Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

STRACHOTA: Světový unikát: rovné právo volby českého prezidenta

STRACHOTA: Světový unikát: rovné právo volby českého prezidenta

Rovné právo volby českého prezidenta mají jen ti NEJROVNĚJŠÍ. Volba českého prezidenta je nyní světovým unikátem. Ústavy jiných států, např. USA, Francie, Ruska, umožňují kandidovat do prezidentského úřadu všem občanům na základě věkové hranice, trvalého pobytu a „odkroucených období v úřadu“. Naše ústava nyní obdobně stanoví v Čl.56 (1) „Volba  prezidenta  republiky  se koná tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva“,  leč

hned v Čl.56 (5) „Navrhovat kandidáta je oprávněn každý občan České republiky, který dosáhl  věku  18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000  občany  České  republiky  oprávněnými  volit prezidenta republiky. Navrhovat  kandidáta  je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů.“, stanovuje „rovnost“ unikátním způsobem, o kterém se tradičním demokraciím ještě nesnilo.

Já jsem občan, který chce, aby kandidovat mohl každý uchazeč, jenž splní jen ty normálně ROVNÉ ústavní podmínky, tj.  je volitelný do Senátu, a nebyl zvolen prezidentem ČR už dvakrát (Čl.57). Pomocí Wikipedie* a vyhledávače Google jsem shromáždil petice všech 15 méně rovných uchazečů o kandidaturu. Osmnáct už mi bylo, tak už jen shromáždit 750 000 vlastnoručních podpisů s osobními údaji oprávněných voličů a dopravit je na Ministerstvo vnitra. Sbíral jsem podpisy 12.10. u východu z naší volební místnosti v Praze 8. Za 3 hodiny se mi podařilo shromáždit 7 podpisů. Tím jsem se přesvědčil, že sám bez pomoci pachatelů návrh kandidatury nedostatečně rovných uchazečů nezvládnu. Proto jsem připravil 15 návrhů podle zákona a píši všem poslancům a senátorům s prosbou, aby je podali oni. Dle zákona**, který moudře schválili, stačí s ohromnou rezervou, aby se v celém parlamentu k podškrábnutí  návrhu kandidatury pro uchazeče slitovalo 12 senátorů nebo 21 poslanců a všech 15 méně rovných uchazečů bude kandidáty. Pokud to někteří naši volení zástupci udělají, jistě jim 15 podpisů nezabere více než pár minut, kdežto já bych potřeboval ještě více než 33 roků, pokud bych podpisy shromažďoval 8 hodin čistého času denně, 7 dnů v týdnu a bez dovolené/nemoci. 

Jiří Strachota je členem Republikového výboru Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Mgr. Jiří Strachota

Mgr. Jiří Strachota

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31