Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Petr Mach: Za pádem koruny stojí asi opět Česká národní banka

Petr Mach: Za pádem koruny stojí asi opět Česká národní banka

Koruna za poslední týden prudce oslabila a euro je opět asi o korunu dražší. Česká národní banka žádnou intervenci neoznámila, ale jsou důvody se domnívat, že za nynější devalvací stojí politika České národní banky. A to je špatně. Centrální banka by neměla takto ovlivňovat kurz a zasahovat do života lidí.   

V listopadu 2013 ČNB záměrně znehodnotila korunu, když její kurz k euru posunula z 26 na 27 korun za euro a pak jej během uplynulého roku udržovala na úrovni asi 27,5 korun za euro.  ČNB tehdy záměrně tiskla koruny, prodávala je na trhu a kupovala eura – nakoupila asi 6 miliard eur do svých devizových rezerv. Cílem ČNB bylo zvýšit inflaci, protože nechtěla dopustit pokles cen. Mnoha lidem tak centrální banka citelně zasáhla do života a zdražila dovážené zboží. Nyní je to tu zas.

Lze se domnívat, že i lednový prudký pokles hodnoty naší měny je dílem centrální banky, nebo dílem spekulací finančníků, že centrální banka bude brzy intervenovat.

Proč si to myslím? Centrální banky často své intervence neoznamují. ČNB má nadále strach z poklesu cen a opakovaně připustila „posun hladiny kurzu na slabší úroveň“, pokud by pokračovaly „deflační tlaky.“ ČNB neví, jak jinak zabránit poklesu cen než tisknutím peněz, nakupováním eur a tedy znehodnocováním naší měny. Prudké změny kurzu, jako byl lednový, se sotva dějí samy o sobě na volném trhu, kde denně poptává a nabízí koruny tisíce lidí a firem. Tak prudké změny dokážou zajistit jen centrální banky, které mohou peníze neomezeně tisknout. A fakt, že takto prudce poklesla vůči euru jen koruna, a ne jiné měny, svědčí o tom, že za tím stojí měnová politika naší centrální banky, a ne tržní síly.

Prudké znehodnocení měny může kromě ČNB způsobit i spekulace. Pokud finanční spekulanti tuší, že ČNB dříve či později přistoupí k další devalvaci, pak se snaží rychle prodat koruny, aby je po devalvaci mohli nakoupit levněji. Za poklesem tak může stát přímá intervence ČNB nebo spekulace na to, že intervence brzy přijde.

Nebojme se poklesu cen

Deflace – pokles cen – je pro některé ekonomy a centrální banky strašák. Deflace – podle některých – vyvolává recesi – pokles ekonomiky. Takhle vidí svět i naše centrální banka.

Na deflaci se ale také můžeme dívat jako na přirozený důsledek rostoucí ekonomiky.

Není správné, když centrální banka vnáší do ekonomiky nejistotu a firmy nevědí, kdy ČNB přistoupí k další devalvaci. Pro zdravý vývoj hospodářství je lepší, když centrální banka nedělá prudké změny.

Za poslední rok ceny v České republice prakticky nerostly. ČNB by za to měla být ráda a neměla by usilovat o zvyšování inflace. Pokud bude klesat cena ropy a následně i ceny benzínu, buďme prostě jen rádi a nižší ceny si užijme.

kurz.gif
Graf: ČNB

Petr Mach,
předseda Svobodných a poslanec EP

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31