Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Jiří Payne: V redakci Mladé fronty jsou bývalí komunisté!

Jiří Payne: V redakci Mladé fronty jsou bývalí komunisté!

Strana svobodných občanů zveřejnila svůj program a politické směřování, přihlásila se k politickým tradicím, které za jeden z prioritních cílů považují ochranu svobodného prostoru pro každého. Hlásíme se k odpovědnosti i za ty, kterým je stejná svoboda upírána pro jejich náboženské přesvědčení, pro jejich etnický původ nebo pro barvu pleti.

Svobodní se distancují od extrémistických a rasistických politických směrů. Nemůžeme vycházet z představy, že každý, kdo se ke Svobodným hlásí, kdo podepisuje, že souhlasí s politickým programem a že se bude těmito myšlenkami řídit, svůj souhlas od počátku nemyslí vážně.

Pokud by měla platit taková zásada, že nelze změnit politický názor a členství či spolupráce s nějakou extremistickou skupinou znamená diskriminaci na věčné časy, pak by byla neomluvitelná tolerance k bývalým členům KSČ. Pak by to totiž znamenalo, že máme extremisty v Parlamentu a ve státní správě, že extremisté učí na vysokých školách, že působí v kultuře, v diplomacii a v médiích. Naopak známe mnoho příkladů občanů, kteří nikdy minulosti nebyli v komunistické straně, ale v etablovaných politických stranách šíří marxistické myšlenky více, než bývalí komunisté.

Svobodní pozorně sledují činnost svých členů od vstupu do strany a v případě jejich aktivit odporujících programu strany nebo v případě porušení férového jednání, se s nimi musí nekompromisně rozejít.

Uvědomujeme si, že dopad hospodářské situace může vzbuzovat u mnoha lidí strach a emoce podporující extremistické politické směry. Tyto emoce umocňují nešetrné kroky Evropské unie, neúcta k tradičním hodnotám evropských demokracií. V této době budou všechny politické strany vystaveny pokusům o radikalizaci, u nově vznikající strany je proto na místě mnohem větší opatrnost.

To, že považujeme suverenitu a státnost za významné hodnoty a že shodou okolností podobné hodnoty respektují také jiné politické směry, činí nebezpečí v tomto období ještě významnějším, ale na druhé straně z náhodné shody nic nevyplývá.

To, že jsme si do svého programu dali svobodu, odpovědnost a spravedlnost však znamená, že budeme stejně usilovně bojovat proti každému projevu diskriminace a rasismu. Předsudky vůči Romům, Ukrajincům a Vietnamcům jsou stejně nemravné jako předsudky vůči Pražákům, katolíkům, židům, muslimům či euroskeptikům. Proti všem apriorním předsudkům budeme bojovat. Pokud s tím někdo nesouhlasí, patrně si spletl politickou stranu.  

Před lety jsem přeformuloval v trestním zákoně ‚zákaz propagace fašismu‘ na mnohem obecnější ‚zákaz propagace hnutí potlačujících lidská práva‘. Nový trestní zákon sice zákaz formuluje nově, ale převzal základní myšlenku, že má být stíhán každý, kdo druhým upírá jejich práva a svobodu. Ten, kdo z nějakých antisemitských důvodů hanobí hroby na židovském hřbitově, patří do stejné odsouzeníhodné kategorie, jako ti, kdo porušují práva druhých třebas jako šiřitelé marxistického dělení společnosti na třídy a třídního boje mezi nimi.

A předsudky kvůli náboženskému přesvědčení či etnickému původu rovněž patří do stejné kategorie, jako předsudky vůči tomu, kdo v minulosti kandidoval za nějaký politický směr (ač dokonce ani nebyl členem), ale pak se rozhodl změnit názor.

Vezměme, prosím, v úvahu, že i v redakci Mladé fronty, která kontinuálně navazuje na komunistické noviny, působí bývalí komunisté. Zatím z toho nevyvozujeme předsudek, že celé tyto noviny jsou extremistickým tiskem. 

Jiří Payne
19. února 2009
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Jiří Payne

Jiří Payne

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31