Šamonil: O Národním plánu obnovy aneb Fialovo dotační peklo za inflační peníze

Šamonil: O Národním plánu obnovy aneb Fialovo dotační peklo za inflační peníze

Že si kabinet Petra Fialy nedělá s rozpočtovou odpovědností Česka nijak těžkou hlavu není žádná novinka. Jen za první čtvrtletí letošního roku se „pravicové“ pětikoaliční vládě podařil nevídaný národohospodářský majstrštyk. Deficit státního rozpočtu v tomto období totiž podle zprávy ministerstva financí dosáhl k poslednímu březnu 2023 hodnoty 166,2 miliardy korun. Po očištění o příjmy z Evropské unie, finančních mechanismů a výdajů za evropské projekty se hodnota deficitu vyšplhala na 156,8 miliardy. A to všechno při plus mínus patnáctiprocentní inflaci. Podotýkám, že se v tomto kontextu jedná o inflaci nominální, nikoliv inflaci reálnou, ta byla ještě mnohem vyšší. Abnormálně vysoká míra inflace by přitom za normálních okolností (tedy za situace, kdy by Česko disponovalo ekonomicky gramotnou a mentálně příčetnou vládou) měla být pro vládní kabinet darem z nebes, stejně jako je pro široké masy běžných obyvatel naopak darem danajským. Vyšší míra inflace má vládě umožnit splácet dluhy, vytvářet rozpočtové přebytky, naplnit jimi státní pokladnu a ozdravit veřejné finance jako takové. To, že se děje pravý opak, není chyba. Je to ekonomický zločin spáchaný na dnešních i budoucích generacích českého národa. A tohoto zločinu se dopustila a dopouští jak Fialova, tak předtím i Babišova vláda.

Snad všichni představitelé obou těchto exekutiv zároveň nesčetněkrát opakovali, že Česká republika je čistým příjemcem unijních peněz a členství v Unii je tedy pro Česko zcela jasně výhodné, že za členství v Evropské unii nemáme alternativu a kdo tvrdí opak, že je populista a nebezpečný extremista. Jakožto nebezpečný extremista a populista dlouhodobě tvrdím, že členství v současné Evropské unii do Česka přináší a ještě přinese hmotnou i morální bídu v takové míře, o jaké se běžnému Čechovi před deseti lety nezdálo ani v těch nejčernějších snech. Typickým příkladem toho, nakolik zářné zítřky nás pod vedením Evropské unie a Fialova rudozeleného kabinetu čekají, je Národní plán obnovy (dále jen NPO).

Podobně jako ostatní unijní a vládní proinflační šílenosti je NPO českým občanům vykreslen víc než dorůžova. Úřad vlády a Ministerstvo průmyslu a obchodu ho Čechům představují jako plán reforem a investic, které Česko hodlá realizovat v rámci využití prostředků Nástroje pro oživení a odolnost EU. Samotný plán je rozčleněn na 6 pilířů, které dále zahrnují 244 milníků a cílů. Cílem projektu se pak podle náměstka průmyslu a obchodu Mariana Piechy rozumí úkoly, k nimž se Česko v rámci plnění NPO zavázalo Evropské komisi. Ten samý Síkelův náměstek v rozhovoru pro Deník N letos v březnu uvedl, že důvodem, proč Česko přistoupilo k NPO je, že řada současných reformních projektů vlády má zpoždění, nestihnou se do stanoveného termínu a řešením této situace by tak mohla být půjčka od Evropské komise ve výši 147 miliard korun v rámci NPO. Pojďme se teď blíže podívat na to, co oněch šest pilířů NPO vlastně obsahuje.

První z nich je zaměřen na oblast digitální transformace. V rámci tohoto pilíře bylo českým občanům a firmám Evropskou komisí přiřknuto necelých 28 miliard korun. Jen pár příkladů na ukázku, jak bude s těmito prostředky naloženo. Například sedm miliard pro digitalizaci veřejné správy bude dále přerozdělovat Rakušanovo ministerstvo vnitra. Účelem těchto dotací bude vyšší míra vnitřní digitalizace úřadů a institucí. Ivan Bartoš stojící v čele samostatného digitalizačního ministerského resortu z toho bude dozajista v sedmém nebi. Prostředky z dotační podskupiny Digitální služby, ekonomika a společnost pak budou směřovat třeba do rozvoje Evropského střediska pro sledování digitálních médií. Dle Evropské Komise se jedná o projekt, který podporuje boj proti dezinformacím a zaměřuje se na mapování a ověřování „faktů“. Dalším cílem je například zahájení činnosti Evropského centra excelence v AI pro „bezpečnější společnost“ nebo doslova internacionalizace začínajících podniků. Dlouhodobý zájem Evropské komise financovat cenzuru, která bude potírat nepohodlné názory a kontrolovat všemožné aspekty života Evropanů je myslím už všeobecně známý. Že by ale měly začínající podniky dostávat eurounijní dotace na větší internacionalizaci je pro mě novinka. A popravdě řečeno je mi vpravdě záhadou, co to vůbec znamená. O prospěšnosti takového kroku si iluze rovněž v nejmenším nedělám.

