Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Dnes konečně přestáváme pracovat na stát!

Dnes konečně přestáváme pracovat na stát!

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach mimo jiné prosazuje nízké daně, vyrovnaný rozpočet, menší přerozdělování státem, méně všemožných regulací a omezení dotací. V europarlamentu se snaží o to, aby Česká republika nemusela přijmout euro. Upozorňuje také na různé euronesmysly.

Pane předsedo, co vlastně znamená Den daňové svobody a proč ho slavíme?

Připomínáme si, kolik peněz nám stát z našich výplat bere, a slavíme, že konečně máme odpracováno na zaplacení daní. Představte si, že by se daně nestrhávaly každý měsíc z výplaty, ale že by se nejprve muselo pár měsíců pracovat jenom na daně a až pak zbytek roku jen na sebe. Daně v naší zemi jsou tak vysoké, že v podstatě do 22. června pracujeme na stát. To znamená, že nám stát na daních bere v podstatě polovinu výdělků. Je to vlastně jako kdybychom každý den celé dopoledne pracovali na zaplacení daní a až odpoledne na sebe.

Slavíme ho v druhé polovině června, kdy byste viděl optimální datum vy?

V Liberlandu budou slavit daňovou svobodu hned 1. ledna (smích). Tam mají být daně dobrovolné. Nejsvobodnější státy jako Švýcarsko slaví 1. května a lidé tam tak mnohem dříve začínají vydělávat na sebe a svoji rodinu. Za První republiky byl Den daňové svobody v únoru! Svobodní navrhují zrušení několika daní, jako je třeba daň z elektřiny, daň z plynu a daň silniční, takže bychom mohli také velmi snadno slavit už v květnu.

Zatím to vypadá, že stát hodlá zdaňovat kdeco a spíše je trend daně zvyšovat. Jak by Česku pomohlo, kdyby stát vybíral méně na daních? Zvládl by pak vůbec zajistit řádný chod, kdyby na to měl méně peněz?

Svobodní chtějí odstranit mnoho zbytečných úřadů a nespravedlivých dotací. Pak by státu stačilo mnohem méně našich peněz a mohl by jednoduše snížit daně. Stát nemá zbytečně obtěžovat občany a rozdělovat peníze jedněch ve prospěch druhých. Má hlavně zajistit pro své občany, aby fungovaly soudy a policie a aby byl stát schopný bránit se ohrožení zvenčí.

Které z daní byste zrušil anebo snížil jako první? Které podle vás nejvíc škodí lidem? Co budou Svobodní prosazovat v parlamentu, pokud se jim tam podaří v příštích volbách dostat?

Zrušme daň z elektřiny, plynu a uhlí, které zatěžují občany, ale do rozpočtu skoro nic nepřinášejí, jen zbytečně platíme úředníky, kteří tuto daň vybírají. Zrušme okamžitě daň silniční. Stát přijde o pár miliard, ale snadno získá chybějící peníze tak, že odstraní nespravedlivé daňové zvýhodnění biopaliv. Zrušme daň z převodu nemovitosti a vykompenzujme to zrušením nespravedlivého odečtu úroků z hypoték od základu daně.

V Evropském parlamentu jste díky otázce na Evropskou komisi nedávno zjistil, že EU zřejmě nebude už prodlužovat minimální hranici DPH, která je nyní 15 %. Co myslíte, že udělá současná česká vláda? Vzhledem k jejím dosavadním krokům pochybuju, že základní sazbu (dnes 21 %) sníží. Co myslíte vy?

Naše vláda to sotva využije, když uvaluje základní sazbu daně v tak vysoké výši (21 %). Ale pro Svobodné, kteří dosud prosazovali jednotnou sazbu 15 %, to znamená, že můžeme propočítat naše návrhy tak, abychom mohli prosazovat jednotnou sazbu třeba 14 % na všechno.

Proč se vlastně data DDS u jednotlivých agentur liší? Můžete nějak srozumitelně vysvětlit, v čem se liší ty výpočty?

Ve skutečnosti každý jednotlivý člověk má svůj osobní den daňové svobody ke slavení trochu jindy. Nejhorší to mají zaměstnanci, kteří mají jen malé možnosti snížit si základ daně. Když se počítá průměr za celou zemi, záleží na tom, jak se co započte. Každopádně podle všech metod výpočtu se u nás slaví den daňové svobody v červnu. Lepší by bylo slavit daňovou svobodu – když už ne v lednu – třeba symbolicky na prvního máje.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31