Dvojí metr Kateřiny Šafaříkové, Pavla Svobody a dalších

Dvojí metr Kateřiny Šafaříkové, Pavla Svobody a dalších

Pohled Kateřiny Šafaříkové z Lidových novin nebo pohled Pavla Svobody z KDU-ČSL na euroskeptiky je zjednodušeně takový: Euroskeptici nemají právo v Evropském parlamentu na svůj klub, nemají právo na asistenty, mají mlčet. Naopak budovatelé spojené Evropy mohou mít své kluby, mohou mít své asistenty.

Kateřina Šafaříková a mí asistenti

Paní Šafaříková z Lidových novin se pohoršuje nad tím, že jsem si vybral čtrnáct pomocníků pro vykonávání svého mandátu v Evropském parlamentu. Dělá skandál z toho, že jich mám čtrnáct, zatímco jiní jich mají méně. Částku na asistenty má přitom každý poslanec stejnou a je na každém, jestli chce více práce od každého ze čtyř lidí, nebo méně práce od každého z více lidí. Pro daňové poplatníky je to úplně stejný náklad. Daňový poplatník by ani neušetřil, kdybych se – jak radí moji oponenti – asistentů vzdal. Evropský parlament by tyto peníze utratil na propagandu a další oslavování EU.

Jsem to přitom já, a ne budovatelé spojené Evropy, kdo v Evropském parlamentu navrhuje snižování rozpočtu Evropského parlamentu a rozpočtu EU vůbec. (např. zde)

Paní Šafaříková skandalizuje fakt, že své asistenty a poradce má „neúnavný kritik evropské rozhazovačnosti.“ Takže budovatelé EU mohou, kritici nemohou? Přesně tak to Kateřina Šafaříková myslí, protože jinak by stejný článek mohla napsat o všech ostatních poslancích. Na jejich asistentech ale nic špatného není, protože oni přece budují sjednocenou Evropu.

Je jedině logické, že si své poradce a pomocníky vyberu z řad lidí, které znám, kteří se osvědčili. Není nutné, aby jim kdokoliv záviděl. Já své lidi nijak nepřeplácím, a jsem rád, že mohou pracovat pro mě na naší společné věci.

Pavel Svoboda a parlamentní frakce

Stejný přístup má i europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL. Tomu také vadí kritici. Radoval se z toho, když euroskeptici ztratili jednoho poslance potřebného k tomu, aby mohli mít podle pravidel Evropského parlamentu svůj klub.

„Bude to znamenat prakticky především to, že ta skupina nebude otravovat ty, kteří chtějí konstruktivně budovat sjednocující se Evropu.“ (více zde)

Pavel Svoboda a další budovatelé světlých zítřků tak budou mít větší klid na práci.

Pavel Svoboda k tomu ještě dodal, co je podstatou toho mít a nemít v Evropském parlamentu klub: „Nebudou mít právo vyjadřovat se k návrhům v Evropském parlamentu a nebudou mít nárok na sekretariát a poradce.“

Nepřistoupím na dvojí metr

Paní Šafaříková má dvojí metr. Ona sama – nikým nevolená – může jezdit za peníze daňových poplatníků na výlety novinářů do Bruselu. To problém není, to je v zájmu budování spojené Evropy. Zvolený poslanec, který je kritický vůči budování spojené Evropské unie, asistenty využívat nemůže.

Majitel Lidových novin je náš politický oponent. Vadilo mu, že jsem nepodpořil jeho kandidátku do Evropské komise a že kritizuju zákony a směrnice o biopalivech a evropské dotace, díky kterým získává miliardy korun. Beru to od jeho Lidových novin jako revanš za naše kritické postoje. Nenecháme se ale zviklat!

Za svými spolupracovníky plně stojím a vážím si jejich práce. Byl jsem zvolen do Evropského parlamentu, abych hájil naše euroskeptické postoje, a využiju k tomu prostředky, které mám – díky svým euroskeptickým voličům – stejně jako každý jiný poslanec k dispozici, i když se to našim oponentům nebude líbit.

