ÁBELOVSKÝ: Vznikla předvolební koalice proti státnímu bankrotu?

ÁBELOVSKÝ: Vznikla předvolební koalice proti státnímu bankrotu?

Prezident Klaus, premiér úřednické vlády Fischer a Topolánkova ODS se svým ESEM (ESO=Ekonomická skupina odborníků) to je trojice, která se spojila proti koalici za státní bankrot (ČSSD, KSČM, Zelení a KDU-ČSL). TOP 09 stojí sice napravo, oficiálně se ovšem s Topolánkem nesešli.

Pragmatické návrhy ODS a její reálná ekonomická politika ve spolupráci s úřednickou vládou a za podpory Klause jsou zřejmě naší poslední politicky průchodnou nadějí v boji s nadměrným zadlužením. Jsem sice voličem Svobodných, ale nejsem anti-ODS ani anti-TOP 09 fanatikem, protože z mého pohledu je to opravdu menší zlo než levá koalice. Nemůžeme v ekonomice, která je extrémně socialisticky zatížená různými „sociálními výdaji“ věřit tomu, že se dá hned změnit kurz o 180 stupňů.

V současné době je nutné především zabránit nástupu levice a poté je dobré se ptát, zdali by nebylo lepší, jít více směrem liberálních stran typu Svobodných. Takovým velkým uskupením za pragmatický exit z krize se opravdu může stát ODS, která s podporou současné oblíbené vlády a prezidenta může porazit levici v dalších volbách.

Potenciálním voličům neříkám, nevolte Svobodné, já jí volit rozhodně budu, protože je to pro mě strana, která se shoduje s mými ekonomicko-politickými názory. Na druhou stranu mám dojem, že je to strana příliš intelektuální a pravicová na české poměry (na překonání 5%). Má však smysl jí hlas dát, protože tím podpoříme její existenci a budoucí rozvoj.

Jako ekonom musím však upozornit, že státní bankrot v důsledku případné vlády ČSSD v dalším období je spíše riziko budoucí, které vyplyne z neschopnosti splácet dluh, z přílišného zatížení rozpočtu sociálními výdaji a z případného zvýšení daňové sazby, resp. zavedení daňové progrese. Nakonec se může opravdu v důsledku této situace stát, že žádný soukromý subjekt státu nepůjčí. Říct přesně, kdy se to může stát při jak vysokém dluhu a podobně, se téměř nedá. Každý stát je v tomto smyslu unikát. Je nutné přesto hledat paralely u Maďarska, Lotyšska či Řecka. Pro umoření státního dluhu můžu s klidným svědomím i jako ekonom říct, že není řešení v ekonomických politikách levice.
 

Adam Ábelovský je členem Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31