Dopis prezidentu Zemanovi

Dopis prezidentu Zemanovi

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás s naléhavou žádostí: nepodepisujte změnu Smlouvy o fungování EU, která legalizuje zřízení dluhové unie (tzv. trvalý euroval, neboli ESM).

Během předvolební kampaně jste několikrát naznačoval, že máte vůči ESM značné výhrady. Jak jste sám řekl: „Měl bych velmi silné výhrady. (…) ESM je o rozsáhlém transferu prostředků od zemí, které hospodaří jakž takž rozumně, k zemím, které plýtvají.“ Na otázku jestli by se ČR měla připojit k ESM jste odpověděl jasné ne.

Premiér Petr Nečas dodatek podepsal, obě komory parlamentu daly svůj souhlas s ratifikací, bývalý prezident Klaus odmítl smlouvu svým podpisem ratifikovat a nyní je veškerá odpovědnost na Vás.

Tváří v tvář krizi na Kypru, v Řecku a dalších zemích eurozóny vidíme jasně, kam společná měna směřuje a kam budeme směřovat my, pokud se u nás bude jednou platit eurem. Ratifikaci eurovalu za Českou republiku považujeme za hazard. O zavedení eura u nás může rozhodnout EU i bez nás. Nemáme na rozdíl od Velké Británie a Dánska trvalou výjimku z eura. Svým podpisem trvale změníte podmínky fungování eurozóny a připravíte půdu pro to, abychom byli jednou nuceni platit stovky miliard eur za cizí dluhy. Závazky vyplývající z ESM mohou v takovém případě přijít průměrnou českou čtyřčlennou rodinu až na 140 tisíc korun.

Slíbil jste, že budete svůj úřad vykonávat v zájmu všeho lidu. V čím zájmu je podpis ESM? Nehleďte jen na momentální přání předsedy Evropské komise Manuela Barrosa a myslete na to, že za svůj případný podpis ponesete jednoho dne plnou odpovědnost. Prosíme Vás: držte se svého svědomí a změnu pravidel fungování EU nepodepisujte.

S úctou,

Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů

Pavel Kohout, spoluzakladatel společnosti Partners

Štěpán Pírko, předseda představenstva společnosti Colosseum a.s.

Patrik Nacher, autor projektu Bankovnipoplatky.com

Vít Jedlička, předseda Reformy.cz o.s.

K dopisu se můžete připojit formou elektronické petice.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31