Na druhý pilíř nesoucí název Fyzická infrastruktura a zelená tranzice vyčlenila Evropská komise Česku více než 85 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na webu NPO k tomuto pilíři doslova píše: Přesun k energeticky efektivnějším dopravním sítím, budování dobíjecích bodů pro elektromobilitu a doprava na alternativní pohon přispívají k plnění zelené agendy. Druhou oblastí pilíře je dekarbonizace, tedy přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Jedná se o využití a akumulace obnovitelných zdrojů energie, přechod z fosilních paliv na bezemisní zdroje, snižování spotřeby energie, zlepšení energetické účinnosti, budování odpadové a recyklační infrastruktury. Řada dekarbonizačních procesů je ekonomicky návratných a ČR také může získat výrazný náskok v budování nové, udržitelné ekonomiky a zvýšit tak svoji konkurenceschopnost na globálním trhu. Poslední oblastí pilíře je příprava České republiky na klimatické změny a ochranu přírody.“ O tom, že je Green deal zlo, šílenství a lež je zbytečné se nějak zvlášť rozepisovat, uvedu proto ke druhému pilíři NPO jen to, že celých 24 miliard má směřovat na rozvoj digitalizace a elektromobility v železniční dopravě. Dalšími cíli jsou pak podpora nákupu elektrických vozidel pro podnikatelské subjekty, obce, kraje, státní správu a jiné organizace, nákup bateriových trolejbusů či dobíjecích stanic pro obytné budovy a soukromé společnosti. Štiplavé otázky, jestli na to všechno zvládneme vyrobit v elektrárnách dostatek energie a za jakou cenu, vzal čert. Centrální plánování a zelený komunismus si Fialova vláda zkrátka rozvracet nenechá.

Třetí pilíř NPO nese název Vzdělávání a trh práce. Evropská komise na něho Česku vyhradila více než 41 miliard korun. Prostředky z tohoto pilíře mají podle Síkelova resortu Česku pomoci reagovat na požadavky trvale udržitelného rozvoje, vytvořit nové vzdělávací programy zaměřené na potřeby státu a posunout Česko v globálním hodnotovém žebříčku. Cíli tohoto pilíře jsou například poskytnutí terciálního vzdělávání navýšením kapacity vysokých škol, v oblasti základního vzdělávání pak jde o poskytnutí podpory znevýhodněným školám, podpoření žáků ohrožených neúspěchem (to jsem si nevymyslel, to je reálný výplod ministerských úředníků spravujících NPO), poskytnutí nových znalostí učitelům pro výuku v heterogenních třídách či odstraňování přetrvávající genderové nerovnosti na trhu práce. Podle mě tedy bude následkem takových opatření daleko spíš totální úpadek inkluzí a gender ideologií už tak zdevastovaného českého školství i trhu práce. A že by Česko potřebovalo víc manuálně zručných řemeslníků než humanitně a terciálně vzdělaných vysokoškoláků Fialovu vládní partu nejspíš rovněž za mák netrápí.

Necelých 11 miliard korun je pak vyčleněno na čtvrtý pilíř – Instituce a regulace a podpora podnikání v reakci na Covid-19. Jedním z cílů pilíře je připravit regionální investory na přechod na zelenou a digitální ekonomiku pomocí školících aktivit a finanční pomocí pro přípravu projektů, které budou muset naplňovat cíle zelené či digitální Evropy. Ze státního rozpočtu (tedy nikoliv z prostředků NPO) bude financována podpora přípravy takových projektů a vytvořen analytický software pro podporu rozhodování. Při sledování činnosti Fialovy vlády mě popravdě řečeno přepadá černá myšlenka. Že totiž lidem jako Jurečka, Rakušan nebo Síkela už při rozhodování o věcech veřejných nepomůže ani svěcená voda, natož nějaký analytický software.

