Šoška: Ústavně chránit manželství, nebo přijmout stejnopohlavní manželství?

Šoška: Ústavně chránit manželství, nebo přijmout stejnopohlavní manželství?

Věřím, že ano. Existuje řada rozdílů mezi současnou úpravou ve formě registrovaného partnerství a manželstvím, jak jej zákon upravuje nyní. Ty nejpalčivější jsem popsal ve své článku pro Liberální institut: http://libinst.cz/snatky-homosexualu-vztah-k-detem-pravni-nerovnost-a-symbolicka-rovina-hovori-pro/. Tyto rozdíly zapříčiňují praktické problémy v životě homosexuálních párů. Právní úprava by tedy pomohla řadě lidí, ale naopak by neublížila vůbec nikomu.

Podstatou manželství, jakožto symbolu, je láska mezi dvěma lidmi. Ničení tradičních hodnot? Manželství ničí rozvody a nevěra, nikoli homosexuální páry. Samotný svazek se v historii také vyvíjel. Dříve nebyla představitelná svatba mezi lidmi z jiných společenských vrstev nebo lidmi jiného vyznání a ras. Dnes jsme o pěknou řadu kroků jinde. Lidé tehdy také nejspíše argumentovali stejnými tradičními hodnotami. Copak se zvyšuje v kterémkoli státě rozvodovost v důsledku přijetí právní úpravy umožňující stejnopohlavní sňatky?

Současně se zákonem o manželství pro všechny se bude projednávat také ústavní zákon na ochranu manželství jako svazku muže a ženy. O obou předlohách v prvním čtení rozhodne Poslanecká sněmovna už tuto středu. Ústavní zákon ale požaduje ústavní většinu, tedy 120 poslanců, oproti tomu novela občanského zákoníku, která umožní stejnopohlavní manželství je přijata prostou většinou, tedy nadpoloviční většinou hlasů přítomných.

Věřím, že poslanci dají návrhu stejnopohlavních svateb zelenou. Česká republika bude zase blíže západnímu světu. Budeme první postkomunistickou zemí, která ukáže vlídnou tvář i menšině v řadách svých občanů.

Marek Šoška,
místopředseda Svobodných v Jihomoravském kraji

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31