O nové Evropě se rozhodne v Brně

O nové Evropě se rozhodne v Brně

Zraky Evropské unie se dnes upnou na Brno. Ústavní soud totiž projedná stížnost na Lisabonskou smlouvu. Desítky demonstrantů, strážníci i policisté v pohotovosti, televizní štáby z celé Evropy. Brno má dnes svůj velký den. Ústavní soud bude od desáté hodiny dopoledne projednávat stížnost na Lisabonskou smlouvu. Její hlavní odpůrce, český prezident Václav Klaus, však do Brna podle všeho nepřijede.

Ústavní soud je připraven na velký zájem médií, ale i obyčejných lidí, kteří budou chtít jednání sledovat přímo v sále. „Místa jim ale rezervovat nemůžeme. Ti, kteří chtějí projednávání sledovat, musí přijít do vestibulu soudu alespoň hodinu před začátkem jednání,“ zdůraznil generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Tam dostanou podle pořadí, v jakém přijdou, třiašedesát vstupenek. Přesně tolik míst je pro ně určeno v jednacím sále. Lidé, na které se nedostane, mohou jednání sledovat v přímém přenosu televize. Rušno bude dnes nejen v budově Ústavního soudu, ale hlavně před ní. Od osmé hodiny ráno totiž chystají své protesty odpůrci smlouvy. Pod záštitou občanské iniciativy DOST vyšlou do ulic v okolí soudu takzvané Hlídky svobody. „Přijedou kolegové z celé republiky, odhaduji asi tak stovka lidí,“ uvedl předseda jihomoravské organizace spolupořadatelské Strany svobodných občanů Pavel Krajsa.

Euroskeptici zdůrazňují, že chtějí protestovat klidně. „Samozřejmě že dodržíme všechny zákony. Hranici sto metrů od soudu, za níž už nelze demonstrovat, respektujeme,“ slíbil Krajsa. Podle něj se nečekají ani plamenné projevy. „Nebudeme mít zesilovací techniku. Ale je pravděpodobné, že předseda strany Petr Mach nějakou řeč ke shromáždění přednese,“ řekl Krajsa.

Přestože organizátoři slibují poklidný protest, policisté i strážníci jsou v pohotovosti. „Standardně posílíme hlídky. Nechceme ale dělat rozruch, takže kordon těžkooděnců v ulicích nepotkáte. Případné problémy budeme řešit operativně,“ uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Procházková. V budově soudu se žádná mimořádná opatření nechystají. „Neočekáváme tady totiž žádné problémy,“ uvedl Langášek. Na rozdíl od svých příznivců z řad euroskeptiků prezident Václav Klaus do Brna nepřijede. „U Ústavního soudu jej bude zastupovat právní zástupce Aleš Kejchal,“ upozornil mluvčí Hradu Petr Macinka. Přitom právě Klaus je pro schválení smlouvy klíčovým hráčem. „I když soud stížnost na smlouvu pravděpodobně zamítne, má vše v rukou prezident. Ten ji musí podepsat,“ upozornil politolog Stanislav Bastl.

***

Lisabonská smlouva Smlouva zavádí institut předsedy Evropské rady, jenž bude mít pravomoci prezidenta. Chce zřídit i post evropského ministra zahraničí. Ke schvalování usnesení by nově stačil souhlas 55 procent členských států, které budou představovat 65 procent obyvatel EU. Tím se výrazně posílí role velkých států.


(zdroj: Brněnský deník | 27.10.2009 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: PETR JEŘÁBEK)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31