Více než 13 miliard korun spolkne pátý pilíř Výzkum, vývoj a inovace. Z toho bude 5 miliard vyčleněno na podporu výzkumu v oblasti lékařských věd a souvisejících společenskovědních disciplín. Volně přeloženo to může být podpora jakéhokoliv marxistického pseudooboru, o kterém nový ministr školství Bek prohlásí, že souvisí s lékařstvím. Zbývajících víc jak 8 miliard bude využito na ustavení Národní koordinační skupiny pro podporu průmyslového výzkumu, podporu výzkumu a vývoje v oblasti životního prostředí, či zavádění inovací do podnikové praxe. Na dotacích nezávislí podnikatelé živící se poctivou prací zcela jistě puknou radostí.

Téměř 12,5 miliardy pak obsahuje poslední šestý pilíř s názvem Zdraví a odolnost obyvatel. Cílem pilíře má být třeba zlepšení vzdělávání zdravotnických pracovníků nebo realizace národního onkologického programu ČR – NOP 2030.

V první desítce příjemců nejvyššího objemu dotací v rámci NPO se na prvním místě umístila Správa železnic s 6,6 miliardami korun, Ministerstvo vnitra s 2,3 miliardami, Karlova univerzita s dotacemi v hodnotě 1,6 miliardy, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR obdrží 1,3 miliardy, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně 1,1 miliardy, Lesy ČR dostanou přibližně o 100 milionů méně. Institut klinické a experimentální medicíny obdrží z NPO něco málo přes miliardu, Státní pozemkový úřad 826 milionů, statutární město Brno 775 milionů a na 667 milionů se může těšit i Masarykova univerzita. Aby těch čísel nebylo málo, taková obec Doloplazy a město Buštěhrad vydyndaly na Evropské komisi v rámci NPO obojí po rovných čtyřiceti milionech a Velká Hleďsebe dokonce více než 41 milionů. Především u toho posledního příjemce unijních dotací se jedná o vskutku přiléhavý název obce.

Samotná myšlenka dotací je v principu zrůdná. Odrazuje podnikatele od podnikání, zaměstnance od poctivé práce. A NPO není ve skutečnosti ničím jiným než gigantickým dotačním nástrojem Evropské unie, jehož výsledkem bude další pokřivení už tak pokřiveného tržního prostředí v Česku a posílení role unijních institucí na úkor národního státu. Dotace jsou zároveň mechanismem, v němž se bez ohledu na potřeby trhu rozdělují mnohdy vytištěné ničím nekryté peníze na základě rozhodnutí úředníků, kteří o potřebách volného trhu nemají a z principu ani nemohou mít ani ponětí. To samo o sobě vytváří prostor, kde může korupce fungovat jako helvétské hodinky.

Dotace zvýhodní lenochy, kteří umí včas a přesně vyplnit dotační formulář a do horoucích pekel pošlou podnikatele, kteří namísto vyplňování formulářů tvoří hodnoty a zaměstnávají lidi, kteří si třeba sami na podnikání netroufnou. NPO s sebou do Česka kromě destrukce trhu přináší zadlužení a inflaci, protože unijní komisaři neposkytnou Česku 147 miliard na obnovu a rozvoj jen tak z dobroty srdce. Těch 147 miliard budou celá léta splácet čeští daňoví poplatníci. A na přerozdělování všech těch peněz bude pracovat armáda přebytečných státních úředníků žijících jak jinak než opět a zase z daní lidí pracujících v soukromém sektoru. Nic z toho by se ale nemuselo stát. Nic z toho by se nemuselo stát, kdyby Fialova vláda neskákala tak, jak bruselští komunisté pískají. Nic z toho by se nemuselo stát, kdyby česká vláda tvrdě hájila české zájmy v Bruselu, nikoliv bruselské zájmy v Česku.

Od bruselského mopslíka Fialy a ODS se něčeho takového v současném volebním období ovšem dočkáme jen stěží. Nezbývá než v příštích volbách volit lépe.

Volit Svobodné.

