Konference EFDD o uprchlících

Konference EFDD o uprchlících

V pátek 13. listopadu proběhla v Praze další ze série mezinárodních konferencí pořádané frakcí Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD v Evropském parlamentu) na téma migrace a uprchlická krize. Přednášeli: Petr Mach (EFDD), europoslanec a předseda Svobodných, autor knihy „Jak vystoupit z EU“; Jiří Weigl, ředitel Institutu V. Klause, ekonom, arabista a autor knihy „Bez iluzí o světě kolem nás“; Chandran Kukathas, vedoucí katedry politických teorií na London School of Economics a autor knihy „Liberální souostroví: teorie rozmanitosti a svobody“. Zastává liberální politiku otevřených hranic.

Jako první vystoupil Petr Mach

Stát přirovnal k právnické osobě a občany k akcionářům „svého druhu“. Mj. řekl: „Společenství vlastníků domu se také rozhodne zamykat hlavní vchod, když tam začnou chodit cizí vandalové a ničit zařízení domu. Vidím v tom určitou analogii – máme právo pustit kohokoliv do naší země, ale nemáme povinnost sem pustit úplně každého. A především očekávám od cizinců, že budou dodržovat naše zákony, a to jak ty psané, tak i ty nepsané."

Dále upozornil, že je velmi obohacující, když lidé navštěvují jiné země, ale je i přirozené, když chce někdo žít jinde. „I mnoho lidí přichází do cizích zemí za prací, a na tom vydělávají všechny strany.“

Zdůraznil, že bychom měli podpořit další spojence, především Izrael, a kritizoval, že chce EU „nálepkovat“ výrobky pocházející z židovských osad. „Pro mě jsou Izrael naši spojenci a považuji za velkou chybu, když se EU primárně staví na jednu stranu sporu, a to za Palestinu,“ prohlásil Mach.

Chandran Kukathas je zastáncem otevřené migrace

I když dle svých slov uznává české úsloví „Důvěřuj, ale prověřuj“. Podle něj dokáže být migrace i pozitivní – a jako živou příklad označil sám sebe, protože se narodil v Malajsii, vyrostl v Austrálii a dnes žije v Londýně.

Dále vyjádřil údiv nad výroky mnoha politiků, že „multikulturní projekt selhal“ a upozornil na to, že právě v Austrálii je „fungující multikulturní společnost.“

Jiří Weigl: „Multikulturalismus nefunguje“

Upozornil, že „kdybychom se sešli před rokem v pátek večer a teoretizovali o migraci, bylo by to velmi bizarní trávení volného času. Že je vás tu tolik, je jasné, že je to zásadní téma. Jeví se to jako největší hrozba, která se na evropský kontinent valí od II. světové války.“

Zmínil pak dva iracionální přístupy. Jednak, jak nám aktivisté říkají, že „je to otázka lásky k bližnímu a soucitu, solidarity, že je naší všelidskou povinností přijmout každého, kdo do Evropy zamíří. Takhle se ale politika nedělá a nikdy nedělala. Druhým iracionálním přístupem je pak islamofobie a boj proti islámu. Islám existuje 14 století, má 2,5 miliardy vyznavačů. Nechme je, ať si vyznávají víru u sebe doma, ale u nás ať dodržují naše tradice. To je ale problém hlavně náš!“ zdůraznil J. Weigl.

Současná krize je podle něj jiný fenomén než běžná migrace, která je přirozeným jevem a vždy existovala: „Masová migrace má zcela odlišnou povahu a neplatí pro něj přístupy, které uplatňujeme vůči běžně migrujícím jedincům.“ Varoval, že pokud jsou na cestě miliony lidí, celé národy, tak už nejde o jednotlivé příběhy trpících a prchajících před válkou, a hrozí, že tato masa zcela změní současnou podobu toho, jak se v Evropě žije dnes.

„Evropa se k té vlně snaží přistupovat z pohledu azylové politiky. My ale nejsme schopni poskytnout útočiště celým národům v tísni. Příčina leží v Evropě, v evropské politice a strukturách, v evropském sociálním státě, který funguje jako magnet. Tento ostrý střet jde napříč Evropou, ale překresluje tradiční pravolevé rozdělení, na jaké jsme zvyklí,“ řekl dále J. Weigl.

„Multikulturalismus nefunguje. Mohou vedle sebe žít různé etnické a náboženské skupiny, pokud počty nepřekročí kritickou hranici. Příklady emigrací do USA i po Evropě nejsou vhodné příklady. Dříve či později ta sněhová koule musí být zastavena, jinak Evropu zničí,“ zakončil svůj proslov dr. Weigl.

Do diskuse se přihlásil mj. prezident Liberlandu Vít Jedlička

Přednášejícím položil otázku, co si myslí o imigrační politice Liberlandu, která spočívá v tom, brát jen někoho. „Proč vlastně na tohle státy v Evropě rezignovaly? Také si myslíte, že je to diskriminace?“ zeptal se Jedlička hlavních hostů konference.

Jiří Weigl mu nejprve odpověděl nadsázkou: „Udělali jste chybu – když kolem vás chodí zástupy imigrantů. Kdybyste všem dali občanství, měli byste víc občanů než Chorvatsko, a nikdo by si na vás netroufl.“ Následně dodal „Nechal bych lidi svobodně vyjadřovat svoje preference, neodsuzuji vás.“

Petr Mach souhlasil s J. Weiglem a dodal: „Dejte občanství tomu, kdo si přinese zbraň a bude ochotný Liberland hájit. Jste v unikátní situaci, kdy si vlastně sami budujete národ.“

Následně znovu upozornil na svůj už dříve několikrát vyřčený názor, že inspiraci vidí v Austrálii, která zřídí tábor pro uprchlíky jinde než v samotné Austrálii, a především nikomu nenabízí občanství: „Tím eliminuje, že by někdo cestoval do Austrálie za sociálními dávkami. Kdyby německo po domluvě s Tureckem zřídilo takový tábor v Turecku, nebude docházet k utonutím apod.. V tom vidím obrovskou inspiraci pro Evropu.“

Foto: Pavla Králová a Kateřina Kašparová

 


Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31