IDNES.CZ: Kupte si Unií zakázané žárovky do zásoby, radil Klaus při křtu knihy

IDNES.CZ: Kupte si Unií zakázané žárovky do zásoby, radil Klaus při křtu knihy

Václav Klaus kritizuje bruselský zákaz prodeje stowattových žárovek. Je to manipulace se svobodnými občany, posteskl si prezident při představení své nové knihy o globálním oteplování. Nepřímo poradil občanům, aby si nakoupili staré poctivé žárovky do zásoby. Od 1. září je totiž Brusel zakázal.

„Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu před 1. zářím skoupil na zbytek svého, určitě už ne dlouhého, života dostatečnou zásobu žárovek, abych používal staré dobré edisonovské žárovky a nenaskakoval na tu modernu, která dnes kolem nás vzniká,“ řekl Klaus při představení své nové knihy Modrá planeta v ohrožení. „Ale protože nenakupuji běžně, nevím, co mám udělat. Asi někoho poprosím, aby to udělal za mne,“ dodal.

Zákaz prodeje žárovek označil za nesmysl. „Že to je hloupost, když vám někdo diktuje, co si máte koupit, kolikrát denně rozsvítit žárovku či nerozsvítit, to je samozřejmé. Jsem fatálním způsobem proti,“ řekl. Brusel s platností od 1. září zakázal prodej klasických stowattových žárovek. Obchodníci budou moci jen rozprodat staré zásoby, kdo si bude chtít pořídit novou žárovku, musí zaplatit až desetkrát více za zářivky, které jsou podle EU energeticky šetrnější.

Tiskové konference k představení knihy využil předseda Svobodných Petr Mach, který prezidentovi předal „ilegální žárovku“ – klasickou stowattovou baňku, kterou hodlají Svobodní symbolicky rozdávat v předvolební kampani. Upozorňují, že unijní zákaz prodeje je direktivní, nedemokratický a neekologický.

„Od 1. září není ilegální, ale je neprodejná,“ opravil Macha prezident, žárovku si ale rád převzal. „Je to další příklad manipulace s námi, svobodnými občany,“ dodal.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31