Petr Mach s kolegy z EFDD opět navrhuje ušetřit v evropském rozpočtu

Petr Mach s kolegy z EFDD opět navrhuje ušetřit v evropském rozpočtu

Tak jako v loňském roce navrhují poslanci politické skupiny Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) snížení unijního rozpočtu. Poslanci italského Hnutí pěti hvězd a britského UKIPu podali ve výboru na 150 pozměňovacích návrhů, které všechny snižovaly různé kapitoly rozpočtu Evropské unie. Eurohujeři ve výboru všechny pozměňovací návrhy zamítli.

Proto podávají poslanci EFDD 46 z nich znovu, tentokrát na plénu Evropského parlamentu. Pozměňovací návrhy k rozpočtu smí podat skupina minimálně čtyřiceti poslanců a právě Petr Mach ze Strany svobodných občanů je jedním ze spolupředkladatelů těchto pozměňovacích návrhů.

Nejde o žádná dramatická čísla, spíše o naprosté minimum, které by mohli podpořit i spořivější poslanci z velké eurokoalice. Poslanci EFDD navrhují snížení rozpočtu o 0,61 %, tj. necelou jednu miliardu eur z rozpočtu, který má letos navrženo téměř 155 miliard výdajů.

Co konkrétně poslanci EFDD navrhují, se lze podrobně dozvědět tady. Navrhujeme například zcela zrušit rozpočtovou kapitolu na propagandu výhod eura, na dotování evropských politických stran a jejich nadací nebo na Dům evropské historie. Navrhujeme omezení výdajů na europarlamentní televizi, renovaci unijních budov, platy a náhrady zaměstnanců a poslanců nebo na diplomatický sbor Evropské unie.

Jak o našich návrzích, tak i o celém rozpočtu se bude rozhodovat příští středu na plenárním zasedání ve Štrasburku.

 

Martin Pánek

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31