Filip Šamonil

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Pozn. autora: Citace uvedené v textu, stejně jako veškeré údaje o NPO pocházejí z veřejně dostupných webových stránek planobnovycr.cz není – li uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Filip Šamonil

Filip Šamonil

Novinky

Nejnovější video

Green Deal povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva, řekla ekonomka Markéta Šichtařová ve vysílání CNN Prima NEWS. Zhruba čtvrtina lidí by se podle ní mohla v důsledku iniciativy propadnout do dopravní nebo energetické chudoby. Proti jejímu tvrzení se však důrazně ohradil Štěpán Křeček, ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Šichtařová je podle něj „známá alarmistka“. Lidé jako ona podle něj na veřejnosti šíří strach a vzbuzují paniku.

 

Green Deal požaduje, aby se státy Evropské unie nejpozději v roce 2050 obešly bez fosilních paliv. To však podle Markéty Šichtařové není reálné. „Minimálně ne na takové životní úrovni, jakou máme dnes,“ podotkla. Iniciativa, jejímž cílem je dosáhnout v Evropě klimatické neutrality, podle ní bude mít obrovské ekonomické dopady. „Povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva. Dnes už se veřejně počítá s tím, že zhruba 25 procent lidí by mohlo propadnout do něčeho, čemu se říká dopravní a energetická chudoba,“ uvedla ekonomka.

Takové zchudnutí by pak dle jejích slov mohlo vést k tomu, že bude unijní rozpočet ochuzen o příjmy a naopak mu vzrostou výdaje, takže bude situace neufinancovatelná. „Teď se hraje o to, jestli tomuto šílenství zabráníme ještě předtím, než se spustí, protože to, co tady dnes máme, je úplný začátek. Anebo jestli se to zastaví teprve až za chodu v důsledku toho, že se to zhroutí vlastní vahou, protože všichni zchudneme,“ řekla Šichtařová ve vysílání CNN Prima NEWS.

S její prognózou však nesouhlasí ekonom Štěpán Křeček. „Paní Šichtařová je známá alarmistka. Její předpovědi jsou podobně přesné jako předpovědi rozbitých hodin. Ty dvakrát denně ukazují správný čas, ale jinak se celou dobu mýlí,“ rýpnul si.

O tom, jakým způsobem bude Česko plnit evropskou klimatickou dohodu, jednala vláda ve středu. Počítá mimo jiné s postupným navyšováním výroby elektřiny a současně deklaruje záměr odklonu od uhlí po roce 2030. Schválit strategii se ministrům ale nepodařilo, a to kvůli četné kritice týkající se především ekonomických dopadů. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS) ale důrazně odmítli, že přijetí dokumentů cokoliv zdraží.

Podle Křečka byla strategie z jednání stažena, protože ještě projde důkladnou analýzou. „Je tady jasný závazek, že se nepřijme nic nad rámec toho, co je naprosto nezbytné a vyplývá z našich závazků v členství EU. Nepřijmeme nic navíc a budeme důsledně dbát na to, aby dopady na českou veřejnost byly minimální,“ deklaroval premiérův ekonomický poradce.

České podobě Green Dealu má dominovat dostavba jaderných elektráren. Postupně se navíc přestávají vyplácet uhelné elektrárny, proto je nutné místo nich najít vhodnou alternativu, zmínil Křeček.

Podle Šichtařové prozatím vláda odložila energetickou koncepci, která má spolu se souvisejícími klimatickými dokumenty tvořit českou podobu Zelené dohody, protože se lekla svých vlastních kroků. „Byla to právě Fialova vláda, která během předsednictví přitlačila ještě více na pilu a ještě více utužila to, co se očekávalo od Green Dealu,“ sdělila. Když začala média psát o tom, že bude česká verze náročná a povede nás do chudoby, vláda se lekla, míní ekonomka: „Je populistická a najednou se jí to nehodilo do portfolia.“

„Trápí mě, že dochází k systematickému strašení od neinformovaných lidí, kteří nečetli celý dokument. Nevědí, co v něm skutečně stojí, a cucají si z prstu naprosté nesmysly, matou tím veřejnost a vyvolávají zbytečně paniku,“ reagoval na slova Šichtařové Křeček.

Soustředění strategie na dobudování jádra prý přinese obrovské zakázky českému průmyslu. Zakázka podle něj sníží emise a zároveň podpoří ekonomiku. „Náš průmysl bude moci růst v moderních technologiích a bude moci zase dosahovat vysoké přidané hodnoty, produkovat zaměstnanost, bude to vzpruhou pro naši ekonomiku,“ prohlásil.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Filip Šamonil

Filip Šamonil

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31