Soud: Romka Balogová neprokázala diskriminaci

Soud: Romka Balogová neprokázala diskriminaci

Za velkého zájmu sdělovacích prostředků se dnes konalo v Litoměřicích první stání s realitní makléřkou, která čelí žalobě od Romky na „odškodné“ 100 tis. Kč. Realitní kancelář, působící v severních Čechách, byla v dubnu 2013 terčem hrané provokace ze strany Romky, která ve spolupráci s úřadem ombudsmana testovala ochotu RK  pronajmout jí byt. Nastrčená Romka realitku zažalovala – chce nahradit „újmu“. (více o celé kauze v závěru zprávy)

Právní zástupce p. Noskové Mgr. Pecák dnes před soudem mj. zdůraznil, že p. Nosková nikoho nediskriminovala, že naopak přímo žalobkyně přiznává, že ona sama přistoupila k provokaci s úmyslem „testovat“. „Žalobkyně šla do provokace s tím, že diskriminaci očekávala a vzhledem k požadované částce ve výši sto tisíc korun se bohužel domníváme, že to je ta hlavní motivace k provokaci, nikoliv stíhat nežádoucí jednání – které je ale nejdříve potřeba uměle vyprovokovat,“ uvedl mj. Mgr. Pecák a upozornil také na to, že v tomto případě šlo o nezákonný „situační testing“, a to hned z několika právních důvodů: „Bez ohledu na pojmenování – situační testing, provokace, nebo kontrola dodržování zákona – je to povoleno pouze v jediném případě. Použití agenta podle § 158e zákona č. 141/1961 Sb., trestní řád. Český právní řád jiné povolení k provokaci nezná, a pokud se ať už žalovaná nebo Poradna s ombudsmanem dopouští provokací nebo o nich dokonce uzavírají smlouvy, potom jde o nezákonné jednání a žádné důsledky z toho by neměly postihnout třetí osoby, tedy ani žalovanou p. Noskovou.“

Žalobkyně Balogová se soudu osobně nezúčastnila a vyslala na něj jen svého právního zástupce Mgr. Strupka. Ten soudu předložil CD se záznamem telefonního hovoru z 3. dubna 2013, který následně soudce pustil. Vyplynulo z něj, že rozhovor s p. Balogovou nevedla žalovaná p. Nosková, ale nějaký muž, který se p. Balogové omlouval, že majitel bytu si po několika špatných zkušenostech nepřeje pronajmout byt Romům. Rozhovor končil prohlášením p. Balogové „Nic se neděje“. (záznam celého telefonátu si můžete poslechnout v tomto článku)

Protože p. Balogová v žalobě tvrdila, že výběr realitní kanceláře pro „situační testing“ provedla na základě inzerátu na internetu, požadoval soud předložení také onoho inzerátu. Právník p. Balogové předložil několik papírů, na kterých byly inzeráty na pronájem bytů pod hlavičkou realitní kanceláře p. Noskové, stažené z internetu. Při bližším zkoumání se zjistilo, že jsou to inzeráty z července 2013, ale předmětný inzerát mezi nimi nebyl.

Soudce nakonec konstatoval, že žalobkyně svá tvrzení dostatečně neprokázala a protože její právní zástupce navrhuje její výslech, odročil další jednání na 10. srpna.

Průběh dnešního soudu přivítal europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach, který se makléřky Noskové už dříve osobně zastal. Podle něj ombudsmanka Šabatová hrubě překračuje svoje pravomoce. „Má především chránit občany před zlovůlí úřadů. Nikde v zákoně jsem nenašel, že by měla hledat provokatéry a ničit život slušným lidem, kteří poctivě podnikají a sami živí své rodiny. Vytvářet agenty provokatéry – to je estébácká praktika. Paní Šabatová by se měla stydět, a ne se nazývat ochráncem práv. Jen zasévá do společnosti strach,“ řekl už dříve ke kauze P. Mach.

Na pomoc realitní makléřce proto také už v březnu t.r. založil transparentní účet č. 2000766566/2010 u Fio banky, kam jako první hned přispěl částkou 13 tisíc korun a prosí každého, kdo může přispět libovolně malou částkou, ať se přidá. K dnešnímu dni je na účtu téměř 69 tis. Kč. Cílem je vybrat peníze pouze na případnou pokutu – p. Nosková sama oznámila, že právníka si určitě zaplatí ze svého. Pokud by soud vyhrála a pokutu nemusela platit, budou vybrané peníze použity na pomoc někomu jinému s podobným problémem.

P. Mach se osobně bohužel středečního soudu v Litoměřicích nemohl zúčastnit, protože musel být v Bruselu na jednání Evropského parlamentu, a tak paní Noskové držel palce aspoň na dálku: „Pevně doufám, že zvítězí zdravý rozum a paní makléřka Eliška Nosková nebude odsouzena k tomu, aby platila výpalné romské aktivistce. Pro případ, že bude nespravedlivě odsouzena, shromažďujeme příspěvky na její podporu."

V Litoměřicích ho zastoupil místopředseda Svobodných Radim Smetka a tisková mluvčí Kateřina Kašparová.

 

Litoměřice 24. června 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí europoslance P. Macha
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384
 

VÍCE O CELÉ KAUZE ZDE:

„Testovací“ telefonáty proběhly v dubnu 2013. Pak majitelce RK přišla výzva od najaté telefonující Romky k úhradě 100 tisíc Kč za údajnou „újmu“, kterou měla utrpět tím, že jí odmítli pronajmout byt (který ani pronajmout nechtěla – šlo jen o „test“). Až tři měsíce poté se p. Nosková dozvěděla, že vůbec šlo o provokaci, a nikoliv reálnou situaci. Viz např. zde.

Ombudsmanka celou kauzu poprvé zveřejnila až ve Zprávě o činnosti za 4. čtvrtletí 2014  pro Poslaneckou sněmovnu (viz str. 10 bod B.3.2 Nezprostředkování nájemního bydlení Romům).

P. Nosková už dříve zdůraznila, že jako realitní kancelář musí respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy. „Je to realita, že většina lidí nechce Romům pronajímat byty, protože už mají špatné zkušenosti – zničené byty, ukradené a rozprodané vybavení bytů ad.,“ řekla médiím Eliška Nosková.

Podle P. Macha řízenou provokací došlo k útoku na základní lidské právo – právo na majetek. „Prý už nemáme právo si vybrat, koho ubytujeme ve svém bytě. Paní Šabatová nám rozhodně nemá co diktovat! Chci, aby se tato kauza stala příkladem, že se už nenecháme vydírat!“ prohlásil Mach. 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31