Reakce vedení Svobodných na dění ve Francii

Reakce vedení Svobodných na dění ve Francii

Petr Mach, předseda Svobodných a europoslanec:

Odsuzuji útok na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, při kterém útočníci zavraždili 12 lidí. Terorismus nemá ve svobodné společnosti místo. V demokratické společnosti není prosazování čehokoliv – ani náboženského fundamentalismu – násilím přípustné. Je mi hluboce líto zmařených lidských životů i pozůstalých a věřím, že zločin bude ve Francii potrestán. Chci model společnosti založený na svobodě a odpovědnosti. Vyvarujme se chyb, které v některých západních státech vedly k rozmachu fanatismu.

Karel Zvára, místopředseda Svobodných:

Útok v Paříži je bezesporu tragédií. Považuji tuto událost za teroristický čin, neboť principem terorismu je politicky motivované vyvolávání strachu.

Myslím si, že by bylo nejlepší, kdyby teroristy, kteří mají ten ohavný útok na svědomí, dopadli příslušníci vyznávající stejnou víru. Prokázali by tím, že nejsou všichni stejní, a že zlo pochází vždy od jednotlivců, kteří jej naplňují.

Podle aktuálních zpráv byl útočících teroristů výrazně menší počet, než kolik je mrtvých a zraněných, což svědčí buď o velmi dobrém vybavení a vycvičení útočníků nebo o absenci zbraní pro sebeobranu mezi pracovníky redakce Charlie Hebdo.

Myslím si, že terorismu, od zastrašování před školou po hromadné útoky, jakým byl ten dnešní, se musí postavit celá společnost. Ochotou a schopností bránit sebe i druhé.

Mrtvým již nikdo život nevrátí. Ukažme tedy svoji odhodlanost postavit se zlu, které násilí (kromě obrany) představuje. Ať už jej páchá kdokoliv a z jakýchkoliv důvodů.

Uvítal bych, kdyby se se od takových činů jasně distancovali vlivní představitelé příslušných, v tomto případě zřejmě muslimských, organizací. Jinak se může stát, že jejich mlčení bude velká část společnosti oprávněně vnímat jako podporu takovým hrozným činům.

Tomáš Pajonk, místopředseda Svobodných: Teror za obrázky. Co bude dál?

V Praze dne 7. ledna 2015

 

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
telefon: 736 530 384
www.svobodni.cz
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31