Kubec: Brexit: Impérium vrací úder

Kubec: Brexit: Impérium vrací úder

Brexit se blíží a zatím to vypadá, že letitá vyjednávání byla zbytečná. Nepřeceňujme schopnosti vyjednávačů z Velké Británie, nicméně jednání Evropské unie si nezadá s imperiální politikou. Proč by ze současných eurofederalistů měl radost Leonid Brežněv a proč je od začátku jasné, že se vlastně EU na ničem moc dohodnout nechce?

Vedle neustálého informování ohledně několikaletého vyjednávání smlouvy mezi EU a Velkou Británií k Brexitu, se objevila zpráva, že Británie uzavřela smlouvu se Švýcarskem, kdy si obě země řekli, že po Brexitu spolu budou obchodovat dle stejných pravidel, jako předtím.

Za zmínku pak stojí i to, že již v roce 2016 představitelé Evropského sdružení volného obchodu (EFTA/ESVO) uvedli, že jsou připraveni přijmout Velkou Británii zpět.

Jaký to kontrast k Evropské unii.

 

Impérium bez opozice

Evropská unie se tu chová jako impérium, kterému se odtrhává neposlušná kolonie. EU, která vznikla dohodou svrchovaných států a jim – tedy i Velké Británii – by tedy měla být podřízena, zde ukazuje svoji snahu vytvořit sama ze sebe „nadstát“ – instituci, která je víc, než jednotlivé státy, jednotlivé vlády, parlamenty a voliči.

Snaha o držení jednotné doktríny v institucích EU je pak krásně ilustrována snahou letitého europoslance Jo Leinena o „schvalování vzniku poslaneckého klubu většinou parlamentu“. Jde o tak absurdní návrh, jako kdyby v poslanecké sněmovně musel například vznik klubu ODS být odsouhlasen většinou, takže pokud by si ANO nepřálo, ODS by neměla klub a rovné prostředky oproti ostatním. Jeden vládne všem, jeden jim všem káže. Vláda „jedné strany“.

Takto fungující instituce nikdo nemůže považovat za demokratické.

Snaha o neexistenci jakékoliv opozice je pak vidět v jasné komunikaci, kdy jakýkoliv byť malý úspěch reformních či eurokritických sil v jakékoliv zemi v EU je bráno jako „ohrožení celé Evropské unie“, jako ohrožení všech ostatních států.

 

Impérium trestá s lidskou tváří

Proto se EU staví k Velké Británii jako k tomu, koho je třeba preventivně ztrestat – vychýlení se z oficiálního eurokurzu unifikace a likvidace mezivládní konkurence, z kurzu defacto oligopolizace a kartelizace států na trhu daňové a legislativní konkurence je bráno jako ohrožení všech dalších, kteří se tohoto kartelu účastní.

Ze současného pohledu EU je tak třeba na výstrahu ukázat, jak se zatočí s těmi, kteří nebudou hrát dle našich pravidel.Evropská unie se ve skutečnosti nikdy nechtěla dohodnout – což bylo nepřímo řečeno už ve chvíli, kdy byl za EU jmenován jako vyjednavatel Brexitu Guy Verhofstadtzakládající člen Spinelliho skupiny, jejíž cílem je federalizace Evropské unie. Absurdní.

 

Doktrína omezené suverenity

Nicméně, tento přístup není ničím neobvyklým a novým. „Odvracení se“ od eurofederalistických tendencí je bráno jako věc nikoliv dané konkrétní země, ale jako problém všech zainteresovaných.

V minulosti jsme to v Evropě již viděli jako takzvanou „Brežněvovu doktrínu“, která stála například i za vojenskou

Brežněvovi by se doktrína sdílené eurosuverenity líbila intervencí v Československu v roce 1968.

Pevně věřím, že kdybychom vynechali Unijní a státní instituce z Brexitových jednání a řídili se pouze názory a chováním konkrétních občanů a firem, bylo by dojednání odchodu Británie z EU mnohem jednodušší a rychlejší.

Lidé spolu chtějí spolupracovat a firmy obchodovat. Pokud máte kolem sebe známé, kteří jsou původně z Británie a nyní žijí v Česku (já mám), absolutně nechápete, proč by tito lidé najednou měli začít žádat o víza a bát se o svoji budoucnost v Unii. Pokud kupujete a používáte britské výrobky, nejspíš nenajdete důvod, proč by se na jejich dostupnosti a cestě na náš trh mělo něco změnit.

Unie totiž nejedná v zájmu „občanů-voličů“, ale v zájmu vlastním. Unie se transformovala do vlastní kasty byrokratů a politiků opojených mocí a snící o velkém evropském státě, který z nich udělá hvězdy světové politiky. Ostatně, kolik belgických premiérů byste znali, nebýt EU?

