí demonstrace nazvaná Za svobodu, demokracii a svobodné podnikání. Podle organizátorů akce dochází v České republice k omezování svobody, které se dají srovnat se smutným sedmdesátiletým výročím začátku vlády komunistů. Upozornit chtějí také na nástup totalitních praktik a oligarchicko-bolševických struktur.

Na demonstraci vystoupí také politici. Účast zatím přislíbila Alexandra Udženija, předseda strany Svobodných Tomáš Pajonk a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

25. 2. zveřejnil iDNES.cz článek Nečekejme, až bolševici opět převezmou moc, demonstrovali lidé na Václaváku: Stovky lidí se hodinu po nedělním poledni shromáždily na pražském Václavském náměstí pod pomníkem patrona Čech a Moravy. Organizátoři tam svolali demonstraci „za svobodu, demokracii a svobodné podnikání“. Podle aktivistů není možné nečinně čekat, až v zemi znovu převezmou moc bolševici.

„Podnikatelé tráví v dnešní době spoustu času řešením státní byrokracie, nových regulí a vyhlášek, místo toho, aby řešili zákazníky a produkt, který jim nabízejí. Živnostníci, podnikatelé a zaměstnanci jsou na jedné lodi. Nehažte nám i sobě klacky pod nohy tím, že volíte Babiše nebo komunisty,“ doplnil další z řečníků, předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

25. 2. zveřejnily Lidovky.cz článek Demonstrace za svobodu spojila protiklady. Anarchisty, euroskeptiky i podnikateleCo mají společného anarchista, podnikatel, volič Svobodných, pamětník komunistického režimu a „pražský kavárník“? Ne, nejedná se o začátek žertu, ale lidi, kteří během mrazivého nedělního odpoledne přišli na Václavské náměstí.

Tam na jedné straně vlála vlajka Evropské unie a řečnili straníci TOP 09, zatímco na druhé se družili voliči euroskeptické strany Svobodných. Účastníky Demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání spojovalo mnohdy skutečně jediné – totiž odpor k premiérovi v demisi Andreji Babišovi a jeho námluvám s komunisty.

Momentem vystřízlivění pro některé z levicových účastníků demonstrace byl projev na pódiu, během kterého jeden z řečníků v rámci odlehčující anekdoty vzpomínal na svého kamaráda. Ten byl prý kdysi naivní snílek, co volil Zelené – pak se ale umoudřil, a teď jde údajně o věrného příznivce strany Svobodných.

24. 2. zveřejnil server Genusplus.cz pozvánku na shromáždění v Liberci Výročí komunistického puče je důvod ke svolání shromážděníPietní shromáždění k 70. výročí komunistického puče 25. 2. 1948 organizují Svobodní z Libereckého kraje. Svobodní chtějí připomenout období totality, které poznamenalo tragicky generace občanů a bylo z velké části zaviněno nejednotností tehdejší pravice a jehož následky pociťujeme dodnes.

Pravicovým postojům se v naší zemi příliš nedaří a výsledky posledních voleb to bohužel potvrzují. Hlavním řečníkem bude europoslanec a místopředseda Svobodných Jiří Payne. Jako hosté vystoupí hejtman libereckého kraje Martin Půta a poslanec a primátor města Jablonce Petr Beitl. Nad osudem soukromého sektoru po r. 1948 se ve svém příspěvku zamyslí zástupce živnostníků Vladimír Resl. Závěrečné slovo pronese František Petrík, člen libereckého sdružení a Republikového výboru Svobodných.

26. 2. zveřejnil Liberecký deník na str. 2 Právě se vracím z Hradu. V Liberci si připomněli únorový komunistický převratPrávě se vracím z Hradu od prezidenta republiky“. Úvod legendárního projevu Klementa Gottwalda zazněl po sedmdesáti letech také v centru Liberce. Na výročí komunistického převratu se včera konaly vzpomínkové akce napříč republikou. V Liberci pietní setkání uspořádali Svobodní. Promluvili političtí představitelé, včetně europoslance Jiřího Payneho, poslance Petra Beitla či hejtmana Martina Půty.

