Stanovisko Svobodných k volbám v roce 2024

Předsednictvo Svobodných deklaruje, že se v roce 2024 bude soustředit na evropské a senátní volby, které mohou být prostředkem k naplnění cílů a programových priorit Svobodných.

Vzhledem k nesprávnému postupu při zřizování krajů a vymezení jejich kompetencí máme silné pochybnosti o smysluplnosti krajského zřízení v podobě v jakém dnes tyto vyšší územně samosprávné celky (VÚSC) existují.

Krajských voleb se tak v roce 2024 zúčastníme jen tam, kde místní buňky a zastupitelé usoudí, že v tomto volebním klání mohou zabránit nežádoucím efektům pro jejich obce či regiony. Zvážení účelnosti a formy kandidatury v krajských volbách nechává Republikové předsednictvo čistě na jednotlivých krajských předsednictvech.

Svobodní současně vyjadřují vůli podílet se do budoucna na takových změnách územního členění České republiky, které povedou ke snížení byrokracie, posílení a zeefektivnění fungování VÚSC. Podpoříme každou změnu, která sníží počet VÚSC a bude více respektovat hranice historických zemí Čech, Moravy a Slezska oproti současnému stavu.

Stanovisko předsednictva Svobodných