 

Verhofstadt jako Putin

Pro takovéto politiky je pak ohrožení síly unijních institucí a případná demokratická kontrola to nejhorší, co by se mohlo stát. Kontrola svazuje moc – moc, kterou si nyní prakticky nekontrolovaní vládci Unie užívají co hrdlo ráčí. Nechtějí o to přijít.

V tomto pak není rozdíl mezi představiteli Unie a například autoritativním Vladimirem Putinem. Když se tedy znelíbíte Impériu, čekejte jeho drtivý úder.

zdroj

Lukáš Kubec

člen Svobodných

 

 

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Alois Sečkár

Alois Sečkár

Novinky

Nejnovější video

Green Deal povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva, řekla ekonomka Markéta Šichtařová ve vysílání CNN Prima NEWS. Zhruba čtvrtina lidí by se podle ní mohla v důsledku iniciativy propadnout do dopravní nebo energetické chudoby. Proti jejímu tvrzení se však důrazně ohradil Štěpán Křeček, ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Šichtařová je podle něj „známá alarmistka“. Lidé jako ona podle něj na veřejnosti šíří strach a vzbuzují paniku.

 

Green Deal požaduje, aby se státy Evropské unie nejpozději v roce 2050 obešly bez fosilních paliv. To však podle Markéty Šichtařové není reálné. „Minimálně ne na takové životní úrovni, jakou máme dnes,“ podotkla. Iniciativa, jejímž cílem je dosáhnout v Evropě klimatické neutrality, podle ní bude mít obrovské ekonomické dopady. „Povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva. Dnes už se veřejně počítá s tím, že zhruba 25 procent lidí by mohlo propadnout do něčeho, čemu se říká dopravní a energetická chudoba,“ uvedla ekonomka.

Takové zchudnutí by pak dle jejích slov mohlo vést k tomu, že bude unijní rozpočet ochuzen o příjmy a naopak mu vzrostou výdaje, takže bude situace neufinancovatelná. „Teď se hraje o to, jestli tomuto šílenství zabráníme ještě předtím, než se spustí, protože to, co tady dnes máme, je úplný začátek. Anebo jestli se to zastaví teprve až za chodu v důsledku toho, že se to zhroutí vlastní vahou, protože všichni zchudneme,“ řekla Šichtařová ve vysílání CNN Prima NEWS.

S její prognózou však nesouhlasí ekonom Štěpán Křeček. „Paní Šichtařová je známá alarmistka. Její předpovědi jsou podobně přesné jako předpovědi rozbitých hodin. Ty dvakrát denně ukazují správný čas, ale jinak se celou dobu mýlí,“ rýpnul si.

O tom, jakým způsobem bude Česko plnit evropskou klimatickou dohodu, jednala vláda ve středu. Počítá mimo jiné s postupným navyšováním výroby elektřiny a současně deklaruje záměr odklonu od uhlí po roce 2030. Schválit strategii se ministrům ale nepodařilo, a to kvůli četné kritice týkající se především ekonomických dopadů. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS) ale důrazně odmítli, že přijetí dokumentů cokoliv zdraží.

Podle Křečka byla strategie z jednání stažena, protože ještě projde důkladnou analýzou. „Je tady jasný závazek, že se nepřijme nic nad rámec toho, co je naprosto nezbytné a vyplývá z našich závazků v členství EU. Nepřijmeme nic navíc a budeme důsledně dbát na to, aby dopady na českou veřejnost byly minimální,“ deklaroval premiérův ekonomický poradce.

České podobě Green Dealu má dominovat dostavba jaderných elektráren. Postupně se navíc přestávají vyplácet uhelné elektrárny, proto je nutné místo nich najít vhodnou alternativu, zmínil Křeček.

Podle Šichtařové prozatím vláda odložila energetickou koncepci, která má spolu se souvisejícími klimatickými dokumenty tvořit českou podobu Zelené dohody, protože se lekla svých vlastních kroků. „Byla to právě Fialova vláda, která během předsednictví přitlačila ještě více na pilu a ještě více utužila to, co se očekávalo od Green Dealu,“ sdělila. Když začala média psát o tom, že bude česká verze náročná a povede nás do chudoby, vláda se lekla, míní ekonomka: „Je populistická a najednou se jí to nehodilo do portfolia.“

„Trápí mě, že dochází k systematickému strašení od neinformovaných lidí, kteří nečetli celý dokument. Nevědí, co v něm skutečně stojí, a cucají si z prstu naprosté nesmysly, matou tím veřejnost a vyvolávají zbytečně paniku,“ reagoval na slova Šichtařové Křeček.

Soustředění strategie na dobudování jádra prý přinese obrovské zakázky českému průmyslu. Zakázka podle něj sníží emise a zároveň podpoří ekonomiku. „Náš průmysl bude moci růst v moderních technologiích a bude moci zase dosahovat vysoké přidané hodnoty, produkovat zaměstnanost, bude to vzpruhou pro naši ekonomiku,“ prohlásil.

Zdroj: Prima CNN

Oblíbené štítky

Alois Sečkár

Alois Sečkár

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31