Asi třicet lidí, které neodradil ani silný mráz, se včera v pět hodin večer sešlo na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Byl to právě prezident Beneš, od kterého Klement Gottwald 25. února 1948 večer přicházel s pro něj potěšující informací. Prezident všechny návrhy, tak jak mu je předložil, přijal.

Hned na úvod včerejšího setkání uctili účastníci minutou ticha všechny oběti následujícího komunistického režimu. Těch přitom byly tisíce. „Z politických důvodů bylo popraveno 248 osob, ve vězeňských zařízeních zemřelo asi 4 500 osob, při pokusu o přechod československých hranic se Spolkovou republikou Německo a Rakouskem zahynulo nejméně 282 lidí,“ uvádějí archivní policejní statistiky. Čísla ale nejsou konečná a skutečný počet lidí, kterým komunistický režim ovlivnil život, není možné vyčíslit. „Jen v letech 1948-1987 odešlo do zahraničí bez povolení úřadů 170 938 občanů,“ připomněly statistiky.

Vyšlo i v Jabloneckém a Českolipském deníku.

Rozhovor s Tomášem Pajonkem

26. 2. zveřejnil server Biztweet rozhovor s Tomášem Pajonkem Pajonk pro Biztweet : Svobodným chybí osobnosti lokálního rázuSvobodným chybí osobnosti lokálního rázu, čímž trpí značka obecně. Piráti budují lovebrand, ODS má za sebou kauzy, přesto chceme být spojenci. Nový lídr Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Stranu jste převzali v období po volebním fiasku. Jak se v takové době kandidovalo?

Tomáš Pajonk: Vzhledem k výsledkům voleb bylo jasné, že Svobodní potřebují nový impuls, a to jak dovnitř strany, tak i ven. Kandidatura byla samozřejmě složitá hned z několika důvodů. Členská základna byla demotivovaná a chtěla jasný recept na budoucí volební úspěch, zároveň jsem také měl velice kvalitní protikandidáty v osobách Petra Macha, Jiřího Payna a dalších. Mou kandidaturu tak předcházela tour po jednotlivých krajích, kde jsem se členy debatoval a představoval svou vizi. Z výsledků volby usuzuji, že členům sedla nejvíc a teď je čas ji s jejich pomocí uskutečnit.

Biztweet: Co od vás ve straně čekají?

Tomáš Pajonk: Očekávání jsou samozřejmě různá. Já jsem jednoznačně deklaroval to, jakým směrem bych chtěl stranu vést. Svobodní potřebují kvalitní komunální politiky, ze kterých se poté budou postupně generovat osobnosti i na vyšší úrovně vedení státu. Jak se nám dlouhodobě ukazuje, strana se musí budovat zespodu, tvrdou prací jednotlivců na lokálních projektech. Tím samozřejmě nechci říct, že bychom se měli stát pouze stranou regionálního významu. Zkušenosti, veřejná známost osobní značky a také obecně úspěch v komunálu, či kraji, je ovšem ten nejlepší předpoklad pro úspěšnou kandidaturu do Poslanecké sněmovny, Senátu nebo i Evropského parlamentu.

Biztweet: V posledním rozhovoru pro Biztweet si byl ještě pan Mach jako předseda Svobodných celkem jistý účastí ve Sněmovně. Kde podle vás selhala prognóza a kde se staly chyby?

Tomáš Pajonk: Poslední volby byly velice významně zastíněny bojem tzv. tradičních stran proti hnutí ANO Andreje Babiše. Pro spoustu našich voličů se poté zcela prioritní stalo právě to, aby měl Babiš silnou opozici. Zároveň se na našem výsledku také projevilo to, že se ODS dokázala právě do této role dostat, a to daleko lépe než my. Ať ale nehledám příčiny neúspěchu pouze u ostatních. Jak jsem již zmiňoval, Svobodným chybí osobnosti lokálního rázu, čímž trpí značka obecně. Vzhledem k tomu, že se snažíme vyhýbat jednoduchým nefunkčním řešením, jejichž podstata se dá shrnout do jednoho krátkého sloganu na billboard, potřebujeme s voličem více času. Proto potřebujeme silnou síť politiků na komunální úrovni kteří budou naše principy prosazovat na zastupitelstvech pravidelně a zároveň také co nejpečlivěji vysvětlovat to, kam a proč jako strana míříme.