V Praze dne 18. října 2014

Petr Mach, europoslanec a předseda Svobodných

Článek v LN dne 18.10.2014 ZDE

Reakci Petra Macha otiskly Lidové noviny v mírně zkrácené verzi ve středu 22. října 2014 – viz článek zde
(zkrácený text ve formátu Word zde)

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Nejnovější video

Green Deal povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva, řekla ekonomka Markéta Šichtařová ve vysílání CNN Prima NEWS. Zhruba čtvrtina lidí by se podle ní mohla v důsledku iniciativy propadnout do dopravní nebo energetické chudoby. Proti jejímu tvrzení se však důrazně ohradil Štěpán Křeček, ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Šichtařová je podle něj „známá alarmistka“. Lidé jako ona podle něj na veřejnosti šíří strach a vzbuzují paniku.

 

Green Deal požaduje, aby se státy Evropské unie nejpozději v roce 2050 obešly bez fosilních paliv. To však podle Markéty Šichtařové není reálné. „Minimálně ne na takové životní úrovni, jakou máme dnes,“ podotkla. Iniciativa, jejímž cílem je dosáhnout v Evropě klimatické neutrality, podle ní bude mít obrovské ekonomické dopady. „Povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva. Dnes už se veřejně počítá s tím, že zhruba 25 procent lidí by mohlo propadnout do něčeho, čemu se říká dopravní a energetická chudoba,“ uvedla ekonomka.

Takové zchudnutí by pak dle jejích slov mohlo vést k tomu, že bude unijní rozpočet ochuzen o příjmy a naopak mu vzrostou výdaje, takže bude situace neufinancovatelná. „Teď se hraje o to, jestli tomuto šílenství zabráníme ještě předtím, než se spustí, protože to, co tady dnes máme, je úplný začátek. Anebo jestli se to zastaví teprve až za chodu v důsledku toho, že se to zhroutí vlastní vahou, protože všichni zchudneme,“ řekla Šichtařová ve vysílání CNN Prima NEWS.

S její prognózou však nesouhlasí ekonom Štěpán Křeček. „Paní Šichtařová je známá alarmistka. Její předpovědi jsou podobně přesné jako předpovědi rozbitých hodin. Ty dvakrát denně ukazují správný čas, ale jinak se celou dobu mýlí,“ rýpnul si.

O tom, jakým způsobem bude Česko plnit evropskou klimatickou dohodu, jednala vláda ve středu. Počítá mimo jiné s postupným navyšováním výroby elektřiny a současně deklaruje záměr odklonu od uhlí po roce 2030. Schválit strategii se ministrům ale nepodařilo, a to kvůli četné kritice týkající se především ekonomických dopadů. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS) ale důrazně odmítli, že přijetí dokumentů cokoliv zdraží.

Podle Křečka byla strategie z jednání stažena, protože ještě projde důkladnou analýzou. „Je tady jasný závazek, že se nepřijme nic nad rámec toho, co je naprosto nezbytné a vyplývá z našich závazků v členství EU. Nepřijmeme nic navíc a budeme důsledně dbát na to, aby dopady na českou veřejnost byly minimální,“ deklaroval premiérův ekonomický poradce.

České podobě Green Dealu má dominovat dostavba jaderných elektráren. Postupně se navíc přestávají vyplácet uhelné elektrárny, proto je nutné místo nich najít vhodnou alternativu, zmínil Křeček.

Podle Šichtařové prozatím vláda odložila energetickou koncepci, která má spolu se souvisejícími klimatickými dokumenty tvořit českou podobu Zelené dohody, protože se lekla svých vlastních kroků. „Byla to právě Fialova vláda, která během předsednictví přitlačila ještě více na pilu a ještě více utužila to, co se očekávalo od Green Dealu,“ sdělila. Když začala média psát o tom, že bude česká verze náročná a povede nás do chudoby, vláda se lekla, míní ekonomka: „Je populistická a najednou se jí to nehodilo do portfolia.“

„Trápí mě, že dochází k systematickému strašení od neinformovaných lidí, kteří nečetli celý dokument. Nevědí, co v něm skutečně stojí, a cucají si z prstu naprosté nesmysly, matou tím veřejnost a vyvolávají zbytečně paniku,“ reagoval na slova Šichtařové Křeček.

Soustředění strategie na dobudování jádra prý přinese obrovské zakázky českému průmyslu. Zakázka podle něj sníží emise a zároveň podpoří ekonomiku. „Náš průmysl bude moci růst v moderních technologiích a bude moci zase dosahovat vysoké přidané hodnoty, produkovat zaměstnanost, bude to vzpruhou pro naši ekonomiku,“ prohlásil.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31