Svobodní a Soukromníci podali stížnost kvůli nepozvání do Superdebaty v České televizi

Svobodní a Soukromníci podali stížnost kvůli nepozvání do Superdebaty v České televizi

Svobodní a Soukromníci dnes společně podali stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli pravidlům České televize, která protiprávně zamezila jejich účasti v předvolební Superdebatě ČT 6. října. Rozhodnutí ČT považují za nezákonné, neobjektivní a odporující férové předvolební soutěži.

Do tzv. „průběžných“ (krajských) debat byli Svobodní a Soukromníci pozváni na základě průzkumu ČT ve dvou krajích (Zlínském a Středočeském), v kraji Plzeňském pak prostřednictvím subjektu „Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků“. Do „Superdebaty“ dne 6. října byli nejdříve pozváni jen předsedové stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Dne 14. září ale ČT vydala Dodatek č. 1 k  uvedeným pravidlům, podle kterého do pořadu „Superdebata“ pozve zástupce stran, které už byly pozvány aspoň do dvou krajských debat a zástupce koalice, které byly pozvány min. do tří debat.

Ani po této změně nebyl zástupce Svobodných a Soukromníků do Superdebaty pozván. Pozván byl pouze zástupce STAN, tvořící jeden ze čtyř(!) subjektů koalice v Plzeňském kraji.

„Zásadně nesouhlasíme, aby za nás v Superdebatě mluvil zástupce STAN. Programové priority STAN jsou v ostatních 12 krajích ČR (kde s nimi nespolupracujeme), zásadně odlišné. Do očí bijící je také fakt, že celkový počet členů stran Svobodných a Soukromníků kandidujících v koalici je 375, zatímco člen strany STAN kandiduje v koalici se Svobodnými a Soukromníky v celé ČR jediný(!). Je nehorázné, aby tento jediný člověk z cizí strany mluvil v celostátní debatě za 375 jiných kandidátů,“ zdůrazňuje předseda Svobodných Petr Mach.

„Dodatek č. 1 k Pravidlům navíc hrubě znevýhodňuje koalice oproti samostatně kandidujícím stranám. Takové zvýhodňování stran na úkor koalic je přímo v rozporu se zákonem – Zákon o volbách do zastupitelstev krajů (č. 130/2000 Sb.) totiž stojí na koncepci plné rovnosti politických stran, hnutí a koalic,“ upozorňuje předseda Soukromníků Petr Bajer.

Svobodní a Soukromníci se ve stížnosti odvolávají na ustanovení § 37, § 175 zákona č. 500/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů (správní řád) ve věci porušení ustanovení § 31, odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání) Českou televizí v tzv. Superdebatě před volbami do krajských zastupitelstev plánované na 6. 10. 2016 od 20:00 na kanálech ČT 1 a ČT 24.

Celou stížnost i s přílohami najdete zde.

Praha, 16. září 2016

Petr Mach, předseda Svobodných, a Petr Bajer, předseda Soukromníků

TZ ve formátu PDF zde

 

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných    
                                
kasparova@svobodni.cz                                                                                                   
tel.: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31