O Rašínovi

26. 2. zveřejnil server Svobodný svět článek Josefa Kálese Alois Rašín si zaslouží více pozornostiDnes si připomínáme smutné výročí, a to 95 let od úmrtí velkého českého státníka, zakladatele svobodné republiky a bývalého ministra financí Aloise Rašína. Zemřel na následky atentátu, který na něj spáchal anarchokomunista Šoupal.

Mrzí mě, že taková osobnost je v současné době poměrně neznámá. Asi jen stěží by vám lidé na ulici byli schopni říci něco více o Rašínovi, a to nerad podceňuji lidi. Na jeho přínos se pravděpodobně pozapomnělo i kvůli čtyřiceti letům totality. Pro komunisty byli takto liberálně-ekonomicky smýšlející státníci zlem.

Alois Rašín je symbolem politiky principů. Je symbolem toho, že mohou být lidé zásadoví i v mimořádných a těžkých situacích. Byl neústupný, odvážný, přísný nejen na sebe, důsledný a hlavně velmi pracovitý. Jeho heslem bylo: „Pracuj a šetři.“ Vyrůstal v rodině pekaře, jeho ambice ale byly větší. Stal se právníkem a národohospodářem.

Patřil mezi první vizionáře, kteří chtěli nezávislou a svobodnou republiku. Snil a pracoval na tom v době, kdy o tom většina lidí ani nesnila. Za publikaci zabývající se právem v samostatném státu měl také potíže s monarchií. Což jej vůbec v cestě za jeho snem nezastavilo. Později byl odsouzen ve známém procesu s Omladinou a seděl na Borech. Stejně se nedal. Neústupně pokračoval dál. Což vedlo až k odsouzení k trestu smrti. Vynesení rozsudku údajně přijal s výsměchem. Sdílel celu s pozdějším prvním českým premiérem Karlem Kramářem a ve vězení napsal učebnici ekonomie. Dokážete si to vůbec představit? Trest smrti zrušil nástupce Františka Josefa, změnil jej na doživotí a později Rašínovi udělil milost.

Je smutné, že takovou osobnost si více nepřipomínáme. Že nemá svůj významný památník. Stálo by to za to. Zaslouží si to a je dobře připomínat si osobnosti, které se nebály, stály si za svými názory, i když je to málem stálo život. Kéž bychom i teď měli politiky takového formátu, jakým byl Alois Rašín.

O zdravotnictví

27. 2. zveřejnil server Neviditelný pes článek Miroslava Havrdy ZDRAVOTNICTVÍ: Stomatologická blamážTak jsme se z televize i z deníků dozvěděli, jak stát (ministr zdravotnictví a hejtmané) začal konečně řešit nedostatečnou zubní péči v odlehlých regionech. Na až stovky nově vzniklých ordinací bylo vyčleněno z našich daní 100 miliónů korun. Maximální příspěvek může činit až 1,2 miliony korun. Program se spustí v květnu.

Pro většinu našich občanů, nejenom pro ty, co marně shánějí na Vysočině, na jihu nebo severu Čech, či na Karlovarsku svého registrujícího stomatologa, to zní jako dobrá zprava. Jde však o další blamáž „inženýrů“ českého zdravotnictví“. Když pomineme, že jde kromě Prahy a velkých měst prakticky o oblasti v celé České republice, musíme se ptát, jak je to možné? Vždyť stomatologů je na počet obyvatel přece dost (cca 7000/10 mil.), zdravotní pojišťovny (ZP) platí bez zpoždění a jejich zákonnou povinností je přece tvořit pro své klienty rovnoměrnou síť smluvních stomatologů. Kde tedy udělali „soudruzi z NDR“ chybu?

