Šrámek: Setkal jsem se s muslimem

Šrámek: Setkal jsem se s muslimem

Zejména zajímavé pro mne bylo vyprávění o tom, že do 15. stol. byl islám v rukou opravdu vzdělaných lidí, kteří byli tolerantní a nepraktikovali žádnou formu extrémního islámu, která je zřejmá v dnešní době. A kterou do světa hlásá zejména SAE. Ta platí a sponzoruje imámy, které vysílá do celého světa, aby indoktrinovali praktikující muslimy. Tato forma islámu je vykládaná i zde v ČR skrze muslimskou obec.

Zajímavé bylo jeho shrnutí nakonec, kdy mi řekl, že po více než dvaceti letech v ČR dospěl k tomu, že muslimové nejsou integrovatelní do evropského prostředí. Ani tak kvůli islámu, ale zejména kvůli naprosté kulturní odlišnosti. Řekl mi, že úplně nejlepší by bylo, kdyby byli ve svých původních zemích a tam se postarali, spojeni se svojí kulturou, o prosperitu a vývoj vlastních zemí. Aby byli schopní vlastní inovativností, produkcí obchodně konkurovat ostatním.

Je totiž přesvědčen o tom, že když nebudou pouhými příjemci všeho z venku, zvedne se jejich vlastní sebevědomí a nakonec nebudou mít ani chuť a potřebu válčit.

A ještě jedna myšlenka byla zajímavá: pokládá za důležité vzdělání obyčejných muslimů, a to včetně žen. Kdyby totiž opravdu věděli, co se v koránu opravdu píše, vůbec by nepodléhali tomu otroctví, ve kterém často žijí.

I v tomto bodě jsem s ním musel souhlasit naprosto bez výhrad. Opravdu vzdělaní lidé, kteří jsou obeznámeni se souvislostmi a i dějinnými odkazy, mají mnohem menší tendenci k radikalizaci. Jde o druh vzdělání, které naučí člověka hledat prameny, srovnávat. Hm, nepřipomíná vám to zrovna tak aktuální případ Ester Ledecké (domácí vzdělávání) a tristní stav našeho školství?

A ještě poslední doušek: říkal, že představitelé EU, se kterými se potkal, jsou tak nějak jednodušší… Kdo by to byl řekl, že…?

Takže, Hateme, děkuji za příjemně strávené chvíle u kávy…

Ivan Šrámek,
člen Republikového výboru Svobodných

Články vyjadřují pouze osobní názor autorů a nejsou oficiálním stanoviskem Svobodných, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31