Pokorný: Výtěžek z pokut nesmí jít obcím

Pokorný: Výtěžek z pokut nesmí jít obcím

Pravděpodobně každý se setkal se situací, kdy obecní policie měřila rychlost na rovném bezpečném úseku. Pokud budeme předpokládat, že účel pokuty má být hlavně preventivní a že má zabránit zbytečným nehodám, nedává mi tento přístup smysl.

Očekával bych, že se bude policie soustředit na nebezpečná nepřehledná místa, kde se často stávají vážné dopravní nehody. Problém je v tom, že mnohé obce využívají tento příjem do své pokladny jako prvoplánové navýšení rozpočtu. A nutno dodat, že tato položka nemusí být vůbec malá. Například v Brně počítáme letos s příjmem ze sankčních plateb ve výši 56 756 000 Kč. Obecní policie by ale měla pracovat za úplně jiným účelem, a to zajistit bezpečnost a pořádek v ulicích. Jejím primárním smyslem není pokutování špatně zaparkovaných aut a hlídání rychlosti na bezpečných úsecích, jak tomu bývá dnes.

Už tři roky zpátky se nechal ministr dopravy Dan Ťok slyšet, že pochybuje, jestli vůbec obecní policie má mít pravomoc rychlou jízdu měřit. Sám měl v plánu na toto téma otevřít diskuzi, ale bohužel se tak nakonec nestalo a celá debata opět utichla. Právě změna přístupu městské policie v Brně byla i jedna z mých předvolebních priorit a věcí, na které bych se rád jako zastupitel zaměřil. Osobně si myslím, že by situaci nejlépe vyřešilo přenesení celého zisku z pokut z obce na stát. Tím by obcím odpadla motivace nesmyslně stavět podél cest radary a vybízet k výběru pokut za neškodné prohřešky. Policie by se mohla začít věnovat důležitým věcem a přestat řešit financování obcí. Ať tak či tak, snad se podaří tuto debatu otevřít a do budoucna najít dostatečnou politickou vůli ke změně. Prospělo by to nám všem.

 

David Pokorný,

zastupitel města Brna, člen Republikového výboru Svobodných

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Alois Sečkár

Alois Sečkár

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31