Důvěra v peníze není důvěrou v hodnoty

Důvěra v peníze není důvěrou v hodnoty

Představme si svět bez peněz. Je to sice utopie, ale samotná úvaha zase tak moc scestná není. Odkryje nám totiž mechanizmus toho, co potřebujeme a toho, co je zbytné.

Uživí se v systému bez peněz lékaři? Řemeslníci? Zemědělci? Podle mě ano. Na druhé straně uživí takový systém státní zaměstnance? Bankovní úředníky? Neuživí. Není za nimi totiž žádná hodnota. V takovém systému jsou úplně bezcenní, nic neprodukují.

Vše je i o důvěře. Jak důvěřujete lékaři, že vás vyléčí? Jak důvěřujete truhláři, že vyrobí stůl? A jak zemědělci, že vypěstuje brambory? Důvěřujete.

Na druhou stranu, jak důvěřujete státním zaměstnancům? Nebo dokonce bankovním úředníkům, že vám nabízí služby ve vašem zájmu? Pojišťovákům? Ha Ha.

Ono to není na první pohled vidět, ale v naší zemi pracuje spousta lidí v oborech, kterým lidé podvědomně nedůvěřují a jejichž práce v našem modelu vlastně nemá žádný smysl a ani význam.

Samotné peníze jsou dnes vlastně komoditou založenou na důvěře, že mají nějakou hodnotu. Fungují však obráceně, než si mnozí myslí. Většina si myslí, že vyjadřují hodnotu. Samotné peníze však hodnotu nemají. Jejich hodnota je dána mírou důvěry těch, kteří něco produkují nebo mají dovednost, kterou ostatní skupiny potřebují.

Druhá skupina by tudíž bez skupiny první vůbec nemohla existovat. Je na nich přisátá. Zato ta první bez druhé by se naopak měla lépe. Je to zajímavé, jelikož se právě v té druhé skupině nachází nejvíce lidí s vysokoškolským vzděláním.

​​​​​​​Takže vyhoďte kravaty! Ty totiž v takovém systému spolehlivě odhalí největší socky.

V takovém systému není hodnotou jeden $, ale jeden grunt.

Tomáš Vochozka

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31