Stomatologie je až na nemocniční výjimky v rukou soukromníků. Ti se analogicky, jako např. prodejny potravin a restaurace chovají tržně. Málokdo přizná, že celá řada registrovaných stomatologů pracuje mimo obor a asi 2/5 je již v důchodovém věku a touží po zaslouženém odpočinku. A mladí stomatologové díky šlendriánu ministerstva školství nepřicházejí. Na lékařských fakultách se vyplatí raději učit za peníze cizince (studium je drahé) a také možnost studovat slovenskými studenty v Česku zadarmo nepřispívá k posilování počtu mladých českých adeptů, kteří se po škole s entuziasmem vrhnou do soukromé praxe. Nezbytný počáteční kapitál pro začínajícího stomatologa v rozsahu 1,5 – 3 miliony korun bude chtít banka formou splácení úvěru včetně úroku zpět. Pokud se kupuje stomatologická praxe, jsou potřeba další prostředky na odkup kartotéky. Přibližně 1500 stomatologů chce prodat svoji praxi!

Místo toho, abychom řešili rozvoj oboru dostatečným počtem českých studentů na vysokých školách (dlouhodobý efekt), zajištěním normálních nedeformovaných cen pro stomatology v České republice, které nemohou být stejné v Praze, Pardubicích, Novém Bydžově, či v Horní Dolní (okamžitý efekt), tak se vyhodí 100 milionů korun daňových poplatníků oknem. Ale občané budou chvíli tleskat.

Všem ale musí být jasné, že dnes budeme dotovat stomatology a zítra budeme nuceni podobně dotovat praktiky, pediatry, gynekology a další specialisty. A co další zdravotnické obory?

Není již na čase udělat radikální reformu českého zdravotnictví? Svobodní by to uměli!

O zbraních

24. 2. zveřejnil server Svobodný svět článek Aloise Sečkára Celebrity v USA jsou pro další masakry„Celebrity v USA jsou proti zbraním“ hlásá titulek ve čtvrtečním deníku Metro. Po střelbě na Floridské škole opět sílí hlasy za jejich větší omezení.

Nutno dodat, že se tím myslí zbraně legální, což ochranu před nelegálními střelci jistě nezlepší. Titulek měl proto správně znít „Celebrity v USA jsou pro další masakry“. Samozřejmě si to nikdo z nich nepřeje, ba právě naopak. Činy však leckdy mívají jiné následky, než jaké od nich očekáváme.

Cedule „Gun-Free Zone“ totiž ještě žádného zločince s puškou nezastavila. Naopak měl díky ní jistotu, že se mu nic nestane, že může bez obav postřílet své bývalé spolužáky a potom v klidu vyčkat na příjezd zásahové jednotky. Policistům vždycky bude trvat několik dlouhých minut, než vyrazí do akce. Během nich může násilník vesele řádit. I v nedávné době se několikrát prokázalo v praxi, že pokud má na místě zbraň i některá ze zamýšlených obětí, bývají následky střelby mnohem menší — vrah je totiž zneškodněn mnohem dřív.

Vyšlo i na serveru Pravý prostor.

Dění v regionech

Přestanov

22. 2. zveřejnil Český rozhlas na svých stránkách článek Silničáři pokračují ve stavbě kruhového objezdu v Přestanově. Hotový má být do poloviny rokuJeště zhruba čtyři měsíce budou řidiči projíždět omezením na silnici mezi Teplicemi a Děčínem v Přestanově na Ústecku. Dělníci tam budují nový kruhový objezd, který má v obci zklidnit dopravu na křížení hlavní silnice a komunikace na Krupku a Chabařovice. Ani po dokončení nové okružní křižovatky se ale řidiči omezení nezbaví.

„Probíhá stavba nových zastávek, dělají se tam nové zálivy, potom se dělají přechody, a také náběhy na samotnou okružní křižovatku, dělají se obrubníky na pravé straně, tzn. z Děčína na Teplice,“ vypočítává starostka Přestanova Miroslava Bechyňová ze Strany svobodných občanů a dodává: „Jakmile budou hotové obrubníky, bude moci obec zahájit rekonstrukci chodníků.“

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31